Csabaszabadi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2008. (I. 30.) önkormányzati rendelete

Csabaszabadi község helyi jelentőségű természeti területeinek és emlékeinek védelméről

Hatályos: 2018. 09. 26


                                     Csabaszabadi Község Önkormányzat Képviselő-testületének


1/2008. (I.30) Ök. számú  rendelete

Csabaszabadi Község Helyi Jelentőségű Természeti Területeinek és Emlékeinek Védelméről

módosítva a 4/2018(IV.25) valamaint a 10/2018(IX.26) önkormnyzati rendelettel




Csabaszabadi Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló módosított 1990. évi LXV. törvény 16.§ (1) bekezdésében, valamint az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. tv. 57.§ (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, valamint a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Miniszter az építészeti örökség helyi védelmének szakmai szabályairól szóló 66/1999.(VIII.13.) FVM rendelet figyelembevételével, a természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvénnyel összhangban a következő rendeletet alkotja.



1.§

Általános rendelkezések



(1)  A rendelet hatálya a helyi jelentőségű természeti területnek és emlékeinek a természeti és épített környezete mindazon elemére kiterjed, amely külön jogszabály alapján nem áll védelem alatt és amelyet önkormányzat rendeletben helyi települési, táji, természeti, kultúrtörténeti, néprajzi, képző-, vagy iparművészeti, ipartörténeti emlékként védetté nyilvánít (továbbiakban: védett terület).


 (2)  A rendelet hatálya kiterjed a  település területén lévő – az országos védelem alatt nem álló, de ritkaságuk, különlegességük, esztétikai, kultúr- vagy helytörténeti jelentőségük miatt megőrzésre érdemes

  1. természetes, természet-közeli tájrészletek, vagy tájképi szempontból jellegzetes tájrészletek
  2. kultúrtörténethez kötődő természeti emlékek (parkok, intézménykeretek, fasorok,)védetté nyilvánításának szabályaira.


2.§

Helyi jelentőségű természeti területek és emlékek védelmének csoportjai



  1. Helyi egyedi védelem tárgya lehet egy-egy értékes élőlényegyed, vagy élőlények csoportja. Helyi természeti emlék, valamely különlegesen jelentős egyedi természeti érték képződmény és annak védelmét szolgáló terület.


  1. Helyi területi védelem tárgya a környezeti értékek természeti, vagy művi elemeinek összefüggő területe.




3.§

A védetté nyilvánítási eljárás


  1. A védetté nyilvánításra bárki javaslatot tehet. A védetté nyilvánítás előkészítése hivatalból indul meg, az eljárást a jegyző folytatja le.


  1. A jegyző a helyi jelentőségű védett természeti területté nyilvánításra irányuló eljárásban a terület védetté nyilvánításának indokoltságát alátámasztó iratok megküldése mellett megkeresi a természetvédelmi hatóságot, hogy kívánja-e országos jelentőségű védett természeti területté nyilvánítását.


(3) A természeti terület és emlék védetté nyilvánításának előkészítése során az előkészítést végző egyeztető megbeszélést és a szükség szerint helyszíni szemlét tűz ki, amelyre meghívja a javaslattevőt, valamennyi érdekelt hatóságot, továbbá mindazokat, akikre a védetté nyilvánításból jogok vagy kötelezettségek hárulnak.


(4) A helyi jelentőségű védett természeti területté és emlékké nyilvánítás esetén érdekeltnek kell tekinteni és minden esetben  értesíteni kell

  1. tulajdonos v. tulajdonosi jogok gyakorlóját,
  2. kezdeményezőt,
  3. területileg illetékes építésügyi hatóságot
  4. kulturális örökségvédelmi hatóságot,
  5. területileg illetékes nemzeti park igazgatóságot


(5) A terület és emlék védetté nyilvánításra, illetve a védelem  feloldásra vonatkozó eljárás során a szakhatóságok állásfoglalását is be kell szerezni.


(6) A védetté nyilvánítást vagy annak feloldását megelőzően értékvizsgálatot kell készíteni, melyhez be kell szerezni

  1. a környezetvédelmi hatóság,
  2. a védett érték jellegétől függően a kulturális örökségvédelmi hatóság, a területileg illetékes nemzeti park igazgatóság, valamint a területi  főépítész véleményét.


(7) A védetté nyilvánítás előkészítése során be kell szerezni az ingatlan tulajdonosának véleményét, és tájékoztatni kell a védetté nyilvánítás következményeiről.


