Csabaszabadi Község Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2017. (XII.13.) önkormányzati rendelete

a szociális igazgatásról valamint a szociális és gyermekjóléti ellátásokról

Hatályos: 2017. 12. 13- 2021. 07. 31

Csabaszabadi Község Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2017. (XII.13.) önkormányzati rendelete

a szociális igazgatásról valamint a szociális és gyermekjóléti ellátásokról[1]

Csabaszabadi Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében, valamint a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. és 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. FEJEZET Általános rendelkezések

1. A rendelet hatálya

1. § E rendelet hatálya kiterjed a Csabaszabadi község közigazgatási területén lakó- vagy tartózkodási hellyel rendelkező személyekre az Szt. által szabályozott szociális ellátások igénylésére, a szociális ügyek intézésére, valamint az ezekkel kapcsolatos ügyviteli feladatok ellátására.

2. Általános eljárási szabályok

2. § (1) Az e rendeletben szabályozott valamennyi szociális ellátásra érvényes értelmező rendelkezéseket az Szt. határozza meg.

(2) A települési támogatásra irányuló eljárást:

  • a) a rendelet szerinti formanyomtatványon előterjesztett, postai úton vagy személyesen benyújtott kérelemre kell, vagy
  • b) hivatalból lehet megindítani.

(3) A szociális ellátásra való jogosultság elbírálásához e rendelet szerint kell benyújtani a vagyoni, jövedelmi viszonyokra vonatkozó nyilatkozatot, illetve igazolást.

3. § (1) A kérelmezőnek a kérelemben, illetve az annak mellékleteként benyújtott dokumentumokban feltüntetett jövedelem-adatokat igazolnia kell. A kérelemhez csatolni kell:

  • a) a havi rendszerességgel járó - nem vállalkozásból, illetve őstermelői tevékenységből - származó jövedelemről kiállított igazolást, valamint a kapott gyermektartásdíjról, egyéb szerződés alapján járó tartásdíjról, életjáradékról, az Szt. 4. § (1) bekezdés i) pontjában meghatározott rendszeres pénzellátásokról kiállított igazolást, nyugellátásban vagy nyugdíjszerű ellátásban részesülők esetén a nyugdíjat folyósító szerv által kiállított igazolást, nyugdíjösszesítőt, kivéve, ha az ellátás a kérelem benyújtását megelőzően megszűnt,
  • b) a nappali oktatás munkarendje szerint tanulmányokat folytató személy ösztöndíjáról, felsőoktatási intézményi hallgatók szociális és egyéb juttatásairól az intézmény igazolását, ha a nagykorú személy adóbevallásra kötelezett, a NAV igazolását,
  • c) a fizetett, levont gyermektartásdíjról a kifizető igazolást, a postai feladóvevényt, a jogosult átvételi elismervényét, a jogosult nyilatkozatát a kapott gyermektartásdíj összegéről vagy az önálló bírósági végrehajtó igazolását, (nyilatkozatban szereplő jövedelemből csak a gyermektartásdíj címén levont vagy kifizetett összeg vehető figyelembe csökkentő tényezőként),
  • d) a kérelem benyújtását megelőzően megszűnt havi rendszerességgel járó jövedelem megszűnéséről az okiratot,
  • e) vállalkozási, őstermelői tevékenység megszűnéséről az illetékes hatóság igazolását, társas vállalkozás esetén a cégbíróság döntését a cégjegyzékből való törlésről.

(2) Az e rendeletben meghatározott vagyoni helyzetre vonatkozó feltétel meglétét a rendelet 2. melléklete szerinti vagyonnyilatkozat benyújtásával kell igazolni.

(3) Családi pótlékra nem jogosult, 18. életévét betöltött, nappali oktatás munkarendje szerint tanulmányokat folytató felnőtt részéről igazolás szükséges a tanulói, hallgatói jogviszonyról.

(4) Csatolni kell a gyermek elhelyezés, illetve a gyámrendelés tárgyában hozott határozatot, a gyermektartásdíjról szóló jogerős bírósági ítéletet, egyezséget jóváhagyó bírósági végzést, vagy az állam által történő megelőlegezés esetén a gyámhivatali határozatot.

