Ecsegfalva Község Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2018 (X.31..) önkormányzati rendelete

Ecsegfalva község településkép védelméről

Hatályos: 2018. 11. 01

Ecsegfalva Község Önkormányzata Képviselő-testülete a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 57. § (2) és (3) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint az egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 43/A. § (6) bekezdés c) pontjában biztosított véleményezési jogkörében eljáró az állami főépítészi hatáskörben eljáró Békés Megyei Kormányhivatal, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, a Békés Megyei Kormányhivatal Békéscsabai Járási Hivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Osztály, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság, a honvédelemért felelős miniszter, a kulturális örökség védelméért felelős miniszter, valamint a Partnerek véleményének kikérésével a következőket rendeli el:


  1. FEJEZET


ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK


  1. A rendelet hatálya

1.§


A rendelet területi hatálya Ecsegfalva település teljes közigazgatási területe, azaz a település egészére állapít meg szabályokat.


  1. A rendelet célja


2.§


A rendelet célja Ecsegfalva Község sajátos településképének – a szakmai szervezeteken túl széleskörű társadalmi bevonással, konszenzus által történő – védelme és alakítása:

  • a helyi építészeti örökség területi és egyedi védelem (a továbbiakban: helyi védelem) meghatározásával, a védetté nyilvánítás a védelem megszüntetés szabályozásával;
  • településképi szempontból meghatározó területek meghatározásával;
  • településképi követelmények meghatározásával;
  • településkép-érvényesítési eszközök szabályozásával;
  • településképi önkormányzati támogatási és ösztönző rendszer alkalmazásával.





  1. FEJEZET


A HELYI VÉDELEM


  1. A helyi védelem célja, feladata

3.§


(1) A helyi védelem célja Ecsegfalva település a település településképe és történelme szempontjából meghatározó építészeti örökség kiemelkedő értékű elemeinek védelme, a jellegzetes karakterének a jövő nemzedékek számára történő megóvása.


(2) A helyi védelem feladata Ecsegfalva Község építészeti és táji értékeinek védelme és igényes alakítása érdekében a védelmet igénylő örökség:

  • meghatározása, dokumentálása,
  • védetté nyilvánítása, nyilvántartása,
  • megőrzése, megőriztetése és
  • a lakossággal történő megismertetése.


(3) A helyi védelem alatt álló építészeti örökség károsodásának megelőzése, illetve a károsodás csökkentésének vagy megszüntetésének elősegítése.


  1. A helyi védelem alá helyezés, megszűntetés általános szabálya

4.§


  1. A helyi védelem alá helyezést, illetve a helyi védelem megszüntetését a Ecsegfalva Község Önkormányzat Képviselő-testületének a településfejlesztési és településrendezési dokumentumok, valamint az egyes településrendezési sajátos jogintézmények partnerségi egyeztetésének szabályairól szóló 19/2017 (X.2.) önkormányzati rendeletben meghatározott partnerek , továbbá a települési főépítész kezdeményezheti a Képviselő-testülethez címzett indokolt kérelemben. A kérelem melléklete s védelemre javasolt építmény, táj szöveges és képi bemutatása.
  2. A helyi védelem megállapítására vonatkozó kezdeményezésnek tartalmaznia kell:

a) a védelemre javasolt érték megnevezését, egyedi védelem esetén címét, helyrajzi számát, területi védelem esetén a terület lehatárolását a helyrajzi számok megjelölésével

b) a védelem jellegével kapcsolatos javaslatot és

c) a védelemmel kapcsolatos javaslat rövid indokolását,

d) a kezdeményező nevét, megnevezését, lakcímét, székhelyét,

e) a védelemre javasolt építmény, táj képi (rajz, fotó, stb.) bemutatását.


