Csabaszabadi Község Önkormányzat Polgármesterének 4/2020. (V.27.) önkormányzati rendelete

Csabaszabadi Község Önkormányzat Polgármesterének 4/2020 (V.27. ) önkormányzati rendelete a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2020. 09. 01

Csabaszabadi Község Önkormányzat Polgármesterének

4/2020 (V.27. ) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról



Csabaszabadi Község Önkormányzatának Polgármestere a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján Csabaszabadi Község Önkormányzat képviselő-testületének feladat – és hatáskörében eljárva a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározottak alapján a következőket rendeli el:


1. Általános rendelkezések


1.§


A rendelet célja, hogy Csabaszabadi község polgárai és közösségei művelődési és kulturális szükségleteinek figyelembevételével meghatározza Csabaszabadi Község Önkormányzata (a továbbiakban: önkormányzat) által ellátandó közművelődési alapszolgáltatásokat, azok ellátási formáját, módját és mértékét.


2.§


A rendelet hatálya kiterjed a közművelődési tevékenységben résztvevőkre, az önkormányzattal külön megállapodás alapján szabályozott közművelődési intézményekre, közművelődési tevékenységet is ellátó természetes és jogi személyekre, egyéb szervezetekre, azok fenntartóira, működtetőire, alkalmazottaira és a közművelődési alapszolgáltatást igénybe vevőkre.



2. A közművelődési alapszolgáltatások meghatározása


3.§


Az önkormányzat a helyi sajátosságok és a rendelkezésre álló anyagi eszközei figyelembevételével az alábbi közművelődési alapszolgáltatásokat látja el:


  1. művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása,
  2. a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése,
  3. az egész életre kiterjedő tanulás feltételeinek biztosítása,
  4. a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítása, 
  5. az amatőr alkotó- és előadó-művészeti tevékenység feltételeinek biztosítása,
  6. a tehetséggondozás- és -fejlesztés feltételeinek biztosítása,
  7. kulturális alapú gazdaságfejlesztés.



4.§


Az önkormányzat a 3.§-ban meghatározott alapszolgáltatásokat a következő feladatok ellátásával biztosítja:

  1.  a nemzeti ünnepeket a helyi közösség bevonásával és részvételével rendezi meg, azokhoz közösségi teret biztosít,
  2. támogatja az ifjúság közösségi szerveződését és részvételét,
  3. támogatja az idősek művelődő közösségének tevékenységét,
  4. a könyvtár közművelődési tevékenységének támogatása, ezen létesítmény bevonása a

közművelődési tevékenységbe,

  1. lehetőséget és helyet biztosít az iskolarendszeren kívüli önképző, szakképző, képességfejlesztő tanfolyamok, bemutatók tartására,
  2. támogatja népfőiskolai előadások szervezését,
  3. támogatja a hagyományos kézműves kultúra megőrzését,
  4. támogatja a helyi környezeti értékek megismertetését, a túrázást a turizmus lehetőségeinek támogatásával és bővítésével, a helyi környezeti értékek megőrzését,
  5. települési értéktár bővítése, helyi értékek tudatosítása, népszerűsítése
  6. a helytörténeti szakirodalmi tevékenység ösztönzése, helytörténetet bemutató dokumentumok kiadásának, megismertetésének támogatása 
  7. lehetőséget és helyet biztosít művelődési és alkotó célú helyi közösségek, gyűjtőkörök, szakkörök, kulturális célú közös tevékenységek, összejövetelek számára,
  8. kiállítási lehetőséget biztosít művészeti alkotások számára, közösségi színteret bocsát rendelkezésre zenei rendezvényekhez,
  9. támogatja a helyi gyermekekből álló iskolai művészeti csoportok fellépését rendezvényeken, a művészeti és zeneoktatásban szerzett ismeretek bemutatásához közösségi színteret biztosít, a közösségi rendezvényeket meghirdeti,
  10. közreműködik táborok szervezésében
  11. internet szolgáltatást biztosít,
  12.  feladatának tekinti továbbá az egyetemes, a nemzeti, a nemzetiségi és más kisebbségi kultúra értékeinek megismertetését, a megértés, a befogadás elősegítését.



