Ecsegfalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (XII. 14.) önkormányzati rendeletének indokolása

a 2024. évkezdet átmeneti gazdálkodásáról

Hatályos: 2024. 01. 01

Ecsegfalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (XII. 14.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.01.01.
a 2024. évkezdet átmeneti gazdálkodásáról
Végső előterjesztői indokolás
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (továbbiakban Áht.) tartalmazza a helyi önkormányzatok költségvetésének elkészítésével kapcsolatos előírásokat, valamint rendelkezik az átmeneti gazdálkodás szabályairól.
Az Áht. 24. § (3) bekezdése szerint: a költségvetési rendelet-tervezetet a polgármester február 15-éig, ha a központi költségvetésről szóló törvényt az Országgyűlés a naptári év kezdetéig nem fogadta el, a központi költségvetésről szóló törvény hatálybalépését követő negyvenötödik napig nyújtja be a képviselő-testületnek.
Magyarország 2024. évi központi költségvetéséről szóló 2023. évi LV. törvény már elfogadásra került, így a 2024. évi költségvetési rendelet-tervezetet február 15-ig kell a képviselő-testület részére benyújtani.
Az Áht. 25. §-a alapján az átmeneti gazdálkodásról akkor kötelező rendeletet alkotni, ha a költségvetési rendeletet a képviselő-testület a költségvetési évben legkésőbb március 15-ig nem fogadta el. Az átmeneti gazdálkodásról szóló rendeletben felhatalmazást ad arra, hogy a helyi önkormányzat és költségvetési szervei a bevételeiket folytatólagosan beszedhessék, kiadásaikat teljesítsék.
Az átmeneti gazdálkodásról szóló rendeletben meg kell határozni a felhatalmazás időtartamát. A felhatalmazás az új költségvetési rendelet hatálybalépésének napján megszűnik.
Az Áht. 25. § (3) bekezdésére figyelemmel célszerű az átmeneti gazdálkodásról rendeletet alkotni:
„Ha a képviselő-testület a költségvetési rendeletet a költségvetési év kezdetéig vagy az átmeneti gazdálkodásról szóló rendelet hatályvesztéséig nem alkotta meg, és az átmeneti gazdálkodásról rendeletet nem alkotott, vagy az átmeneti gazdálkodásról szóló rendelet hatályát vesztette, a polgármester jogosult a helyi önkormányzatot megillető bevételek beszedésére és az előző évi kiadási előirányzatokon belül a kiadások arányos teljesítésére.”
A 2024. évi költségvetési rendelet meghozataláig az önkormányzat és intézménye zavartalan működéséhez, a likviditás megőrzéséhez, az ellátott feladatok folyamatos biztosításához az átmeneti gazdálkodásról szóló rendelet megalkotása szükséges.