  1. A helyi védelem megszüntetésére vonatkozó kezdeményezésnek tartalmaznia kell:

a) a védett érték megnevezését, egyedi védelem esetén címét, helyrajzi számát, területi védelem esetén a terület lehatárolását a helyrajzi számok megjelölésével

b) a védelem törlésével kapcsolatos javaslat rövid indokolását,

c) a kezdeményező nevét, megnevezését, lakcímét, székhelyét,

d) védelem megszüntetését alátámasztó szakvéleményt.


  1. A helyi védelem alá helyezést, megszüntetést a polgármester a települési főépítész szakmai véleményével terjeszti a Képviselő-testület elé.


  1. Az országos védelem alatt álló örökséget nem lehet helyi védelem alá helyezni.
  2. Építészeti örökség helyi védelme csak akkor szüntethető meg, ha a védett építészeti érték oly mértékben károsodott, hogy az műszakilag helyre nem állítható, vagy a helyreállítás költsége nem áll arányban a mű értékével, továbbá ha a helyi védelem oka fogyottá vált.


  1. A helyi védelem alá helyezett örökségekről a települési főépítész nyilvántartást vezet, mely tartalmazza:
    1. a védett érték megnevezését, védelmi nyilvántartási számát és azonosító adatait,
    2. a védelem típusát,
    3. a védett érték helymeghatározásának adatait, területi védelem esetén a védett terület lehatárolását, és
    4. a védelem rövid indokolását.


3. Az egyedi védelem

5. §


 (1) A község területén a védendő építményeknek következő csoportjai különíthetők el:

  1. Kastélyok, kúriák, lakóházak
  2. A paraszti élet emlékei: lakóházak, gazdasági épületek
  3. Egyéb építmények: templomok, intézmények.


(2)  A helyi egyedi védelem elemeit az 1. melléklet tartalmazza.


4. Az egyedi védelemhez kapcsolódó tulajdonosi kötelezettségek

6. §


(1) A helyi védelem alá helyezett örökség állapotának megőrzése, jó karban tartása a tulajdonos feladata. A tulajdonos az értékek megóvása érdekében kérheti az önkormányzat támogatását.


(2) A helyileg védett értékek fennmaradásának feltétele, megőrzésének módja elsősorban az eredeti rendeltetésének megfelelő használat. Egyéb hasznosítás esetén törekedni kell a közcélú használatra.


(3) A használat a védett értéket nem veszélyeztetheti. Amennyiben a használat a védett érték állagának romlásához, megsemmisüléséhez vezetne, e használatot az önkormányzat korlátozhatja, végső soron megtilthatja.


  1. FEJEZET


A TELEPÜLÉSKÉPI SZEMPONTBÓL MEGHATÁROZÓ TERÜLETEK


1. A településképi szempontból meghatározó területek megállapítása

7. §


(1) Ecsegfalva Községnek nincs településképi szempontból meghatározó településrésze.


(2) A településképi szempontból meghatározó településrészeket e rendeletet megalapozó Településképi Arculati Kézikönyv 4. fejezete mutatja be.




  1. FEJEZET


A TELEPÜLÉSKÉPI KÖVETELMÉNYEK


1. Építmények anyaghasználatára vonatkozó általános építészeti követelmények

8. §


(1) Az épületek homlokzatfelületének a vakolt, tégla, természetes kő, műkő, látszóbeton, fa természet-közeli színű (fehér, szürke, föld színű árnyalatok, fa esetében zöld is) anyagtól eltérő anyaggal burkolása – például fémlemezzel vagy mázas, fényes csempeburkolattal, műanyaggal – részben sem történhet.


(2) A település lakóépületein nem alkalmazható tetőhéjazatként hullámlemez, fémlemez fedés esetén pedig csak a hagyományos korcolt fedés alkalmazható.


(3) A nyílászárók anyaga a település épületein fa- vagy műanyag-szerkezetű, a hagyományossal megegyező osztású lehet.


(4) A kerítések, kapuk anyaga akkor készülhet látszó betonból, ha a hagyományos struktúrákat követi, egyébként a tégla, a fa és az acél az elfogadható, készülhet még drótkerítés.


