Kömpöc Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/ 2014.( III.4.) önkormányzati rendelete

6/ 2014.( III.4.) önkormányzati rendelete a köztemetőről, a temetkezési tevékenység szabályozásáról

Hatályos: 2014. 03. 04- 2014. 09. 29

Kömpöc  Község Önkormányzata Képviselő-testülete  a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 6. §. (4) bekezdésében,  40. § (1)- (2) bekezdésében, 41.§ (3) bekezdésében és 42. §-ában  kapott felhatalmazás alapján,  az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés l.) pontja valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. §. (1) bekezdés 2. pontja szerinti feladatkörében eljárva az Ügyrendi és Szociális Bizottság véleményének kikérésével a következő rendeletet alkotja.

  1. §

(1)A rendelet hatálya  Kömpöc Község Önkormányzata tulajdonában lévő köztemetőre terjed ki.

(2)A köztemető helye és területe: Kömpöc 03/13 hrsz. 4532 m2 (új temető)
                                                  Kömpöc 023/10 hrsz. 3597 m2 (régi temető)

(3)A temető fenntartója és üzemeltetője a SZIGÜ TEMETŐÜZEMELTETŐ Korlátolt Felelősségű Társaság (Vecsés, Vigyázó Ferenc u. 6.)

2. §

(1)A temetőről térképet kell készíteni, és azt a bejáratnál ki kell függeszteni.

(2)A temetőről készült térkép tartalmazza:

a)   a kialakított utakat,

b)   ravatalozót,

c)   temetőrészeket, sírhelytáblákat,

d)   urnafülke és urnasírbolt létesítésének helyét,

e)   keletkező hulladék elhelyezésére kijelölt helyeket, WC-t,

f)   lezárásra tervezett temetőrészt.

(3)  A temetőt sírhelytáblákra, a számozott sírhelytáblákat sorokra, a sorokat számozott sírhelyekre kell felosztani.

(4)  Sírboltot csak az arra kijelölt helyen lehet építeni.

(5)  Síremléket az arra megváltott sírhely területére lehet létesíteni, amennyiben a korábban létesített síremlék a megváltozott sírhely területénél nagyobb helyet foglal el, így annak területét egy sírhelyként kell megváltani.

3. §

(1)  Koporsós temetés esetén a temetési hely lehet egyes sírhely, kettős sírhely, sírbolt.

(2)  Az egyes sírhely mérete 100 x 200 cm, kettős sírhely mérete 160 x 200 cm, sírbolt mérete min. 200 x 200 cm, max .400 x 200 cm.

(3)  Sírhelyek közti távolság 60 cm.

(4)  Urnafülke belső mérete 30 x 30 cm.

4. §

(1)   A temetőben a temetési helyek gondozásáról, a gyomtalanításáról a temetési hely felett rendelkező személy gondoskodik.

(2)  A temetési helyen legfeljebb olyan növény ültethető, amelynek fejlődése során gyökérzete a szomszédos temetési helyek és a sírhelyek közötti utak vagy más temetői létesítmény állapotát, állagát nem veszélyezteti, és növekedése során a temetési hely alapterületét nem haladja meg. Az 1 méternél magasabbra növő növények ültetése előtt az üzemeltetővel egyeztetni kell.

(3)  A síremlék és tartozékai, valamint az emlékoszlop tervét az elhelyezés előtt  az üzemeltető képviselőjének  be kell mutatni.

5. §

(1)  A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama  - a (2) bekezdésben foglalt kivétellel -  a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény végrehajtásáról szóló 145/1999.(X. 1.) Korm. rendeletben megállapított alsó határnak megfelelő időtartam.

(2)  Az urnahely feletti rendelkezési jog időtartama: 25 év.

6. §

A képviselő-testület egyedi döntés alapján  ingyenes temetési helyet  biztosíthat azon elhunyt személyeknek, akik a település közélete területén kiemelkedő teljesítményt nyújtottak. A temetési hely ingyenes használati ideje megegyezik  a temetési helyre vonatkozó rendelkezési jog időtartamával

7. §

(1)  A temető állandó nyitva tartású.

