Csabaszabadi Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2015. (IX.23.) önkormányzati rendelete

a Csabaszabadi Község Díszpolgára cím és Csabaszabadiért Kitüntetés adományozásáról

Hatályos: 2015. 09. 24

Csabaszabadi Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés i) pontja és (2) bekezdésében biztosított hatáskörében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 42. § 3. pontjában biztosított feladatkörében eljárva, Magyarország címerének és zászlajának, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:


  1. Bevezető rendelkezés


1. §

(1) Csabaszabadi Község Önkormányzat Képviselő-testülete (továbbiakban: Képviselő-testület) a következő elnevezéssel, kitüntetést alapít azon természetes személyek munkásságának elismeréséül, akik Csabaszabadi község és polgárai számára fejlődéséért kiemelkedően tevékenykedtek, munkásságukkal, alkotásaikkal elismerést szereztek a településnek.

a) Csabaszabadi Község Díszpolgára,

b) Csabaszabadi Kitüntetés,


(2) „Csabaszabadi Község Díszpolgára” címet adományoz a község életében jelentős- a társadalmi, a gazdasági, a tudományos, a kulturális és a művészeti élet területén nyújtott-, kimagasló tevékenység elismerése céljából.


(3) „Csabaszabadi Kitüntetést” adományoz a társadalmi, gazdasági kulturális, művészeti, sport, illetve tudományos- a község fejlődése és hírnevének gyarapítása érdekében végzett munka elismerése céljából.


  1. Csabaszabadi Község Díszpolgára cím adományozása


2. §

(1) A Képviselő-testület ünnepélyes keretek között adja át a Csabaszabadi Község Díszpolgára címet a kitüntetett személy részére, mely tartalmazza az erről szóló oklevelet és az emlékérmet, valamint az adományozás tárgyában meghozott döntést és annak indokolását.

(2) A díszpolgári oklevél az önkormányzat címerén kívül tartalmazza a kitüntetett személy nevét, az adományozás okát és keltét, valamint a polgármester és jegyző aláírását és az önkormányzat pecsétjének lenyomatát. Az oklevél mintáját e rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(3) Az emlékérem egyik oldala az önkormányzat címerét ábrázolja, a másik oldalára pedig a "CSABASZABADI KÖZSÉG DÍSZPOLGÁRA" feliratot és az adományozás évét gravírozzák. Az érem leírását e rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(4) A kitüntetett személy nevét és az adományozás évét Csabaszabadi Község honlapján közzé kell tenni.

(5) Az elismerésből évente legfeljebb 2 db adományozható.



3. Csabaszabadiért Kitüntetés adományozása

3. §

(1)  A Képviselő-testület ünnepélyes keretek között adja át a Csabaszabadiért Kitüntetést a kitüntetett személy részére, mely tartalmazza az erről szóló oklevelet és az emlékérmet, valamint az adományozás tárgyában meghozott döntést és annak indokolását.

(2) A kitüntetéssel járó oklevél az önkormányzat címerén kívül tartalmazza a kitüntetett személy nevét, az adományozás okát és keltét, valamint a polgármester és jegyző aláírását és az önkormányzat pecsétjének lenyomatát. Az oklevél mintáját e rendelet 2. melléklete tartalmazza.

(3) Az emlékérem egyik oldala az önkormányzat címerét ábrázolja, a másik oldalára pedig a "CSABASZABADIÉRT KITÜNTETÉS" feliratot és az adományozás évét gravírozzák. Az érem leírását e rendelet 2. melléklete tartalmazza.

(4) A kitüntetett személy nevét és az adományozás évét Csabaszabadi Község honlapján közzé kell tenni.

(5) Az elismerésből évente legfeljebb 3 db adományozható.


  1. Záró rendelkezések


4. §


(1) A Csabaszabadi Község Díszpolgára és Csabaszabadiért Kitüntetés erkölcsi elismerés, amely Csabaszabadi Község tiszteletét és háláját fejezi ki, s ez a kitüntetett személynek - a (2) bekezdésben foglaltak kivételével - nem biztosít előjogokat és nem jár anyagi javadalmazással.

(2) A kitüntetett személy, vagy a posztumusz kitüntetés adományozás esetében a kitüntetett személy hozzátartozója

a) meghívandó a község ünnepségeire vagy egyéb kiemelkedő rendezvényeire,

b) jogosult a címet aláírásainál és egyéb kitüntetései között feltüntetni.



5. §

A Csabaszabadi Község Díszpolgára és Csabaszabadiért Kitüntetés adományozására bárki írásban tehet indokolással ellátott javaslatot, mely javaslathoz a Képviselő-testület tagjai legalább 3 fő aláírásával igazolt ajánlása is szükséges. A javaslatot a polgármester terjeszti a Képviselő-testület elé.


6. §

A Képviselő-testület a Csabaszabadi Község Díszpolgára címmel és Csabaszabadiért       Kitüntetéssel járó oklevelet és érmet e rendelet melléklete szerinti formában adományozza.

7. §



  1. A posztumusz kitüntetés esetén a Csabaszabadi Község Díszpolgára címmel járó emlékplakettet, díszoklevelet, az elhunyt személy túlélő házastársa, vagy túlélő házastárs hiányában vér szerinti gyermekei, legközelebbi hozzátartozói vehetik át.


  1. A Csabaszabadi Község Díszpolgára címet és Csabaszabadiért Kitüntetést vissza lehet vonni, ha a kitüntetett arra érdemtelenné vált. Érdemtelen a kitüntetésre az, akit a bíróság a közügyek gyakorlásáról jogerősen eltiltott.


  1. A visszavonást az ok megjelölésével az adományozásra javaslatot tevők kezdeményezhetik.


8. §


(1) Ez a rendelet 2015. kihirdetést követő nap lép hatályba.

(2) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg a Csabaszabadiért Érdemérem kitüntető cím alapításáról és adományozásának rendjéről szóló módosított 2/1997./III.17./.Kt. számú rendelet hatályát veszti.






Szeverényi Attiláné                                                                    dr. Csatlós László

       polgármester                                                                                      jegyző




Záradék:

Megalkotta Csabaszabadi Község Képviselő-testülete  a 2015. szeptember 23.-án megtartott ülésén.

Kihirdetve Csabaszabadi Község hirdetőtábláján   2015. szeptember 23 napján

Mellékletek