(5) Egyéb forrásból származó jövedelem esetén - különösen ingatlan hasznosítása - nyilatkozat szükséges.

4. § (1) Az egyes szociális ellátások iránti kérelemhez az előírt mellékleteket a kérelem benyújtásával egyidejűleg kell csatolni.

(2) A jövedelemszámításnál irányadó időszak:

  • a) havonta rendszeresen mérhető jövedelmeknél a kérelem benyújtását megelőző hónap;
  • b) az egyéb jövedelmeknél egy év.

(3) Az (1) bekezdésben foglaltaktól eltérni akkor lehet, ha a munkaviszonyban álló személy keresőképtelenség miatt 30 napot meghaladóan táppénzes ellátásba részesül. A munkabér helyett a táppénzt akkor lehet figyelembe venni, ha a keresőképtelenség előre láthatóan a 30 napot meghaladja. Ha a keresőképtelenség a 30 napot nem haladja meg, a táppénzes állományba kerülést megelőző hónapra járó munkabért kell figyelembe venni.

(4) Amennyiben a jövedelem kizárólag alkalmi munkából származik, annak összegét igazolni kell a kérelem benyújtását megelőző 3 hónapra vonatkozóan. Ez esetben szükséges az illetékes állami foglalkoztatási szerv igazolása arról, hogy a kérelmező az állami foglalkoztatási szervvel együttműködik, annak nyilvántartásában regisztrált álláskeresőként szerepel.

(5) A jövedelemmel nem rendelkező, nem tanköteles, nappali tagozaton tanulmányokat nem folytató, aktív korú személy részéről csatolni kell az illetékes állami foglalkoztatási szerv igazolását arról, hogy az állami foglalkoztatási szervvel együttműködik, annak nyilvántartásában regisztrált álláskeresőként szerepel.

(6) Ha a jövedelemnyilatkozatba foglalt jövedelem és a helyszínen tapasztalt életkörülmény, életvitel a nyilatkozat valódiságát kérdésessé teszi, a kérelmező a jövedelem igazolása céljából közüzemi számlák benyújtására kötelezhető.

3. Eljárási rendelkezések

5. § (1) A szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátások iránti kérelmek az év folyamán bármikor benyújthatók.

(2) A kérelmezőt a havi rendszerességgel járó települési támogatások a kérelem benyújtása hónapjának első napjától illeti meg.

(3) A rendszeres pénzbeli ellátásokat a tárgyhónapot követő hónap 5. napjáig házipénztárból készpénzben vagy folyószámlára való átutalással fizeti ki a hivatal.

(4) Az eseti támogatások kifizetése a döntést követően legfeljebb 15 napon belül házipénztárból készpénzben vagy utalással történik.

6. § (1) A szociális rászorultság miatt rendszeres települési támogatásban részesülők a szociális helyzetükben, lakcímükben és egyéb ellátást befolyásoló körülményükben bekövetkezett változást 15 napon belül kötelesek bejelenteni.

(2) A jogosult bejelentése vagy hivatalos tudomásszerzés alapján a havi rendszeres települési támogatást felül kell vizsgálni, ha a megállapításának alapjául szolgáló jövedelemben tartós változás történt vagy az ellátás megállapításánál figyelembe vett, egy háztartásban élő családtagok létszáma megváltozott.

(3) A tartós jövedelem változás eseteire, valamint a bejelentést követő felülvizsgálatra az Szt. 25. § (6)-(10) bekezdései az irányadók.

(4) A települési támogatásra való jogosultság megállapításáról, a jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybe vett ellátás megtéríttetéséről az önkormányzat képviselő-testületének felhatalmazása alapján, átruházott hatáskörben a polgármester dönt.

