Dunatetétlen Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (VII. 13.) önkormányzati rendelete

A szociális célú tüzelőanyag-támogatásról

Hatályos: 2023. 07. 14- 2024. 04. 29

Dunatetétlen Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (VII. 13.) önkormányzati rendelete

A szociális célú tüzelőanyag-támogatásról

2023.07.14.

Dunatetétlen Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 26. §-ában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8.a pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § Dunatetétlen Község Önkormányzata természetbeni juttatásként a belügyminiszter által a települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatásáról szóló pályázat feltételeinek figyelembevételével szociális célú barnakőszenet (továbbiakban: barnakőszén) biztosít az arra jogosult háztartásoknak. A támogatás forrása az önkormányzat részére Magyarország 2023. évi központi költségvetéséről szóló 2022. évi XXV. törvény 3. melléklet I.2.2.1.pontja szerint kerül kifizetésre, valamint az önkormányzat költségvetését terheli a szállítási költség.

2. § (1) Természetbeni barnakőszén támogatásra jogosult – a rendelkezésre álló keret mértékéig – az a szociálisan rászorult személy, aki Dunatetétlen településen él és bejelentett lakhellyel rendelkezik.

(2) Barnakőszénre az a háztartás jogosult, ahol olyan személy él, aki e rendelet hatálybalépése napján

a) aktív korúak ellátására,

b) időskorúak járadékára,

c) adósságkezelési támogatáshoz kapcsolódó adósságcsökkentési támogatásra, vagy

d) lakásfenntartási támogatásra jogosult,

e) olyan gyermek, aki a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű,

f) aki egyedül él és nyugdíjszerű ellátásban részesül

3. § Különös méltánylást érdemlő esetben, így különösen életveszély, a háztartás fűtésének teljes körű megoldatlansága esetén a polgármester a jegyző előzetes környezettanulmánya alapján a 2. §-ban meghatározottakon kívül is megállapíthatja a barnakőszénre való jogosultságot.

4. § A barnakőszén iránti kérelmeket az e rendelet az 1. melléklet szerinti kérelem-nyomtatványokon lehet benyújtani 2023. augusztus 14. és 2023. augusztus 25. között. Amennyiben valaki valamely jogosultságot biztosító ellátásban részesül, jövedelmi viszonyainak igazolására a kérelem benyújtásakor megadott adatok is elfogadhatóak.

5. § (1) A polgármester a szociális célú barnakőszén juttatásról a kérelmek beérkezésének sorrendjében, a rendelkezésre álló készlet erejéig határozattal dönt.

(2) A szociális célú barnakőszén támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.

(3) A háztartásonként odaítélt barnakőszén mennyisége legfeljebb 10 q lehet a beérkezett igények és a háztartás létszámától függően. A háztartásonként megállapított mennyiség csak a háztartásban élők nagyobb létszáma alapján különbözhet egymástól.

(4) A barnakőszén-támogatásban részesülő a támogatással kapcsolatosan semmiféle ellenszolgáltatás nyújtására nem kötelezhető.

(5) Jelentős számú többletigény esetén a polgármester rangsorolja a kérelmeket, amelynek során a 2. § a-e) pontjában meghatározottak előnyt élveznek. További rangsorolás szükségessége esetén az egy főre jutó jövedelem nagysága határozza meg a sorrendet, ahol az alacsonyabb összeggel rendelkező háztartás élvez előnyt.

6. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és 2024. április 30-án hatályát veszti.