Csólyospálos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2016 (I.19.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó helyi közszolgáltatásról

Hatályos: 2016. 02. 01

Csólyospálos  Község Önkormányzata  Képviselő-testülete a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 44/C. § (2) bekezdésében és 45. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 11. pontjában  valamint a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. Törvény 4. § (2)bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. §. (3) bekezdésében  biztosított véleményezési jogkörében eljáró Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság  véleményének kikérésével a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésének kötelező közszolgáltatásáról a következőket rendeli el:

  1. A rendelet hatálya


1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Csólyospálos Község  közigazgatási területén elhelyezkedő ingatlannak a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény IX/A. fejezet alkalmazásában meghatározott ingatlantulajdonosánál (a továbbiakban együtt: ingatlantulajdonos) keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére.

 (2) A rendelet hatálya nem terjed ki az ipari szennyvízre és a veszélyes hulladékokra valamint az ezzel összefüggő tevékenységekre.


(3) Gazdálkodó szervezet akkor köteles a közszolgáltatás igénybevételére, ha a gazdasági tevékenységével összefüggésben keletkezett nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíznek a kezeléséről, a vízgazdálkodásról szóló törvényben foglaltaknak megfelelően nem gondoskodik.


2. A közszolgáltatás tartalma, területi határai


2. § A közszolgáltatás kiterjed Csólyospálos Község közigazgatási területén, az ingatlantulajdonos ingatlanán keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére, elszállítására és ártalmatlanítás céljából az arra kijelölt szennyvíztisztító telepen való elhelyezésére.

3. A közszolgáltató és az ártalmatlanító hely megnevezése

3. § (1)  A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésével, elszállításával és ártalmatlanító helyre történő elhelyezésével kapcsolatos kötelező közszolgáltatás teljesítésére jogosult és kötelezett közszolgáltató Arany János  6762. Sándorfalva Kassai u 2. szám alatti egyéni vállalkozó (továbbiakban: Közszolgáltató).


(2) Csólyospálos Község  közigazgatási területén lévő ingatlanokon keletkező, nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet a Forráskút 044/120 hrsz- alatti szennyvíztisztító telepre kell elhelyezni.

4.A közszolgáltatás ellátásának rendje és módja


4. § (1) Az ingatlantulajdonos köteles gondoskodni a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz kezelésére közműpótló berendezést létesíteni, és a keletkezett szennyvizet ebben összegyűjteni.


(2) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtését, rendszeres elszállítását annak begyűjtésére feljogosított közszolgáltatónak történő átadással az ingatlantulajdonosnak kell biztosítani.


(3) Az ingatlantulajdonos ingatlanán keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elhelyezéséről a rendeletben meghatározott módon, a közszolgáltatás igénybevétele és a rendeletben megjelölt közszolgáltató útján köteles gondoskodni.

5. A közszolgáltató és az ingatlantulajdonos jogai és kötelezettségei


5.§ (1) A közszolgáltató a közszolgáltatást a települési szilárd és folyékony hulladékkal kapcsolatos közegészségügyi követelményekről szóló 16/2002.(IV.10.) EüM rendelet 6. §-ában foglalt eszközökkel és az ott meghatározott feltételek szerint köteles ellátni.


(2) A közszolgáltató a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet az ingatlantulajdonos megrendelése alapján, az ingatlantulajdonos megrendelésétől számított 72 órán belül köteles begyűjteni és végleges ártalommentes elhelyezés végett a 3. § (2) bekezdésben megjelölt szennyvíztelepre szállítani.


(3) Az ingatlantulajdonos köteles megfelelő rendszerességgel és időben elvégeztetni a közszolgáltatást és az  elvégzéséhez szükséges feltételeket, különösen a szállítójármű számára a gyűjtőhely megközelíthetőségét biztosítani.


(4) A közszolgáltatónak a tárgyévet követő év március 1. napjáig az elszállított és tisztítás céljára átadott nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz mennyiségéről a vízügyi hatóságnak és ingatlanonkénti bontásban a települési önkormányzatnak adatot kell szolgáltatnia.