3.A közművelődési feladatok ellátásának szervezeti keretei


5.§


Az önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatásai ellátásának keretében a helyi közművelődés támogatását az alábbiak szerint biztosítja:


a) közösségi színtér biztosításával,

b) könyvtári szolgáltatás fenntartásával,

c) költségvetési keretei között kulturális rendezvények, szervezetek támogatásával, és

d) pályázati lehetőségek kihasználásával;



6. §


(1) Az önkormányzat a helyi közművelődési tevékenységéhez a közművelődési alapszolgáltatások mellett egyéb tevékenységeknek, szolgáltatások megszervezésének is helyszínt biztosító integrált közösségi és szolgáltató térként, valamint könyvtári szolgáltató helyként az alábbi épületeket, ingatlanokat biztosítja:


a) Csabaszabadi Beliczey Ház  5609 Csabaszabadi, Apácai út 2. szám (Csabaszabadi Könyvtári Információs és Közösségi Hely, Csabaszabadi Közművelődési Színtér)

b) egyéb önkormányzati tulajdonú, kulturális közösségi rendezvény tartására alkalmas nyílt terület (Millecentenáriumi Emlékpark, Beliczey tér)


(2) Az önkormányzat által fenntartott közösségi színterek minden év február 28-ig éves munkatervet / rendezvényterv nyújtanak be Csabaszabadi Község Önkormányzat Képviselő-testületének. A képviselő-testület február 28-ig dönt a munkaterv / rendezvényterv elfogadásáról.

(3) A Beliczey Ház használati szabályzatát e rendelet 1. sz. függeléke tartalmazza


7. §


(1) Az önkormányzat közművelődési feladatainak ellátásában együttműködik:

a) a településen állandó lakóhellyel rendelkező fiatalkorúak oktatásában és nevelésében együttműködő köznevelési intézményekkel,

b) kulturális tevékenységet is végző társadalmi, civil szervezetekkel,

c) egyházakkal és

d) hasonló feladatokat ellátó országos, regionális, térségi intézményekkel, civil szervezetekkel, más önkormányzatokkal.


(2) Az önkormányzat közművelődési megállapodás alapján végzi el a rendeletben meghatározott azon közművelődési feladatok ellátását, amelyeket nem önkormányzati fenntartású intézmények, egyházak, civil szervezetek, vagy magánszemélyek végeznek.


(3) Az önkormányzat és intézményei a közművelődési lehetőségekről

a) plakátok, szórólapok útján,

b) helyben szokásos módon adnak tájékoztatást a község lakossága részére.



4. A közművelődési tevékenység finanszírozása és személyi feltételei


8. §


(1) Az önkormányzat a helyi közművelődési feladatok támogatását az éves költségvetésében meghatározott keretek között biztosítja, illetve további egyedi döntéssel biztosíthatja.


(2) Az önkormányzat a civil szervezetek támogatásán keresztül is hozzájárul a település közművelődési és közösségfejlesztési feladatainak ellátásához.


(3) Az önkormányzat a pályázati források kihasználásával törekszik a helyi közművelődés magasabb szinten történő biztosítására.


9.§


Csabaszabadi Község Önkormányzata a közművelődési feladatainak ellátásáról az Újkígyós Város fenntartásába tartozó Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtár intézmény által gondoskodik. A közművelődési feladatokat az Újkígyós Város Képviselő-testülete által kinevezett főállású közalkalmazotti jogviszonyban álló személy látja el.


5. Záró rendelkezések



10. §


Ez a rendelet 2020. szeptember hónap 1. napján lép hatályba.


11.§

E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, a 2006. december 12-i 2006/123/EK Európai Parlament és a Tanácsi irányelvnek való megfelelést szolgálja.



12.§


A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg Csabaszabadi Község Önkormányzat Képviselő-testületének a helyi könyvtári és közművelődési feladatok ellátásáról szóló 8/2016 (X.26.) önkormányzati rendelet hatályát veszti.




Csabaszabadi, 2020. május 27.




              Szeverényi Attiláné                                            Dr Csatlós László

                    polgármester                                                      jegyző



Záradék:

A rendelet 2020. május 27-én a helyben szokásos módon kihirdetésre került.