(2)  Halott ravatalozóba történő szállítása a nyitvatartási időn túl is történhet az  üzemeltető képviselőjének jelenlétében.

8.§.

(1)  A temetőt bárki szabadon látogathatja, gondozhatja az elhunytak sírját, öntözővizet ingyen használhat.

(2)  A temetőt látogató személy köteles tiszteletteljes, a helyhez méltó magatartást tanúsítani.

9. §

(1) Az üzemeltető feladata annak vizsgálata, hogy a temetkezési szolgáltatók, és a kiegészítő (pl.sírköves) tevékenységet folytató vállalkozók a szolgáltatás végzésére rendelkeznek-e a jogszabályban előírt követelményekkel.

(2) A temetkezési szolgáltatók munkavégzésének összhangját az üzemeltetőnek kell biztosítania.

(3) A temetkezési szolgáltatók – az általuk végzett egyes temetkezési szolgáltatások jellegéhez is igazodóan – azonos feltételekkel az erre irányuló bejelentés sorrendjének megfelelően veszik igénybe  a temetői létesítményeket, az azt szolgáló infrastruktúrát,  az e rendelet 1.  mellékletében foglalt díjak előre történő megfizetése mellett.

(4) A köztemetőn belüli, az elhunyt hűtésével, a sírhelynyitással kapcsolatos feladatok ellátására az üzemeltető szakszemélyzetének, valamint ravatalozási berendezéseinek igénybevétele kötelező a rendelet 1. mellékletében foglalt díjak előre történő megfizetése mellett.

 (5) A vállalkozó az (1) bekezdésében foglalt esetben a vállalkozási engedélyét, felszólításra köteles felmutatni.

       (6) A vállalkozó a vizet és az elektromos energiát használhatja.

       (7) A temetőben végzendő munkát – a hozzátartozók részéről történő sírgondozást, a temetési hely növénnyel történő beültetését kivéve – az üzemeltetőnél be kell jelenteni

10. §

A temető területén, annak kerítésén reklám tevékenység nem folytatható.

11. §

A temetési helyek megváltásnak, újraváltásának díjait, a temető-fenntartási hozzájárulási díjat, a kegyeleti közszolgáltatás díját és egyéb a temetkezési szolgáltatás körébe nem tartozó díjakat a rendelet 1.  melléklete tartalmazza.

12. §

(1)  Ez a rendelet  a kihirdetés  napján lép hatályba.

(2)  Hatályát veszti

a) Kömpöc Község  Önkormányzata a köztemetőről, a temetkezési tevékenység

szabályozásáról 11/2000. (IX.18.) önkormányzati rendelet,

b) Kömpöc Község  Önkormányzata a köztemetőről, a temetkezési tevékenység

szabályozásáról 11/2000. (IX.18.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló    19/2005. (XII.28.) önkormányzati rendelet,

c) Kömpöc Község  Önkormányzata a köztemetőről, a temetkezési tevékenység     szabályozásáról 11/2000. (IX.18.)       önkormányzati rendelet módosításáról szóló15/2006.(XII.31.)  önkormányzati rendelet,

d)  Kömpöc Község  Önkormányzata a köztemetőről, a temetkezési tevékenység     szabályozásáról 11/2000. (IX.18.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló14/2010.(XII.1.)  önkormányzati rendelet,

e)  Kömpöc Község  Önkormányzata a köztemetőről, a temetkezési tevékenység     szabályozásáról 11/2000. (IX.18.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 7/2012.(V.31.)

 önkormányzati rendelet.

Szanka Péter                                                  dr . Szöginé dr. Lajkó Erika

 polgármester                                                                      jegyző

Kihirdetve: 2014.03.04.

dr. Szöginé dr. Lajkó Erika jegyző

Mellékletek