Kötegyán Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (VI. 23.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tüzelőanyag támogatás helyi szabályairól

Hatályos: 2023. 07. 01- 2024. 05. 31

Kötegyán Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (VI. 23.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tüzelőanyag támogatás helyi szabályairól

2023.07.01.

Kötegyán Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontja alapján a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 26. §-ában kapott felhatalmazás alapján, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Kötegyán Község közigazgatási területén lakóhellyel rendelkező állampolgárokra, akik életvitelszerűen a településen élnek.

(2) A rendelet célja a 2023. évi települési önkormányzatok szociális tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó támogatás BMÖGF/46-34/2023. számú támogatói okiratban foglalt 128 erdei m3 mennyiségű keménylombos tűzifa, rászorultak részére történő támogatás rendjének szabályozása.

(3) A támogatásban részesített kérelmezők részére a szociális célú tüzelőanyag biztosítása térítésmentes, az önkormányzat a támogatásban részesülőktől ellenszolgáltatást nem kér.

(4) A szociális célú tüzelőanyag szállításából - ide értve a támogatásban részesülőkhöz való eljuttatást is - származó költségek az önkormányzatot terhelik.

2. § (1) Szociális célú tüzelőanyag támogatás természetbeni ellátásként adható annak a személynek vagy családnak, aki időszakosan bekövetkezett vagy tartósan fennálló létfenntartási problémákkal küzd, és lakásának fűtését fatüzelésre alkalmas tüzelő berendezéssel biztosítja.

(2) Az önkormányzat vissza nem térítendő természetbeni támogatásként térítésmentes tüzelőanyag – tűzifa, illetve barnakőszén – támogatást állapíthat meg annak az igénylőnek, akinek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nagysága a szociális vetítési alap összegének 300%-át, 85.500,- Ft-ot, egyedül élő esetén annak 400%-át, 114.000,- Ft-ot nem haladja meg.

(3) A jövedelemszámításnál a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Sztv.) 10. § (2)-(5) bekezdésében foglaltak szerint kell eljárni.

3. § (1) A kérelmek elbírálása során előnyt kell biztosítani az:

a) aktívkorúak ellátására jogosultak,

b) időskorúak járadékában részesülők,

c) lakhatással összefüggő települési támogatásra jogosultak,

d) halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő család részére.

(2) Ingatlanonként egy jogcímen nyújtható be kérelem, támogatás ugyanazon lakott ingatlanra csak egy jogosultnak állapítható meg legfeljebb 3 erdei m3 mennyiségű tűzifa.

(3) Amennyiben egy ingatlanra vonatkozóan több kérelem érkezik, az elbírálás a kérelem beérkezésének sorrendjében történik.

(4) A szociális célú tüzelőanyag támogatásról a Képviselő-testület átruházott hatáskörében a polgármester jogosult dönteni, a kérelem benyújtására nyitva álló határidőt követő 8 napon belül, a kérelmek benyújtásának sorrendjében a rendelet 1. § (2) bekezdésében meghatározott mennyiség tekintetében.

(5) A rendelet 1. § (2) bekezdésében meghatározott mennyiségen túl érkezett kérelmeket el kell utasítani.

(6) A támogatás iránti igényeket 2023. szeptember 1. és 2023. szeptember 29. között lehet benyújtani e rendelet 1. melléklete szerinti formanyomtatványon, mely határidő jogvesztő.

(7) A szociális célú tüzelőanyagot a rászorultak részére 2024. február 15-ig juttatja el az Önkormányzat, melynek átvételét a támogatásban részesített e rendelet 2. melléklete szerinti formanyomtatványon igazolja.

4. § Ez a rendelet 2023. július 1-jén lép hatályba, és 2024. június 1-jén hatályát veszti.