                                                                                                     Dr Csatlós László

                                                                                                            jegyző







  1. függelék a 4/2020 (V.27.) önkormányzati rendelethez


CSABASZABADI KÖZSÉG
BELICZEY HÁZ HASZNÁLATI SZABÁLYZATA


Csabaszabadi Község Önkormányzatának Képviselőtestülete a közművelődési feladatok ellátásáról szóló 4/2020 (V.27.) számú rendeletének 1. függelékeként a község közművelődési közösségi színterének használati szabályzatát az alábbiakban határozza meg.


A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 73. § (1) bekezdése kimondja, hogy a közművelődéshez való jog gyakorlása közérdek, a közművelődési tevékenységek támogatása közcél.

Ennek megfelelően a Beliczey Ház szolgáltatásait, programjait nemre, felekezetre és pártállásra való tekintet nélkül bárki igénybe veheti, aki a használati szabályzatban foglalt feltételeket elfogadja, a házirendet betartja.


A közösségi színtér neve:              Csabaszabadi Beliczey Ház

Székhelye:                                     5609 Csabaszabadi, Apácai út 6.

Fenntartója:                                   Csabaszabadi Község Önkormányzatának                                                          Képviselő-testülete

Működési területe                         Csabaszabadi Község közigazgatási terület

Jogállása:                                       alapító okirattal nem rendelkező közösségi színtér

Alaptevékenysége:                        közművelődési feladatellátás

Működtetője:                                 Csabaszabadi Község Önkormányzatának Képviselő-testülete


  1. Közösségi színtér igénybevételének szabályozása


  1. Csabaszabadi Község Önkormányzata tiszteletben tartja és szolgálja
    • az állampolgárok, a település lakói művelődéshez és szórakozáshoz való jogát
    • a fenntartó által a közművelődési feladatokról szóló 4/2020 (V.27.) számú önkormányzati rendeletben foglaltakat
    • a település lakóinak kulturális, szabadidős igényeit.

A Beliczey Házban végzett közművelődési tevékenység a helyi társadalom kulturális szükségletei, önművelő, önképző, amatőr művészeti ambícióinak, társas kapcsolatigényének, közéleti, közösségi, szórakozási lehetőségeinek biztosítását, szakmai szolgálatát jelenti.


  1. Kötelezettségéből fakadóan mindenki számára a nyitvatartási időben rendelkezésre áll, tereit, állandó szolgáltatásait a házirend (1. melléklet) betartása mellett mindenki igénybe veheti.
  2. A helyiségek igénybevételének szándékát legalább 15 munkanappal a tervezett igénybevétel előtt kell kérni.
  3. A Beliczey Ház az állandó programok időpontjának figyelembe vételével biztosítja a helyiségeket az igénylőnek.


  1. A helyiségek ünnepnapokon és egyes munkaszüneti napokon (január 1., március 15., Nagypéntek, Húsvét vasárnap, és hétfő, május 1., Pünkösd vasárnap és hétfő, augusztus 20., október 23., november 1., és december 25-26.) nem vehető igénybe, kivéve, ha az önkormányzat és a vele együttműködő- rendeletben feltüntetett – szervezetek saját szervezésű rendezvényei, illetve egyedi döntés alapján.


  1. Az önkormányzat e szabályzat 2. sz. mellékletében meghatározott szervezetek részére ingyenesen biztosítja a közösségi színtér helyiségeinek igénybevételét. Más szervezetek esetében a művelődésszervező kezdeményezésére a polgármester dönt a helyiségek ingyenes igénybevételének lehetőségeiről.


  1. Zártkörű rendezvények alkalmával a programot szervezők felelőst neveznek meg, aki teljes anyagi-, büntetőjogi felelősséggel tartozik a Beliczey Ház berendezési tárgyaiért, a használt helyiségek állagáért, egyben kötelesek betartani a Beliczey Ház házirendjét.



II. A közösségi színtér helyiségeinek bérleti díjmentes és díjköteles használata


  1. Bérleti díjmentes tevékenységek és szolgáltatások, a Beliczey Ház ingyenes használatára jogosultak köre :
    1. fenntartó önkormányzat és társintézményeinek, helyi kisebbségi önkormányzatnak a szervezésében megvalósuló rendezvények
    2. az 2. sz. mellékletben meghatározott szervezetek működésének, rendezvényeinek biztosítása
    3. nem vállalkozáson alapuló, önszerveződő civil csoportok (pl. Játszóház, stb.).
    4. egészségügyi intézmények ingyenes lakossági szűrései
    5. mindaz a tevékenység, amelyet az önkormányzat, mint IKSZT címbirtokos ellátni köteles.
    6. esküvő, keresztelő, halotti tor céljára történő igénybevétel, illetve Csabaszabadi lakóhellyel rendelkező magánszemélyek által szervezett magáncélú rendezvények tartására (maximum 40 fő, maximum 6 óra szabad kapacitás terhére).  Ebben az esetben csak a terem használata, mosdók használata biztosított térítésmentesen.


