Kötegyán község képviselő testületének 12/2018 (XI.1.) önkormányzati rendelete

a gépjármű várakozóhelyek megváltásáról

Hatályos: 2018. 11. 02

Kötegyán Község Önkormányzata

Képviselő-testületének

12/2018. (XI. 1.) önkormányzati rendelete

a gépjármű várakozóhelyek megváltásáról


Kötegyán Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdése 2. pontjában foglalt feladatkörében eljárva, az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20) Kormány rendelet (OTÉK) 42. § (11) bekezdésének figyelembe vételével az alábbi rendeletet alkotja.


1.§


A rendelet célja, hogy az építési engedélyezési eljárások során lehetővé tegye a gépjármű várakozóhely megváltását, és ezzel elősegítse az építési igények teljesítését a többségében már beépített településrészeken, ahol az épületek megközelítéséhez és használatához szükséges a 253/1997 (XII. 20) Kormány rendeletben (OTÉK) előírt számú gépjármű várakozóhely kialakítása telken belül nem biztosítható.


Értelmező rendelkezések

2. §

E rendelet alkalmazása szempontjából

(1) Szükséges várakozóhely száma: az építmények rendeltetésszerű használatához szükséges, de legalább az előírt mennyiségű és fajtájú gépjármű saját telken belüli elhelyezéshez szükséges, műszaki okból nem biztosítható várakozóhelyek mennyisége.

(2) A várakozóhely megváltási alapdíj: e rendeletben egy gépjármű várakozóhely (parkoló) pótlása érdekében az 500 m-es körzeten belüli létesítésre vonatkozóan kiszámított beruházási összköltség figyelembevételével, a Képviselő-testület által meghatározott pénzösszeg.

(3) Várakozóhely megváltási díj: a várakozóhely megváltási alapdíj és a szükséges várakozóhely számának szorzataként képzett pénzösszeg.

(4) Várakozóhely építési szakfeladat: a befizetett várakozóhely megváltási díjakból kizárólag várakozóhelyek kiépítésére fordítható, az önkormányzat költségvetésében elkülönítetten kezelt pénzösszeg.


A rendelet hatálya

3. §

A rendelet hatálya kiterjed:


(1) Kötegyán Község közigazgatási területén belül minden olyan telekre, amelyen a jogszabályban előírt számú gépjármű várakozóhely kialakítása telken belül műszaki okból nem biztosítható.

(2) Minden építtetőre, aki a fenti helyen a szükséges várakozóhelyek számának növekedésével járó új épület építésére, meglevő épület átalakítására, bővítésére, valamint rendeltetésének módosítására kér építési, illetve fennmaradási engedélyt.


A megváltás módja

4. §


(1) A rendelet hatálya alá tartozó építési engedélyezési eljárások során építési engedély csak abban az estben adható ki, ha az építtető a várakozóhely megváltási díj megfizetését igazolja.

(2) A megváltás összege az épületekhez kötelezően előírt, de a telken belül nem biztosított várakozóhelyek számának és az egy várakozóhely kialakításához a rendelet 1. mellékletében meghatározott megváltási alapdíj szorzataként képzett pénzösszeg.

(3) A megállapított várakozóhely megváltási alapdíjak összegét a Képviselő-testület évente felülvizsgálhatja és módosíthatja.


5. §


(1) Az önkormányzat nevében a polgármester a várakozóhelyek megváltásáról az építtetővel szerződést köt.

(2) A várakozóhely megváltási összeget a várakozóhely megváltási szerződés megkötését követő 15. napon belül kell az építtetőnek befizetnie az önkormányzat várakozóhely alapjába.

(3) A várakozóhelyek megváltásáról szóló szerződés egy példányát és a befizetés tényének igazolását az építtetőnek az építési engedélyezési tervekhez csatolnia kell.

      

A megváltási összegek felhasználása

6. §


(1) Az építtetők által befizetett megváltási összegeket az önkormányzat költségvetésében elkülönítetten, a várakozóhely megváltási szakfeladatban kezeli, kizárólag Kötegyán község közigazgatási területén belül megvalósítandó várakozóhelyek létesítésére, gépjárművek tárolására szolgáló létesítmény építésére fordíthatja. Az összeg felhasználásáról a Képviselő-testület jogosult dönteni.

(2) Amennyiben a parkolási igényű létesítmény rendeltetése a későbbiek során, oly módon változik, hogy annak az OTÉK szerinti várakozóhely szükséglete csökken, a befizetett megváltási összeg nem igényelhető vissza.

(3) Meghiúsult építkezés esetén a megváltásról kötött szerződés hatályát veszti. Az építtető a befizetett összeget, illetve az építési szerződés neki fel nem róható okból való lehetetlenülése esetén annak a mindenkori jegybanki alapkamat időarányos részével növelt összegét a kezelési költség levonásával visszaigényelheti, amelyet az önkormányzat 15 napon belül köteles visszafizetni.


Záró rendelkezések

7. §


Ezen rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, rendelkezéseit a rendelet hatálybalépése után kell alkalmazni.


                       Nemes János                                                           Szokai Dániel

                       polgármester                                                                 jegyző


Záradék: A rendelet kihirdetésre került 2018. november 1. napján.


      Szokai Dániel  

                                                                                                             jegyző

Mellékletek