2. A településképi szempontból meghatározó területre vonatkozó területi és egyedi építészeti követelmények

9. §


(1) Meglévő beépítés közterület felőli határvonala, kötelező építési vonalnak tekintendő, kivéve, ha a (2) bekezdésben előírt szabálynak nem felel meg.


(2) Kialakult építési övezetekben az elő és oldalkertek méretét, az adott építési telek környezetében kialakult beépítéshez illeszkedve kell meghatározni.


(3) Az építési telek határvonalain legfeljebb 2.00 méter magas kerítés létesíthető, anyagválasztásban törekedni kell a természetes, tájegységre jellemző anyagok fa, tégla, fém használatára. A látszó beton és acél kerítések esetén a hagyományos osztás megőrzése a cél. Saroktelek utcai kerítésének kialakítása során biztosítani kell a látómező szabad beláthatóságát. Előkertes beépítés esetén kerítés struktúrája a településre jellemző módon: pillérekkel tagolt zárt kerítés, nagykapu, kertajtó, majd az előkerttel egyvonalban lábazattal épült három részre osztott, áttört kerítés a lakóépület homlokzatának láthatóvá tételére.


(4) Azon épületek utcai homlokzatán melyen a oromfalat kell építeni, melynek talpszélessége nem lehet kisebb a homlokzatszélesség felénél, de nem lehet nagyobb 7,5 méternél.


(5) Az új épületek utca felőli homlokzatának legalább 60 %-a egy síkot kell, képezzen.


(6) Az építési övezetekben magas-tetővel kell az épületlezárást megvalósítani. A beépített alapterület legalább 80 %-án 30-45 fokos tetőhajlású magas-tetőt kell létesíteni.


(7) Az oromfalas homlokzat vagy homlokzatrész szélessége 7,5 méternél szélesebb nem lehet. Ezt a szabályt meglévő oromfal átalakításakor is érvényesíteni kell.


  1. Tetőfelépítmény csak nyílás vagy nyílászáró kialakítása céljából építhető, zárt térbővület nem létesíthető. A tetőfelépítmények homlokzathossza a hozzá tartozó tető eresz hosszának legfeljebb 50 %-a lehet. Egy épületen csak egyféle formai megjelenésű tetőfelépítmény építhető. A tetőfelépítmény egyetlen része sem állhat előrébb a homlokzatsíknál.


  1. Az épületek bármely homlokzatán a nyílászárók szélességi és magassági méretének hányadosa legfeljebb 0,8 lehet. A nyílászárók nem építhetők közvetlenül egymás mellé (sorolva), közöttük legkevesebb 0,40 méter – a nyílásokat körülvevő homlokzattal azonos anyagú és színű burkolattal (vakolat) fedett – falszakasz építendő.


3. A helyi védelemben részesülő területekre és elemekre vonatkozó építészeti követelmények

10. §


(1) Az 1. melléklet 1. fejezetében felsorolt helyi területi védelem alatt álló közterületeken csak:

  1. a nyomvonal jellegű építmények és műtárgyaik, a külön jogszabályok keretei között,
  2. a köztárgyak,
  3. a kutatást és az ismeretterjesztést szolgáló műtárgyak,
  4. a nyilvános illemhelyek, hulladékgyűjtők helyezhetők el.


(2) A helyi egyedi védelem alatt álló építményeken építési munkát (felújítás, helyreállítás, átalakítás, bővítés, korszerűsítés, stb.) – a (4) bekezdésben előírtak fennállása esetén – úgy kell megvalósítani, hogy az, az építmény korhű megjelenését biztosítsa tömegében, tetőformájában, homlokzati jellegében (nyílásrend, nyílásosztás, díszek, tagozatok, színezés, stb.), belső kialakításában.


