Kötegyán Község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2000. (XII. 19.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezésről

Hatályos: 2000. 12. 20- 2022. 12. 31

Kötegyán Község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2000. (XII. 19.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezésről1

2000.12.20.

Kötegyán Község Önkormányzata Képviselô-testülete (továbbiakban: Önkormányzat) a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében biztosított jogkörében eljárva, élve a temetôkrôl és a temetkezésrôl szóló 1999. évi XLIII. törvény (továbbiakban: Tv.) 40. § (1) bekezdésében és 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazással, figyelemmel a Tv. végrehajtásáról rendelkezô 145/1999. (X. 1.) Korm. rendelet (továbbiakban: Vhr.) szabályaira, az alábbi rendeletet alkotja:

Általános rendelkezések

1. § (1) A jelen rendelet hatálya Kötegyán község közigazgatási területén fekvõ 096/19 és a 097 hrsz. alatt nyilvántartott temetõre terjed ki:

(2) Az (1) bekezdésben nevezett temetõ és létesítményainek fenntartási és üzemeltetési kötelezettségét Kötegyán Község Önkormányzata teljesíti, aki a temetõ üzemeltetését a vonatkozó jogszabályokban és a temetõ szabályzatban foglaltak szerint látja el.

(3) Az Önkormányzat által fenntartott temetõ köztemetõ. Abban az elhunyt személyére,vallási, illetõleg lelkiismereti meggyõzõdésére, valamely faji csoporthoz tartozására, nemzeti-etnikai hovatartozására, a halál okára, vagy bármely más megkülönböztetésre tekintet nélkül lehetõvé teszi a halottak eltemetését.

Temetô létesítése, lezárása, megszüntetése, újbóli használatbavétele

2. § A temetô létesítésére, lezárására, megszüntetésére,újbóli használatbavételére a Tv. és a Vhr. szabályait kell alkalmazni.

Temetési helyek, sírjelek

3. § (1) A temetôben az alábbi típusú temetési helyeket kell biztosítani

a) egyes sírhely

b) kettes sírhely

c) hármas sírhely

(2) A sírhelyek mérete:

a) egyes sírhely: 2,05 m hosszú, 2 m mély és 0,85 m széles

b) kettes sírhely: 2,05 m hosszú 2 m mély és 2,20 m széles

c) hármas sírhely: 2.05 m hosszú 2 m mély, 3 m széles

d) gyermeksír / tíz éven aluli gyermek részére/:1,40 m hosszú, 2 m mély, és 0,60 m széles

(3) A síroknak egymástól legalább 0,80 m, a gyermeksíroknak legalább 0,60 m távolságra kell lenniük.

(4) A sírhelyeken sírdomb kialakítása /felhantolás/ nem kötelezõ. A sírdombok magassága 0,60 m-ig terjedhet.

(5) Felnõtt sírba elhelyezett két koporsón kívül még négy urna is rátemethetõ úgy, hogy az urnák a rátemetés során legalább 50 cm mélységbe kerüljenek. A rátemetésért az 1.sz. mellékletben meghatározott pótdíjat kell fizetni, ez azonban a sírhely használati idejét nem hosszabbítja meg.

(6) Felnõtt sírhelyre koporsós rátemetés is engedélyezhetõ, melyért a melléklet szerinti pótdíjat kell fizetni, ez azonban a sírhely használati idejét nem hosszabbítja meg. Koporsós rátemetés esetén a sírgödröt úgy kell mélyíteni, hogy a felülre kerülõ koporsó aljzata legalább 160 cm mélységbe kerüljön.

(7) A sírhelyet kifalazni, kibetonozni nem lehet.

(8) A temetési helyen elhelyezhetô sírjelek helyben szokásos legnagyobb magassága: 2 méter. E magassági méreten belül – a Tv. és Vhr. rendelkezéseit figyelembe – sírjel az üzemeltetô részére történô elôzetes bejelentés után, külön engedély nélkül létesíthetô.

(9) A (9) bekezdésben megadott méretnél magasabb sírjel tervezett létesítését az üzemeltetô útján az építési hatóság részére be kell jelenteni. Az építési hatóság a tervezett sírjel magasságát korlátozhatja, ha az az építési szabályzatba ütközik.

(10) A (10) bekezdésben szereplô korlátozásról az építési hatóság 15 napon belül értesíti az üzemeltetôt. Amennyiben az építési hatóság a megadott határidôn belül nem nyilatkozik, azt úgy kell tekintetni, hogy az építési hatóság a tervezett magasság ellen kifogást nem emel.

