Ecsegfalva Község Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2017 (VII.1..) önkormányzati rendelete

A házasságkötés engedélyezésének szabályairól, valamint az ezzel kapcsolatos térítési díjakról

Hatályos: 2017. 07. 01- 2017. 08. 15

Ecsegfalva Község Önkormányzat Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96.§- ban foglalt felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32.cikk (1) bekezdés l) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. A rendelet hatálya


1.§


A rendelet hatálya kiterjed Ecsegfalva Község közigazgatási területén történő házasságkötésekre, az azokkal kapcsolatos többletszolgáltatást igénybe vevőkre terjed ki.


2. Értelmező rendelkezések


2.§

E rendelet alkalmazásában:

  1. hivatali helyiség: Ecsegfalva Községi Önkormányzat 5515 Ecsegfalva Fő u. 67. szám alatti önkormányzati épület tanácskozó terme.

2.  hivatali munkaidő: Dévaványai Közös Önkormányzati Hivatal Szervezeti és Működési

  Szabályzatában meghatározott munkarend.


3. Házasságkötés létesítése, engedélyezése


3.§


(1) Az anyakönyvvezető térítésmentesen működik közre a hivatali helyiségben, hivatali munkaidő alatt tartandó házasságkötésnél. Minden egyéb esetben többletszolgáltatás fizetése kötelező, a 4. §-ban szabályozottak szerint.

(2) A hivatali munkaidőn kívüli, illetőleg a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn és helyiségen kívüli házasságkötésre vonatkozó kérelmet az anyakönyvezetőnél kell előterjeszteni.

(3) A hivatali munkaidőn kívüli házasságkötés az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvényben meghatározott munkaszüneti napok kivételével engedélyezhető.

(4) Hivatali helyiségen kívüli házasságkötés esetén az anyakönyvvezető véleményét a jegyző kikéri. A döntést megelőzően az anyakönyvvezető a megjelölt helyszínen szemlét tarthat.

(5) A (3)-(4) bekezdésben foglalt kérelmekről a jegyző dönt.


4. Házasságkötéshez kapcsolódó többletszolgáltatás díja és a díjfizetésre vonatkozó eljárási rendelkezések


4.§

Önkormányzat részére fizetendő díj


  1. Hivatali helyiségen kívüli házasságkötés díjazása bruttó 30.000 Ft
  2. hivatali munkaidőn kívüliházasságkötés díjazása bruttó 15.000 Ft
  3. Hivatali helyiségen és hivatali munkaidőn kívüli házasságkötés díjazása bruttó

45.000 Ft.


5.§

A házasságkötésnél közreműködő anyakönyvvezető részére fizetendő díj


(1) A hivatali helyiségen kívüli házasságkötéseknél közreműködő anyakönyvvezetőt házasságkötésenként bruttó 16.000 Ft díjazás illeti meg a 4.§ (1) bekezdésében megállapított díj terhére.

(2) A hivatali munkaidőn kívüli házasságkötéseknél közreműködő anyakönyvvezetőt választása szerint - a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben meghatározott szabadidő helyett –házasságkötésekként bruttó 8.000 Ft díjazás illeti meg a 4.§ (2) bekezdésében megállapított díj terhére.

(3) A hivatali helyiségen és munkaidőn kívüli házasságkötéseknél közreműködő anyakönyvvezetőt választása szerint - a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben meghatározott szabadidő helyett –házasságkötésekként bruttó 25.000 Ft díjazás illeti meg a 4.§ (3) bekezdésében megállapított díj terhére.


6.§

Díjfizetésre vonatkozó rendelkezések


  1. A többletszolgáltatás ellentételezéseként az 4.§-ban megállapított díjat az eseményt megelőző legalább 10 nappal korábban, az önkormányzat házipénztárába kell befizetni, és a befizetésről szóló pénztárbizonylatot az anyakönyvvezetőnek haladéktalanul be kell mutatni.
  2. Amennyiben az esemény elmarad, és azt az esemény előtt legalább 5 nappal írásban bejelentik az anyakönyvvezetőnél a díjat az önkormányzat visszafizeti.


7. §

Záró rendelkezések


  1. E rendelet 2017. július 1-jén lép hatályba, rendelkezéseit a hatályba lépés napját követően beérkezett kérelmek, valamint a rendelet hatálybalépése előtt benyújtott olyan írásbeli kérelmek esetében is alkalmazni kell, ahol a házasságkötés még nem valósult meg.
  2. Hatályát veszti Ecsegfalva Község Önkormányzat Képviselő-testületének a házasság hivatali helyiségen kívül, valamint hivatali munkaidőn kívül történő megkötéséért fizetendő díj mértékéről szóló 3/2011. (I.25.) KT. számú rendelet.


Ecsegfalva, 2017. június 27.


          Kovács Mária                                                                        Czene Boglárka

          polgármester                                                                                   jegyző


Záradék:

A rendeletet kihirdettem: 2017. június 28. napon.


Ecsegfalva, 2017. június   28.

                                                                                                          Czene Boglárka                                                                                                                                                              jegyző