II. FEJEZET Szociális rászorultságtól függő pénzbeli szociális ellátások

4. Települési támogatások formái

6. § Szociális rászorultság esetén a jogosult számára az önkormányzat képviselő-testülete e rendeletben meghatározott feltételek szerint:

  • a) rendszeres települési támogatást
    • aa) lakhatási kiadásokhoz nyújtott települési támogatást,
    • ab) gyógyszer-kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatást,
    • ac) házi gondozáshoz, házi segítségnyújtáshoz nyújtott települési támogatást,
  • b) eseti települési támogatást
    • ba) települési létfenntartási támogatást,
    • bb) települési iskolakezdési támogatást
    • bc) rendkívüli települési támogatást,
    • bc) temetési költséghez nyújtott települési támogatást nyújt.

5. Rendszeres települési támogatás

Lakhatási kiadásokhoz nyújtott települési támogatás

7. § (1) Lakhatási kiadásokhoz nyújtott települési támogatás a szociálisan rászoruló háztartások részére a háztartás tagjai által lakott lakás fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadásaik viseléséhez nyújtott hozzájárulás. A támogatás az e rendeletben meghatározott feltételek szerinti jogosultnak a villany, a szemétszállítás és ivóvíz költségeinek fedezetéhez állapítható meg.

(2) Lakhatási kiadásokhoz nyújtott települési támogatásra jogosult az a személy, akinek a háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át, egyedülálló esetén a 250%-át és a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona.

(3) A lakhatási kiadásokhoz nyújtott települési támogatás elsősorban a villamosenergia szolgáltató, majd a szemétszállítást végző, azt követően az ivóvíz-szolgáltató számlájára kerül átutalásra. A kifizetés módjáról a határozatban tájékoztatni kell a jogosultat.

(4) A lakhatási kiadásokhoz nyújtott települési támogatás megállapításához a rendelet 2. melléklete szerinti vagyonnyilatkozat, valamint a háztartás tagjai jövedelmének hitelt érdemlő igazolása, ennek hiányában nyilatkozata.

8. § (1) A lakhatási kiadásokhoz nyújtott települési támogatás tekintetében fogyasztási egység a háztartás tagjainak a háztartáson belüli fogyasztási szerkezetet kifejező arányszáma, ahol

  • a) a háztartás első nagykorú tagjának arányszáma 1,0,
  • b) a háztartás második nagykorú tagjának arányszáma 0,9,
  • c) a háztartás minden további nagykorú tagjának arányszáma 0,8,
  • d) a háztartás első és második kiskorú tagjának arányszáma személyenként 0,8,
  • e) a háztartás minden további kiskorú tagjának arányszáma tagonként 0,7.

(2) Ha a háztartásban gyermekét egyedülállóként nevelő szülő él (ideértve a gyámot és a nevelőszülőt), a rá tekintettel figyelembe vett arányszám 0,2-del növekszik.

(3) A lakhatási kiadásokhoz nyújtott települési támogatás havi összege:

  • a) több tagú háztartás esetében 6 000 Ft,
  • b) egyszemélyes háztartás esetén 4 000 Ft.

9. § (1) A lakhatási kiadásokhoz nyújtott települési támogatást a kérelem benyújtása hónapjának első napjától illeti meg a kérelmezőt, a támogatást egy évre kell megállapítani.

(2) A lakhatási kiadásokhoz nyújtott települési támogatás folyósítása elsősorban a szolgáltató részére történik és annak összegét a támogatással érintett költség tekintetében a szolgáltató írja jóvá. A jogosultságot megállapító határozatban rendelkezni kell, hogy a támogatás mely lakásfenntartási kiadáshoz történik és fel kell tüntetni az Szt. 18. § la) pontja szerinti azonosító adatot.

(3) A támogatás nyújtása érdekében a szolgáltatókkal történő adatcserére vonatkozó adatvédelmi és technikai szabályok tekintetében az Szt. és a 63/2006. (III.27.) Korm. rendeletrendelkezéseit kell alkalmazni.

(4) A lakhatási kiadásokhoz nyújtott települési támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.

(5) Amennyiben a lakhatási kiadásokhoz nyújtott települési támogatásban részesülőnek a villamosenergia szolgáltató vezetett számláján öthavi átlagos fogyasztásának megfelelő túlfizetése keletkezik, kérelemre szemétszállítást végző szolgáltató szolgáltatónak kell a lakhatási támogatást átutalni.

