Ecsegfalva Község Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2013.(XI.27.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifára való jogosultságról, és az igénylés feltételeiről

Hatályos: 2013. 12. 01- 2014. 06. 11

Szerkesztés...

Ecsegfalva Község Önkormányzat képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazással élve Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva tekintettel – a belügyminiszternek a helyi önkormányzatok szociális célú tűzifavásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatásáról szóló 57/2013. (X.4.) BM rendeletének 3. §. (1) bekezdésében meghatározott rendelkezésekre,- a szociális célú tűzifára való jogosultságról, és az igénylés feltételeiről a következőket rendeli el:

 

1.§

A rendelet célja

E rendelet célja, hogy meghatározza a szociális célú tűzifa igénylésének részletes feltételeit és a szociális rászorultság szabályait, figyelemmel a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvényben szabályozott aktív korúak ellátására, időskorúak járadékára és a normatív lakásfenntartási támogatásra jogosultak körére.

 

2.§

A rendelet hatálya

E rendelet hatálya kiterjed Ecsegfalva községben lakóhellyel, vagy tartózkodási hellyel rendelkező (tartózkodási hely esetében, életvitelszerűen a településen tartózkodó) természetes személyekre.

 

3.§

Általános rendelkezések

E rendeletben meghatározott természetbeni támogatás természetben nyújtott átmeneti segélynek minősül, ezért a hatáskör gyakorlója I. fokon Ecsegfalva község Önkormányzat Képviselő-testületének a szociális igazgatásról és ellátásokról szóló 12/2012. (V.30.) önkormányzati rendelet 3. §. (1) bekezdése alapján a polgármester.

4.§

Eljárási rendelkezések

  1. E rendeletben meghatározott természetbeni támogatás iránti kérelmet a Dévaványai Közös Önkormányzati Hivatal Ecsegfalvi Kirendeltségének szociális ügyintézőjénél kell benyújtani a rendelet 1. számú mellékletében meghatározott nyomtatványon.
  2. A kérelemhez csatolni kell:
    •         a háztartásban élő személyek kérelem benyújtását megelőző havi jövedelméről szóló igazolást,
    •        nyilatkozatot arra vonatkozóan, hogy a háztartás által lakott lakás fűtése mivel történik (csak gáz, gáz és vegyes tüzelésű kazán-kályha, vagy csak vegyes tüzelésű kazán-kályha),
    •        a háztartásban élő személyek, vagy legalább egy személy aktív korúak ellátásában, vagy időskorúak járadékában, vagy normatív lakásfenntartási támogatásban részesül.
  3. A kérelemben szolgáltatott adatok és a nyilatkozatban foglaltak környezettanulmánnyal ellenőrizhetőek.
  4. A kérelem benyújtásának időpontjára, határidejére vonatkozó adatokat a helyben szokásos hirdetmény (hirdető táblán és honlapon közzététel), útján kell közzé tenni. A hirdetményben foglalt határidő elmulasztása jogvesztő.
  5. E rendeletben szabályozott természetbeni támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.
  6. E rendelet alkalmazásában a háztartás fogalmára a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 4. §. (1) bekezdés f) pontjában meghatározottakat kell figyelembe venni.

5.§

Szociális célú tűzifa igénylésének részletes feltételei és a szociális rászorultság megállapítása

  1. A polgármester szociális célú tűzifát, mint természetben nyújtott átmeneti segélyt állapíthat meg annak a személynek:
    •         akinek a háztartásában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át, és
    •        a háztartásban élő személyek valamelyike aktív korúak ellátására, vagy időkorúak járadékára, vagy normatív lakásfenntartási támogatásra jogosult, és
    •        a lakásban legalább egy vegyes tüzelésre alkalmas berendezés van.
  2. Egy jogosultra megállapítható tűzifa mennyisége minimum 4 mázsa.

6.§.

         Záró rendelkezések

E rendelet 2013. december 1-jén lép hatályba.

Ecsegfalva, 2013. november 26.

            Kovács Mária                                                 Balogh Csilla

             polgármester                                                   jegyző

Kihirdetésre került: Ecsegfalva, 2013. november 27-én.

                                                                                   Balogh Csilla

                                                                                       jegyző

 

Mellékletek