6.A közszolgáltatási szerződés tartalmi elemei


6. § (1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére irányuló közszolgáltatás teljesítésére vonatkozó szerződésben meg kell határozni:


a) a szerződő felek megnevezését és azonosító adatait,

b) a szerződés tárgyát,

c) a közszolgáltatás teljesítésének kezdő napját,

d) a teljesítés helyét,

e) a begyűjtésre vonatkozó szabályokat,

f) a felek jogait és kötelezettségeit,

g) a közszolgáltatási díj megállapításának módját,

h) a szerződés módosításának felmondásának feltételeit.

7. A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz

gyűjtésével és elszállításával kapcsolatos kötelezettségek,

a közszolgáltatás igénybevételének módja és feltételei


7. § (1) Az ingatlantulajdonos köteles a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet az ingatlana területén belül közműpótló létesítményben összegyűjteni.


(2) A közműpótló létesítménybe csak háztartási szennyvíz vezethető. Tilos a közműpótló létesítménybe mérgező-, tűz-, és robbanásveszélyes anyagot, állati tetemet vagy egyéb olyan agyagot elhelyezni, amely veszélyezteti a begyűjtést végző vagy más személyek élet- és testi épségét, egészségét valamint a szennyvíztisztító telep rendeltetésszerű működését és műtárgyainak állagát.


(3) Ismeretlen összetételű szennyvizet veszélytelenségének vagy veszélyességének megállapításáig veszélyes hulladéknak kell tekinteni, amely esetekben a közszolgáltató – a jogszabályi előírások figyelembevételével, megfelelő intézkedések mellett- megtagadhatja annak elszállítását.


(4) A közszolgáltató a háztartási szennyvíz elszállítását nem tagadhatja meg kivéve a (3) bekezdésben foglaltakat és azt az esetet, ha a szennyvíz az arra kijelölt átadási helyen szennyvízelvezető törzshálózatba vagy szennyvízelvezető műbe jogszabály alapján nem helyezhető el.

8. A közszolgáltatási díj


8. § (1) Az ingatlantulajdonos a közszolgáltatás igénybevételéért egytényezős közszolgáltatási díjat kell  fizetni, melynek legmagasabb  díját a rendelet 1. melléklete  tartalmazza.

(2) Az ürítési díj egységnyi díjtétele az ingatlanon keletkező nem közművel összegyűjtött és elszállított háztartási szennyvízmennyiség egységnyi térfogatára  (m3) vetített díja.

(3) Az ingatlan tulajdonosa a közszolgáltatásért fizetendő ürítési díjat a (2) bekezdés szerinti egységnyi díjtételt és az elszállított mennyiség szorzata alapján köteles megfizetni.

(4) Az ingatlantulajdonos köteles az ürítési díjat alkalmanként, a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésével egyidejűleg, a közszolgáltató által helyben kiállított számla alapján a helyszínen megfizetni.

(5) Az időlegesen használt ingatlanok vonatkozásában a közszolgáltatás díját a szezonális használat időtartamára kell megfizetni.

9. Időlegesen használt és nem használt ingatlanokra vonatkozó szabályok


9. § (1) Ha az ingatlantulajdonos időlegesen, vagy szezonális jelleggel használja ingatlanát, nyilatkozatot tehet a közszolgáltató felé. A nyilatkozatnak tartalmaznia kell, hogy az ingatlanban bejelentett lakóhellyel nem rendelkezik senki.

(2) A nyilatkozatot a szezonális használatot megelőzően legalább 15 nappal kell eljuttatni a közszolgáltató részére.

(3) A nyilatkozat alapján a közszolgáltatást időlegesen igénybe vevőnek a közszolgáltatással kapcsolatos kötelezettségei is erre az időszakra terjednek ki.

(4) A nem használt ingatlan tulajdonosai évente legalább egy alkalommal kötelesek ellenőrizni a közműpótló berendezés telítettségét.

10. Személyes adatok kezelésére vonatkozó rendelkezések


10. § A közszolgáltató a közszolgáltatással összefüggő személyes adatokat (természetes személyazonosító adatok valamit lakcím) kizárólag a közszolgáltatás végzéséhez tartja nyilván és kezeli az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény rendelkezéseinek megfelelően.


11. Záró rendelkezések


11. § (1) Ez a rendelet 2016. február 1. napján lép hatályba.






Ábrahám-Furus János                                                           dr . Szöginé dr. Lajkó Erika

    polgármester                                                                             jegyző


Mellékletek