Gyógyszer-kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás

10. § (1) A gyógyszer-kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás a szociálisan rászorult személy részére az egészségi állapota megőrzéséhez és helyreállításához kapcsolódó - a krónikus betegségével összefüggő - rendszeres gyógyszer- és gyógyászati segédeszköz kiadásainak csökkentése érdekében biztosított támogatás.

(2) A gyógyszer-kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatásra jogosult az a szociálisan rászorult személy, aki közgyógyellátásra nem jogosult, és

  • a) családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át, egyedülálló esetében pedig a 250 %-át nem haladja meg,
  • b) a havi rendszeres gyógyító ellátás költségének mértéke eléri az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 25 %-át, és a család tagjai egyikének sincs vagyona.

11. § (1) A gyógyszer-kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás megállapítása iránti kérelmet a rendelet 1. melléklet szerinti formanyomtatványon kell benyújtani.

(2) A kérelem elbírálásához csatolni kell a havi rendszeres gyógyító ellátási szükségletről és költségről a rendelet 3. melléklete szerinti formanyomtatványon kiállított háziorvosi igazolást, továbbá a beárazásról szóló gyógyszertári igazolást.

(3) A havi rendszeres gyógyító ellátási szükséglet és költség megállapításánál a kérelmező tartósan fennálló, krónikus betegségével összefüggő havi rendszeres gyógyszer- és gyógyászati segédeszközeit lehet figyelembe venni.

12. § (1) A gyógyszer-kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás egy hónapra jutó összege a havi rendszeres gyógyító ellátás igazolt és elismert költségének 50%-a azzal, hogy a támogatás összegét 100 forintra kerekítve kell meghatározni. A támogatás mértéke évente az 50 000 Ft-ot nem haladhatja meg.

(2) A gyógyszer-kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás a kérelem benyújtásától az adott év december 31. napjáig kell megállapítani és havi egyenlő részletekben a támogatásra jogosultnak a házipénztárból kifizetni.

(3) A gyógyszer-kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatásra részesülő személy a támogatás összegének felhasználásáról utólag minden hónap 10. napjáig elszámol a nevére kiállított számla bemutatásával. A számla összegének a támogatás havi összegével azonos vagy azt meghaladó összegűnek kell lenni.

(4) Amennyiben a támogatásban részesülő a (3) bekezdésben foglalt kötelezettségének egymást követően két hónapban nem tesz eleget, a támogatás folyósítását a második hónap utolsó napjával megszűnik.

(5) Ha a megállapított gyógyszer-kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás a (4) bekezdés szerinti okból megszűnik, a döntés jogerőre emelkedésétől számított három hónapon belül nem állapítható meg gyógyszertámogatás.

Házi gondozáshoz nyújtott települési támogatás

13. § (1) A házi gondozást igénylő ellátott számára nyújtott települési támogatás a szociálisan rászorult és egészségében károsodott személy részére az ellátást biztosító intézmény által megállapított személyi térítési díj ellentételezésének érdekében biztosított támogatás.

(2) A házi segítségnyújtás keretén belül a személyi gondozásra jogosult ellátott névére kiállított számla ellenében - a rendelet 1. számú melléklete szerinti formanyomtatványon - egyszeri kérelmére Csabaszabadi Község Önkormányzata alanyi jogon, jövedelem vizsgálata nélkül kifizeti a térítési díjat tekintettel a gondozást igénylő ellátottak személyi egészségügyi kiadásainak meghatározható és ismert mértékére.

(3) A házi gondozáshoz, házi segítségnyújtáshoz nyújtott települési támogatást a kérelem benyújtásától az adott év december 31. napjáig kell megállapítani.

6. Eseti települési támogatás

Települési létfenntartási támogatás

14. § (1) Települési létfenntartási támogatásban kell részesíteni azt a személyt, akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át, egyedül élő személy esetén annak 250%-át nem haladja meg.

(2) Települési létfenntartási támogatást e rendelet 1. melléklete szerinti formanyomtatványon kell benyújtani.

