Ecsegfalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2021. (XI. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról

Hatályos: 2022. 01. 01
a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról
Végső előterjesztői indokolás
A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 7/2017. (IV. 26.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: ör.) hatályon kívül helyezését és egy új rendelet megalkotását az alábbiak indokolták:
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 2. § (1) bekezdés értelmében a jogszabálynak a címzettek számára egyértelműen értelmezhető szabályozási tartalommal kell rendelkeznie. Az ör. 2. § (2) bekezdése befejezetlen mondatot tartalmazott.
Tekintettel arra, hogy az ör. 6/A. §-a hatályon kívül helyezte a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermek szünideit étkeztetését, mint települési támogatást, ezért indokolt az ör. 3. § (2) bekezdés c) pontjának felülvizsgálata, és hatályon kívül helyezése, továbbá az ör. 3. mellékletét is szükséges hatályon kívül helyezni.
Az ör. 5. § (4) bekezdés a) pontját hatályon kívül kell helyezni, mivel normatív lakásfenntartási támogatásról rendelkezik, mely 2015. március 1-jétől hatálytalan fogalom.
Az ör. 7. § (3) bekezdését is módosítani szükséges, hogy a hatályos jogi szabályozásnak megfeleljen. A „jogerős” fogalom helyett „véglegessé vált” fogalmat szükséges alkalmazni.
A Gyvt. 18. § (2) bekezdése kimondja, hogy a települési önkormányzat képviselő-testülete a hatáskörébe tartozó ellátást kiegészítheti, valamint a rendeletében meghatározott módon és feltételek szerint a gyermek és fiatal felnőtt rászorultságára tekintettel más pénzbeli támogatásokat is megállapíthat. Az óvodáztatási és beiskoláztatási támogatás miatt az ör. bevezető rendelkezését szükséges kiegészíteni a Gyvt. 18. § (2) bekezdésére történő hivatkozással.