Kötegyán Község Önkormányzata Képviselő-testületének 24/2022. (XII. 14.) önkormányzati rendelete

az anyakönyvi szolgáltatások helyi szabályozásáról

Hatályos: 2023. 01. 01

Kötegyán Község Önkormányzata Képviselő-testületének 24/2022. (XII. 14.) önkormányzati rendelete

az anyakönyvi szolgáltatások helyi szabályozásáról

2023.01.01.

Kötegyán Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. § a) és b) pontjában kapott felhatalmazás alapján és az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.

1. § (1) A rendelet hatálya Kötegyán község közigazgatási területén tartandó anyakönyvi szolgáltatásokra terjed ki.

(2) A rendelet szempontjából anyakönyvi szolgáltatás:

a) a házasságkötés,

b) névadó megtartása.

2. § A rendelet alkalmazásában:

a) hivatali helyiség: Kötegyán Község Önkormányzatának tanácskozó terme (5725 Kötegyán, Kossuth utca 33.),

b) hivatali munkaidő: a Kötegyáni Közös Önkormányzati Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott munkaidő,

c) anyakönyvi többletszolgáltatás: a hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi szolgáltatás, a hivatali munkaidőn túli anyakönyvi szolgáltatás, így különösen: az anyakönyvvezetőnek a házasságkötés helyszínére történő eljuttatása, a házasságkötési ceremónia keretében nyújtott ünnepélyes elemek (pl.: gyertyagyújtás, homoköntés, folyadéköntés stb.), a házasulandók által igényelt további szolgáltatások – figyelemmel a mindenkor hatályos anyakönyvi szabályokra.

3. § (1) A rendelet 1. § b) pontjában meghatározott munkaidőben végzett anyakönyvi szolgáltatás ingyenes.

(2) A rendelet 3. § (1) bekezdésétől eltérő anyakönyvi többletszolgáltatásért a rendelet 1. számú mellékletében meghatározott díjat kell fizetni.

(3) Szórakozó- és vendéglátóhelyen, továbbá egyházi szertartások helyszínein anyakönyvi szolgáltatás nem végezhető.

(4) Anyakönyvi szolgáltatás szabadtéren április 15-e és október 15-e között tartható úgy, hogy az anyakönyvi szolgáltatás lebonyolítását az időjárás nem zavarja, továbbá az ünnepélyes és méltó körülmények között kerül megtartásra.

(5) Hivatali munkaidőn túli anyakönyvi szolgáltatás - az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 27. § (2) bekezdésében és 39. § (2) bekezdésében meghatározott napok kivételével – pénteken 14.00 órától 19.00 óráig, szombaton 10.00 órától 19.00 óráig engedélyezhető.

(6) Ha a házasulók valamelyike rendkívüli körülménye indokolja – így különösen mozgáskorlátozottság, közeli halállal fenyegető egészségi állapot -, úgy a hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi szolgáltatás díjmentes.

4. § (1) A hivatali helyiségen és hivatali munkaidőn túli anyakönyvi szolgáltatásra vonatkozó eljárás kérelemre indul, melyet az anyakönyvvezetőnél kell előterjeszteni.

(2) Az anyakönyvvezető a hivatali helyiségen kívüli helyszín állapotának alkalmasságáról az anyakönyvi szolgáltatás megtartása előtt köteles meggyőződni.

(3) A rendelet 1. mellékletében meghatározott díjat készpénz-átutalási megbízáson vagy banki utalással kell teljesíteni.

(4) Az anyakönyvi többletszolgáltatásért fizetendő díj befizetését az anyakönyvi szolgáltatás előtt 5 nappal kell igazolni az anyakönyvvezetőnél.

(5) Amennyiben az anyakönyvi szolgáltatást igénybe venni kívánó feleknél olyan körülmény áll be, amely miatt az anyakönyvi esemény lemondásra kerül, a már megfizetett szolgáltatási díj a felmerült költségek levonása után visszafizetendő.

5. § (1) Az anyakönyvi szolgáltatásokon közreműködő anyakönyvvezetőt – választása szerint – a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvényben meghatározott szabadidő vagy a rendelet 2. mellékletében meghatározott összegű juttatás illeti meg.

(2) A juttatás az anyakönyvi szolgáltatást követően kerül kifizetésre az anyakönyvvezető kérelmére. A juttatás kifizetéséről a jegyző gondoskodik.

6. § Hatályát veszti az anyakönyvi eljárásról szóló 12/2011. (IX. 30.) önkormányzati rendelet.

7. § Ez a rendelet 2023. január 1-jén lép hatályba.

1. melléklet a 24/2022. (XII. 14.) önkormányzati rendelethez

Az anyakönyvi többletszolgáltatásokért fizetendő díjak:

1. Munkanapon, munkaidőn kívül a házasságkötő teremben: bruttó 10.000.- Ft

2. Nem munkanapon, a házasságkötő teremben: bruttó 15.000.- Ft

3. Munkanapon, munkaidőn kívül és hivatali helyiségen kívül: bruttó 15.000.- Ft

4. Nem munkanapon, hivatali helyiségen kívül: bruttó 20.000.- Ft.

2. melléklet a 24/2022. (XII. 14.) önkormányzati rendelethez

Az anyakönyvvezetőt megillető juttatás

1. Munkanapon, munkaidőn kívül a házasságkötő teremben: bruttó 5.000.- Ft

2. Nem munkanapon, a házasságkötő teremben: bruttó 7.500.- Ft

3. Munkanapon, munkaidőn kívül és hivatali helyiségen kívül: bruttó 7.500.- Ft

4. Nem munkanapon, hivatali helyiségen kívül: bruttó 10.000.- Ft.