(8) A védetté nyilvánítás feloldására akkor kerülhet sor, ha annak fenntartását természetvédelmi szempontok a továbbiakban nem indokolják és a védelemben részesülő természeti érték károsodása olyan mértékű, hogy az már vissza nem fordítható. Ez esetben a területileg illetékes nemzeti parkok véleményét be kell szerezni


(9) A helyi védelem tényét valamint feloldását, az ingatlan jogi jellegeként az ingatlan-nyilvántartásba be kell jegyeztetni a védetté nyilvánítás időpontjától számított 30 napon belül.



4.§

A helyi jelentőségű természeti területek és emlékek

védelmének nyilvántartása



  1. A helyi jelentőségű természeti területekről és emlékekről helyi nyilvántartást kell vezetni. A nyilvántartást a Jegyző vezeti.


(2)  A nyilvántartásnak tartalmazni kell:

  1. a védelem szakszerű rövid indoklását, és az értékvizsgálatot
  2. a helyrajzi számot (művelési ág megjelölésével)
  3. a védetté nyilvánításról szóló döntés számát és megnevezését
  4. hiteles térképmásolatot és hiteles tulajdoni lapot,
  5. lehetőség szerint fotódokumentációt


  1. A védelem alatt álló természeti területet vagy természeti emléket a védettség tényével egyidejűleg táblával az 1996. évi LIII. törvénynek megfelelően, azzal megegyezően „védett természeti terület” táblával meg kell jelölni. A védettség elrendelését követő 30 napon belül a tábla elhelyezéséről, karbantartásáról, pótlásáról a Jegyző gondoskodik. A tulajdonos a tábla elhelyezését tűrni köteles.


 (4) Csabaszabadi község helyi jelentőségű védelem alá tartozó fasorait és természeti területeit, egyedi védelem tárgyait az 1. sz. melléklet tartalmazza.



5.§

A védett területek fenntartására vonatkozó

szakmai követelmények



  1. A helyi jelentőségű természeti területek és emlékek fennmaradásának feltétele a természetvédelmi szempontoknak megfelelő használat.


  1. A tulajdonosnak, a tulajdonosi jog gyakorlójának kötelessége, hogy a természeti terület és emlék használata illetve fenntartása során a kezelési terv előírásának betartsa.


  1. Helyi védelem alatt álló területeken reklámtábla, telefonfülke és egyéb műtárgy elhelyezése esetén a Jegyző előzetes állásfoglalását be kell szerezni.


  1. A helyi védelem alá helyezett természeti emlékek (pl. térképző fasor) térbeli helyzetét, a park eredeti funkcióját, berendezését és hangulatát a felújítás során is meg kell őrizni.


(6)  A védett területen levő fák ágait levágni, közelükben a felszín alatt 30 cm-nél mélyebben földmunkát végezni csak engedéllyel szabad. Az engedélyt a Jegyző adja ki.

Közelinek minősül a földmunka, a lombkorona sugarán és a törzs (1 méter magasan mért) sugarának 30-szorosán belül.


  1. Védett természeti területen tilos olyan épületet, építményt, nyomvonalas létesítményt, berendezést létesíteni vagy üzembe helyezni, amely annak jellegét és állapotát veszélyezteti, károsítja vagy ott a tájképi egységet megbontja.


  1. [1]
  2. [2]

6.§

Értelmező rendelkezések



(1) E rendelet alkalmazása szempontjából


  1. természeti terület: valamennyi olyan földterület, melyet elsősorban természetes vagy természet-közeli állapotok jellemeznek;


  1. védett természeti terület: más jogszabály illetve e rendelet által védetté, vagy fokozottan védetté nyilvánított földterület;


  1. parképítés, park helyreállítás: a jelenlegi állapotot megváltoztató építési tevékenységek: növénytelepítés, növényeltávolítás, burkolatépítés, műtárgy (lépcső, támfal, berendezési tárgyak, stb.) építése és bontása (forma, nyomvonal és anyag megváltoztatása);


  1. természetes állapot: az az élőhely, táj, életközösség, melynek keletkezésében az ember egyáltalán nem, vagy – helyreállításuk kivételével- alig meghatározó módon játszott szerepet, ezért a benne végbemenő folyamatokat többségében az önszabályozás jellemzi;


  1. természetközeli állapot: az az élőhely, táj, életközösség, amelynek kialakulására az ember csekély mértékben hatott (természeteshez hasonlító körülményeket teremtve), de a benne lejátszódó folyamatokat többségükben az önszabályozás jellemzi, és közvetlen emberi beavatkozás nélkül is fennmaradnak;


  1. élőhely: az a meghatározható térbeli egység, ahol adott élő szervezet és állománya (populáció), vagy élőlények életközössége a természeti rendszerben előfordul és a kialakulásához, fennmaradásához, szaporodásához, tenyésztéshez szükséges környezeti feltételek adottak.