(3) Pénzbeli települési létfenntartási támogatás helyett, a pénzbeli ellátásra vonatkozó szabályok szerint természetbeni szociális ellátás nyújtható (pl. ruhanemű, tartós élelmiszer, tüzelő, tankönyv, tanszer).

(4) Indokolt esetben a települési létfenntartási támogatás a kérelmező közüzemi díjának kiegyenlítésére, a gyermek intézményi térítési díjának közvetlenül történő kiegyenlítésére is megállapítható.

Települési iskolakezdési támogatás

15. § (1) A tanköteles korú, oktatási intézmény nappali tagozatán tanuló gyermekek részére 2017. július 1. napjától 2017. szeptember 30 napjáig kérelemre az iskolai tanévkezdéshez települési iskolakezdési támogatás állapítható meg.

(2) Települési iskolakezdési támogatásban kell részesíteni azt a személyt, akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 400 %-át, egyedülélő személy esetén annak 500%-át nem haladja meg.

(3) Az iskolakezdési támogatás összege (a támogatásban részesülő gyermek nevére) kiállított számla ellenében gyermekenként maximum 6000,-Ft.

Rendkívüli települési támogatás

16. § (1) Rendkívüli települési támogatásban részesíthető kérelemre vagy hivatalból az a személy, aki a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, időszakosan, vagy tartósan létfenntartási gonddal küzd.

(2) Rendkívüli élethelyzetben, időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személy, aki önmaga, illetve családja létfenntartásáról más módon nem tud gondoskodni vagy alkalmanként jelentkező többletkiadások (pl. betegséghez, halálesethez, szociális válsághelyzetben lévő várandó anya, a gyermek fogadásának előkészítéséhez, a nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartásához, a gyermek családba való visszakerülésének elősegítéséhez kapcsolódó kiadások) miatt anyagi segítségre szorul.

Temetési költséghez nyújtott települési támogatás

17. § (1) A temetési költségek enyhítésére települési támogatás állapítható meg az eltemettetőnek, ha a jogosult vagy családja létfenntartása veszélybe kerül. A temetési költségek viselése a jogosult vagy családja létfenntartását akkor veszélyezteti, ha a családban az egy főre jutó havi nettó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 400 %-át, egyedülélő esetén 450% -át nem haladja meg.

(2) Nem állapítható meg temetési költségek enyhítésére támogatás, amennyiben a kérelmező az elhunyt személy eltemettetését tartási, életjáradéki, vagy öröklési szerződésben vállalta.

(3) A temetési támogatás megállapítását e rendelet 1. számú melléklete szerinti formanyomtatványon a halálesetet követő 60 napon belül kérelmezhető. A kérelemhez csatolni kell a jövedelemigazolásokat, a kérelmező nevére kiállított temetési számlák eredeti példányát, valamint a halotti anyakönyvi kivonatot. A temetési számláról készült másolatot követően az eltemettetőnek az eredeti számlát és halotti anyakönyvi kivonatot vissza kell adni.

(4) Az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való támogatás összege a helyben szokásos legolcsóbb temetési költség mértékének 10 %-a, minimum 20 000 Ft.

(5) A helyben szokásos legolcsóbb temetés költségének összeg 200 000 Ft.

III. FEJEZET Természetben nyújtott szociális ellátások

7. Köztemetés

18. § (1) A polgármester önkormányzati hatáskörben az Szt. 48. §-ában szabályozottak szerint gondoskodik az elhunyt személy közköltségen történő eltemettetéséről.

(2) Köztemetésként csak a helyben szokásos legolcsóbb temetés rendelhető el.

IV. FEJEZET Személyes gondoskodást nyújtó szociális alapszolgáltatások

19. § (1) Csabaszabadi Községi Önkormányzat a személyes gondoskodást nyújtó szociális alapszolgáltatásokat a Békéscsaba és Térsége Többcélú Önkormányzati Kistérségi Társulással kötött társulási megállapodás alapján látja el.

(2) A szociális intézmények által biztosított személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások felsorolását, valamint a fizetendő térítési díjakat a térítési díj összegét a Békéscsaba és Térsége Többcélú Önkormányzati Kistérségi Társulás fenntartásában működő szociális intézmények által biztosított személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, valamint a fizetendő térítési díjakról szóló 13/2011. (IV. 29.) önkormányzati rendelet határozza meg.

