Kötegyán Község Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2001. (XII. 18.) önkormányzati rendelete

A LAKÁSCÉLÚ TÁMOGATÁSOKRÓL

Hatályos: 2001. 12. 19

Kötegyán Község Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2001. (XII. 18.) önkormányzati rendelete

A LAKÁSCÉLÚ TÁMOGATÁSOKRÓL

2001.12.19.

Kötegyán Község Önkormányzatának Képviselő-testület a többször módosított lakáscélú támogatásokról szóló 12/2001. (I.31.) Korm. rendelet 23. §. (2).bekezdése alapján a következő rendeletet alkotja:

A rendelet célja

1. §

.

(1) Kötegyán Község Önkormányzatának Képviselő-testület visszatérítendő kamatmentes vissza nem térítendő pénzbeli és ingyenes építési telek támogatást nyújt azon kötegyáni lakosok részére, akik első lakásukat vásárolják vagy építik, illetve meglévő lakásukat bővítik /pl. szobaszám növelés / vagy elemi kár esetén azt felújítják. Ezen rendelet rendelkezéseit kell alkalmazni belvíz, árvíz, rendkívüli időjárás és egyéb természeti csapás által a személyi tulajdonú lakások kárenyhítését szolgáló támogatások elosztása során.

A támogatás feltételei

2. §

.

(1) Helyi lakásvásárlási és lakásépítési támogatásokban azok részesülhetnek, akiknek tulajdonukban 1/2, illetve ennél nagyobb hányadban lakóházingatlan nincs, illetőleg nem is volt.
(2) Lakásbővítési vagy elemi kár esetén felújítási támogatásban azok részesülhetnek, akiknek a lakóház legalább 1/2-ed arányban tulajdonukban van és használati joggal nem terhelt.
(3) Az (1) bekezdés vonatkozásában nem kell lakóház tulajdonosnak tekinteni azokat, akik:
a./ a tulajdonukban lévő lakóház lebontásával ugyanazon a helyen új lakóépületet
kívánnak építeni, illetőleg,
b./ a lakásvásárlás támogatása iránti kérelmüket az adás-vételi szerződés megkötését kö-
vető 6 hónapon belül nyújtják be,
c./ a lakóházuk elbontását vagy eladását követően az Önkormányzattól igényelt telken új
lakóépületet kívánnak építeni.
(4) A lakásigény mértéke a lakáscélú támogatásokról szóló többször módosított 12/2001. (I.31.) Korm. rendelet 3. §./2/ bekezdésében meghatározottak figyelembe vételével tekinthetők méltányolandónak.

Eljárási szabályok

3. §

.

(1) A helyi támogatás iránti kérelmet - a házastársaknak, élettársaknak közösen - vásárlásnál legfeljebb az adás-vételi szerződés megkötését követő 6 hónapon belül, építésnél pedig a lakhatási engedély kiadásának napjáig lehet benyújtani.
(2) A Képviselő-testület a polgármester által előterjesztett és a feltételeknek megfelelő kérelmekről a májusi és a novemberi ülésen dönt. A Képviselő-testület e két ülésen a rendelkezésre álló éves költségvetési keret 50-50 %-ot osztja fel, de ettől indokolt esetben eltérhet. Nem kell a novemberi ülésre előterjeszteni a kérelmeket abban az esetben, ha a Képviselő-testület már májusban döntött az éves költségvetésben meghatározott összeg teljes felhasználásáról.
(3) A kérelmeket az Önkormányzat Oktatási, Ifjúsági és Sport Bizottsága is megtárgyalja és javaslatait a Képviselő-testület elé terjeszti.

Kizáró és korlátozó okok

4. §

.

(1) Nem kaphat támogatást az a kérelmező:
a./ aki - a /3/ bekezdésben foglaltak kivételével - korábban már kapott önkormányzattól
helyi támogatást,
b./ akinek nincs legalább 3 éves állandó, vagy ideiglenes lakás Kötegyán községben.
(2) A Képviselő-testület az /1/ bekezdés b. pontjában foglaltaktól községi érdekből a polgármester javaslatára eltekinthet.
(3) Ugyan arra a lakásra szóló ismételt támogatási kérelem esetében a támogatás összegét csökkenteni kell az esetleg fennálló támogatás során keletkezett, ön kormányzat felé fennálló tartozással.

A támogatás mértéke

5. §

.