  1. A Beliczey Ház kedvezményes használatára jogosult civil szervezetek, szerveződések:
    1. a vállalkozáson alapuló (tanfolyami díjat szedő) közművelődési és szabadidős jellegű csoportok,
    2.  nem közművelődési jellegű (pl. érdekképviseleti) civil szerveződések, baráti körök


  1. Bérleti díjköteles tevékenységek és szolgáltatások:

A termek bérbeadás útján történő hasznosítása csak a szabad teremkapacitás terhére történhet. A bérlet idejét, helyét bérleti szerződésben kell rögzíteni.

A bérlő a bérlet idejére alapszolgáltatásokra (villany, fűtés, berendezés) és mosdóhasználatra jogosult. A bérlő a szerződés megkötésével anyagi felelősséget vállal az esetleges károkért.

Bérleti szerződést csak személyazonosságának igazolása után nagykorú személy ill. szervezet képviselője köthet a polgármesterrel.


  1. kirakodóvásári tevékenység céljára, illetve minden egyéb üzleti célú vállalkozás, termékbemutató igénybevételére az 2. sz. mellékletben nem szereplő szervezetek rendezvényei
  2. a nem önkormányzati és az 2. sz. mellékletben nem szereplő szervezetek zenés, táncos, kulturális rendezvényei
  3. minden olyan tevékenység, amely a közösségi színtér költségvetéséből közvetlen kiadással jár.



III. A szabad helyiség-kapacitás bérbeadásának általános elvei


A bérleti szerződésre vonatkozó szabályok

A Beliczey Ház helyiségeinek bérbeadásáról szóló szerződések előkészítése jelen szabályzat 4. sz. mellékletében található szerződésminta alapján a művelődésszervező feladata. 


A bérleti szerződés tartalma

  1. megállapodó felek adatai
  2. a tevékenység, szolgáltatás, rendezvény pontos megjelölése
  3. használat díjának valamint a fizetés módjának rögzítése
  4. a használat időpontjának és pontos időtartamának pontos meghatározása
  5. kapcsolattartó személy megjelölése elérhetőségeivel
  6. a Beliczey Ház használata során rongálás miatt, vagy egyéb a berendezések, eszközök nem rendeltetésszerinti használatából bekövetkezett károk megtérítése
  7. a megállapodás teljesítésével kapcsolatos viták tárgyalásos úton történő rendezésének vállalása.

A közösségi színtér tevékenységi helyein alkalmazott díjakat a 3. számú melléklet tartalmazza.


A helyiségekben megtartott rendezvényekről a polgármestert, az Újkígyósi Közös Önkormányzati Hivatal Csabaszabadi Kirendeltség ügyintézőjét folyamatosan tájékoztatni kell.


A bérleti díj képzésének rendje:

  • A terembérek a termen kívül az alapellátottságot biztosítják (berendezés, fűtés, világítás, továbbá az intézmény nyitvatartási ideje alatti ügyelet díja. (Nyitvatartási időn kívüli rendezvény ügyelet nélkül nem engedélyezhető – az ügyelet biztosítására azonban felek meghatározott díjazással megbízási szerződést köthetnek.)
  • A nagyterem egész napos bérbevétele esetén a bérleti díjon felül kauciót kell fizetni – mely a rendezvény után visszafizetésre kerül, amennyiben a Faluház anyagi kárt nem szenved. (Anyagi kár esetén az arról készítendő jegyzőkönyvben rögzíteni kell a kár mértékét – a befizetett kaució terhére a bérlőre hárítva a helyreállítás költségeit.)


A bérbeadás rendje

  • A bérbeadást szerződésbe kell foglalni; a bérleti szerződések előkészítéséről a művelődésszervező gondoskodik.
  • A bérleti díjat a Bérlő készpénz-fizetési számlán az Újkígyósi Közös Önkormányzat Csabaszabadi Kirendeltségének pénztárába fizeti be.


