Kömpöc Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2016 (I.22.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó helyi közszolgáltatásról

Hatályos: 2016. 02. 01


Kömpöc  Község Önkormányzata  Képviselő-testülete a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 44/C. § (2) bekezdésében és 45. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 11. pontjában  valamint a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. Törvény 4. § (2)bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. §. (3) bekezdésében  biztosított véleményezési jogkörében eljáró Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság  véleményének kikérésével a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésének kötelező közszolgáltatásáról a következőket rendeli el:

  1. A rendelet hatálya


1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Kömpöc Község  közigazgatási területén elhelyezkedő ingatlannak a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény IX/A. fejezet alkalmazásában meghatározott ingatlantulajdonosánál (a továbbiakban együtt: ingatlantulajdonos) keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére.

 (2) A rendelet hatálya nem terjed ki az ipari szennyvízre és a veszélyes hulladékokra valamint az ezzel összefüggő tevékenységekre.


(3) Gazdálkodó szervezet akkor köteles a közszolgáltatás igénybevételére, ha a gazdasági tevékenységével összefüggésben keletkezett nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíznek a kezeléséről, a vízgazdálkodásról szóló törvényben foglaltaknak megfelelően nem gondoskodik.

     2. A közszolgáltatás tartalma, területi határai


  1. § A közszolgáltatás kiterjed Kömpöc Község  közigazgatási területén, az ingatlantulajdonos ingatlanán keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére, elszállítására és ártalmatlanítás céljából az arra kijelölt szennyvíztisztító telepen való elhelyezésére.

3. A közszolgáltató és az ártalmatlanító hely megnevezése

3. § (1)  A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésével, elszállításával és ártalmatlanító helyre történő elhelyezésével kapcsolatos kötelező közszolgáltatás teljesítésére jogosult és kötelezett közszolgáltató Arany János 6762 Sándorfalva Kassai u. 2. szám alatti egyéni vállalkozó (továbbiakban: Közszolgáltató).


(2) Kömpöc Község  közigazgatási területén lévő ingatlanokon keletkező, nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet a Forráskút 044/120 hrsz- alatti szennyvíztisztító telepre kell elhelyezni.

4.A közszolgáltatás ellátásának rendje és módja


4. § (1) Az ingatlantulajdonos köteles gondoskodni a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz kezelésére közműpótló berendezést létesíteni, és a keletkezett szennyvizet ebben összegyűjteni.

(2) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtését, rendszeres elszállítását annak begyűjtésére feljogosított közszolgáltatónak történő átadással az ingatlantulajdonosnak kell biztosítani.

(3) Az ingatlantulajdonos ingatlanán keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elhelyezéséről a rendeletben meghatározott módon, a közszolgáltatás igénybevétele és a rendeletben megjelölt közszolgáltató útján köteles gondoskodni.

5. A közszolgáltató és az ingatlantulajdonos jogai és kötelezettségei


5.§ (1) A közszolgáltató a közszolgáltatást a települési szilárd és folyékony hulladékkal kapcsolatos közegészségügyi követelményekről szóló 16/2002.(IV.10.) EüM rendelet 6. §-ában foglalt eszközökkel és az ott meghatározott feltételek szerint köteles ellátni.


(2) A közszolgáltató a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet az ingatlantulajdonos megrendelése alapján, az ingatlantulajdonos megrendelésétől számított 72 órán belül köteles begyűjteni és végleges ártalommentes elhelyezés végett a 3. § (2) bekezdésben megjelölt szennyvíztelepre szállítani.


(3) Az ingatlantulajdonos köteles megfelelő rendszerességgel és időben elvégeztetni a közszolgáltatást és az  elvégzéséhez szükséges feltételeket, különösen a szállítójármű számára a gyűjtőhely megközelíthetőségét biztosítani.


(4) A közszolgáltatónak a tárgyévet követő év március 1. napjáig az elszállított és tisztítás céljára átadott nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz mennyiségéről a vízügyi hatóságnak és ingatlanonkénti bontásban a települési önkormányzatnak adatot kell szolgáltatnia.