(11) A sírjel építése elõtt kötelezõ a szintezés, melyet a Polgármesteri Hivatal biztosít. A sírjel alapzatának szintje nem lehet magasabb, illetve alacsonyabb a szintezéssel megállapított mértéknél.

(12) A sírbolt (kripta) legalább kető koporsó elhelyezését biztosító al- és felépítményből álló temetkezési hely. A sírbolt méretét a befogadó koporsó száma határozza meg. Sírbolt a temető tulajdonosának hozzájárulásával, a külön jogszabályban meghatározott esetekben és módon, építési engedéllyel építhető. A sírbolt, temetőn belüli elhelyezését a temető tulajdonosa (üzemeltetője) jelöli ki. A tulajdonosnak a hozzájárulást meg kell adnia, ha az építtető a sírbolt helyét megváltotta.

(13) A sírbolt felett rendelkezőnek az tekinthető, aki a használati díjat megfizette.

(14) Arra nézve, hogy a sírboltba kik temetkezhetnek a létesítőnek a sírbolt könyvbe bejegyzett rendelkezései az irányadók. Amennyiben a sírbolt tulajdonosa (bírtokosa) a temetkezési jogosultságról a sírbolt könyvben vagy végrendeletileg nem tett rendelkezést, úgy a sírboltba az elhalt hozzátartozói az elhalálozás sorrendjében temethetők el.

(15) A sírboltba, koporsóban csak annyi elhalt temethető, ahány férőhelyre építették. Ezen túl a két férőhelyes sírboltba további 6 úrna, a négy férőhelyes sírboltba 12 úrna, a hat férőhelyes sírboltba 18 úrna is elhelylezhető, amennyiben a rendelkezésre álló hely az egyes sírbolt típusoknál lehetővé teszi.

4. § (1) Az elhunytat – ha az eltemettetônek nincs a temetôben meglevô temetési hely felett rendelkezési joga – az elhalálozás ideje szerint sorrendben következô temetési helyre kell temetni.

(2) Az (1) bekezdéstõl eltérõen kell eljárni rátemetés esetén.

(3) Az (l) bekezdésben foglalt eltérésre csak akkor kerülhet sor, ha a sírhely olyan sírhelytáblában található, amely használatba vételének a Tv. 10. § (3) bekezdésére tekintettel nincs akadálya.

(4) Élõ személy/ek részére is váltható sírhely - az l.sz. mellékletben meghatározott magasabb összegû díjért - azonban csak a sorbatemetés rendje szerint lehet azt kimérni.

A temetési helyek feletti rendelkezési jog

5. § (1) A 3. § (1) bekezdésében felsorolt temetési helyek feletti rendelkezési jog idôtartama:

a) egyes sírhely esetén 30 év.

b) kettõs illetve hármas sírhely esetén az utolsó koporsós betemetéstõl számított 30 év.

c) sírbolt esetén a rendelkezési jog 60 év.

(2) A sírhelyek feletti rendelkezési jog megszerzéséért valamint újraváltásáért, rátemetésért díjat kell fizetni, melynek összegét e rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

(3) A temetési helyek a használati idõ letelte után- külön tiltó rendelkezés hiányában - három éven belül újraválthatók.

(4) Ha a használati idõ leteltét követõen a temetkezési helyeket 3 éven belül ismételten nem váltják meg, az üzemeltetõ jogosult azt minden megtérítési igény nélkül újból felhasználni.

(5) A temetési hely feletti rendelkezési jog megszerzésekor a rendelkezésre jogosulttal szerzõdésben kell röghíteni a sírhely építészeti, kertészeti kialakításának és gondozásának követelményeit. A szerzõdés mintáját a 3.sz. melléklet tartalmazza.

A temetô infrastrukturális létesítményei

6. § Az önkormányzat a tulajdonában álló köztemetôben az alábbi infrastrukturális feltételeket biztosítja:

a) a temetõhöz vezetõ utat, a temetõben a sírhelytáblákat összegkötõ úthálózatot,

b) ravatalozót,

c) a halottak ideiglenes elhelyezésére szolgáló tárolót és hütõt,

d) a temetõ bekeritését, illetve élõsövénnyel való lehatárolását,

e) vízvételi lehetõséget,

f) hulladék tárolását, elszállítását,

g) illemhelyet

h) utak sorfásítását, a temetõ területének parkosítását.