Csabaszabadi, 2020.május 27.

                                                                                                                      Szeverényi Attiláné

       polgármester



  1. melléklet


HÁZIREND



  1. A Beliczey Házat minden érdeklődő látogathatja, igénybe veheti kulturális szolgáltatásait.
  2. A belépődíjas rendezvények látogatásának előfeltétele a jegyvásárlás. Csabaszabadi Község Önkormányzatának képviselő-testülete nem határozott meg belépődíjas rendezvényt. A szolgáltatások jelenleg díjmentesen vehetőek igénybe.
  3. A Beliczey Ház programjain résztvevők zavartalan művelődése és szórakozása érdekében be kell tartani a közösségi és társas élet kulturált magatartásának szabályait.
  4. A Beliczey Ház közösségi célokat szolgál, ezért védelme, berendezésének és felszerelésének anyagi felelősséggel történő használata, a tisztaság és a rend megóvása minden látogató kötelessége.
  5. A látogatók személyes tárgyainak megóvásáért felelősséget nem vállalunk.
  6. A Beliczey Ház munkatársainak, a rendezőknek, a rendőrségnek és tűzoltóknak az utasításait minden látogató köteles végrehajtani.
  7. Az épületben szemetelni tilos.
  8. Az épületben dohányozni tilos! Dohányzásra kijelölt hely a belső udvaron található.
  9. A Beliczey Ház elektromos és hangtechnikai berendezéseit csak az arra megbízást kapott személyek kezelhetik.
  10. A számítógépeket minden használatba vevő köteles megóvni és rendeltetésszerűen használni. Ezekért az eszközökért a használatba vevő anyagi felelősséggel tartozik.
  11. Szeszesitalt behozni - zártkörű rendezvény kivételével- nem szabad. Az intézményt ittas állapotban látogatni tilos.
  12. Az épület területén hirdetések, közlemények csak az önkormányzati hivatal / polgármester engedélyével rakhatók ki.
  13. 14 éven aluliak 18 óra után csak szülői felügyelettel tartózkodhatnak Beliczey Házban.
  14. A Beliczey Ház látogatója köteles azonnali hatállyal értesíteni a dolgozókat, az önkormányzati hivatal ügyintézőjét, a polgármestert (szükség esetén a rendőrséget, mentőket, tűzoltókat) minden olyan eseményről, amely veszélyezteti a látogatók testi épségét, valamint a Beliczey Ház épületét, eszközeit, berendezéseit.
  15. A házirend betartása minden látogató számára kötelező.


Csabaszabadi, 2020. május 27.


                                                                                                          Szeverényi Attiláné

                                                                                                               polgármester







2.  melléklet



A közösségi színtér helyiségeit ingyenesen használó szervezetek: (a településen működő szervezetek, intézmények)


  • Csabaszabadi Község Önkormányzata
  • Csabaszabadi Szlovák Önkormányzat
  • Csabaszabadiért Egyesület
  • Csabaszabadiért Polgárőr Egyesület
  • Újkígyósi Közös Önkormányzati Hivatal
  • Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtár (Újkígyós)
  • Ezüstág Gondozási Központ (Újkígyós)
  • Békéscsabai Családsegítő és Gyermekjóléti Központ
  • Békéscsabai Kistérségi Egyesített Szociális Központ
  • Békéscsabai Kistérségi Társulás
  • Békés Megyei Könyvtár
  • Petőfi Sándor Művelődési Ház Újkígyós





3. melléklet





Bérbe adható helyiség


Bérleti díj (Ft/óra)



Közösségi terem

 500

Foglalkoztató

500

Kisterem

 500

Teakonyha

1 000



Nagyterem egész napos bérletéhez kapcsolódó kaució összege: 6 000 Ft




4. melléklet


Bérleti szerződés



Mely létrejött

Csabaszabadi Község Önkormányzata

(5609 Csabaszabadi, Apácai út 6. képviseli: Szeverényi Attiláné polgármester), mint bérbeadó és

..............................................................................

(cím:......................................................................, képviseli: ………...…………………., mint bérbevevő között.