4. Az egyes sajátos építmények, műtárgyak elhelyezése

11. §


(1) A település beépítésre szánt új nagy- és középfeszültségű szabadvezeték nem létesíthető, legfeljebb a nyomvonal-korrekció végezhető. Az energiaellátást ezeken a területeken földkábellel kell megvalósítani. A meglévő vezetékeket azok felújításakor földkábelre kell cserélni.


(2) Új transzformátor építése, illetve a meglévő felújítása, bővítése csak a környezetbe illeszkedő módon (természetes anyagú takarással) létesíthető.


(3) A kisfeszültségű elektromos elosztóhálózat bővítése vagy felújítása lehetőleg faoszlopos tartószerkezeten történjen.


(4) Az építmények földgázellátását biztosító nyomásszabályozók az épületek homlokzatára nem szerelhetők fel.


(5) A közvilágítási és a távközlési szabadvezetéket közös oszlopsoron célszerű vezetni.


5. Az egyéb műszaki berendezésekre vonatkozó településképi követelmények

12. §


(1) Új létesítmények, berendezések elhelyezése, ha azok a település átszellőzése, levegőminősége szempontjából meghatározó levegőmozgásokat, a jellemző mikro klimatikus adottságokat megváltoztatják, csak akkor engedélyezhető, ha az engedélyezésre benyújtott dokumentációban igazolják, hogy az építés vagy rendeltetésmódosítás kedvezőtlen hatással nem jár.


(2) A műszaki berendezések földmozgatással járó munkavégzése során a munkavégzés befejezésével egyidejűleg kell gondoskodni az eredeti növénytakaró pótlásáról.


(3) A közterületen és a közterületről látható magánterületeken szükséges műszaki berendezések (híd-, áteresz-, lépcsőkorlát, stb.) nem készíthető műanyagból, illetve műanyaggal burkolt anyagból.


  1. FEJEZET


REKLÁMOK ELHELYEZÉSÉRE VONATKOZÓ SZABÁLYOK


1. Reklámok elhelyezésének általános szabályai közterülten és a közterületről látható magánterületen

13. §


(1) Reklám-, reklámhordozó megvilágításával káprázást, vakítást, ártó fényhatást okozni, ingatlan használatát korlátozni nem szabad, reklámhordozón villogó vagy káprázást okozó fény nem alkalmazható, felületük fényvisszaverő anyagból nem készíthető, reklám a közlekedés- és közbiztonságot nem zavarhatja.


(2) A reklámot és reklámhordozót úgy kell elhelyezni, hogy

  1. a hagyományosan kialakult településképet ne változtassa meg hátrányosan,
  2. illeszkedjen a környező beépítés meghatározó hangulatához, építészeti színvonalához, biztosítsa a kialakult igényes településkép fenntartását,
  3. színvilága illeszkedjen a környezethez, azzal harmonizáljon,
  4. ne változtassa meg indokolatlanul és ne károsítsa a természeti környezetet,
  5. ne zavarja az épített és természeti értékek községképi megjelenését és annak megfelelő érvényesülését,
  6. ne akadályozza az épület, ingatlan vagy közterület használatát, vagy a közlekedést, a közlekedésbiztonságot,
  7. ne zavarja a nappali vagy éjszakai községképet.


(3) Reklámhordozó az épületek utcai vagy közterületről látható homlokzatán – építési reklámháló, cégér kivételével – nem helyezhető el.


(4) Festett reklám az épületek homlokzatán nem lehet.


(5) Üzletenként egy üzletfelirat helyezhető el az épület homlokzatán.


(6) Magántulajdonban álló ingatlanon elhelyezett reklámhordozó a telekhatárt nem keresztezheti és közvetlenül a telekhatáron nem helyezhető el, a cégér kivételével.


(7) Reklámhordozó megvilágítása céljából kizárólag statikus meleg fehér színű fényforrások használhatók.


(8) Reklám analóg és digitális felületen, állandó és változó tartalommal is közzétehető.


