Csólyospálos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2018 (XII.11.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2018. 12. 12- 2022. 02. 28

Csólyospálos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2018 (XII.11.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

2018.12.12.

Csólyospálos Község Önkormányzata Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet célja, hogy Csólyospálos Község polgárainak érdekeit szem előtt tartva, a helyi társadalom művelődési értékeinek és kulturális szükségleteinek figyelembevételével rendeletben határozza meg Csólyospálos Község Önkormányzata (a továbbiakban: önkormányzat) közművelődési feladatait, az ellátandó közművelődési alapszolgáltatások körét, a feladatellátás formáját, módját és mértékét.

(2) Az önkormányzat elismeri, hogy a település minden polgárának joga van kulturális örökségünk megismeréséhez és elsajátításához, személyiségének a művelődés általi fejlesztéséhez, valamint a kulturális értékek birtokba vételéhez szükséges esélyegyenlőséghez.

2. § A rendelet hatálya kiterjed az önkormányzat által fenntartott közösségi színtérre, közművelődési feladatot is ellátó szervezetekre, az önkormányzattal közművelődési megállapodást kötő szervezetekre, természetes személyekre, a település területén közművelődési tevékenységet végző természetes személyekre, szervezetekre, azok fenntartóira, valamint a közművelődési szolgáltatást igénybe vevőkre.

II. Az önkormányzat által ellátandó közművelődési alapszolgáltatások köre, valamint feladatellátásának formája, módja és mértéke

3. § (1) Az önkormányzat a helyi közművelődési tevékenység támogatása keretében az alábbi közművelődési alapszolgáltatásokat szervezi meg:

a) művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása,

b) a közösségi és a társadalmi részvétel fejlesztése,

c) az amatőr alkotó- és előadó-művészeti tevékenység feltételeinek biztosítása.

(2) Az alapszolgáltatások megszervezése során az önkormányzat feladatának tartja a település környezeti, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárását, megismertetését, valamint az egyetemes és nemzeti ünnepek kultúrájának gondozását.

4. § (1) Az Önkormányzat az e rendeletben meghatározott közművelődési alapszolgáltatásokat közösségi színtér fenntartásával biztosítja.

(2) Az Önkormányzat a község teljes közigazgatási területére kiterjedően közösségi színtérként kijelöli a Közösségi Házat (Csólyospálos, Kossuth u. 118.), ahol a feladatellátáshoz szükséges tárgyi feltételeket is biztosítja.

(3) Az önkormányzati fenntartású közösségi színtér kulturális-közművelődési cél esetén térítésmentesen használható.

(4) A közösségi színtér térítési díjas rendezvényt is szervezhet.

(5) Nem közművelődési célú igénybevétel esetén a közösségi színtér bérleti szerződéssel, bérleti díj ellenében igényelhető. A közösség színtér használati díjainak megállapítása képviselő-testület hatásköre.

5. § Az önkormányzat közművelődési feladatainak ellátása során együttműködik:

a) az általa fenntartott intézményekkel,

b) az általános iskolával,

c) civil szervezetekkel, alapítványokkal,

d) az egyházakkal,

e) gazdasági társaságokkal,

f) a közművelődési feladatok ellátását segítő magánszemélyekkel,

g) a közművelődési feladatokat ellátó, országos, regionális és térségi intézményekkel.

III. A közművelődés finanszírozása

6. § (1) A közművelődési feladatok ellátásának finanszírozása és forrásai a következők:

1. állami hozzájárulás,

2. központi költségvetési támogatás,

3. elkülönített állami pénzalapok,

4. pályázati úton elnyerhető támogatás, ideértve az érdekeltségnövelő pályázatot,

5. helyi költségvetési forrás,

6. saját bevétel,

7. a költségvetésen kívüli egyéb forrás.

(2) Az Önkormányzat a kötelező közművelődési feladatként meg nem határozott feladatra egyedi támogatást biztosíthat, amely nem veszélyeztetheti a kötelező feladatok megvalósítását

IV. Záró rendelkezések

7. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Hatályát veszti az az önkormányzat közművelődési feladatairól szóló 7/2001 (IV.26.) számú önkormányzati rendelet.