Csabaszabadi Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2010. (II.20.) önkormányzati rendelete

Csabaszabadi Község Önkormányzatának 2/2010. (II. 20.) Ök. számú rendelete a helyi iparűzési adóról módosítva a 6/2010 (V. 03.) Ök. számú rendelettel Egységes szerkezetbe foglalva

Hatályos: 2010. 03. 01- 2015. 12. 30

Csabaszabadi Község Önkormányzatának


2/2010.(II.20.) Ök. számú rendelete


a helyi iparűzési adóról


módosítva a 6/2010. (V. 03.) Ök. számú rendelettel


Egységes szerkezetbe foglalva




Csabaszabadi Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi adókról szóló többször módosított 1990. évi C. törvény (továbbiakban: Htv.) 1. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a helyi iparűzési adóról a következő rendeletet alkotja:


Az adókötelezettség, az adó alanya


  1. §


  1.  Adóköteles Csabaszabadi illetékességi területén állandó, vagy ideiglenes jelleggel végzett vállalkozási tevékenység (a továbbiakban: iparűzési tevékenység).
  2.  Az adó alanya a vállalkozó.
  3.  Adóköteles iparűzési tevékenység: a vállalkozó e minőségben végzett nyereség-, illetőleg jövedelemszerzésre irányuló tevékenysége.

Az adó alapja

2. §

  1. Állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az adó alapja a nettó árbevétel, csökkentve az eladott áruk beszerzési értékével, a közvetített szolgáltatások értékével, az anyagköltséggel, továbbá az alapkutatás, alkalmazott kutatás, kísérleti fejlesztés adóévben elszámolt közvetlen költségével. Mentes az adóalapnak az a része, amely a külföldön létesített telephelyen végzett tevékenységből származik.
  2.  Ha a vállalkozó több önkormányzat illetékességi területén végez állandó jellegű iparűzési tevékenységet, akkor az adó alapját - a tevékenység sajátosságaira leginkább jellemzően - a vállalkozónak kell a Htv. mellékletében meghatározottak szerint megosztania.
  3. Ideiglenes jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetében az adót a tevékenység végzésének naptári napjai alapján kell megállapítani. Minden megkezdett nap egy napnak számít.

(4) Az adó alapjának egyszerűsített meghatározása esetén az (1) bekezdéstől eltérően, a Htv. 39/A. – 39/B. §-ban foglaltak szerint kell eljárni.


Az adó mértéke


3. §

  1. Állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az adó évi mértéke az adóalap 2 %-a.

(2)[1] Ideiglenes jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az adó mértéke 500 Ft naponként.


Adómentességek, adókedvezmények


4. §

Mentesül az iparűzési adó megfizetése alól a Htv. 3. § (2) bekezdésében meghatározottak csoportja.


Állandó és ideiglenes jelleggel végzett iparűzési tevékenység


5.§


  1. A vállalkozó állandó jellegű iparűzési tevékenységet végez az önkormányzat illetékességi területén, ha ott székhellyel, telephellyel rendelkezik, függetlenül attól, hogy a tevékenységét részben vagy egészben székhelyén, vagy telephelyén kívül folytatja.

(2)   Ideiglenes jellegű az iparűzési tevékenység, ha az önkormányzat illetékességi területén az ott székhellyel, telephellyel nem rendelkező vállalkozó

       a) piaci és vásározó kiskereskedelmet folytat,

       b) építőipari tevékenységet folytat, illetőleg természeti erőforrást tár fel vagy kutat, feltéve, hogy a folyamatosan vagy megszakításokkal végzett tevékenység időtartama adóéven belül a 30 napot meghaladja, de nem éri el a 181 napot. Ha a tevékenység folytatásának időtartama a 180 napot meghaladja, akkor a tevékenység végzésének helye telephelynek minősül.

       c) bármely – az a) és b) pontba nem sorolható – tevékenysége, ha annak folytatásából közvetlenül bevételre tesz szert, feltéve ha egyetlen önkormányzat illetékességi területén sem rendelkezik székhellyel, telephellyel.

(3) Az adókötelezettség az iparűzési tevékenység megkezdésének napjával keletkezik és a tevékenység megszűntetésének napjával szűnik meg.

(4) Az önkormányzat illetékességi területén ideiglenes (alkalmi) jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén a tevékenység végzésének időtartama az irányadó az adókötelezettség időbeni terjedelmére.


Eljárási szabályok


6. §


(1) A vállalkozó- a (4) bekezdésben foglaltak kivételével, a helyi iparűzési adóban az előlegfizetési időszakra - az egyes esedékességi időpontokra eső összeg feltüntetésével önkormányzatonként - adóelőleget köteles a (3) bekezdésben foglalt esetekben a bejelentkezéssel egyidejűleg az adóhatóság által rendszeresített nyomtatványon bejelenteni, illetve minden más esetben a bevallás-benyújtással egyidejűleg bevallani. A benyújtott - adóelőleget tartalmazó - bejelentkezési nyomtatvány végrehajtható okiratnak minősül.