7. § (1) A 6. §‑ban felsorolt létesítmények közül

a) sírgondozás céljára a vizet bárki ingyenesen használhatja, a keletkezô hulladékot, koszorú-és virágmaradványt az erre kijelölt lerakóhelyen díjtalanul

lerakhatja;
b) a mozgássérültek parkolási engedélyük birtokában, az egészségi állapotuk vagy életkoruk miatt mozgásukban korlátozott személyek pedig a temetôben kiépített utakat gépjármûvel ingyenesen használhatják;
c) a temetôben biztosított illemhelyet a temetôlátogatók és a temetôben vállalkozási tevékenységet folytatók díjtalanul használhatják.
(2) Díjat kell fizetni
a) a ravatalozó használatáért
b) a halott hûtéséért
c) temetõgondozásért egyszeri díjat kell fizetni a sírhely megváltásával, illetve újraváltásával egyidõben, mely a megváltás idõ tartamára szól. Ez az összeg magában foglalja a hulladék elszállításának díját is.
d) a temetôben végzett vállalkozási tevékenység során keletkezett hulladék elhelyezéséért, amennyiben annak elszállításáról nem a vállalkozó gondoskodik.
(3) A (2) bekezdésben említett díjak mértékét e rendelet 1.számú melléklete tartalmazza.

A sírhelyek kertészeti kialakítása, gondozása

8. § (1) A A temetôben a sírok növényzettel való beültetését és gondozását, a növények telepítését, a temetkezési hely felett rendelkezõ - a következõk betartásával -végezheti:

a) egynyári, vagy évelõ lágyszárú dísznövényeket lehet ültetni,

b) olyan fásszárú növények ültetése engedélyezett , melyek kifejlett állapotban sem érik el a 2 m-es magasságot és beletartoznak az üzemeltetõ által engedélyezett faj és fajtacsoportba.

(2) A sírhely felett rendelkezõ köteles a sírhely gondozását, gyomtalanítását rendszeres elvégezni.

A temetô rendje

9. § (1) A temetô bejáratánál jól látható helyen tájékoztató táblát kell elhelyezni, amelyenfel kell tüntetni a temetô nyitva-tartási idejét, a tulajdonos és az üzemeltetô megnevezését, pontos címét valamint a temetô részletes térképét ki kell függeszteni:

(2) A temetô nyitva tartási ideje:

a) nyári idõszámítás idején: 06.00 órától 20.00 óráig

b) téli idõszámítás idején: 07.00 órától 17.30 óráig

10. § (1) A nyitva tartási idô alatt a temetôt bárki korlátozás nélkül látogathatja, a sírokat gondozhatja. 12 éven aluli gyermek a temetôben csak felnôtt személy felügyelete mellett tartózkodhat.

(2) A sírok gondozásán, díszítésén kívül minden egyéb tevékenységet – annak megkezdése elôtt – a temetô üzemeltetôje részére be kell jelenteni.

(3) A temetôben munkáját végzô vállalkozók mûködésük során az e rendeletben foglaltakat kötelesek betartani. Tevékenységükkel a szertartások rendjét nem zavarhatják, a látogatók kegyeleti érzéseit nem sérthetik, a szomszédos sírokban és a temetô infrastrukturális létesítményeiben kárt nem okozhatnak.

11. § (1) A ravatalozó helyiséget legalább l órával a temetés elõtt ki kell nyitni. Egy éven aluli gyermekek a ravatalozóban nem tartózkodhatnak.

(2) A felravatalozott koporsót - az eltemettetõ kívánságára nyitva lehet tartani. Nem lehet nyitvatartani az oszlásnak vagy roncsolt állapotban lévõ holttestnek koporsóját. A koporsót a temetés elõtt véglegesen le kell zárni.

(3) A Tv-ben meghatározott fertõzõ betegségben elhunytak koporsóját légmentesen lezárt állapotban kell felravatalozni és azt felnyitni nem szabad. A gyászolók a koporsóval nem érintkezhetnek.

12. § (1) A temetõ üzemeltetõje

a) nyilvántartó könyvet köteles vezetni.

(2) A nyilvántartás rendjét a 2.sz. melléklet tartalmazza.

13. § (1) Tilos

a) a temetôbe kutyát bevinni, - a vakvezetô kutya kivételével :

b) az üzemeltetô elôzetes hozzájárulása nélkül a temetôbe építôanyagot beszállítani, építési vagy bontási munkát megkezdeni, a bontási anyagot elszállítani;

c) sírhely építését szintezés nélkül megkezdeni,

d) hulladékot, koszorú- és virágmaradványt a kijelölt lerakóhelyen kívül egyéb helyen lerakni;

e) hulladékot, koszorú-és virágmaradványt a temetôben elégetni

f) hangoskodással, zajkeltéssel a szertartások rendjét zavarni, a temetôlátogatók kegyeleti érzéseit megsérteni;

g) a sírokat és a temetô infrastrukturális berendezéseit megrongálni.