V. FEJEZET Záró rendelkezések

20. § (1) E rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.

(2) Hatályát veszti a Csabaszabadi Község Önkormányzata Képviselő-testületének az egyes szociális ellátásokról és az intézményi térítési díjakról szóló 2/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelete.

1. melléklet

KÉRELEM

települési támogatás megállapítása iránt

I. RÉSZ Személyi adatok

1. A kérelmező személyre vonatkozó adatok:
Neve:…………………………………………………................................................................
Születési neve:..............................................................................................................................
Anyja neve:..................................................................................................................................
Születés helye, ideje:...................................................................................................................
Lakóhely (állandó lakcíme): ...................................................................település
.......................................................................utca/út/tér.................házszám......................épület/lépcsőház...............emelet,ajtó
Tartózkodási helye (ideiglenes lakcíme): ..............................................település
.......................................................................utca/út/tér.................házszám...............épület/lépcsőház...............emelet,ajtó
Társadalombiztosítási Azonosító Jele:         
Állampolgársága: ………………………………………………………………………………
Telefonszám:(nem kötelező megadni)…………………………………………………………..
E-mail cím:(nem kötelező megadni)…………………………………………...………………..
Kérelmezővel közös háztartásban/családban élők száma: ………………………fő
Kérelmező háztartásában/családban élők személyi adatai:

Név

Születési helye, ideje

Anyja neve

TAJ szám

Kijelentem, hogy a kérelem benyújtásának időpontjában a háztartásom/családom táblázatban feltüntetett tagjai között van olyan személy:

  • a) aki után vagy részére súlyos fogyatékosság vagy tartós betegség miatt magasabb összegű családi pótlékot folyósítanak; ha igen, akkor e személyek száma ............ fő,
  • b) aki fogyatékossági támogatásban részesül; ha igen, akkor e személyek száma .......... fő,
  • c) aki gyermekét egyedülállóként neveli; ha igen, akkor e személyek száma .......... fő.

2. Jövedelmi adatok
A kérelmező, valamint a vele közös háztartásban/családban élő személyeknek a havi jövedelme forintban:

A.

B.

C.

A jövedelem típusa

Kérelmező

A kérelmezővel közös háztartásban élő további személyek

1.

Munkaviszonyból és más foglalkoztatási jogviszonyból származó
ebből: közfoglalkoztatásból származó

2.

Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó

3.

Táppénz, gyermekgondozási támogatások

4.

Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások

5.

Önkormányzat, járási hivatal és munkaügyi szervek által folyósított ellátások

6.

Egyéb jövedelem

7.

Összes jövedelem

IV. RÉSZ Rendkívüli települési támogatás esetén a rendkívüli élethelyzet, amelyre tekintettel a támogatást kéri:

.......................................................................................................................................................

.......................................................................................................................................................

.......................................................................................................................................................

.......................................................................................................................................................

.......................................................................................................................................................

.......................................................................................................................................................

V. RÉSZ Gyógyszer-kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás igénylése esetén a kérelmező köteles csatolni a háziorvosi igazolást, továbbá a beárazásról szóló gyógyszertári igazolást.

Tájékoztató:

A Lakhatási támogatás esetében a kérelemben az azonos lakcímen együttélő közeli hozzátartozókra vonatkozóan kell a kérelmet kitölteni és a mellékleteket csatolni.

A rendkívüli települési támogatás és a gyógyszertámogatás tekintetében a család tagjaira vonatkozóan kell a kérelmet kitölteni és a mellékelteket csatolni.

