Csabaszabadi Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2016. (X.26.) önkormányzati rendelete

CSABASZABADI KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 8/2016. (X.26.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE a helyi könyvtári és közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2016. 10. 27- 2020. 08. 30

CSABASZABADI KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA

KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK


8/2016. (X.26.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE


a helyi könyvtári és közművelődési feladatok ellátásáról


Csabaszabadi Község Önkormányzata Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 77. §-ban biztosított felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. Általános rendelkezések


1. § A rendelet célja, hogy Csabaszabadi Község polgárainak érdekeire figyelemmel meghatározza az önkormányzat könyvtári és közművelődési feladatait, azok ellátási formáit, módját és mértékét.


2. § A rendelet hatálya kiterjed a könyvtári és  közművelődési tevékenységben résztvevőkre, a közművelődési szervezetekre, azok fenntartóira, működtetőire és alkalmazottaira.


3. § A helyi könyvtári és  közművelődési feladok ellátásában az önkormányzat igényli és elősegíti a civil szervezetek, egyéb közösségek, magánszemélyek, valamint a kulturális tevékenységet is végző gazdasági társaságok közreműködését.


2. Az önkormányzat közművelődési feladatai, megvalósításának formái


4. § (1) Az önkormányzat feladatának tekinti, hogy a településen kialakult művelődési hagyományokra, a település fejlesztésének koncepciójára, az intézmények, a civil szervezetek és a polgárok öntevékenységére alapozva, az esetleges pályázatokon való részvétel mellett, a helyi lakosság elvárható igényeinek kiszolgálása és a turizmus lehetőségeinek felkutatása és kihasználása érdekében a közművelődés sajátos eszközrendszerével segítse annak megvalósítását.

(2) Az önkormányzat kötelező feladata a helyi közművelődési tevékenység támogatása, melynek keretében különösen célja  

a) a közösségi művelődéshez méltó esztétikus környezet és infrastruktúra biztosítása,

b) a település hagyományainak ápolása, helytörténeti, honismereti mozgalom fejlesztése, hagyományőrző közösségek életre-hívása, működtetése,

c) a különböző korosztályok közművelődési lehetőségeinek biztosítása, közösségi életének támogatása, kulturális kapcsolatainak gazdagítása,

d) a település környezeti, kulturális, közösségi értékeinek közismertté tétele, találkozók, kiállítások rendezése, kapcsolattartás és  közös rendezvények szervezése, kulturális turizmus támogatása,







 (3) Az önkormányzat közművelődési tevékenységének formái különösen:

a) az iskolarendszeren kívüli, öntevékeny, önképző, szakképző tanfolyamok, életminőséget és életesélyt javító tanulási, felnőttoktatási lehetőségek megteremtése,

b) a település környezeti, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárása, megismertetése, helyi művelődési szokások gondozása, gazdagítása,

c) az egyetemes, a nemzeti, a nemzetiségi és más kisebbségi kultúra értékeinek megismertetése, a megértés, a befogadás elősegítése, az ünnepek kultúrájának gondozása,

d) az ismeretterjesztő, az amatőr alkotó, művelődő közösségek tevékenységének támogatása,

e)a helyi társadalom kapcsolatrendszerének, közösségi életének, érdekérvényesítésének segítése,

f) a különböző kultúrák közötti kapcsolatok kiépítésének és fenntartásának segítése,

g) a szabadidő kulturális célú eltöltéséhez a feltételek biztosítása,

h) egyéb művelődést segítő lehetőségek biztosítása.

 (4) A közösségi színterek az Önkormányzat közművelődési feladatait az 1. mellékletben meghatározott formában, módon és mértékben látják el.


3. Az önkormányzat éves közművelődési feladatainak meghatározása


5. § Az önkormányzat meghatározza éves közművelődési feladatait, melyet minden esetben  egyeztet a Csabaszabadi Szlovák Önkormányzattal, illetve a Csabaszabadiért Egyesülettel az éves költségvetés elfogadását megelőzően.

