Ecsegfalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (V. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

a 2023. évi zárszámadásról

Hatályos: 2024. 05. 31

Ecsegfalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (V. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.05.31.
a 2023. évi zárszámadásról
Végső előterjesztői indokolás
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (továbbiakban: Áht.) 87. §-a zárszámadás készítési kötelezettséget ír elő. A vagyonról és a költségvetés végrehajtásáról költségvetési beszámolót, annak alapján pedig az elfogadott költségvetéssel összehasonlítható módon az év utolsó napján érvényes szervezeti, besorolási rendnek megfelelő zárszámadást kell készíteni.
Az önkormányzati alrendszer zárszámadásának elkészítésére vonatkozó szabályozást az Áht. 91. §-a írja elő. A zárszámadási rendeletnek a Képviselő-testület elé terjesztését követő harminc napon belül, legkésőbb a költségvetési évet követő ötödik hónap utolsó napjáig hatályba kell lépni. A rendelet tervezettel együtt tájékoztatásul be kell nyújtani a kincstár 68/B. § szerinti ellenőrzése keretében a helyi önkormányzat éves költségvetési beszámolójával kapcsolatosan elkészített jelentését.
A zárszámadási rendelettervezet előterjesztésekor a képviselő-testület részére a következő mérlegeket és kimutatásokat kell bemutatni:
a) az Áht. 24. § (4) bekezdése szerinti mérlegeket, kimutatásokat (a helyi önkormányzat költségvetési mérlegét közgazdasági tagolásban, előirányzat felhasználási tervét, a többéves kihatással járó döntések számszerűsítését évenkénti bontásban és összesítve és a 29/A. § szerinti tervszámoknak megfelelően a költségvetési évet követő három év tervezett bevételi és kiadási előirányzatainak keretszámait főbb csoportokban, és a 29/A. § szerinti tervszámoktól történő esetleges eltérés indokait), azzal, hogy az előirányzat felhasználási terven a pénzeszközök változásának bemutatását kell érteni,
b) a helyi önkormányzat adósságának állományát lejárat, a Gst. 8. § (2) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügyletek, bel- és külföldi irányú kötelezettségek szerinti bontásban,
c) a vagyonkimutatást, és
d) a helyi önkormányzat tulajdonában álló gazdálkodó szervezetek működéséből származó kötelezettségeket, a részesedések alakulását.
A jogszabályi kötelezettségnek eleget téve a 2023. évi költségvetés végrehajtásáról készült beszámolót terjesztem a Képviselő-testület elé.
Az előterjesztéshez csatolva vannak a bevételekről, kiadásokról készült táblázatok intézményenként és összesítve, valamint a:
zárszámadási rendelet-tervezet,
maradvány bemutatásáról készített előterjesztés,
vezetői nyilatkozat a belső kontrollrendszer működéséről,
hosszú távú kötelezettségek bemutatása,
Magyar Államkincstár ellenőrzési jegyzőkönyvei.
Az önkormányzat felügyelete alá tartozó költségvetési szerv Ecsegfalvi Óvoda éves beszámolási kötelezettségének is eleget tettünk. Az intézmények vonatkozásában a kötelező számszaki egyezőségek felülvizsgálta megtörtént, az egyeztetés folyamatos volt.