Ecsegfalva Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2017 (I.31..) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz összegyűjtésére, elszállítására és elhelyezésére irányuló közszolgáltatásról

Hatályos: 2017. 02. 01


Ecsegfalva Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 45. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, továbbá a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 11. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:



I. Fejezet


A rendelet célja

  1. §


A rendelet célja a szennyvíz közcsatorna hálózatba be nem kapcsolt ingatlanokon álló építmények használata során keletkező nem közművel összegyűjtött vagy engedélyezett egyedi szennyvízkezelés után befogadóba nem vezetett háztartási szennyvíz (továbbiakban: háztartási szennyvíz) összegyűjtésére, elszállítására és ártalommentes elhelyezésére vonatkozó helyi szabályok megalkotása.


A rendelet hatálya

  1. §


  1. A rendelet tárgyi hatálya a háztartási szennyvíz összegyűjtésével, szállításával és ártalommentes elhelyezésével összefüggő közszolgáltatás teljes körére terjed ki.
  2. A rendelet területi hatálya Ecsegfalva Község közigazgatási területére terjed ki.
  3. A rendelet személyi hatálya kiterjed:
  1. a közszolgáltatást ellátó szolgáltatóra (továbbiakban: közszolgáltató),
  2. az ingatlan tulajdonosára, vagyonkezelőjére, az ingatlant egyéb jogcímen használóra (továbbiakban: ingatlantulajdonos) akinél a háztartási szennyvíz keletkezik.


II. Fejezet


A közszolgáltató és az ártalmatlanító hely megnevezése

  1. §


  1. A háztartási szennyvíz begyűjtésével, elszállításával és ártalmatlanító helyre történő elhelyezésével kapcsolatos közszolgáltatás kizárólagos teljes körű ellátására jogosult szervezet: Gyomaközszolg Nonprofit Kft. 5500 Gyomaendrőd, Ipartelep u. 2. Ecsegfalva Község Önkormányzatával kötött közszolgáltatási szerződésben (1. melléklet) foglaltak szerinti feltételekkel 2017. február 1.-től 2022. január 31.-ig.
  2. A közszolgáltató által összegyűjtött háztartási szennyvizet az ALFÖLDVÍZ Regionális Víziközmű-szolgáltató Zrt. által üzemeltetett, Dévaványai Szennyvíztelepre (Dévaványa, Külterület 0516/2 hrsz.) az erre a célra kialakított fogadóműtárgyban kell elhelyezni.



A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítására irányuló közszolgáltatás ellátásának rendje

  1. §


  1. A háztartási szennyvíz összegyűjtésére és elszállítására vonatkozó szerződés a közszolgáltatás megrendelésével az ingatlantulajdonos és a közszolgáltató között jön létre.
  2. Az ingatlantulajdonos mentesül a közszolgáltatás igénybevételi kötelezettsége alól, amennyiben beépített, de nem használt vagy beépítetlen ingatlanán háztartási szennyvíz nem keletkezik, vagy az igénybevett vízfogyasztás csak növények öntözésére korlátozódik. 
  3. Az ingatlantulajdonos a használaton kívüli ingatlanra vonatkozó mentesülési kérelmét a közszolgáltatónak köteles írásban bejelenteni, ezen igény a megüresedéstől számított 3. hónapot követően vehető igénybe. A közszolgáltató a bejelentett igény jogszerűségéről meggyőződni köteles.
  4. A szolgáltatást munkanapokon 6 óra és 18 óra között kell elvégezni. A megrendelést a beérkezésétől számított 48 órán belül teljesíteni kell.