(9) A közérdekű molinó, az építési reklámháló és a közterület fölé nyúló árnyékoló berendezés kivételével molinó, ponyva vagy háló reklámhordozóként, reklámhordozót tartó berendezésként nem alkalmazható. A közterület fölé nyúló árnyékoló berendezésen elhelyezhető reklám felületének nagysága – a kormányrendelt által szabályozott maximum kétharmad rész nagyságot meg nem haladóan – és helye a településképi bejelentési eljárásban határozandó meg egyedi mérlegelés alapján.


(10) A kihelyezett reklámhordozón tartós kivitelben és olvasható méretben fel kell tüntetni a tulajdonos nevét (megnevezését) és címét (székhelyét). Az adatokban bekövetkezett esetleges változásoknak megfelelően a feliratot két héten belül módosítani kell.


(11) A reklámhordozó akkor tekinthető leszereltnek, ha nem csak a hirdetőfelület, hanem annak tartószerkezete is (alapozással együtt) elbontásra kerül. Amennyiben a tartószerkezet vagy annak része nem kerül elbontásra, a hirdetési célú berendezést meglévőnek kell tekinteni.


(12) Reklámok, reklámberendezések elhelyezése esetében a közterület-használati szerződés megkötése a településképi bejelentés tudomásulvételét tartalmazó döntés alapján lehetséges.


2. A mozgatható hirdető berendezésekre vonatkozó szabályok

14. §


(1) Mozgatható (sehová sem rögzített) hirdető berendezés közterületen csak:

  1. kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó üzletek előtt, kizárólag az üzlet nyitvatartási ideje alatt és az adott tevékenység hirdetésére, üzletenként csak egy darab mennyiségben,
  2. alkalmi rendezvények esetén a szükség szerinti helyeken helyezhető el úgy, hogy ne zavarja a közlekedést és a közterület tisztaságát, rendjét.


(2) A mozgatható hirdető berendezés minden oldalának esztétikusnak kell lennie.


3. A cégérekre vonatkozó szabályok

15. §


(1) Az épületek homlokzatain kizárólag az ott található tevékenységhez szorosan kapcsolódó, tartósan rögzített cégfelirat, cégér helyezhető el.


(2) A cégért el kell távolítani az üzletben folytatott tevékenység megszűnése esetén.


4. Egyes utcabútorok elhelyezésére vonatkozó különleges szabályok

16. §


Információs célú berendezés az alábbi közérdekű információ közlésére létesíthető:

  1. az önkormányzat működési körébe tartozó információk;
  2. a település szempontjából jelentős eseményekkel kapcsolatos információk;
  3. a településen elérhető ügyintézési lehetőségekkel kapcsolatos tájékoztatás nyújtása;
  4. idegenforgalmi és közlekedési információk;
  5. a társadalom egészét vagy széles rétegeit érintő, elsősorban állami információk;
  6. lakossági apróhirdetések.


5. Építési reklámháló kihelyezésének engedélyezése

17. §


(1) A polgármester – településképi bejelentési eljárásban – az építési tevékenység időtartamára építési reklámháló kihelyezését engedélyezheti.


(2) Építési reklámháló az alábbi együttes feltételekkel helyezhető el:

  1. egy épület azonos közterületre néző homlokzatán kizárólag egy építési reklámháló helyezhető el,
  2. az építési munka megkezdését az építési napló megnyitásával kell igazolni.


  1. FEJEZET


TELEPÜLÉSKÉP-ÉRVÉNYESÍTÉSI ESZKÖZÖK


1. Szakmai konzultáció

18. §


(1) A településkép védelme érdekében Ecsegfalva Község Önkormányzata a község közigazgatási területén a település képét megváltoztató beavatkozások tekintetében szakmai konzultációt biztosít.


(2) A szakmai konzultáció igényét a Polgármesterhez lehet bejelenteni írásban, elektronikus formában. A bejelentés tartalmazza a beavatkozás leírását és látványát (rajz, fotó, stb.) A konzultációra a bejelentéstől számított 8 napon belül kerül sor.