7.§


Vegyes rendelkezések



E rendelet 2008. január 30-án lép hatályba, ezzel egyidejűleg hatályát veszti a 7/2006. (IV.30.) Kt. számú rendelete.


Csabaszabadi, 2008. január 19.




      Szeverényi Attiláné                                                          Czene Boglárka

            polgármester                                                                       körjegyző



A rendelet kihirdetése megtörtént :


2008. január 30-án.




                                                                                                   Czene Boglárka

                                                                                                          Körjegyző


1. számú melléklet



NYILVÁNTARTÁS  

a helyi jelentőségű természeti területek és emlékekről



Megnevezés

Helyrajzi szám

Védelem alá vétel rövid indoklása

Beliczay kastély és parkja

018

A Beliczay család kastélya 1870 körül épült eklektikus, szecessziós stílusban, amit 1910 körül kibővítettek. A kastélyhoz tartozó gazdasági épületek jelenleg már nem állnak. A kastély jelenleg magántulajdonban van, előzetes bejelentkezés alapján látogatható, az épület tetőszerkezetének felújításával megkezdődött az állagmegóvás.

Az épületet körülvevő több mint 10 hektáros területen értékes növények találhatóak pl.: narancseperfa ( Maclura pomifera,), idős tölgyek ( Qercus robur), erdei fenyő (Pinus sylvestris), vadgesztenye ( Aesculus hippocastanum), hársfák ( Tilia sp.), juhar fák ( Acer sp. ) 

Millecentenáruimi park és emlékoszlop

0111/5

Az önkormányzat hivatali épülete mellett fekvő parkban jelenleg 3 db történelmi kopjafa került elhelyezésre, melyek Szelekovszky László munkáját dicsérik. A park gazdag tujákban, nyírfákban, valamint ágyas növényekben pl.: rózsák, hagymás növények, stb.

Volt „kórháztanya „ fái

0106, 0107

A korábban a békéscsabai kórháza által állattartás céljából fenntartott 1 hektáros gazdasági épület, valamint a főúttól bevezető bekötőút fái ( nyár, juhar, vadgesztenye, stb.) élveznek védelmet. 

[3]



 [4]



[5]






[6]



[7]



[8]



[9]



Harangláb Apácai út mellett


Szelekovszky lászló fafaragó munkája. A harangot, melyet 1936-ban készítettek Sopronban az evangélikus egyház adta.A harang Békéscsaba város tanyavilágában a Szarvasi úton az ún, fatornyos iskolában volt megtalálható korábban. Az 1944. október 22-én felállított harangot Dr. Harmati Béla püspök szentelte fel és áldotta meg.




[1]

Hatályon kívül helyzete a 4/2018 (IV.25) önkormányzati rendelet 21.§ (2) bek. b) pontja. Hatálytalan 2018. április 26

[2]

Hatályon kívül helyzete a 4/2018 (IV.25) önkormányzati rendelet 21.§ (2) bek. b) pontja. Hatálytalan 2018. április 26


[3]

Hatályon kívül helyezte a 10/2018. (IX.26) önkormányzati rendelet 1.§-a, Hatálytalan 2018. szeptember 27.

[4]

Hatályon kívül helyzete a 4/2018 (IV.25) önkormányzati rendelet 21.§ (2) bek. b) pontja. Hatálytalan 2018. április 26

[5]

Hatályon kívül helyzete a 4/2018 (IV.25) önkormányzati rendelet 21.§ (2) bek. b) pontja. Hatálytalan 2018. április 26


[6]

Hatályon kívül helyzete a 4/2018 (IV.25) önkormányzati rendelet 21.§ (2) bek. b) pontja. Hatálytalan 2018. április 26


[7]

Hatályon kívül helyzete a 4/2018 (IV.25) önkormányzati rendelet 21.§ (2) bek. b) pontja. Hatálytalan 2018. április 26


[8]

Hatályon kívül helyzete a 4/2018 (IV.25) önkormányzati rendelet 21.§ (2) bek. b) pontja. Hatálytalan 2018. április 26


[9]

Hatályon kívül helyzete a 4/2018 (IV.25) önkormányzati rendelet 21.§ (2) bek. b) pontja. Hatálytalan 2018. április 26