A közszolgáltató jogai és kötelezettségei

  1. §


(1) A közszolgáltató köteles:

  1. ellátni a háztartási szennyvíz összegyűjtésére, elszállítására és ártalommentes elhelyezésére vonatkozó közszolgáltatást;
  2. a közszolgáltatás teljesítéséhez szükséges mennyiségű zárt rendszerű, mérőberendezéssel felszerelt, szennyvíz-szállító járművet biztosítani, megfelelő létszámú szakembert alkalmazni;
  3. a háztartási szennyvíz gyűjtése és elszállítása során keletkezett szennyeződés azonnali ártalmatlanításáról gondoskodni;
  4. a szennyvíz-szállító járművei tárolására a közegészségügyi, környezetvédelmi és építési előírásoknak megfelelő telephelyet biztosítani;
  5. legalább telefon alapú  ügyeleti feladatot ellátó szervezetet fenntartani;
  6. az ártalmatlanításra elszállított háztartási szennyvíz mennyiségéről ingatlanonként nyilvántartást vezetni, a jegyző felhívására adatot szolgáltatni;
  7. a közszolgáltatói tevékenységéről évente beszámolót, részletes költségelszámolást készíteni, és azt a tárgyévet követő év április 30-ig az önkormányzatnak benyújtani;

(2) A közszolgáltató jogosult:

  1. a közszolgáltatással összefüggő személyes adatokat az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló jogszabály rendelkezéseinek megfelelően (név, lakóhely vagy székhely, az ingatlan ideiglenes vagy tartós használatára vonatkozó adat) kezelni és nyilvántartani, a jogviszony megszűnését követően az adatokat megsemmisíteni;
  2. az ármegállapításra vonatkozó kérelmét a megelőző év november 15-ig a jegyzőnek benyújtani;


Közszolgáltatási szerződés tartalma

  1. §


A háztartási szennyvíz összegyűjtésére, elszállítására és ártalommentes elhelyezésére irányuló közszolgáltatásra vonatkozó közszolgáltatási szerződésben meg kell határozni:

  1. a szerződő felek megnevezését és azonosító adatait,
  2. a szerződés tárgyát,
  3. a közszolgáltatási szerződés időtartamát,
  4. a teljesítés helyét,
  5. a feladat ellátására vonatkozó szabályokat,
  6. a felek jogait és kötelezettségeit,
  7. a közszolgáltatási díj megállapításának módját,
  8. a szerződés módosításának, felmondásának módját.



Az ingatlantulajdonos jogai és kötelezettségei

  1. §


  1. Az ingatlantulajdonos köteles:
  1. az ingatlanán keletkező, összegyűjtött háztartási szennyvizet a külön jogszabályban meghatározott műszaki – és közegészségügyi előírások szerint, környezetkárosítás nélküli közműpótló létesítményben gyűjteni, tárolni és a közszolgáltatónak átadni, részére a rendeletben megállapított közszolgáltatási díjat megfizetni;
  2. a közszolgáltatást vízfogyasztásától függően szükség szerint, de évente minimum egy alkalommal köteles igénybe venni és a közszolgáltatás elvégzéséhez szükséges feltételeket biztosítani;
  1. Az ingatlantulajdonos felel a közszolgáltatónak átadott háztartási szennyvíz minőségéért, nem tartalmazhat környezetre veszélyes anyagot, technológiai eredetű szennyvizet, mérgeket, zsírokat.



Az önkormányzat kötelezettségei

  1. §


Az önkormányzat kötelezettsége:

  1. a közszolgáltatás hatékony és folyamatos ellátásához a közszolgáltató számára szükséges információk szolgáltatása,
  2. a közszolgáltató kizárólagos közszolgáltatási jogának biztosítása,
  3. minden év december 31. napjáig felülvizsgálja, megállapítja a következő évre érvényes közszolgáltatási díjat,


A közszolgáltatás díja

  1. §
  1. Az ingatlantulajdonos a közszolgáltatás igénybevételéért egytényezős közszolgáltatási díjat fizet, amely az elszállított szennyvíz mért mennyiségének és a rendelet 2. mellékletben megállapított általános - forgalmi adó nélküli - egységnyi díj szorzata.
  2. A közszolgáltatási díjat az ingatlantulajdonosnak a közszolgáltatás teljesítésekor készpénzben vagy egyéb módon a számla átvételét követően kell megfizetni. A közszolgáltató az ingatlantulajdonos kérelmére a megfizetés módjára vonatkozóan külön írásba foglalt megállapodást köthet. 
  3. Állami költségvetési támogatás igénybevétele esetén a közszolgáltatási díjat csökkenteni kell a támogatás összegével.