6.§ Az önkormányzat és a közművelődési feladatot ellátó szervezetek a közművelődési lehetőségekről helyben szokásos módon tájékoztatják a település polgárait:


4. A közművelődési feladatok ellátásának szervezeti  keretei


7.§ (1) Az önkormányzat a közművelődési feladatok folyamatos megvalósítása érdekében közösségi színteréül a következő közművelődési helyszíneket működteti:

a) Községi Könyvtári, Információs és Közösségi Hely

    5609 Csabaszabadi, Apácai út 2.

b)Egyéb Kulturális Közösségi Hely

    5609 Csabaszabadi, Mező u. 22.

(2) A közösségi színterek nem intézményként működnek, gazdálkodási feladataikat az önkormányzat hivatala látja el.

(3) Az Önkormányzat a közösségi színterek működéséhez szükséges személyi feltételeket a jogszabályban meghatározott minimum szinten biztosítja:

a) partner szervezetek együttműködésével

b) Csabaszabadi község területén működő civil szervezetekkel

c) Csabaszabadi község területén működő nemzetiségi önkormányzattal

d) egyéb megbízási, illetve munkaviszony létesítésével

(4) Az Önkormányzat a könyvtári szolgáltató helyre és közösségi színtérre vonatkozó nyitva tartást határozatban fogadja el.

                                              

8. § (1) Az önkormányzat a jelen rendelet 4. §-ban felsorolt közművelődési feladatainak ellátásában együttműködik a megyei könyvtárral.

 (2) Az önkormányzat a feladatellátásba bevont, nem önkormányzati fenntartású intézményekkel, szervezetekkel a rendeletben meghatározott közművelődési feladatok megvalósítására „közművelődési megállapodást” vagy együttműködési megállapodást köt.

(3) Közművelődési feladat ellátására csak olyan szervezettel köthető szerződés, amely a korábbi önkormányzati támogatásával hiánytalanul elszámolt, nincs köztartozása, és megfelel valamennyi vonatkozó jogszabályban foglaltaknak.



5. A közművelődési feladatok ellátásának finanszírozása,

teljesítésről beszámolási kötelezettség


9.§ (1) A közművelődési feladatok finanszírozásának forrása

a) az önkormányzat éves költségvetési előirányzataiban foglaltak, beleértve az állami támogatást is,

b) az államháztartáson belülről, vagy kívülről átvett, céljellegű támogatások és a működésből adódó szolgáltatási bevételek.

(2) A közművelődési feladat ellátásának pénzügyi fedezetét az önkormányzat az éves költségvetésének összeállítása során, a véleményezett munkaterv figyelembe vételével biztosítja.

(3) A díjköteles közművelődési szolgáltatások köréről és a díjak mértékéről, legkésőbb a tárgyévi költségvetés elfogadásával egyidejűleg kell rendelkezni.


10. § A közművelődési feladatok teljesítéséről a tárgyévet követően a Képviselő-testületet beszámoló formájában tájékoztatni szükséges.


6. Záró rendelkezések


11. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Hatályát veszti Csabaszabadi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2008.(XII.01.) önkormányzati rendelete.




            Szeverényi Attiláné                                                   Dr. Csatlós László

              polgármester                                                                    jegyző




Kihirdetve: 2016. október 26.                                  

                                                                                              Dr. Csatlós László

                                                                                                     jegyző

















  1. melléklet a 8/2016. (X.26) önkormányzati rendelethez



A közösségi színterek az Önkormányzat közművelődési feladatainak formái


1. Az iskolarendszeren kívüli, öntevékeny, önképző, szakképző tanfolyamok, életminőséget és életesélyt javító tanulási, felnőttoktatási lehetőségek:

 Az iskolai képzést kiegészítő lehetőségek önköltséges nyelvi, térítésmentes környezeti nevelési tanfolyamok szervezése.


2. A település környezeti, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárása, megismertetése, a helyi művelődési szokások gondozása, gazdagítása.

