Ecsegfalva Község Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2017 (I.12..) önkormányzati rendelete

a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 2/2015.(II.25.) önkormányzati rendelet módosítása

Hatályos: 2017. 01. 13- 2017. 01. 13

Ecsegfalva Község Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontja, és a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. §-ában, 25. § (3) bekezdés b) pontjában, 92. §-ában és 132. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatokról szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 2/2015.(II.25.) önkormányzati rendelete (továbbiakban: Rendelet) az alábbiak szerint módosul:

1.§


  1. A Rendelet 5. § (7) bekezdés „5.000,-„ szövegrész helyébe a „6.000,-„ szöveg lép.


  1. A Rendelet 6. § (5) bekezdése a következő c) – h) ponttal egészül ki:
  1. eseti magas gyógyszerköltség vagy eseti magas gyógyászati segédeszköz,
  2. elemi kár esetén felmerülő költség,
  3. válsághelyzetben lévő anya gyermekének megtartásához,
  4. gyermek fogadásának előkészítéséhez,
  5. nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartásához,
  6. gyermek családba való visszakerülésének elősegítéséhez kapcsolódó költség.


  1. A Rendelet 6. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

A pénzbeli támogatásként megállapított rendkívüli települési támogatás kifizetése történhet:

  1. a jogosult részére kézpénzben,
  2. a jogosult részére folyószámlára történő utalással.


  1. A Rendelet 6. § (7) bekezdés „20.000,-„ szövegrész helyébe a „50.000,-„ szöveg lép.


  1. A Rendelet a következő 7/A. § - 7/C. §-sal egészül ki:

7/A. §

  1. Rendkívüli települési támogatásban részesíthető eseti magas gyógyszerköltség vagy eseti magas gyógyászati segédeszköz címén az a személy,
  1. aki nem jogosult közgyógyellátásra, és
  2. akinek esetenkénti gyógyszerkiadása meghaladja a 4.000 Ft-ot, vagy eseti gyógyászati segédeszköz költsége meghaladja a 15.000 Ft-ot és akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 %-át.
  1. A támogatás mértéke eseti gyógyszerkiadás esetén legfeljebb az igazolt eseti gyógyszerkiadás 50 %-a, az eseti gyógyászati segédeszköz esetén legfeljebb az igazolt  eseti gyógyászati segédeszköz 50%-a.

7/B. §

Rendkívüli települési támogatásban részesíthető az a személy, aki elemi kárból bekövetkezett többletkiadás miatt más módon nem tud gondoskodni önmaga illetve családja létfenntartásáról. Az elemi kárból bekövetkezett helyreállítási költséget a Dévaványai Közös Önkormányzati Hivatal Műszaki irodája méri fel. A rendkívüli települési támogatás összege pedig nem haladhatja meg a helyreállítási költség 25 %-át. Amennyiben a károsult lakóépület gazdaságosan nem helyreállítható, a rendkívüli települési támogatás összege lakásvásárlás esetén nem haladhatja meg a 300.000.- Ft-ot, lakásépítés esetén a 400.000,- Ft-ot. Az igényt a jogosultságot biztosító eset bekövetkeztét követő 30 napon belül lehet érvényesíteni. Ezen határnap elmulasztása jogvesztő.

7/C. §

  1. Rendkívüli települési támogatásban részesíthető az a válsághelyzetben lévő anya gyermekének megtartása érdekében, akinek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 %-át.
  2. Rendkívüli települési támogatásban részesíthető a szülő a gyermek fogadásának előkészítéséhez, akinek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 %-át.
  3. A rendkívüli települési támogatás iránti kérelmet a várandóság 36. hetétől a szülést követő 60 napon belül lehet előterjeszteni. A kérelemhez csatolni kell a várandósgondozási könyvet, illetve szülést követően a születési anyakönyvi kivonatot.
  4. Rendkívüli települési támogatásban részesíthető a szülő gyermeke kapcsolattartása címén, akinek gyermekét nevelésbe vették és családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 %-át. A kérelemhez csatolni kell a gyámhatóság nevelésbe vételről szóló döntését.
  5. Rendkívüli települési támogatásban részesíthető a nevelésbe vett gyermek szülője a nevelésbe vétel megszüntetése esetén gyermeke családba való visszakerülésének elősegítéséhez, akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 %-át. A kérelemhez csatolni kell a gyámhatóság nevelésbe vétel megszüntetéséről szóló döntését.


  1. A Rendelet a következő 8/A. §-sal egészül ki:

Személyes gondoskodást nyújtó ellátások

8/A. §


  1. A személyes gondoskodást nyújtó nappali, házi segítségnyújtás, jelzőrendszeres házi segítségnyújtás, támogatói szolgálat ellátásokat az önkormányzat a Szeghalom Kistérség Egységes Szociális és Gyermekjóléti Intézmény útján a Szeghalom Kistérség Többcélú Társulással kötött megállapodás alapján biztosítja, melynek térítési díjait a mindenkor hatályos Dévaványa Város Önkormányzat Képviselő-testületének a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló önkormányzati rendelete tartalmazza.
  2. A szociális étkeztetés feltételeinek szabályait és térítési díjak mértékét az Ecsegfalva Község Önkormányzat Képviselő-testületének az önkormányzat konyhájában biztosított gyermekétkeztetésért, személyes gondoskodást nyújtó intézményi, valamint az intézményi munkahelyi étkeztetésért fizetendő térítési díjakról szóló önkormányzati rendelete tartalmazza.


2. §


E rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba és az azt követő napon hatályát veszti.


Ecsegfalva, 2017. január 11.


Kovács Mária                                                                                Czene Boglárka

polgármester                                                                                      jegyző



Záradék:

A rendelet 2017. január 12. napján kihirdettem.


Ecsegfalva, 2017. január 12.                                                               Czene Boglárka

                                                                                                              jegyző