6.A közszolgáltatási szerződés tartalmi elemei


6. § (1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére irányuló közszolgáltatás teljesítésére vonatkozó szerződésben meg kell határozni:


a) a szerződő felek megnevezését és azonosító adatait,

b) a szerződés tárgyát,

c) a közszolgáltatás teljesítésének kezdő napját,

d) a teljesítés helyét,

e) a begyűjtésre vonatkozó szabályokat,

f) a felek jogait és kötelezettségeit,

g) a közszolgáltatási díj megállapításának módját,

h) a szerződés módosításának felmondásának feltételeit.

7. A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz

gyűjtésével és elszállításával kapcsolatos kötelezettségek,

a közszolgáltatás igénybevételének módja és feltételei


7. § (1) Az ingatlantulajdonos köteles a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet az ingatlana területén belül közműpótló létesítményben összegyűjteni.


(2) A közműpótló létesítménybe csak háztartási szennyvíz vezethető. Tilos a közműpótló létesítménybe mérgező-, tűz-, és robbanásveszélyes anyagot, állati tetemet vagy egyéb olyan agyagot elhelyezni, amely veszélyezteti a begyűjtést végző vagy más személyek élet- és testi épségét, egészségét valamint a szennyvíztisztító telep rendeltetésszerű működését és műtárgyainak állagát.


(3) Ismeretlen összetételű szennyvizet veszélytelenségének vagy veszélyességének megállapításáig veszélyes hulladéknak kell tekinteni, amely esetekben a közszolgáltató – a jogszabályi előírások figyelembevételével, megfelelő intézkedések mellett- megtagadhatja annak elszállítását.


(4) A közszolgáltató a háztartási szennyvíz elszállítását nem tagadhatja meg kivéve a (3) bekezdésben foglaltakat és azt az esetet, ha a szennyvíz az arra kijelölt átadási helyen szennyvízelvezető törzshálózatba vagy szennyvízelvezető műbe jogszabály alapján nem helyezhető el.

8. A közszolgáltatási díj


8. § (1) Az ingatlantulajdonos a közszolgáltatás igénybevételéért egytényezős közszolgáltatási díjat kell  fizetni, melynek legmagasabb  díját a rendelet 1. melléklete  tartalmazza.

(2) Az ürítési díj egységnyi díjtétele az ingatlanon keletkező nem közművel összegyűjtött és elszállított háztartási szennyvízmennyiség egységnyi térfogatára  (m3) vetített díja.

(3) Az ingatlan tulajdonosa a közszolgáltatásért fizetendő ürítési díjat a (2) bekezdés szerinti egységnyi díjtételt és az elszállított mennyiség szorzata alapján köteles megfizetni.

(4) Az ingatlantulajdonos köteles az ürítési díjat alkalmanként, a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésével egyidejűleg, a közszolgáltató által helyben kiállított számla alapján a helyszínen megfizetni.

(5) Az időlegesen használt ingatlanok vonatkozásában a közszolgáltatás díját a szezonális használat időtartamára kell megfizetni.

9. Időlegesen használt és nem használt ingatlanokra vonatkozó szabályok


9. § (1) Ha az ingatlantulajdonos időlegesen, vagy szezonális jelleggel használja ingatlanát, nyilatkozatot tehet a közszolgáltató felé. A nyilatkozatnak tartalmaznia kell, hogy az ingatlanban bejelentett lakóhellyel nem rendelkezik senki.

(2) A nyilatkozatot a szezonális használatot megelőzően legalább 15 nappal kell eljuttatni a közszolgáltató részére.

(3) A nyilatkozat alapján a közszolgáltatást időlegesen igénybe vevőnek a közszolgáltatással kapcsolatos kötelezettségei is erre az időszakra terjednek ki.

(4) A nem használt ingatlan tulajdonosai évente legalább egy alkalommal kötelesek ellenőrizni a közműpótló berendezés telítettségét.

10. Személyes adatok kezelésére vonatkozó rendelkezések


10. § A közszolgáltató a közszolgáltatással összefüggő személyes adatokat (természetes személyazonosító adatok valamit lakcím) kizárólag a közszolgáltatás végzéséhez tartja nyilván és kezeli az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény rendelkezéseinek megfelelően.

11. Záró rendelkezések


11. § (1) Ez a rendelet 2016. február 1 napján lép hatályba.






  Tisoczki László                                dr. Szöginé dr. Lajkó Erika

                           polgármester                                                  jegyző




Kihirdetve: 2016.01.22.


Dr. Szöginé dr. Lajkó Erika


Mellékletek