Ecsegfalva Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2006 (V.3..) önkormányzati rendelete

az önkormányzat által végzett beruházásokhoz kapcsolódó lakossági közművesítési hozzájárulásról

Hatályos: 2006. 05. 15


Ecsegfalva Község Önkormányzat Képviselőtestülete a helyi önkormányzatokról szóló, többszörösen módosított 1990. évi LXV. Tv. 16. § (1) bekezdése, valamint az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII tv. 28. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az önkormányzat által végzett közműépítésekhez kapcsolódó közművesítési hozzájárulásról az alábbi rendeletet alkotja:

Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Ecsegfalva Község közigazgatási területén a helyi szabályozási terv figyelembe vételével az, önkormányzati beruházásban készülő közműépítésekre.

(2) Ha a tulajdonos a tulajdonát képező ingatlant kiszolgáló, önkormányzat által létesített közműhálózat fejlesztéséhez pénzbeni befizetéssel nem járul hozzá, az érdekeltségi egységnek megfelelő összeg megfizetésére kell kötelezni.

Fogalom meghatározások

2.§ (1) E rendelet alkalmazása szempontjából közmű:

a) gázelosztó vezeték: a gázátadó állomás kilépő oldalához csatlakozó vezetékhálózat,

b) elektromos vezeték: a villamos teljesítményigények üzembiztos kielégítéséhez szükséges elosztó vezetékhálózat

c) az út: szilárd (kő, beton, aszfalt) burkolatú közút és a közterületen lévő járda, valamint a hozzá kapcsolódó felszíni, vagy felszín csapadékvíz elvezető rendszer

d) víz és csatornahálózat: a helyi közcélú vízközmű törzshálózat része.

(2) Közműhálózat fejlesztése: új közmű gerincvezeték és út létesítése az ingatlannal határos közterületen,

(3) Közműfejlesztési hozzájárulás: Az a befizetési kötelezettségként megállapítható pénzösszeg, amelynek nagyságát a beruházó képviselőtestület a közmű által kiszolgálandó ingatlanokért megállapított.

(4) Önkormányzati beruházás: minden olyan beruházás, melyben az önkormányzat - a költségviselés mértékétől függetlenül - részt vesz.

(5) Közművel ellátott ingatlan: Az önálló helyrajzi számmal rendelkező földterület, amelyre s hatályos előírások szerint az ingatlan előtt meglévő közműgerinc vezetékről a bekötés kivitelezhető, illetve amelyhez a közúti csatlakozás kiépíthető.



Közműépítéssel kapcsolatos rendelkezések

3. § (1) Az ingatlan tulajdonosát, tulajdonközösség esetén a társtulajdonosokat a beruházás költségéről, és annak várható befejezésének időpontjáról tájékoztatni kell.

(2) A beruházási költség tartalmazza a közmű építésével kapcsolatban felmerült összes költséget, melynek meghatározása a beruházás pénzügyi lezárását követően történik.

A közművesítési hozzájárulással kapcsolatos rendelkezések

4. § (1) A közművesítési költség felosztása a közművesítésbe bevont ingatlan /telek/ utcai /közterület felöli/ határvonala hosszának arányában történik.

(2) Közművel ellátatlan sarok telek esetében az ingatlan kisebb hosszúságú utcai /közterület felöli/ határvonalat kell figyelembe venni a közművesítési költség felosztásánál.

(3) A Község közigazgatási területén a közművesítésbe bevont ingatlanokat terhelő közművesítési hozzájárulás mértéke az ingatlanra jutó beruházási költség 20%-a, de közműfajtánkét nem haladhatja meg:

a) csatornahálózatnál:

100.000.-Ft

b) vízhálózatnál:

60.000.-Ft

c) elektromos vezetékhálózat:

30.000.-Ft

d) út és járda:

50.000.-Ft

(4) A közműfejlesztési hozzájárulás megfizetése alól felmentés nem adható.

5. § (1) A közműfejlesztési hozzájárulás megállapítása e rendelet alapján a polgármester által kiadott határozattal történik.

(2) A hozzájárulást a beruházás üzembe helyezését követően az 5 § (1) bekezdése szerinti kivetésről szóló határozat jogerőre emelkedésétől számított 60 napon belül, Ecsegfalva Község Polgármesteri Hivatalának költségvetési elszámolási számlájára kell befizetni.

(3) A fizetési kötelezettség az ingatlan tulajdonosát, tulajdonközösség eseten a tulajdonostársakat tulajdoni hányaduk arányában terheli.

(4) A hozzájárulást megállapító határozat ellen a kézhezvételtől számított 15 napon belül fellebbezést lehet benyújtani a képviselőtestülethez.

Kedvezmény megállapítása

6.§ (1) Magánszemély részére különös méltánylást érdemlő esetben - külön kérelemre, - a közmű hozzájárulás pótlékmentes részletekben történő megfizetése vagy halasztása engedélyezhető, egy éven belüli határidő megtartásával annak részére, akinek a családjában az egy főre jutó nettó havi jövedelmének 25%-át az egy összegben befizetendő hozzájárulás meghaladná. Ez esetben annyi havi részletfizetés engedélyezhető, amennyiből a fenti mértékkel számítva a teljes hozzájárulási összeg megfizethető egy éven belül megfizethető.  

(3) A kérelem ügyében a  polgármester dönt, amely ellen fellebbezést lehet benyújtani a képviselőtestülethez.

Záró rendelkezések

7.§ (1) A rendelet 2006. május15. napján lép hatályba.

(2) Előírásait a hatálybalépés után megkezdett beruházásokra kell alkalmazni.

(3) A közműfejlesztési hozzájárulás kivetése önkormányzati hatósági ügy, és az eljárás során a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.



Ecsegfalva 2006. május 3.




Bálint Józsefné                                                                                                        Magyar László

polgármester                                                                                                           jegyző 





Ez a rendelet kihirdetve 2006. május 4.



Ecsegfalva, 2006. május 4.


                                                                                                          Magyar László

                                                                                                                      jegyző