A kérelem indokától függően a csatolni kell:

1. a kérelem mellékletében szereplő vagyonnyilatkozatot,

2. a háztartás/ család tagjai jövedelmének hitelt érdemlő igazolása,

3. a természetbeni szociális ellátásként nyújtott ellátás esetén a közüzemi számla másolata,

4. háziorvosi igazolást, továbbá a beárazásról szóló gyógyszertári igazolást

1. A kérelmezőnek az egy főre jutó jövedelmet igazolnia kell:
- A családban élők jövedelmének igazolása a jövedelem típusának megfelelő irattal
(pl. munkáltatói igazolás) történik.
- A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § szerint:
"(2) A jogosultság megállapításakor

kell figyelembe venni, azzal, hogy a b) pont szerinti számításnál azon hónapoknál, amelyek adóbevallással már lezárt időszakra esnek, a jövedelmet a bevallott éves jövedelemnek e hónapokkal arányos összegében kell beszámítani.

  • a) a havi rendszerességgel járó - nem vállalkozásból, illetve őstermelői tevékenységből (a továbbiakban együtt: vállalkozás) származó - jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző hónap jövedelmét,
  • b) a nem havi rendszerességgel szerzett, illetve vállalkozásból származó jövedelem esetén a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző tizenkét hónap alatt szerzett jövedelem egyhavi átlagát

2. A kérelemhez a halotti anyakönyvi kivonatot kell csatolni, ha elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként kérik.
Alulírott kérelmező kijelentem, hogy a közölt adatok a valóságnak megfelelnek. Tudomásul veszem, hogy a jogosulatlanul és rosszhiszeműen felvett ellátást jogszabályban meghatározott módon vissza kell térítenem.
Csabaszabadi, ...........év.......................hó.....nap
....................................................................
kérelmező

2. melléklet

Vagyonnyilatkozat
I. A kérelmező személyes adatai

Neve: ............................................................................................................................................

Születési neve................................................................................................................................

Anyja neve: ..................................................................................................................................

Születési hely, év, hó, nap: ...........................................................................................................

Lakóhely:......................................................................................................................................

Tartózkodási hely: ........................................................................................................................

Társadalombiztosítási Azonosító Jele:……..................................................................................

II. A kérelmező és a vele együttélő közeli hozzátartozójának, lakhatási kiadásokhoz nyújtott települési támogatás esetén a háztartás valamennyi tagjának vagyona


A. Ingatlanok

1. Lakástulajdon és lakótelek-tulajdon (vagy állandó, illetve tartós használat): címe: ................. város/község................... út/utca.................... hsz. alapterülete: ........... m2, tulajdoni hányad: ..........................., a szerzés ideje: ................ év

Becsült forgalmi érték:*.......................................... Ft

Haszonélvezeti joggal terhelt: igen nem (a megfelelő aláhúzandó)

2. Üdülőtulajdon és üdülőtelek-tulajdon (vagy állandó, illetve tartós használat): címe: ....................... város/község.................................. út/utca.................... hsz. alapterülete: ........... m2, tulajdoni hányad: ...................., a szerzés ideje: ................ év

Becsült forgalmi érték:*.............................................. Ft

3. Egyéb, nem lakás céljára szolgáló épület-(épületrész-)tulajdon (vagy állandó használat): megnevezése (zártkerti építmény, műhely, üzlet, műterem, rendelő, garázs stb.): ............................ címe: ...................................... város/község........................... út/utca.................... hsz. alapterülete: ........... m2, tulajdoni hányad: ................., a szerzés ideje: ................ év

Becsült forgalmi érték:*.............................................. Ft

4. Termőföldtulajdon (vagy állandó használat): megnevezése: .......................... címe: ........................................ város/község.............................. út/utca.................... hsz. alapterülete: ........... m2, tulajdoni hányad: ...................., a szerzés ideje: ................ év

Becsült forgalmi érték:*.............................................. Ft

II. Egyéb vagyontárgyak
Gépjármű:

a) személygépkocsi: ......................................... típus.................. rendszám

a szerzés ideje, valamint a gyártás éve: .............................................................

Becsült forgalmi érték:**......................................Ft

b) tehergépjármű, autóbusz, motorkerékpár, vízi- vagy egyéb jármű: ................................ típus..................... rendszám

a szerzés ideje, valamint a gyártás éve: .................................................................

Becsült forgalmi érték:**............................................Ft

Kijelentem, hogy a fenti adatok a valóságnak megfelelnek. Hozzájárulok a nyilatkozatban szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárásban történő felhasználásához, kezeléséhez.