(2) Aki az egyes szabálysértésekrôl szóló 218/1999. (XII. 28.) Korm. rendeletben foglaltakon túl az e rendeletben szabályozott tilalmakat megszegi, szabálysértést követ el, és 30.000 forintig terjedô pénzbírsággal sújtható.

Záró rendelkezések

14. § (1) A rendelet 5. § (1) bekezdését azzal az eltéréssel kell alkalmazni, hogy intézkedni kell az 1961-ben megnyitott temetõ 2000-ben és az azt megelõzõ években letelt használati idejû sírhelyek újraválthatóságáról 2003. december 31-ig.

(2) Hatályba lépésével egyidejüleg hatályát veszti Kötegyán Községi Közös Tanácsának a községi temetõkrõl és annak használatáról szóló 1/1962./V.17./sz. tanácsrendelete, a módosításáról szóló 4/1980 (IX.26.) sz. tanácserendelet, a 3/1982./IX.22./sz. tanácsrendelet, az 1/1985. /IX.23./ sz. tanácsrendelet, az 1/1988./I.22./ sz. tanácsrendelet, a 14/1993./XII.14./ KT.sz. rendelet a 3/1997./II.20/ KT.sz. rendelet, valamint a 13/1999./XII.15./ sz. Önk.rendelet.

(3) A rendelet kihirdetése napján lép hatályba.

1. melléklet a 18/2000. (XII.19) önkormányzati rendelethez

Temetkezési díjak
sírhelyek sorba temetés esetén:
sírfalon lévő urnahely megváltási és
újraváltási díja: 10.000.- Ft + ÁFA
egyes sírhely megváltási és
újraváltási díja: 5.500.- Ft + ÁFA
kettes sírhely megváltási és
újraváltási díja: 11.000.- Ft + ÁFA
hármas sírhely megváltási és
újraváltási díja. 16.500.- Ft + ÁFA
előre megváltott „élősírhely” esetén:
sírfalon lévő urnahely megváltási és újraváltási díja: 20.000.- Ft + ÁFA
egyes sírhely megváltási díja 50.000.- Ft + ÁFA
újraváltási díja 5.500.- Ft + ÁFA
kettes sírhely megváltási díja: 100.000.- Ft + ÁFA
újraváltási díja 11.000.- Ft + ÁFA
hármas sírhely megváltási díja: 150.000.- Ft + ÁFA
újraváltási díja: 16.500.- Ft + ÁFA
rátemetési díjak:
egy koporsó rátemetés esetén 5.500.- Ft + ÁFA
egy urna rátemetés esetén 5.500.- Ft + ÁFA
ravatalozó használati díja: 5.500.- Ft + ÁFA
halott hűtési díj: 3.500.- Ft + ÁFA
egyéb díjak:
temetőgondozási díj megváltás, újraváltás esetén 2.500.- Ft + ÁFA
vállalkozó egyszeri hulladékszállítási díja
(ha maga a hulladékot nem szállítja el): 5.000.- Ft + ÁFA
Sírásás, hantolás díja munkanapokon:
sírásás koporsós temetés és rátemetés esetén 11.000.- Ft + ÁFA
sírásás urna, sírhelybe történő rátemetés esetén 6.000.- Ft + ÁFA
hantolás koporsós temetés és rátemetés esetén 6.000.- Ft + ÁFA
hantolás urna, sírhelybe történő rátemetés esetén 3.000.- Ft + ÁFA
Sírásás, hantolás díja egyéb napokon:
sírásás koporsós temetés és rátemetés esetén 22.000.- Ft + ÁFA
sírásás urna, sírhelybe történő rátemetés esetén 12.000.- Ft + ÁFA
hantolás koporsós temetés és rátemetés esetén 12.000.- Ft + ÁFA
hantolás urna, sírhelybe történő rátemetés esetén 6.000.- Ft + ÁFA