III. Fejezet


Záró rendelkezések

  1. §


  1.  A rendelet 2017. február 1-jén lép hatályba.
  2. E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvnek megfelelő szabályozást tartalmaz.


Ecsegfalva, 2017. január 31.



                               Kovács Mária                                             Czene Boglárka

                                polgármester                                                      jegyző


Záradék:

A rendeletet 2017. január 31-én 16 órakor kihirdettem.


                                                                                                  Czene Boglárka

                                                                                                          jegyző



  1. melléklet a 2/2017.(I.31.) önkormányzati rendelethez



KÖZSZOLGÁLTATÁSI SZERZŐDÉS


amely létrejött egyrészről:


Ecsegfalva Község Önkormányzat

Székhely: 5515. Ecsegfalva, Fő utca 67.

Adószám: 153 44746-2-04 

Törzskönyvi azonosítószám: 344740

KSH azonosító(statisztikai számjel): 15344746-8411-321-04

Bankszámlaszám: 11733106-15344746

Számlavezető pénzintézet: OTP Bank Nyrt.

képviseli: Kovács Mária polgármester


mint közszolgáltatást megrendelő önkormányzat (továbbiakban: Önkormányzat),másrészről:


Teljes név: Gyomaközszolg Kommunális Nonprofit Közszolgáltató Kft.

Rövid név: Gyomaközszolg Nonprofit Kft.

Székhely: 5500 Gyomaendrőd, Ipartelep út 2.

Cégjegyzék-szám: 04-09-007188

Adószám: 13794602-2-04

KSH azonosító(statisztikai számjel): 13794602-3811-57204

KÜJ azonosító: 101 959 814

KTJ azonosító: 101 705 153

Bankszámlaszám: 11733120-20015453

Számlavezető pénzintézet: OTP Bank Nyrt.

Képviselő neve: Vaszkó Anikó ügyvezető

mint Közszolgáltatást ellátó (non profit) gazdasági társaság között az alulírott helyen és napon az  alábbiak szerint:


I. Preambulum


1. Önkormányzat a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény (továbbiakban: Vgtv.), a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatási tevékenység részletes szabályairól szóló 455/2013.(XI.29.) Korm. rendelet, továbbá Ecsegfalva Község Önkormányzat Képviselő-testületének a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz összegyűjtésére, elszállítására és elhelyezésére irányuló közszolgáltatásról szóló 2/2017. (I.31.) önkormányzati rendeletében (továbbiakban: R) foglaltak szerint közszolgáltatási szerződést köt a közszolgáltatóval a közfeladat ellátására.


2. Szerződő felek rögzítik, hogy a Közszolgáltató az Önkormányzat tulajdonában álló gazdasági társaság, így a közbeszerzésekről szóló 2015. évi CXLIII. törvény (továbbiakban: Kbt.) 9.§ (1) bekezdése i) pontja alapján jelen szerződés nem tartozik a Kbt. hatálya alá.


3. Felek kijelentik, hogy a közszolgáltatási szerződés az Európai Unió működéséről szóló szerződés 106. cikke (2) bekezdésének az általános gazdasági érdekű szolgáltatások nyújtásával megbízott egyes vállalkozások javára közszolgáltatás ellentételezése formájában nyújtott állami támogatásra való alkalmazásáról szóló, 2011. december 20-i 2012/21/EU bizottsági határozat előírásainak megfelel.


II. A közszolgáltatási szerződés célja


A közszolgáltatási szerződés célja, hogy az 1. pontban idézett jogszabályok rendelkezéseinek és Ecsegfalva Község Önkormányzat Képviselő-testülete vonatkozó hatályos tárgyi rendelete (R.) előírásaival összhangban biztosítsa a település közigazgatási területén a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatás teljes körű, jogszabályoknak megfelelő ellátását.


III. A szerződés tárgya és hatálya


1. Önkormányzat a Közszolgáltatót megbízza a település közigazgatási területén (kül- és belterületen) az ingatlanokon keletkező, nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz ideiglenes tárolására szolgáló gyűjtőhelyről történő rendszeres elszállításával, továbbá a begyűjtött és elszállított szennyvíz ártalmatlanítása céljából a kijelölt ártalmatlanító telep befogadó pontján történő elhelyezésével.