1. E szerződés értelmében Bérbeadó bérbe adja a 5609 Csabaszabadi, Apácai út 6. szám alatti címen lévő Beliczey Ház területén lévő helyiségek közül a..........................................................................-t

202. ........................... hó  ........nap ......................................... időtartamra.

2. A bérelt helyiséget a bérbevevő ............................………………............................céljára   

kívánja a fenti időszakban igénybe venni.

3. A fenti szolgáltatás (terembérlet) díja: ..................................Ft, azaz ............................................................................Ft., melyet a bérbevevő  jelen szerződés aláírásával egyidejűleg befizetett Csabaszabadi Község Önkormányzatának pénztárába.

Az épület használatbavételekor az erről szóló igazolást be kell mutatni.

4. A bérbevevő kötelességei:

A bérbevevő köteles a bérbevett területet tiszta, illetve az átvétel állapotának megfelelően visszaadni. Az igénybevétel során keletkezett esetleges károkat köteles megtéríteni.

5. Felek kijelentik, hogy esetleges vitájukat megpróbálják



.......................................................                   ................................................

                 bérbevevő                                                           bérbeadó







Visszavétel: 20.. .........................................................

Károk:.............................................................................

Értéke:............................................................................


.....................................................                    .................................................

                bérbevevő                                                             bérbeadó 



5. melléklet


Kulcshasználati megállapodás

Mely létrejött a Beliczey Ház képviseletében Varga Edina ügyintéző és ………………………………….…………   sz.i.sz: ………..………………… cím:  …………………………………..… (továbbiakban kulcshasználó) között.

A megállapodás tárgya szerint a kulcshasználó tevékenységének (klubfoglalkozás, rendezvény stb.) folytatásához használatba veheti a közösségi termet/ foglalkoztatót/teakonyhát, és ehhez használhatja a részére átadott ajtókulcsot.

A használat során rá és a tevékenység résztvevőire is vonatkoznak a Házirend szabályai.

A használatot követően köteles meggyőződni a kulcshasználó, hogy az általa használt helységek ablakait és a bejárati ajtót bezárta.

A Közösségi házban a kulcshasználó tevékenységi ideje alatt bekövetkező előre nem látott eseményekért (baleset, lopás, rongálás stb.) a kulcshasználó vállalja a felelősséget.

A kulcshasználó köteles visszaadni a kulcsot, ha a tevékenység megszűnik, vagy a Beliczey Ház képviselője erre felszólítja.

A Kulcshasználati megállapodást megismertem, magamra nézve kötelezőnek elfogadom.


Dátum: ……………………………

………………………………………                         ………………………………….

                   Kulcshasználó                                                 ökormányzati hivatali ügyintéző

Jelen megállapodás aláírásával egyidejűleg a bejárati ajtó kulcsát / ideiglenes kódot átvettem.

……………………………………..

                   Kulcshasználó

A kulcsot visszaadtam……………………………-án:

                                                                                  ……………………………………..

A kulcsot visszakaptam………………………….-án:


                                                                                  ……………………………………..

                                                                                  




  1. függelék 4/2020 (V.27.) önkormányzati rendelethez



A CSABASZABADI KÖNYVTÁRI, INFORMÁCIÓS ÉS KÖZÖSSÉGI HELY KÖNYVTÁRHASZNÁLATI SZABÁLYZATA



 1. A könyvtár kettős funkciójú nyilvános könyvtár, iskolai és közművelődési feladatokat lát el. Megkülönböztetés nélkül mindenki használhatja, aki a szabályzatot betartja.

 2. A könyvtárhasználókat megilletik ingyenesen az alábbi alapszolgáltatások:

  • könyvtárlátogatás
  • könyvtári eszközök és gyűjtemények helyben használata
  • állományfeltáró eszközök használata
  • információ a könyvtár és könyvtári rendszer szolgáltatásairól
  • közhasznú információszolgáltatás
  • foglalkozások, rendezvények látogatása

 3. A 2. pontban felsoroltakon kívül egyéb szolgáltatások csak a könyvtárba való beiratkozás után vehetők igénybe. A beiratkozás ingyenes.