2. melléklet a 18/2000. (XII.19.) önkormányzati rendelethez

A temetõ nyilvántartás vezetésének rendje:
1./ Halottat csak halott-vizsgálati bizonyítvány alapján szabad eltemetni, vagy elhamvasztatni. A halott-vizsgálati bizonyítvány egy példányának megõrzésérõl az üzemeltetõ gondoskodik.
2./ Az új sírparcellák megnyitása elõtt gondoskodni kell a sírnyilvántartási térkép elkészítésérõl és annak a jegyzõ által történõ jóváhagyásáról.
A temetõtérképet a temetõ - nyilvántartó könyvvel összhangban - az üzemeltetõ köteles vezetni.
A temetési rend megváltoztatása csak a jegyzõ engedélyével a térkép módosításával történhet.
A temetõ dokumentációit a temetõ kiürítésének elrendeléséig az üzemeltetõnek a tűztõl védve, páncélszekrényben kell megõrízni, azt követõen pedig a Békés Megyei Levéltárnak átadni.
3./ A nyilvántartó könyvet minden temetést/ urna rátemetés / idõrend szerint a következõ adatokkal kell bejegyezni:
- folyószám,
- a temetés napja,
- az elhalt neve, születési ideje,
utolsó lakcíme,
- az elhalálozás napja,
- sírhelytábla, sor, a hely száma
- a síremlékre vonatkozó adatok,
- az újraváltásra jogosult személy
nevét,születési adatait és
lakcímét.
Fertõzõ betegségben elhunytaknál a halál okát is fel kell tüntetni.
4./ A nyilvántartó könyvhöz betûsoros névmutatót kell vezetni, amely az eltemetett halottak nevét és a sírhelyeik pontos megjelölését tartalmazza.
5./ Külön jegyzéket kell vezetni a temetõben elhelyezett halva született gyermekekrõl. A jegyzékben fel kell tüntetni a halva született magzat anyjának nevét, az elhantolás / urnaelhelyezés / idõpontját, és a föléje tûzött fejfa sorszámát.
6./ A nyilvántartási adatokról tájékoztatást - a halott nevének, a temetés idõpontjának és a temetkezés helyének kivételével - csak bírósági és hatósági eljáráshoz lehet adni.
S Z E R Z Ő D É S
temetési hely feletti rendelkezési jog megszerzéséről.
mely létrejött egyrészt Kötegyán Község Önkormányzatának Polgármesteri Hivatal /Kossuth u.33. adószáma: 15343611-2-04 /, mint a községi köztemető üzemeltetője, másrészt
________________________________/név/ ___________________/szül.hely/
______________________/születési idő/ ___________________________________/lakcim/
- mint sírhelyet váltó/ újraváltó - között ______________________________________napján
l./ A temető fenntartója és üzemeltetője tájékoztatja szerződő felet, hogy a sírhely megváltási ideje 30 év. Ennek letelte után a sírhelyet újra kell váltani, az akkor hatályos rendelkezések értelmében.
Amennyiben a sírhely újraváltása nem történi meg, az üzemeltető önkormányzat jogosult azt minden megtérítési igény nélkül újból felhasználni.
2./ Szerződő fél tudomásul veszi:
- a sírhelyet kifalazni, kibetonozni nem lehet,
- a temetési helyen elhelyezett sírjel a 2 m magasságot nem haladhatja meg,
- amennyiben a megszabott méretnél magasabb sírjelet szeretne, a létesítés előtt
az üzemeltető útján az építési hatóság részére be kell jelenteni.
- a sírjel létesítése előtt a szintezés kötelező, melyet a Polgármesteri Hivatal biztosít.
3./ Szerződő fél kötelezettséget vállal arra, hogy a sírhelyet megfelelően gondozza, gyomtalanítja. Tudomásul veszi, hogy a vonatkozó 19/2000./XII.19./ sz.Önk. rendelet szerint
a sírok növényzettel való beültetése, gondozása, növények telepítése az ő feladata, melyet a
következők betartásával köteles végezni:
- egynyári, vagy évelő lágyszárú dísznövények ültethetők,
- olyan fás-szárú növények ültetése engedélyezett, melyek kifejlett állapotban sem
érik el a 2 m-es magasságot és beletartoznak az üzemeltető által engedélyezett faj és
fajtacsoportba.
4./ Az üzemeltető önkormányzat tudomásul veszi, hogy a temetési hely feletti rendelkezési jog
átszállhat _______________________________________/név/_______________________/szül.hely/
______________________/születési idő/ ________________________________/lakcím
szerinti örökösre.
Az itt nem szabályozott kérdésekben a Ptk. rendelkezéseit, valamint a temetőkről és a temetők
fenntartásáról szóló 1999. évi XLIII.tv., valamint a 145/1999./X.1./ Korm.sz. rendelet, és Kötegyán Község Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2000. (XII.19.) rendelete az irányadó.
Felek a szerződést annak elolvasása után és megmagyarázása után, mint akaratukkal mindenben megegyezőt tanuk előtt jóváhagyólag aláírják.
_____________________
ügyfél részéről _________________________
polgárm. hivatal részéről
Tanuk:
1._______________________________ 2. _______________________________
Lakcím:_________________________ Lakcím:___________________________
1

Az önkormányzati rendeletet a Kötegyán Község Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2022. (XII. 14.) önkormányzati rendelete 17. §-a hatályon kívül helyezte 2023. január 1. napjával.