Csabaszabadi Község Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2015. (III.20.) önkormányzati rendelete

az avar és növényi hulladék nyílttéri égetéséről

Hatályos: 2015. 03. 20

Csabaszabadi Község Önkormányzata Képviselő-testületének

4/2015 (III.20) önkormányzati rendelete

az avar és növényi hulladék nyílttéri égetéséről

Csabaszabadi Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 12. § (2) bekezdésében, illetve a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (1) bekezdés c) pontjában és 48. § (4) bekezdés b) pontjában foglalt felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet célja és hatálya

1.§ A rendelet célja az avar és növényi hulladék nyílttéri égetésére vonatkozó olyan helyi szabálynak a megállapítása, amely a levegő tisztaságának védelmét biztosítja.


2.§ A rendelet területi hatálya – a helyi jelentőségű védett természeti terület kivételével – Csabaszabadi Község Önkormányzatának közigazgatási területére terjed ki.

3.§ A rendelet személyi hatálya Csabaszabadi Község Önkormányzatának közigazgatási területén belül a természetes személyekre, a jogi személyekre és jogi személyiséggel nem rendelkező társaságokra terjed ki.

2. Értelmező rendelkezések

4.§ E rendelet alkalmazásában:

a) avar és növényi hulladék: fanyesedék, ág, gally, fű, lomb, lábon álló növényzet, tarló és növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett hulladék;


b) ingatlantulajdonos: az a természetes vagy jogi személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, akinek/amelynek tulajdonában - vagy ha a birtokos a tulajdonos személyétől eltér, akkor - birtokában, kezelésében vagy használatában lévő ingatlanon települési hulladék keletkezik vagy más módon a birtokába kerül.


3. Avar és növényi hulladék égetésének szabályai

5.§ (1) A község  területén az avar és növényi hulladék kezeléséről elsősorban komposztálással kell gondoskodni.

(2) Az avar és kerti hulladékok nyílttéri égetése csak szeptember 15. és november 30., valamint február 1. és április 30. közötti időszakban, ünnepnapok kivételével naponta 800-2000 óra között engedélyezett. A határidők kezdő - és utolsó napján az égetés végezhető.

(3) Avar és kerti hulladék nyílttéri égetése tilos a hatóság által elrendelt általános tűzgyújtási tilalom idején, illetve a füstköd-riadó alkalmával elrendelt korlátozás időtartama alatt. 

6.§  (1) Szabadtéri tűzgyújtással a telken, illetve az azt határoló közterületen keletkezett avar, kerti hulladék semmisíthető meg.

  (2) a) Az avar és kerti hulladék égetése 18. életévét betöltött, cselekvőképes személy által vagy felügyelete mellett a tűzvédelmi szabályok betartásával végezhető.

b) Az avar és kerti hulladékot csak kialakított tűzrakó helyen és telken belül szabad égetni úgy, hogy az emberi egészséget és a környezetet ne károsítsa.

c) A tűzrakó helyet épülettől és egyéb éghető anyagtól olyan távolságra kell elhelyezni, hogy arra veszélyt ne jelentsen.

d) Közterületen avar és kerti hulladék égetése tilos.

(3) a) Az égetendő avar és növényi hulladék nem tartalmazhat semmilyen más kommunális, ipari eredetű, illetve veszélyes hulladékot.

b) Az égetés folyamatának gyorsítása érdekében éghető folyadék nem alkalmazható.

(4) Az égetésre – a füstképződés csökkentése és a környező lakosok kímélete érdekében – kellően száraz növényi hulladék, a meteorológiai viszonyokra figyelemmel, szélcsendes időben kerülhet sor.

 (5) A tűz őrzéséről és veszély esetén annak eloltásáról a tűz gyújtója köteles gondoskodni. A tűz helyszínén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetőleg eloltható.

(6) Az égetés befejezésével a tüzet el kell oltani és a parázslást, izzást – vízzel, földtakarással, kéziszerszámokkal – meg kell szüntetni.


4. Záró rendelkezések

7.§  (1) E rendelet a kihirdetés napján lép hatályba.




            Szeverényi Attiláné                                                       Dr. Csatlós László

                     polgármester                                                                       jegyző


Záradék:

Megalkotta Csabaszabadi Község Képviselő-testülete  a 2015. március 20. napján  megtartott ülésén.

Kihirdetve Csabaszabadi Község hirdetőtábláján   2015. március 20. napján




                                                                                                          Dr. Csatlós László

                                                                                                                 jegyző