Aggtelek Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (XII. 16.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezési tevékenységről

Hatályos: 2022. 12. 17

Aggtelek Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (XII. 16.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezési tevékenységről

2022.12.17.

Aggtelek község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32.cikk (2) bekezdésében meghatározott jogalkotói hatáskörében, a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 6. § (4) bekezdésében, a 16. §-a, a 40. § (3) bekezdésében, a 41. § (3) bekezdésében és a 42. §-ában kapott felhatalmazás alapján Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011.évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A rendelet hatálya az Aggtelek községben lévő 227 hrsz. alatti, az Aggteleki Református Egyházközség tulajdonában és fenntartásában lévő temető azon részére terjed ki, ahol az Önkormányzat köztemető fenntartására vonatkozóan törvényi kötelezettségeit teljesíti.

2. § (1) Aggtelek Község Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) az 1. §-ban megjelölt, az Aggteleki Református Egyházközség (továbbiakban: Egyház) tulajdonában álló temető üzemeltetésre, fenntartására az Egyházzal között megállapodást.

(2) A temető fenntartója köteles a felekezethez való tartozás vagy egyéb megkülönböztetésre tekintet nélkül lehetővé tenni az elhunytak eltemetését.

(3) A temető tulajdonosának és az üzemeltetőjének feladatait külön törvény, annak végrehajtási rendelete, együttműködési megállapodás és e rendelet tartalmazza.

(4) Az Egyház biztosítja az Önkormányzatnak a köztemető fenntartási kötelezettségeinek ellátásához a temető térítésmentes használatát.

3. § (1) A köztemetőben temetkezési szolgáltatást a temetkezési tevékenység ellátáshoz szükséges feltételekkel rendelkező bármely intézmény, vállalat, gazdasági társaság és vállalkozó végezhet a szolgáltatást igénybevevő megbízása alapján.

(2) A szolgáltató köteles együttműködni a szolgáltatás zavartalan lebonyolítása érdekében a temető fenntartójával, üzemeltetőjével, az illetékes hatóságokkal, más szolgáltatókkal és érdekeltekkel.

4. § (1) Temetkezésre használható helyek:

a) egyes sírhelyek,

b) kettős sírhelyek,

c) urnasírhelyek

(2) A sírhelyek méretei:

a) felnőtt egyes sírhely: 220 cm hosszú, 100 cm széles

b) felnőtt kettes sírhely: 220 cm hosszú, 190 cm széles

c) gyermek sírhely (10 éven aluli): 130 cm hosszú, 60 cm széles

d) urnasírhely 80 cm hosszú, 60 cm széles

(3) A sírgödör mélysége 200 cm. Koporsó rátemetés esetén úgy kell mélyíteni, hogy a felülre kerülő koporsó aljzata legalább 160 cm mélységbe kerüljön.

(4) A sírok egymástól való távolsága legalább 100 cm. E feltételt a már létező sírhelyek esetén adottnak kell tekinteni.

(5) A sírgödröt az Önkormányzat hozzájárulásával lehet olyan természetes anyaggal burkolni, ami a talajban lebomlik.

5. § (1) Urnát urnasírhelybe elhelyezni vagy koporsós temetési helyre rátemetni egyaránt szabad.

(2) Az urna földbetemetése esetén az urnát a talaj szintjétől legalább 0,5 méter mélységbe kell elhelyezni.

(3) Urnasírhely esetén a síremlék magassága a 45 cm-t nem haladhatja meg.

6. § (1) A temetőben kijelölt helyen díszsírhely kialakítása céljából az üzemeltető temetőrészt köteles fenntartani.

(2) Díszsírhely adományozható annak, aki:

a) a község díszpolgára,

b) a tudományos, művészeti, sport- és közéleti tevékenységével a község életének jelentős előmozdításán, javításán munkálkodott.

(3) A díszsírhely adományozásáról a Képviselőtestület dönt.

(4) A díszsírhely igénybevétele térítésmentes, használata a temető fennállásáig szól.

(5) Díszsírhely rátemetés csak az elhunyt házastársa (élettársa) esetében lehetséges.

