Ecsegfalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2021. (XI. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

A gyermekétkeztetési térítési díjakról

Hatályos: 2022. 01. 01
A gyermekétkeztetési térítési díjakról
Végső előterjesztői indokolás
A gyermekétkeztetési térítési díjakról szóló helyi rendelet újraszabályozásának indokoltságát az alábbi jogszabály-szerkesztési anomáliák adták:
Az bevezető rendelkezése nem tartalmazza a Gyvt. 162. § (5) bekezdésére vonatkozó hivatkozást, amely szerint felhatalmazást kap a nevelési-oktatási intézményt fenntartó helyi önkormányzat, hogy rendeletben határozza meg azokat a szabályokat, amelyek keretei között a nevelési-oktatási intézmény vezetője egyéni rászorultság alapján kedvezményt állapít meg a gyermekétkeztetés térítési díjának megfizetésére. Ezzel összefüggésben ki kell dolgozni az egyéni rászorultság kedvezményrendszerét is amit a hatályba léptetendő rendelet 3. §-a tartalmazza részleteiben. Egyéni rászorultság alapján díjkedvezmény került megállapításra azon szülő, törvényes képviselő részére, akinek a családjában az 1 főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250%-át, ( 71.250 Ft) és a családban a család tagjainak vagyona nincs.
A közétkeztetést biztosító szolgáltató 2022. január 1-jétől 12%-os mértékkel szerette volna megemelni az étkeztetéshez kapcsolódó vállalkozói díját, amely emelést Ecsegfalva Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 8%-os mértékben hagyott jóvá. Tekintettel arra, hogy a díjemelés a nyersanyagköltséget is érinti, így a szülők által fizetendő térítési díj mértéke is emelkedni fog. amit a rendelet melléklete tartalmaz.
Ecsegfalva tekintetében a bölcsődei ellátás Dévaványa településen valósul meg, ezért hatályon kívül helyezendő a bölcsődére vonatkozó térítési díj megállapítása, mivel azt Dévaványa Város Önkormányzatának kell szabályoznia.