(2) Az előlegfizetési időszak - a (3) bekezdésben foglaltak kivételével - a bevallásbenyújtás esedékességét követő második naptári hónap első napjával kezdődő 12 hónapos időszak.

(3) Az adóköteles tevékenységét az önkormányzat illetékességi területén az adóév közben kezdő, valamint az átalakulással létrejött vállalkozó esetén, továbbá ha az önkormányzat az adót első alkalommal vagy év közben vezeti be, az előlegfizetési időszak az adókötelezettség, átalakulás, adóbevezetés kezdő napjától az azt követő adóév első félévének utolsó napjáig terjedő időtartam.

(4) Nem kell adóelőleget bejelenteni, bevallani:

a) az előtársaságnak,

b) az adóköteles tevékenységet jogelőd nélkül kezdő vállalkozónak az adókötelezettség

keletkezésének adóévében,

c) az adóalanyként megszűnő vállalkozónak, továbbá

d) arra az előlegfizetési időpontra, amelyre a vállalkozó már vallott be adóelőleget.

(5) A (2) bekezdés szerinti esetben az adóelőleg-részletek összege:

a) ha az adóévet megelőző adóév időtartama 12 hónapnál nem rövidebb, akkor az előlegfizetési időszakra fizetendő adóelőleg első részletének összege az adóévet megelőző adóév adójának és az adóév harmadik hónapjának 15. napjára már bevallott, bejelentett adóelőleg-részlet pozitív különbözete, az előlegfizetési időszakra fizetendő adóelőleg második részletének az összege az adóévet megelőző adóév adójának fele,

b) ha az adóévet megelőző adóév 12 hónapnál rövidebb, akkor az előlegfizetési

időszakra fizetendő adóelőleg első részletének az összege az adóévet megelőző adóév adójából az adóévet megelőző adóév naptári napjai alapján 12 hónapos időszakra számított összeg és az adóév harmadik hónapjának 15. napjára már bevallott, bejelentett adóelőleg-részlet pozitív különbözete, az előlegfizetési időszakra fizetendő adóelőleg második részletének összege az adóévet megelőző adóév adójából az adóévet megelőző adóév naptári napjai alapján 12 hónapos időszakra számított összeg fele.

(6) A (3) bekezdés szerinti esetekben az adóelőleg-részletek összege a vállalkozó által az adókötelezettsége keletkezésének adóévére várható adó figyelembevételével az előlegfizetési időszakra időarányosan megállapított - az ezen időszak alatt esedékes egyes adóelőleg-fizetési időpontokra egyenlő arányban megosztott - bejelentett összeg..

(7) Az adó alanyának a bejelentkezés, az adó bevallása, az adóelőleg megállapítása, bevallása, megfizetése és az adó megfizetése során a Htv., az egyszerűsített vállalkozói adóról szóló 2002. évi XLIII. törvény, az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény, a közteherviselés rendszerének átalakítását célzó törvénymódosításokról szóló 2009. évi LXXVII. törvény vonatkozó rendelkezései szerint kell eljárnia, az alábbiak szerint:

  1. a 2010. január 1-jét megelőző adóéveket érintő adókötelezettségeket az adózók az önkormányzati adóhatósághoz teljesítik, illetve az ezzel kapcsolatos adóztatási feladatokat az önkormányzati adóhatóságok látják el.
  2. a 2010. január 1-jétől kezdődő adóéveket érintően az iparűzési adóval összefüggő hatásköröket az állami adóhatóság 2010. január 1-jétől gyakorolja.

c) az a)-b) bekezdésben foglaltaktól eltérően a 2010. március 15-én esedékes helyi iparűzési adóelőleget az önkormányzati adóhatósághoz kell teljesíteni. Amennyiben az adóelőleget az adózó hiánytalanul nem fizette meg, a különbözet végrehajtását az önkormányzati adóhatóság végzi.

  1. A 2009. évi adóévről szóló adóbevallást az adóalanyok az önkormányzati adóhatósághoz teljesítik, és az ezzel összefüggő befizetési kötelezettséget, illetőleg a keletkező túlfizetést az önkormányzati adóhatósághoz fizetik be, illetőleg igénylik vissza.


8. §


Ez a rendelet 2010. március 1. napján lép hatályba. E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg a helyi iparűzési adóról szóló 14/2001. (V.29.) Kt.,21/2002. (XII.16.) Kt. számú, valamint a 24/2003. (XII.29.)  rendeletek hatályukat vesztik.


       Csabaszabadi, 2010. február 15.



                        Szeverényi Attiláné                                                      Dr. Csatlós László

                            Polgármester                                                                   jegyző


            A rendelet kihirdetése 2010. február 20-án megtörtént.



                                                                                                          Dr. Csatlós László

                                                                                                                   jegyző

[1]

Módosította a 6/2010. (V. 03.)Ök. számú rendelet, hatályos 2010. május 3.