2. Közszolgáltató vállalja, hogy a közszolgáltatást folyamatosan, teljes körűen a hatályos jogszabályokban előírt feltételekkel teljesíti.


3. A Szerződő felek jelen közszolgáltatási szerződést 2017. február 1.-től 2022. január 31.-ig terjedő határozott időre kötik meg.


4. Szerződő felek a szennyvizet fogadó létesítményként az Alföldvíz Zrt. Dévaványai Szennyvíztisztító Telep (Külterület, Hrsz: 0516/2) befogadó műtárgyát jelölik ki.


IV. Nyilvánosság


A közszolgáltatási szerződés minden elemében nyilvános.


V. A Szerződés struktúrája


A jelen bekezdésben meghatározott dokumentumok egymást kiegészítik és a jelen szerződés elválaszthatatlan mellékletét képezik.

I. Közszolgáltatási szerződés

II. Mellékletek:

1. sz. melléklet Közszolgáltatási dokumentáció és kiegészítő tájékoztatások

2. sz. melléklet A Közszolgáltató árajánlata

3. sz. melléklet Ecsegfalva Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2017. (I.31.) önkormányzati rendelete a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz összegyűjtésére, elszállítására és elhelyezésére irányuló közszolgáltatásról


VI. A közszolgáltató tevékenysége


1. A Közszolgáltató kijelenti, hogy rendelkezik a közszolgáltatás ellátásához szükséges mennyiségű és minőségű járművel, géppel, eszközzel, berendezéssel, valamint a szükséges létszámú és képzettségű szakemberrel.


2. A Közszolgáltató kötelezettséget vállal arra, hogy a közszolgáltatás ellátásához, annak biztonságos teljesítéséhez szükséges fejlesztéseket, beruházásokat és karbantartásokat elvégzi, amelynek – tárgyi közszolgáltatásra vonatkozó – költségeit a jogszabályban meghatározott módon a közszolgáltatási díjban érvényesítheti.


3. A Közszolgáltató a szennyvíz gyűjtését, szállítását a Közszolgáltató elfolyás és környezetszennyezés nélkül, az erre a célra engedélyezett zárt gyűjtőtartályban köteles végezni, a szennyvizet a Rendeletben kijelölt helyre ártalmatlanítás céljára átadni.


4. A Közszolgáltató köteles az ingatlantulajdonos bejelentésétől számított 48 órán belül a szolgáltatást elvégezni, munkanapokon 8-18 óra között rendelkezésre állni.


5. Amennyiben a Közszolgáltató a VI.4. pont szerinti időpontban neki felróható okból a szolgáltatás teljesítését elmulasztja, úgy az ingatlantulajdonos részére kötbért köteles fizetni. A késedelmi kötbér mértéke az ürítési díj 5%-a alkalmanként, föld vagy egyéb minőségű utak járhatatlansága (hótorlasz, sár,stb.) esetén a kötbér nem érvényesíthető a Közszolgáltató felé.


6. Közszolgáltató kötelezettséget vállal arra, hogy közszolgáltatási tevékenysége keretében a begyűjtött háztartási szennyvizet kizárólag a Rendeletben kijelölt átadási helyen helyezi el.


7. Közszolgáltató a begyűjtött háztartási szennyvízről ingatlanonkénti bontásban nyilvántartást köteles vezetni, amely tartalmazza a szennyvíz mennyiségét. A közszolgáltatással összefüggő személyes adatokat az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló jogszabály rendelkezéseinek megfelelően (név, lakóhely vagy székhely, az ingatlan ideiglenes vagy tartós használatára vonatkozó adat) jogosult kezelni és nyilvántartani, a jogviszony megszűnését követően az adatokat megsemmisíteni.


