Ecsegfalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (II. 28.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat által adományozható kitüntetésről és elismerő címekről

Hatályos: 2024. 03. 01

Ecsegfalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (II. 28.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat által adományozható kitüntetésről és elismerő címekről

2024.03.01.

Ecsegfalva Község Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet célja, a kitüntetés

1. § Ecsegfalva Község Önkormányzat Képviselő-testülete attól a céltól vezérelve, hogy a település közösségének szolgálatában kiemelkedő érdemeket szerzett személyeket méltó elismerésben részesíthesse, valamint személyüket és tevékenységüket példaként állítsa a jelen és az utókor elé „ECSEGFALVA KÖZSÉGÉRT” kitüntetést alapít.

2. „ECSEGFALVA KÖZSÉGÉRT” KITÜNTETÉS

2. § (1) Ecsegfalva Község Önkormányzat Képviselő-testülete a község polgárainak elismerése és megbecsülése kifejezéseként a településért kiemelkedő tevékenységet végzett személyek részére a „ECSEGFALVA KÖZSÉGÉRT” kitüntetést alapítja.

(2) A kitüntetés odaítélhető minden olyan ecsegfalvi kötődésű magánszemély részére, aki a településért munkakörében, hivatásában, sportban, közösségi munkájában vagy egyéb olyan dologban kiemelkedik, amivel segíti a helyben élőket vagy ismertségét, jóhírét erősíti Ecsegfalva településnek.

(3) A „ECSEGFALVA KÖZSÉGÉRT” kitüntetéssel együtt emléklap és emlékplakett jár az elismerésben részesülő személy részére.

(4) A kitüntetéssel járó emlékplakett kör alakú, mely tartalmazza Ecsegfalva címerét és az „Ecsegfalva Községért” feliratot, valamint az adományozás évét. Az emlékplakettet méretének megfelelő díszdobozban kell átadni.

(5) A kitüntetés mellé egy, a kitüntetett személy nevét és a kitüntetés dátumát tartalmazó emléklap kerül átadásra.

(6) A képviselő-testület kettő évente maximum kettő személy részére adományozhatja a kitüntetést.

(7) A kitüntetés elhunyt személynek is adományozható.

3. A kitüntetés és elismerő címek adományozásának rendje

3. § (1) A „ECSEGFALVA KÖZSÉGÉRT” kitüntetés adományozására történő kezdeményezést március hónapban lehet előterjeszteni.

(2) A kitüntetésben részesíthető személyekre írásban indokolással ellátva a képviselő-testület tagjai, illetve bármely ecsegfalvi lakos javaslatot tehet.

(3) A kitüntetés átadására május hónapban az erre az alkalomra rendezett ünnepség keretében kerül sor.

(4) A kitüntetés odaítéléséről a képviselő-testület április havi zárt ülés keretében, minősített többséggel dönt.

(5) A képviselő-testület által adományozott kitüntetést a polgármester adja át.

(6) A kitüntetés adományozásával járó költségek fedezetét a képviselő-testület az önkormányzat éves költségvetésében, külön megnevezéssel biztosítja.

4. § Ez a rendelet 2024. március 1-jén lép hatályba.