 4. A könyvtáros köteles a szolgáltatások igénybevevőinek adatait regisztrálni.

 5. Beiratkozáskor az alábbi adatokat kell felvenni a könyvtárhasználótól:

  • Név (asszonyoknál leánykori név is)
  • Anyja neve
  • Születés helye, ideje
  • Állandó lakhelye: település, utca, házszám,
  • Személyi igazolványának, jogosítványának vagy útlevelének száma

A tanulók és önálló keresettel nem rendelkezők csak szülői engedéllyel és kezesség vállalásával vehetik igénybe a könyvtár szolgáltatásait. Kezes csak a beiratkozó törvényes képviselője lehet. A beiratkozáskor az olvasó aláírásával kötelezettséget vállal a könyvtári szabályok betartásáért.

 6. A könyvtárban az alapszolgáltatáson kívül az alábbi szolgáltatások vehetők igénybe:


  • A könyvtár állományának / alább felsorolt dokumentum típusainak/ egyéni és csoportos helyben használata: - olvasótermi, kézikönyvtári könyvek - folyóiratok - audio, audiovizuális és elektronikus információhordozók
  • A könyvtárban tanórák és egyéb csoportos foglalkozások tartása.
  • A könyvtárban tartandó olvasást, könyvtárhasználatot segítő rendezvények megszervezése, lebonyolítása
  •  Kölcsönzés
  •  Könyvtárközi kölcsönzés.
  •  Olvasónál lévő dokumentum előjegyzése.
  •  Hosszabbítás kérése.
  •  A könyvtár gyűjteményében megtalálható dokumentumokról másolat készítése.
  •  A könyvtárban elhelyezett számítógépek és Internet használata.
  •  Adott témához témafigyelés.



 7. A kölcsönzés szabályai:

  • Minden érvényes olvasójeggyel rendelkező, beiratkozott olvasó jogosult a kölcsönzésre
  • A kikölcsönözhető dokumentumok egy része szabadpolcról is kiválasztható
  • A kölcsönözhető könyvállomány számítógépes katalógusból kikereshető.
  • Kölcsönözhetőség szempontjából az alábbi kategóriákba soroljuk az állományt: - kölcsönözhetők - részlegesen kölcsönözhetők - csak helyben használhatók
  •  Egy olvasó egyszerre maximum 6 kötetet kölcsönözhet.
  • A kölcsönözhető kategóriájú dokumentumok kölcsönzési időtartama 30 nap. Hosszabbítás csak indokolt esetben kérhető.
  • Részlegesen kölcsönözhető anyagok kölcsönzési időtartama 30 nap. Hosszabbítás nem kérhető.
  • Nem kölcsönözhetők a napilapok, folyóiratok, kézikönyvek, szótárak, térképek, kivéve a folyóiratok régebbi számait, melyek részlegesen kölcsönözhetők.
  • Könyvtárközi kölcsönzés A könyvtár azokat a dokumentumokat, amelyek a gyűjteményében nem találhatók meg, könyvtárközi kölcsönzés útján szerzi be a használóknak. A könyvtár részt vesz a könyvtárközi kölcsönzési rendszerben, saját olvasóinak beszerez más könyvtáraktól dokumentumokat, ill. más könyvtárak olvasóinak is lehetővé teszi azt. Az így kapott dokumentumok használati szabályait, kölcsönzési határidejét a küldő könyvtár határozza meg. Könyvtárközi kölcsönzés esetén a kölcsönadó könyvtár által kért térítési díjat az olvasónak kell megfizetnie.
  • Eljárás késedelem esetén Amennyiben az olvasó a kölcsönzési határidő lejártáig az általa elvitt dokumentumokat nem szolgáltatta vissza, és a hosszabbítást sem kérte, és a szóbeli emlékeztető után sem hozta vissza, a könyvtár felszólításokat küld, amelynek költségei a kölcsönzőt terhelik. Indokolt esetben a könyvtár a követelését polgári peres eljárás során érvényesíti.


A könyvtárhasználati előírásokat megszegő látogatókat eltilthatja az intézmény.


 A könyvtár nyitvatartási rendje:


  • Hétfő: 14.00-18.00 óráig
  • Kedd:   9.00-11.00 óráig

          13.30-15.30 óráig

  • Szerda 14.00-18.00 óráig
  • Csütörtök 9.00-11.00 óráig

                 13.30-15.30 óráig

  • Péntek   9.00-11.00 óráig
  • szombaton (páratlan) 12.40-16.40 óráig