(3) A konzultációt a főépítész tartja, szükség szerint a helyszínen vagy az irodájában, melyről dokumentáció készül, melyet az önkormányzat kezel a helyi iratkezelési szabályzatnak megfelelően.


2.Településképi bejelentési eljárás reklámok és reklámhordozók elhelyezésére

19. §


  1. Településképi bejelentési eljárást kell lefolytatni reklámok, reklámhordozók és cégérek elhelyezésének esetében.


  1. A településképi bejelentési eljárás a kérelmező által a polgármesterhez a 2 sz. melléklet szerinti kérelemmel, valamint az építészeti-műszaki terv benyújtásával indul. A bejelentéshez 2 példány papíralapú tervdokumentációt kell mellékelni, amelyből egy aláírt, bélyegző lenyomattal ellátott példányt a hatósági határozat mellékleteként a bejelentőnek vissza kell adni.


  1. A bejelentésnek tartalmaznia kell:
    1. a bejelentő nevét, születési helyét, idejét, anyja nevét,
    2. a bejelentő lakcímét, szervezet esetén székhelyét,
    3. a bejelentő adószámát, cégjegyzékszámát,
    4. a bejelentő telefonszámát,
    5. reklám, illetve reklámhordozó elhelyezése megjelölést,
    6. reklám, reklámhordozó helyét,
    7. reklám, reklámhordozó elhelyezésének tervezett időtartamát.


  1. A tervdokumentációnak tartalmaznia kell — a bejelentés tárgyának megfelelően legalább az alábbi munkarészeket:
  1. műszaki leírást a telepítésről és a műszaki kialakításról, amely tartalmazza a létesítmény formáját, mennyiségét, méretét és technológiáját
  2. helyszínrajzot, amely tartalmazza a műszaki berendezés által igénybe vett helyszínt, annak alaprajzát és elhelyezésének módját (közterületet érintő elhelyezés esetén 1:500 léptékű helyszínrajzot)
  3. a reklám berendezés elhelyezési és rögzítési módjának műszaki megoldását,
  4. az érintett felület egészét érintő homlokzatot
  5. fotómontázst vagy látványtervet, világító reklámeszköz esetén éjszakai látványtervet is.
  1. A tevékenység tudomásul vételéről vagy megtiltásáról szóló döntés kialakítása során az alábbi szempontokat kell figyelembe venni:
  1. az építési szabályok teljesítése,
  2. településképi összhang,
  3. szerkezeti és funkcionális megfelelőség,
  4. távlati fejlesztési célok megvalósításának a biztosítása,
  5. településképi követelményeknek való megfelelés.


  1. A polgármester a bejelentést követő 15 napon belül határozatban feltétel meghatározásával vagy anélkül a reklám, reklámhordozó elhelyezését tudomásul veszi, amennyiben a bejelentés megfelel a (2) - (5) bekezdésekben meghatározott követelményeknek, a településképi követelményeknek, valamint a tervezett reklámhordozó elhelyezése illeszkedik a településképbe.


VII. FEJEZET


A TELEPÜLÉSKÉPI KÖTELEZÉS, TELEPÜLÉSKÉPI BÍRSÁG


1. A településképi kötelezési eljárás

20. §


(1) A polgármester településképi kötelezés formájában, önkormányzati hatósági döntéssel elrendelheti a településképet rontó reklámok, hirdetőberendezések felújítását, átalakítását, áthelyezését vagy megszüntetését és eltávolítását, ha azok:

a) elhelyezése nem felel meg a jogszabályban foglalt követelményeknek,

b) műszaki állapota nem megfelelő,

c) tartalma elvesztette az aktualitását,

d) mérete, formája, anyaga nem illeszkedik az elhelyezésre használt épület homlokzati adottságaihoz,

e) elhelyezése bejelentés nélkül történt vagy nem felel meg a polgármester által kiadott tudomásulvételben leírt kikötéseknek.