8. Közszolgáltató a Közszolgáltatás ellenértékeként jogosult a szolgáltatást igénybevevő ingatlantulajdonostól számla kibocsátása ellenében a Rendeletben meghatározott közszolgáltatási díj beszedésére. A közszolgáltatási díjat az ingatlantulajdonostól a közszolgáltatás teljesítésekor készpénzben vagy egyéb módon a számla átadását követően kérheti. A Közszolgáltató amennyiben az  ingatlantulajdonos  kérelmére a megfizetés módjára eltérő megállapodást köt, úgy azt írásba kell foglalni.


9.  A közszolgáltatás kereteibe nem tartozó más szolgáltatás költségeit, elszámolását és díját szigorúan el kell különíteni, és e költségeket a közszolgáltatás díjából nem lehet finanszírozni. Közszolgáltató a közszolgáltatási díjból származó bevételével nem fedezett költségei fedezetére az Önkormányzattól megtérítésre, ellentételezésre nem jogosult.


10. Közszolgáltató köteles a közszolgáltatói tevékenységéről évente részletes pénzügyi és szakmai beszámolót készíteni, és azt a tárgyévet követő március 31.-ig az Önkormányzatnak benyújtani. Közszolgáltató a díjmódosításra irányuló kérelmét (díjkalkuláció készítésével) a megelőző év november 15-ig a jegyzőnek köteles benyújtani.


11. A közszolgáltatás kereteibe nem tartozó más szolgáltatás költségeit, elszámolását és díját szigorúan el kell különíteni, és e költségeket a közszolgáltatás díjából nem lehet finanszírozni.


12. Közszolgáltató köteles a Közszolgáltatás nyújtásának teljes időtartama alatt mindvégig a Közszolgáltatás ellátásához szükséges – legalább telefon alapú – ügyfélszolgálatot és ügyeleti rendszert fenntartani és azt a fogyasztói panaszok hatékony orvoslása céljára működtetni.



VII. Az Önkormányzat tevékenysége


1. Az Önkormányzat a Közszolgáltató részére kizárólagos jogot enged a települési Közszolgáltatás ellátására.


2. Az Önkormányzat kötelezettséget vállal arra, hogy a jelen szerződésben nevesített Közszolgáltatás hatékony és folyamatos ellátásához a Közszolgáltató számára fontos információkat megadja.


VIII. Közszolgáltatási szerződés módosítása, megszűnése


1. A közszolgáltatási szerződés kizárólag írásban módosítható.


2. A közszolgáltatási szerződés megszűnik

a) a benne foglalt időtartam lejártával;

b) a Közszolgáltató jogutód nélküli megszűnésével;

c) felmondással


3. Az Önkormányzat és a Közszolgáltató a Közszolgáltatási szerződést csak a Vgtv.-ben meghatározott esetekben mondhatja fel, a felmondási idő 6 hónap.


IX. Egyéb rendelkezések


1. Szerződő felek a jelen szerződésből származó jogvitáikat elsősorban békés úton kísérlik meg rendezni. Amennyiben a jogvita rendezése békés úton nem érhető el, úgy a felek jelen szerződésből származó bármilyen jogvitájuk elintézésére a Szarvasi Járásbíróság kizárólagos illetékességét kötik ki.


2. A szerződésben nem szabályozott kérdésekre a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény, a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény, a Rendelet és a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó egyéb hatályos jogszabályok vagy a később helyükbe lépő jogszabályok rendelkezéseit kell alkalmazni.


3. Ezt a szerződést Ecsegfalva Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a  8/2017.(I.31.) Kt. sz számú határozatával jóváhagyta.


Felek a szerződést elolvasás után, valamint akaratukkal mindenben megegyezőt írták alá.

Jelen szerződés 5 példányban készült, amelyből 3 példány a Megrendelőt, 2 példány a Közszolgáltatót illeti.


Ecsegfalva, 2017. február 1.



…………………………………

…………………………………

Eecsegfalva Község Önkormányzat

Képv.: Kovács Mária polgármester


Gyomaközszolg Nonprofit Kft.

Képv.: Vaszkó Anikó ügyvezető








2. melléklet a 2/2017.(I.31.) önkormányzati rendelethez



A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz összegyűjtésére, elszállítására és elhelyezésére irányuló közszolgáltatás igénybevételének köbméterben meghatározott díja:



3385,-Ft/ m3+ÁFA