(1) A helyi támogatás összegét a Képviselő-testület a benyújtott igények és az éves költségvetés figyelembevételével egyedileg határozza meg. Amennyiben az igények meghaladják az éves költségvetésben tervezett összeget, a Képviselő-testület először az új lakást építőket, majd a lakásvásárlókat támogatja.
(2) Lakásvásárlás és építés támogatásánál a támogatás együttes összege nem haladhatja meg a a 150.000,- Ft-ot, illetve a bekerülési költség 30 %-át.
(3) A támogatásnál a gyermeklétszám arányában elsőbbséggel rendelkeznek a több gyermeket nevelő kérelmezők.
(4) A Képviselő-testület a polgármester javaslatára kiemelt támogatásban, illetve előnyben részesítheti azokat a kérelmezőket, akiknek letelepedése a község fejlődését szolgálja és előmozdítja, továbbá azokat a személyeket akik szolgálati vagy bérlakásukat leadva a községben vásárolnak, vagy építenek lakást, abban az esetben, ha a rendeletben foglalt egyéb feltételeknek megfelelnek.
(5) A vissza nem térítendő támogatás és visszatérítendő támogatás mértéke a költségvetésben rendelkezésre álló összeg nagyságától függ és a kérelmező szociális helyzete alapján, egyedileg dönt a Képviselő-testület.

6. §

.

(1) A Képviselő-testület a fiatal házasok vagy a szociálisan rászorulók részére térítésmentesen biztosít építési telket. Az igényelt telkek odaítéléséről a Képviselő-testület kérelem alapján, egyedileg dönt.
(2) Az ilyen módon odaítélhető telkeket a Képviselő-testület jelöli ki a kérelmek alapján a támogatás odaítélésének időpontjában.
(3) A bérbe adott telek a bérlet lejárta után adható birtokba, kivéve ha a kijelölt építkezni szándékozó a bérlővel a kártalanításról megegyezik.
(4) A Képviselő-testület az adás-vételi szerződésben két évre visszavásárlási jogot köthet ki. A visszavásárlási jogával akkor élhet, ha az építkezést a birtokbaadástól számított két éven belül nem kezdik meg.
(5) A be nem épített telek után visszamenőleg bérleti díjat kell fizetni.

A támogatás különös módja

7. §

.

E fejezet rendelkezéseit kell alkalmazni a belvíz, árvíz, rendkívüli időjárás és egyéb természeti csapás által a személyi tulajdonban lévő lakások kárenyhítését szolgáló, a Kormány által az önkormányzat részére megállapított támogatások, valamint az önkormányzat által kárenyhítésre elkülönített előirányzat elosztása során.

8. §

.

(1) A támogatás formáját, összegét a Képviselő-testület a károsodott kérelmére, a jegyző és a műszaki ügyintéző előzetes kárfelmérése alapján állapítja meg.
(2) A kérelemnek tartalmaznia kell a kérelmező, a házastársa, élettársa, kiskorú gyermeke/i/, együttköltöző családtagjai azonosító adatait, a megsemmisült illetve károsodott épület adatait, mellékelni kell az építkezés, helyreállítás várható költségeiről készült előzetes számításokat, költségvetést, új lakás építése esetén az építési engedélyt.

9. §

.

(1) Támogatás csak akkor állapítható meg, ha a kérelmezőnek, házastársának, élettársának, kiskorú gyermekeinek és együttköltöző családtagjainak - a megsemmisült vagy károsodott ingatlanok kívül - lakástulajdona, állandó használati joga vagy bérleti jogviszonya nincs. Erről a kérelem benyújtásával egyidejűleg nyilatkozni köteles.
(2) Nyilatkozni köteles továbbá arról:
a./ van-e biztosítása, amely alapján kártérítésben részesül,
b./ amennyiben a káreseménnyel, a helyreállítással, az építkezéssel kapcsolatban
egyéb - nem önkormányzati - támogatásban részesül, a támogatás összegéről.

10. §

.

(1) A támogatás a következő formákban nyújtható:
a./ vissza nem térítendő támogatás,
b./ visszatérítendő kamatmentes támogatás,
c./ bérleti költségekhez történő hozzájárulás,
d./ építőanyag és az építkezéshez kapcsolódó szolgáltatás természetben történő
biztosítása,
e./ az önkormányzat által épített szociális bérlakás bérbeadása.
(2) A támogatási formák együttes összege, pénzben megállapított értéke - a nem az önkormányzat által nyújtott támogatásokkal, lakásépítési kedvezménnyel együtt - nem haladhatja meg az előzetes felmérés során megállapított helyreállítási költséget, új lakás építése esetén a teljes bekerülési költséget.

11. §

.

A támogatás folyósításának módját és a felhasználás feltételeit, az ön kormányzat és a károsult között megállapodásban kell rögzíteni. A megállapodásnak tartalmaznia kell:
a./ a támogatás formáját, összegét, értékét,
b./ a kifizetés ütemezését,
c./ a támogatás célját,
d./ rendeltetésszerű felhasználás igazolásának módját, határidejét,
e./ céltól eltérő felhasználás esetén a visszafizetés kötelezettségét,
f./ a jelzálog bejegyzéséhez való hozzájárulást,
g./ a támogatott hozzájárulását ahhoz, hogy az önkormányzat illetve a közigazga-
tási hivatal képviselője a felhasználás jogszerűségét a helyszínen (a lakásban
is) ellenőrizhesse.

12. §

.