(2) A településképi kötelezés helyi védett értékek esetén is elrendelhető, ha a védett objektum:

a) műszaki állapota nem megfelelő, balesetveszélyes,

b) a használat módja veszélyezteti a védett érték megőrzését,

c) felületképzése, színezése idegen az eredeti karaktertől.


(3) A polgármester településkép-védelmi bírságot szab ki, ha az érintett fél nem tesz eleget a településképi kötelezésben foglalt rendelkezéseknek, és az abban megszabott határidő meghosszabbítását sem kezdeményezi. A bírság az 1 millió forintot egyetlen esetben sem haladhatja meg.




  1. FEJEZET


 ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK


23. §


(1) A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) A hatálybalépéssel egyidejűleg hatályát veszti Ecsegfalva Község Önkormányzat Képviselő-testületének a reklámok, reklámhordozók elhelyezésének követelményeiről szóló 21/2017 (XII.1.) önkormányzati rendelete.


Ecsegfalva 2018. október 30.



      ………………………………                                           …………………………………

                   Kovács Mária                                                                     Czene Boglárka

                    polgármester                                                                              jegyző




Záradék:

A rendelet kihirdetése 2018. október 31.napján megtörtént.

Ecsegfalva, 2018. október 31.


                                                                                             ……………………………………….

                                                                                           Czene Boglárka

                                                                                       jegyző





1. melléklet a 9/2018.(X.31.) településképi önkormányzati rendelethez

Településképi jelentőségű műemléki épületek

  1. Műemlék jellegű épület:
    1. Mirhói szivattyútelep szivattyúháza








2. melléklet a 9/2018.(X.31.) településképi önkormányzati rendelethez

A település egész területén nem telepíthető inváziós növényfajok jegyzéke


Sorszám

Tudományos név

Magyar név


Baccharis halimifolia

Borfa, tengerparti seprűcserje


Cabomba caroliniana

Kaliforniai tündérhínár


Eichhornia crassipes

Vízijácint


Heracleum persicum

Perzsa medvetalp


Heracleum sosnowskyi

Sosnowsky-medvetalp


Hydrocotyle ranunculoides

Hévízi gázló


Lagarosiphon major

Fodros átokhínár


Ludwigia grandiflora

Nagyvirágú tóalma


Ludwigia peploides

Sárgavirágú tóalma


Lysichiton americanus

Sárga lápbuzogány


Myriophyllum aquaticum

Közönséges süllőhínár


Parthenium hysterophorus

Keserű hamisüröm


Persicaria perfoliata

Ördögfarok keserűfű


Pueraria montana var. lobata

Kudzu nyílgyökér


Ambrosia artemisifolia

parlagfű


Asclepias syriaca

Közönséges selyemkóró


Elodea nuttallii

Vékonylevelű átokhínár


Impatiens glandulifera

Bíbor nebáncsvirág


Myriophyllum heterophyllum

Felemáslevelű süllőhínár


Heracleum mantegazzianum

Kaukázusi medvetalp


Gunnera tinctoria

Óriásrebarbara


Pennisetum setaceum

Tollborzfű


Alternanthera philoxeroides



Microstegium vimineum











3.melléklet a 9/2018.(X.31.) településképi önkormányzati rendelethez


KÉRELEM

Reklám/reklámhordozó elhelyezésére vonatkozó településképi bejelentési eljáráshoz


Bejelentő neve (cégneve):


Lakcíme (székhelye, telephelye):


Születési hely, idő, anyja neve:


Cégjegyzékszám:


Adószám:


Telefonszám:




A folytatni kívánt reklámtevékenység megnevezése:


Reklám, reklámhordozó tervezett helye:


A reklám, reklámhordozó elhelyezésének tervezett időtartama (kezdő és befejező):


A kérelem elbírálásához szükséges tartalmi dokumentáció mellékleteinek felsorolása

igen (db)/nem

műszaki leírás


helyszínrajz


nézetrajz


utcakép vázlat


látványterv


Kelt: