Csólyospálos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2021 (II.15.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2021. évi költségvetéséről

Hatályos: 2021. 02. 16- 2021. 05. 28

Csólyospálos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2021 (II.15.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2021. évi költségvetéséről

Csólyospálos Község Polgármestere a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 478/2020. (XI.3.) Korm. rendeletre figyelemmel, a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése alapján Csólyospálos Község Önkormányzata Képviselő-testületének hatáskörében eljárva, e rendelet 10. §-a tekintetében az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény foglalt 109. §. (6) bekezdésében, a 14. §-a tekintetében a közszolgálati tisztségviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 226. §. (7) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya kiterjed a képviselő-testületre, bizottságára, intézményeire: Csólyospálosi Közös Önkormányzati Hivatalra, a Csólyospálosi Nyitnikék Óvodára.

2. A költségvetés főösszegei

2. § (1) A helyi önkormányzat

2021. évi bevételi és kiadási főösszegét 398.226 e. Ft-ban

Ezen belül:

a működési költségvetési bevételek összegét 250.284 e. Ft-ban

a működési költségvetési kiadások összegét 282.883 e. Ft-ban

a felhalmozási költségvetési bevételek összegét 30.435 e. Ft-ban

a felhalmozási költségvetési kiadások összegét 73.330 e. Ft-ban

a költségvetési többlet összegét 42.013 e. Ft-ban

állapítja meg.

1.) Kiemelt bevételi előirányzatok

I. Működési költségvetés

a.) Működési célú támogatások államháztartáson belülről 204.472 e. Ft

b.) Közhatalmi bevételek 12.900 e. Ft

c.) Működési bevételek 32.912 e. Ft

2.) Kiemelt kiadási előirányzatok

I. Működési költségvetés

a.) Személyi juttatások 144.627 e. Ft

b.) Munkaadókat terhelő járulékok és szociális

hozzájárulási adó 23.864 e. Ft

c.) Dologi kiadások 96.702 e. Ft

d.) Ellátottak pénzbeli juttatásai 4.500 e. Ft

e.) Egyéb működési célú kiadások 5.141 e. Ft

f.) ÁH-on belüli megelőlegezések visszafizetése 6.666 e. Ft

f.) Tartalék 42.013 e. Ft

II. Felhalmozási költségvetés

a.)Beruházások,felújítások 71.430 e. Ft

b.) Egyéb felhalmozási kiadások 1.900 e. Ft

(2) A helyi önkormányzat és intézményei bevételi és kiadási főösszegét forrásonként, címenként és feladatonként előirányzat csoportok és kiemelt előirányzatok közötti bontásban az 1. melléklet tartalmazza. A költségvetési bevételeket és kiadásokat kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, államigazgatási feladatok bontásban a 2. melléklet mutatja be.

(3) Az európai uniós támogatással megvalósuló programok 2021. évi eredeti előirányzatait a 3. melléklet részletezi.

(4) A rendelet több éves kihatással járó kötelezettségeit a 4. melléklet tartalmazza.

(5) Csólyospálos Önkormányzat által közösen működtetett költségvetési szervek támogatási előirányzatai állami támogatással növelten

a.) Közös Hivatal intézmény finanszírozás 58.745 e. Ft

működési támogatás 770 e. Ft

b.) Csólyospálosi Nyitnikék Óvoda intézmény finanszírozás 64.036 e. Ft

3. A költségvetés végrehajtásának szabályai

3. § (1) Az Áht. 34. § (2)-(3) bekezdése alapján a Képviselő-testület a két képviselő-testületi ülés között e rendeletben, az egyes feladatokra jóváhagyott bevételi és kiadási előirányzatok közötti átcsoportosítás jogát az önkormányzat tekintetében a polgármesterre, valamint az általuk vezetett intézmény tekintetében az intézmények vezetőire ruházza át. Az intézményvezetők az Ávr. 36. § (1)-(3) bekezdésben foglaltak szerint a kiadási és bevételi előirányzatokat megemelhetik.

(2) A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert az 1. mellékletben szereplő tartalékok felhasználásához kapcsolódó kiadási előirányzatok módosítására. A polgármester a forrásfelhasználásról az 1. mellékletben szereplő tartalékok előirányzatának mértékéig jogosult dönteni. Döntéséről a költségvetési rendelet soron következő módosítása alkalmával tájékoztatja a képviselő-testületet.

(3) Évközben az előirányzat-módosításról a Képviselő-testület a polgármester előterjesztése alapján dönt, - az első negyedév kivételével - negyedévente, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-i hatállyal.

(4) A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy az önkormányzat szabad pénzeszközeit értékpapírokba – államkötvénybe és kincstárjegybe – fektesse, a pénzügyi befektetésekről beszámoló megtárgyalásakor az ülést tájékoztassa.