(1) Amennyiben a támogatásban részesülő személy lakásépítési kedvezményt kap vagy pénzintézeti kölcsönt vesz igénybe, a helyi támogatás összegét a kedvezményt vagy kölcsönt folyósító pénzintézet útján kell nyújtani.
(2) Amennyiben a támogatás összegét a Polgármesteri Hivatal közvetlenül folyósítja, a kifizetést a megállapodás szerinti ütemezésnek megfelelően - a már kiutalt összeg felhasználásának igazolása után - a polgármester engedélyezi. A polgármester a műszaki ügyintéző közreműködésével a támogatás felhasználását, a benyújtott bizonylatok valódiságát ellenőrzi.

13. §

.

(1) A felhasználást a támogatásban részesülő saját nevére kiállított számlákkal, egyszerűsített számlákkal, illetve számlát helyettesítő okmányokkal, a megállapodásban rögzített határidőig köteles igazolni.
(2) Az (1) bekezdés szerinti bizonylatokat a támogatott az elszámolásra adott határidőt követő öt évig köteles megőrizni.

14. §

.

(1) A támogatott személy a támogatást köteles egy összegben, évi 20 % kamattal növelten visszafizetni, ha a támogatást nem a megállapodásban megjelölt célra használta fel, vagy a támogatáshoz a támogató félrevezetésével jutott, illetve ha a támogatással felújított, épített lakást a támogatás elszámolását követő öt éven belül lebontja, lakásigényének kielégítésétől eltérő célra hasznosítja.
(2) A támogatás visszafizetését biztosító jelzálognak és elidegenítési tilalomnak az ingatlan-nyilvántartásba való bejegyzése iránt a jegyző gondoskodik.

A támogatás kifizetése

15. §

.

(1) A kérelmező részére megállapított támogatást a Polgármesteri Hivatal akkor utalja, vagy fizeti ki, ha:
a./ a megvásárolni kívánt vagy megvásárolt lakás műszaki állapotát a Polgármesteri
Hivatal szakemberei megvizsgálták és azt huzamosabb ideig, - legalább 20 évig - jelentősebb ráfordítás nélkül lakhatónak nyilvánítják, valamint a jogosult bemutatja a tulajdonjog átruházására vonatkozó közokiratot, ügyvéd által ellenjegyzett, illetőleg közjegyző által valódinak minősített névaláírással ellátott magánokiratot, vagy,
b./ lakásépítés esetén a kérelmező bemutatja a nevére szóló építési, vagy
használatbavételi engedélyt.
(2) Amennyiben a támogatásban részesülő szociálpolitikai kedvezményt, vagy pénzintézeti kölcsönt vesz igénybe, a helyi támogatás összegét a kedvezményt vagy kölcsönt folyósító pénzintézet útján kell folyósítani.

A támogatás biztosítékai

16. §

.

(1) A helyi támogatásról szerződést kell kötni a kérelmezőkkel, melyet a Képviselő-testület nevében a polgármester ír alá.
(2) A visszatérítendő támogatásra, az összeg nagyságától és a támogatott jövedelmétől függően 2 - 5 éves havi egyenlő mértékű, kamatmentes részletfizetésben kell megállapodni. Amennyiben a részletfizetésben 3 hónapot meghaladó hátralék keletkezik, eredménytelen felszólítás után a hátralék megfizetése egy összegben azonnal esedékessé válik.
(3) A folyósított vissza nem térítendő támogatás erejéig az ingatlanra elidegenítési tilalmat, visszatérítendő támogatás esetén elidegenítési és terhelési tilalmat kell bejegyezni a törlesztés időtartamára. Az időpont előtti elidegenítés esetén a támogatás összegét kamatmentesen egy összegben kell visszafizetni az adás-vételi szerződés telekkönyvi bejegyzését megelőzően.
(4) Nem kell visszafizetni a támogatást, ha a kedvezményezett 6 hónapon belül igazolja, hogy a lakás eladási árát másik lakás megvásárlására, vagy új lakás építésére fordította Kötegyán községben.
(5) A helyi támogatásról a jegyző nyilvántartást vezet.
(6) A kérelmezők részére megállapított támogatást tárgyév december 31. napjáig lehet igénybe venni, a felhasználás elmulasztása jogvesztő. A támogatásról ilyen formában elesett kérelmező ismételt kérelmet nyújthat be.

Záró rendelkezések

17. §

.

(1) A rendelet kihirdetésének napján lép hatályba. Hatálybalépésével egy időben hatályát veszti Az első lakáshoz jutók önkormányzati támogatásáról szóló többször módosított 4/1991.(VI.10.) KT. számú, valamint A belvíz okozta személyi tulajdonban keletkezett lakáskárok enyhítésére nyújtandó önkormányzati támogatásokról szóló többször módosított 9/1999. (VIII.31.) Önk. számú rendelet.
(2) A rendelet kihirdetéséről a helyben szokásos módon a jegyző gondoskodik.