 2.1. összegyűjti a település kulturális értékeit és törekszik annak kiállításokon, falunapon, szüreti felvonulás alkalmával való bemutatására,

  2.2. A községi Könyvtár, Információs és Közösségi Hely ellátja a helyi információ cseréjével kapcsolatos feladatokat és törekszik a helyi információs hálózat fenntartására, fejlesztésére,

  2.3. A közösségi színterek kulturális eseményeiről dokumentumokat készítenek (fénykép) azok őrzését és annak bemutatását a lakosság részére biztosítják.


3. Az egyetemes, a nemzeti, a nemzetiségi és más kisebbségi kultúra értékeinek megismertetése, a megértés, a befogadás elősegítése, az ünnepek kultúrájának gondozása.

       A községi Könyvtár, Információs és Közösségi Hely szervezi a nemzeti és a    helyi ünnepek, évfordulók programjait és lebonyolítását.


4. Az ismeretszerző, az amatőr alkotó, művelődő közösségek tevékenységének támogatása.

4.1.Szervezi az ismeretszerző amatőr közösségeket, működésükhöz helyiséget biztosít és a pályázatokon való részvételüket támogatja.

4.2. A  községi Könyvtár, Információs és Közösségi Hely szolgáltatásaival segíti

 az ismeretszerzést.


5.  A helyi társadalom kapcsolatrendszerének, közösségi életének érdekérvényesítésének     segítése.

5.1.  A községi Könyvtár, Információs és Közösségi Hely közreműködik abban, hogy Csabaszabadi község kulturális értékei közismertté váljanak, erősödjön a helyi tudás, a lokálpatriotizmus.

  1. A helyi információ cseréje útján ösztönzi a helyi érdeket védő és gazdagító összefogásokat, segíti a civil szervezeteket.

5.3. A községi Könyvtár, Információs és Közösségi Hely a helyi lakosokkal, civil szervezetekkel helytörténeti, településtörténeti kutatásokat végez, törekszik a hagyományok megőrzésére, ápolására.

5.4. A községi Könyvtár, Információs és Közösségi Hely a civil közösségek önigazgatását, érdekérvényesítését ösztönző képzésekről, pályázati lehetőségekről információkat szerez be és ösztönzi a civil közösségeket pályázatok benyújtására, a pályázatok benyújtásához segítséget ad.


6. A különböző kultúrák közötti kapcsolatok kiépítésének és fenntartásának segítése.

6.1. A községi Könyvtár, Információs és Közösségi Hely együttműködési, művelődési alkalmakat alakít ki a helyi lakosság különböző tevékenységű, korú, nemű, nemzetiségi, világnézetű közösségi, valamint a környező települések között.

6.2. A községi Könyvtár, Információs és Közösségi Hely a helyi rendezvényeket a környező települések amatőr csoportjainak közreműködését igényli.


7. A szabadidő kulturális célú eltöltéséhez a feltételek biztosítása.

7.1. A községi Könyvtár, Információs és Közösségi Hely a polgárok tájékoztatásához, közösségi művelődéséhez, alkotó tevékenységhez biztosítja az esztétikus környezetet.

7.2.A szabadidő kulturális célú eltöltéséhez szükséges feltételeket az éves munkatervben határozza meg.


8.  Egyéb művelődést segítő lehetőségek biztosítása.

A községi Könyvtár, Információs és Közösségi Hely tájékoztatást nyújt Csabaszabadi és környéke környezeti és kulturális nevezetességeiről.


  1. A Csabaszabadi községi Könyvtár, Információs és Közösségi Hely közművelődési

      tevékenységének támogatása.

                           A községi Könyvtár, Információs és Közösségi Hely a megyei könyvtár szolgáltatásainak az igénybevételével, biztosítja a településen a könyvtári szolgáltatást, a települési önkormányzat a megyei könyvtárral megállapodást köt, könyvtári szolgáltató helyet működtet.