Csabaszabadi Község Önkormányzat Polgármesterének 3/2020. (IV.22.) önkormányzati rendelete

a falugondnoki szolgálatról

Hatályos: 2020. 04. 23

Csabaszabadi Község Önkormányzatának Polgármesterének – Csabaszabadi Község Önkormányzat képviselő- testületének feladat- és hatáskörében a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése alapján eljárva, a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 40/2020. (III. 11.) Korm. rendelettel kihirdetett veszélyhelyzetben – az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 60. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:


  1. A rendelet célja


  1. § A rendelet célja, hogy a falugondnoki szolgálat szabályozott keretek között:
  1. a település lakói számára a hiányzó, az alapvető szükségletek kielégítését segítő szolgáltatásokhoz, közszolgáltatásokhoz, egyes alapszolgáltatásokhoz való hozzájutást biztosítsa;
  2. a rászorult személyek szállítási problémáját megoldja;
  3. a település lakosságát érintő információk gyűjtését és továbbítását biztosítsa;
  4. a helyi adottságokhoz és sajátosságokhoz igazodó egyéni és közösségi szintű igények kielégítését, valamint az önkormányzati munka segítését biztosítsa
  5. az óvodás-, és iskoláskorú gyermekeket szállítsa.


  1. A rendelet hatálya


2. §  A falugondnoki szolgálat működési területe Csabaszabadi község közigazgatási területére; személyi hatálya a működési területen életvitelszerűen élő személyekre terjed ki.




  1. A falugondnoki szolgálat keretében ellátandó feladatok


3.§

(1) A falugondnoki szolgálat keretében ellátandó feladatok:

a) közvetlen, személyes szolgáltatások körébe tartozó alapfeladatok,

b) közvetlen, személyes szolgáltatások körébe tartozó kiegészítő feladatok,

c) az önkormányzati feladatok megoldását segítő, közvetett szolgáltatások. 


(2) A falugondnoki szolgálat keretében ellátandó közvetlen, személyes szolgáltatások körébe tartozó alapfeladatok:

a) közreműködés az étkeztetésben,

b) közreműködés a házi segítségnyújtásban,

c) egészségügyi ellátáshoz való hozzájutás biztosítása,

d) óvodáskorú, iskoláskorú gyermekek szállítása.


(3) A falugondnoki szolgálat keretében ellátandó közvetlen, személyes szolgáltatások körébe tartozó kiegészítő feladatok:

a) közösségi, művelődési, sport-, és szabadidős tevékenységek szervezése, segítése,

b) egyéni hivatalos ügyek intézésének segítése, lakossági igények továbbítása,

c) egyéb lakossági szolgáltatások, illetve a (2) bekezdésben foglaltakon kívüli egyéb alapszolgáltatások biztosításában való közreműködés.


(4) A falugondnoki szolgálat keretében ellátandó, az önkormányzati feladatok megoldását segítő, közvetett szolgáltatások:

a) önkormányzati információk közvetítése a lakosság részére,

b) falugondnoki szolgálat működtetésével kapcsolatos teendők ellátása.


(5) A falugondnoki szolgálat az (1)-(4) bekezdésben meghatározott szolgáltatások részeként  

a) szállítás,

b) megkeresés és

c) közösségi fejlesztés szolgáltatási elemeket biztosít.


(6) A falugondnoki szolgálat keretében ellátandó feladatok ellátásának módját, részleteit a falugondnoki szolgálat szakmai programja tartalmazza.


  1. A falugondnoki szolgálat keretében ellátandó feladatok rangsorolása


4.§ A falugondnoknak elsősorban az alapfeladatokhoz kapcsolódó szolgáltatási feladatokat kell ellátnia. A kiegészítő feladatnak minősülő lakossági szolgáltatások és önkormányzati feladatok megoldását segítő, közvetett szolgáltatások csak akkor teljesíthetők, ha azok biztosítása az alapellátáshoz kapcsolódó szolgáltatási feladatok ellátását nem veszélyeztetik.


  1. A falugondnoki szolgáltatás igénybevételi rendszere


5. §

(1) A rendeletben szereplő szolgáltatások iránti igényt, a rendeletben meghatározott esetek kivételével a falugondnoknál valamint az önkormányzati hivatalban kell írásban vagy szóban bejelenteni.


(2) A szolgáltatások iránti igényeket, azok jellegétől függően, olyan időpontban kell bejelenteni, hogy azokat a falugondnok a feladatok végrehajtásának megszervezése során figyelembe tudja venni, minimum az igénybevételt megelőző három napon belül


(3) Abban az esetben, ha az igényelt szolgáltatás teljesítése akadályba ütközik a    falugondnok köteles erről az igénybejelentőt haladéktalanul értesíteni.


(4) A falugondnoki szolgáltatás igénybevétele térítésmentes.


  1. A falugondnoki szolgáltatás ellátása


6.§

(1) A falugondnoki szolgálat keretében ellátandó feladatokat 1 fő kinevezett falugondnok   látja el.


    (2) A falugondnok felett a munkáltatói jogokat Csabaszabadi Község Önkormányzatának     képviselő-testülete, az egyéb munkáltatói jogokat a polgármester gyakorolja. A falugondnok kinevezése és foglalkoztatása során a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény és a vonatkozó végrehajtási rendeletek rendelkezéseit kell alkalmazni.


  (3) A falugondnok feladatai ellátásához szükséges érvényes műszaki vizsgával, kötelező felelősség biztosítással, és Casco biztosítással rendelkező üzemképes gépjárművet az önkormányzat biztosítja. A gépjármű üzemképes állapotáért a falugondnok felelős, aki a gépjármű rendellenes használatából, valamint a falugondnok hibájából a gépjárműben vagy idegen dologban keletkezett károkért anyagi felelősséggel tartozik.


(4) A falugondnok feladatait a munkaköri leírásában, a szakmai programban foglaltak szerint,  valamint a polgármester utasításainak megfelelően köteles ellátni. Tevékenységéről évente beszámol a képviselő-testületnek.


(5) A falugondnoki szolgáltatás körébe tartozó feladatok napi, heti, havi megszervezése – az előre bejelentett és időközben felmerült igények ismeretében – a falugondnok feladata és felelőssége.


(6) A falugondnok által vezetett tevékenységnaplóban az adott napi teljesítés igazolására a polgármester jogosult. A szolgáltatás igénybevevőjének azonban nem kell aláírnia a tevékenységnaplót.


(7) A falugondnokot szabadsága, betegsége, egyéb törvényes távolmaradása esetén helyettesíteni kell. Csabaszabadi településen  a falugondnok helyettesítését megbízási szerződés alapján Kudlákné Koszna Ilona  végzi, aki a falugondnoki alapképzésnél magasabb szociális gondozó és ápoló végzettséggel rendelkező képesített személy.

7. Záró rendelkezések


7. §

(1) Ez a rendelet kihirdetést követő napon lép hatályba.

(2) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg Csabaszabadi Község Önkormányzat Képviselő-testületének a falugondnoki szolgáltatásról szóló 7/2009 (VI.10) számú rendelete hatályát veszti.


Csabaszabadi, 2020. április 22.



        Szeverényi Attiláné                                                               dr. Csatlós László

              polgármester                                                                                 jegyző