(5) A Képviselő-testület a nemzeti közbeszerzési értékhatár alatti beszerzések esetén a döntést a polgármester hatáskörébe utalja.

4. § (1) Ha a helyi önkormányzat által irányított a költségvetési szervek harminc napon túli elismert tartozásállományának mértéke két egymást követő hónapban eléri az éves eredeti kiadási előirányzatának 10%-át vagy a százötven millió forintot, az irányító szerv a költségvetési szervhez önkormányzati biztost bíz meg.

(2) A lejárt esedékességű tartozásállomány fennállásáig a pénzügyi ellenjegyzés és az érvényesítés szabályain felül csak az önkormányzati biztos ellenjegyzésével vállalhat kötelezettség, és rendelhető el utalványozás.

(3) Az önkormányzati biztos a helyi önkormányzat által irányított költségvetési szerv szervezeti felépítését, működési folyamatát és gazdálkodását érintő racionalizálási javaslatokat tehet, intézkedéseket kezdeményezhet.

(4) A Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV törvény (továbbiakban: Stabilitási tv.) 8. § (2) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból eredő előző években, illetve tárgyévben keletkezett fizetési kötelezettsége nincs az önkormányzatnak. A 2021. évben a hitelfelvételi korlát számításához figyelembe vehető tárgyévi saját bevételek 50%-a 11.361.000,- Ft. Hitelfelvételről szóló döntést a Stabilitási tv. előírásainak figyelembevételével a Képviselő-testület hozhat.

(5) Az államháztartásról szóló 2011.évi CXCV. törvény 109. § (6) bekezdése alapján a kiadások készpénzben történő teljesítésének esetei:

  • a) készlet, kis értékű tárgyi eszköz beszerzése,
  • b) tartós tárgyi eszközök beszerzése indokolt esetben (a polgármester, vagy a

költségvetési szerv vezetőjének indokolt esetben adott előzetes egyedi engedélye

alapján)

c) kiküldetési kiadások,

d) reprezentációs kiadások,

e) kisösszegű szolgáltatási kiadások,

f) társadalom- és szociálpolitikai juttatások, ellátottak pénzbeli juttatásai: települési támogatás,

g) vásárlási előleg /élelmiszer, üzemanyag/ 30 napon belüli elszámolási

kötelezettséggel

h) államigazgatási eljárásokkal kapcsolatos díjak,

i) lakásépítés és vásárlás támogatása – képviselő-testületi döntés alapján,

j) postai szolgáltatás, kézbesítés költségei,

k) munkavállalók nem rendszeres személyi juttatásai, amennyiben az érintett

munkavállaló kérése alapján a költségvetési szerv pénzkezelési szabályzatában erre

felhatalmazott személy a kifizetést engedélyezi (bérlettérítés)

l) közfoglalkoztatottak juttatásai,

m) vásárlási előleg.

(6) A helyi önkormányzat által támogatott közhasznú szervezetek (pl. alapítványok, egyesületek) a kapott támogatás összegének felhasználásáról számadási kötelezettséggel tartoznak. A támogatott szervezettel a finanszírozás előtt a bíráló bizottság elnöke megállapodást vagy szerződést köt, melyben előírja a számadási kötelezettség teljesítésének határidejét. Amennyiben a finanszírozott vagy támogatott szervezet az előírt elszámolási kötelezettségének nem tesz határidőre eleget, úgy, e kötelezettségének teljesítéséig a további finanszírozást, támogatást fel kell függeszteni.

(7) Csólyospálos Község Önkormányzata Képviselő-testülete Magyarország központi költségvetéséről szóló 2020. évi XC. törvény 61. § (5) bekezdésében foglaltak alapján, a fizetési számlához kapcsolódóan a bankszámla-hozzájárulás mértékét a foglalkoztatottak részére havi l.000,- Ft-ban állapítja meg, melyet utólag június és november hónapban utal a jogosultak bankszámlájára.

(8) Csólyospálos Község Önkormányzata Képviselő-testülete a Csólyospálosi Közös Önkormányzati Hivatal köztisztviselőinek illetményalapját 46.380,- Ft-ban állapítja meg. Az önkormányzat a hivatal állományában foglalkoztatottak személyi juttatásait és szociális hozzájárulási adót pénzeszköz átadásból és működési bevételekből finanszírozza.

5. Záró rendelkezések

5. § (1) E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, rendelkezéseit azonban 2021. január 1. napjától kell alkalmazni.

(2) E rendelet hatályba lépése napján hatályát veszti az önkormányzat 2020. évi költségvetéséről szóló 2/2020.(II.25.) önkormányzati rendelete.

1. melléklet

1_melléklet.pdf

2. melléklet

2_melléklet.pdf

3. melléklet

3_melléklet.pdf

4. melléklet

4_melléklet.pdf