Csabaszabadi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (IX. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

a képviselő-testület Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 10/2019. (X.24.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 09. 28

Csabaszabadi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (IX. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.09.28.
a képviselő-testület Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 10/2019. (X.24.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXIX. törvény 45. §-ában foglaltak szerint a képviselő-testület ülését a polgármester hívja össze és vezeti, akadályoztatása esetén e hatáskörét az alpolgármester, több alpolgármester esetén a polgármester által kijelölt alpolgármester gyakorolja. A polgármesteri és az alpolgármesteri tisztség egyidejű betöltetlensége, a tartós akadályoztatásuk esetére a szervezeti és működési szabályzat rendelkezik a képviselő-testület összehívásának, vezetésének a módjáról. A jelenleg hatályos SZMSZ nem rendelkezett a polgármester és alpolgármester együttes akadályoztatása vagy tisztségeik betöltetlensége esetén a testületi ülés összehívásáról, a lebonyolítási szabályokról. A rendelet tervezet ezt a hiányosságot pótolja jelen szabályozás beépítésével.
A rendelet 1. mellékletében a polgármesterre átruházott hatáskörök kerültek felsorolásra.
A településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet „18/B. Településképi véleményezési eljárás”; „18/C. Településképi bejelentési eljárás”; „18/D. Településképi kötelezés” és „18/E. A településkép-védelmi bírság kiszabásánál mérlegelendő szempontok és megfizetésének módja” elnevezésű alcímeit. Az azokban megjelölt eljárások lefolytatására a település polgármestere volt jogosult.
A hivatkozott eljárások a jelenleg hatályos, a „településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021. (VII. 15.) Korm. rendelet” a fenti tartalomnak megfelelő 27., 28., 29., és 30., számú alcímeiben kerültek szabályozásra, de azzal az eltéréssel, hogy eljárást a település képviselő-testületének a hatáskörébe telepítik. Tekintettel a jogszabályi változásra az átruházott hatáskörben szükséges a polgármesternek átruházott hatáskörét „kibővíteni”, mert a Képviselő-testület a feladatokat a polgármesternek adja át.