Kelt: .......... év.............................. hó............ nap

........................................
aláírás

Megjegyzés:
Ha a kérelmező vagy családtagja bármely vagyontárgyból egynél többel rendelkezik, akkor a vagyonnyilatkozat megfelelő pontját a vagyontárgyak számával egyezően kell kitölteni. Amennyiben a vagyonnyilatkozatban feltüntetett vagyon nem a Magyarország területén van, a forgalmi értéket a vagyon helye szerinti állam hivatalos pénznemében is fel kell tüntetni.

* Becsült forgalmi értékként az ingatlannak a településen szokásos forgalmi értékét kell feltüntetni.
** Becsült forgalmi értékként a jármű kora és állapota szerinti értékét kell feltüntetni.

3. melléklet

Háziorvosi igazolás

I. RÉSZ A kérelmező személyi adatai

Neve: ………………………………………………………………………..…..………….

Születési neve: …………………………………………………………………....………..

Anyja neve: ……………………………………………………………………….………...

Születési hely, év, hó, nap: ……………………………………………………..…..………

Lakóhely: ………………………………………………………………………...….……...

Tartózkodási hely: ………………………………………………………………….……….

Társadalombiztosítási Azonosító Jele: ……………………………………………….……..

A társadalombiztosítás által támogatott, tartósan alkalmazott gyógyító ellátási szükségletre vonatkozó adatok

1. Havi rendszerességgel rendelt gyógyszerek:


A betegség BNO kódja



ATC kód



TTT kód


Gyógy-szer megne-vezése


Gyógy-szerfor-ma


Ható-anyag megne-vezése


A ható-anyag napi mennyi-sége



Napi adagolás

Gyógy-szer rendelé-sére vonat-kozó jelzés*



Szakor-vos pecsét száma**



Megjegy-zés








*Ebben a rovatban a 44/2004. (IV.28.) ESzCsM rendelet 2. § (2) bekezdése szerinti jelzést kell feltüntetni.

**Ezt a rovatot akkor kell kitölteni, ha a gyógyszert csak szakorvos rendelheti vagy a javaslatot a szakorvos tette.

A táblázatban valamennyi, a kérelmező által szedett, tb-támogatásba befogadott gyógyszert fel kell tüntetni.

A „Megjegyzés” rovatban kell jelezni:

- ha a hatóanyagnak megfelelő készítmény rendelése indikációhoz kötött kiemelt támogatással történik, vagy

- a hatóanyag valamely formájával vagy bármely összetevővel szemben esetleg fennálló érzékenységet.

2. Gyógyászati segédeszközök és orvosi rehabilitáció céljából havonta rendszeresen rendelt gyógyító ellátások:

A betegség BNO kódja

Szükséges eszköz, illetve kezelés

Szakorvos pecsétszáma*

ISO kód

Formája, megnevezése

Rendelésének, ill. alkalmazásának gyakorisága (havi mennyisége)






*Ezt a rovatot akkor kell kitölteni, ha a javaslatot szakorvos tette.

II. RÉSZ Háziorvosra (intézményi orvosra) vonatkozó adatok, a háziorvos nyilatkozata

A háziorvos neve: ……………………………………………………………………………….

Személy-specifikus orvosi bélyegzőjének száma: ……………………………………………...

Ágazati azonosító: ………………………………………………………………………………

ÁNTSZ engedély száma: ……………………………………………………………………….

Rendelő/munkahely neve, címe: ………………………………………………………………..

…………………………………………………………………………………………………..

Telefonszáma: …………………………………………………………………………………..

Kijelentem, hogy az igazolásban feltüntetett gyógyító ellátásra vonatkozó szükséglet kizárólag a gyógyszertámogatást igénylő személy orvosi dokumentációjában igazolt kezelése alapján került megállapításra.

Dátum: ……………………………………

P.H.

……………………………………….

háziorvos aláírása


[1] Az önkormányzati rendeletet a Csabaszabadi Község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2021. (VII. 29.) önkormányzati rendelete 19. §-a hatályon kívül helyezte 2021. augusztus 1. napjával.