(6) A díszsírhely ápolását a hozzátartozók végzik. Hozzátartozók hiányában az ápolást az üzemeltető köteles elvégezni.

7. § (1) A temetési hely feletti rendelkezési jogosultság tekintetében a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény végrehajtásáról szóló 145/1999. (X.1.) Korm. rendelet 18. §-ában foglaltakat kell alkalmazni.

(2) A rendelkezési jogosultságot nyilván kell tartani.

8. § A betemetetlen sírhely elhasználása kizárólag az elhalálozás ideje szerinti sorrendben történhet.

9. § A sírhelyeket és urnasírhelyet az Önkormányzatnál kell bejelenteni.

10. § (1) A temetkezési helyekért díj tétel nem kerül megállapításra, az ingyenes.

(2) A temetőben lévő ravatalozó az Önkormányzat tulajdonában van, melynek használata díjmentes.

(3) Síremlék állítási munkákhoz igényelt terület használati díja, tárolási díja, energia költség (vállalkozó részére) naponta 5.000 Ft.

(4) A díjat az Önkormányzat házi pénztárába kell befizetni a munka megkezdését megelőzően.

11. § A temető nyitvatartási ideje nem korlátozott.

12. § (1) A temető különleges használatú közterület.

(2) A temető területén csak a sírhelyek díszítésére szolgáló tárgyakat szabad elhelyezni.

(3) A temetőben gyertyát vagy mécsest gyújtani legkésőbb 16 óráig szabad. A tűzveszély elkerülése érdekében szükséges intézkedést annak kell megtenni, aki a gyertyát illetve a mécsest meggyújtotta.

(4) Tilos a temetőben minden olyan magatartás, ami a temető csendjét, a temetőlátogató kegyeleti érzését sérti.

(5) A temető területére kutyát vagy más állatot bevinni tilos.

(6) A temetőben gépjárművel közlekedni csak a temetést végző szolgáltatónak valamint a jegyzőtől beszerzett külön engedély alapján a sírkőkészítőnek és a mozgáskorlátozottnak szabad. Egyéb esetben gépjárművel csak a kijelölt parkolóhelyig szabad közlekedni.

(7) A temető szennyezése tilos. A sírhely gondozásával kapcsolatban keletkező szemetet, hulladékot az erre a célra kijelölt területen illetve a kihelyezett szemétgyűjtő edényzetben lehet elhelyezni.

(8) A temető területén a talajt és a gyepet engedély nélkül felásni és a növényeket bárhová elvinni tilos.

(9) 14 éven aluli gyermek a temető területén csak felnőtt felügyelete mellett tartózkodhat.

13. § (1) A síremléket szilárd alapra kell helyezni. A síremlék nem foglalhat el a sírhelynél nagyobb területet.

(2) A temetőben felállított síremléket lebontani, áthelyezni, azzal rendelkezni a temető üzemeltetőjének történő előzetes bejelentés után, annak rendelkezései szerint szabad.

14. § (1) A temetőben végzendő minden munkát – kivéve a sírgondozást, a temetési hely növénnyel való beültetését és díszítését – be kell jelenteni az Önkormányzatnak.

(2) A sírok kiásását, betemetését és az ezzel járó egyéb munkákat a hozzátartozók, a temetéssel megbízott vállalkozó illetve sírásó csoport végezheti.

(3) Magánszemély fát és cserjét a sírhelyen kívül nem ültethet. A 0,5 méter magasságot elérő, nem gondozott ültetvényeket az üzemeltető eltávolíttathatja és ennek költségeit a sír gondozására kötelezettel megtéríttetheti.

(4) Az eltemettetésen és a sírápoláson túl végzett minden munkához igénybe vett energiáért térítési díjat köteles fizetni a munkát végző személy, vállalkozó. A munkákhoz szükséges anyagok tárolása az Önkormányzat által kijelölt területen történhet, térítési díj ellenében. A térítési díjak mértékét az érvényes energiaárak, a vételezett energia mennyisége, valamint az igénybevétel idejének figyelembe vételével az üzemeltető állapítja meg.

15. § A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.