Boldogkőváralja Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2015.(XI.26.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa támogatás helyi szabályairól

Hatályos: 2015. 11. 27- 2016. 12. 22

Boldogkőváralja Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2015.(XI.26.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa támogatás helyi szabályairól

2015.11.27.

Boldogkőváralja Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörben, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdése 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatás felhasználásával beszerzett tüzelőanyag elosztásáról a következőket rendeli el:

1. A rendelet célja, hatálya

1. § (1) A Magyarország 2015. évi központi költségvetésről szóló 2014. évi C. törvény 1. melléklet IX. Helyi önkormányzatok támogatásai fejezet 13. a települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatása jogcímen benyújtott támogatási igénnyel kapcsolatban 2.560.320.-Ft. támogatást biztosítottak Boldogkőváralja Község Önkormányzata számára.

(2) E rendelet célja, hogy Boldogkőváralja településen élők részére támogatást nyújtson. A szociális rászorultság alapján meghatározza a természetben nyújtott szociális ellátás, önkormányzati segély, egyszeri szociális célú tűzifa (a továbbiakban: tűzifa) juttatás jogosultsági feltételeit, az igénylés és az odaítélés menetét.

(3) E rendelet hatálya kiterjed Boldogkőváralja község közigazgatási területén lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező állampolgárokra, akik életvitelszerűen itt tartózkodnak.

2. A támogatás feltételei, mértéke

2. § (1) Az önkormányzat a rászoruló személyeknek a rendelkezésére álló keret mértékéig vissza nem térítendő természetbeni támogatást állapíthat meg, tűzifát biztosíthat. A települési önkormányzat a tűzifában részesülőtől ellenszolgáltatást nem kér. A tűzifa szállításából származó költségek a települési önkormányzatot terhelik.

(2) A támogatás megállapításakor előnyben kell részesíteni azt a személyt:

- aki aktív korúak ellátására, vagy
- aki időskorúak járadékára, vagy
- aki települési támogatásra (különös tekintettel a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viselésével kapcsolatos támogatásban részesülők), vagy
- aki lakásfenntartási támogatásra jogosult vagy
- aki 3 vagy annál több gyermeket nevel, vagy
- rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesül, vagy
- aki 65 éven felüli egyedül élő nyugdíjas
(3) A támogatási kérelem elbírálásakor különösen előnyben kell részesíteni azt a személyt, akinek esetében a (2) bekezdésben meghatározott feltételek közül, egyidejűleg több feltétel is fennáll.
(4) A (2) bekezdésbe nem tartozó kérelmező esetében kivételesen méltányolható élethelyzetben lévők részesülhetnek tűzifa támogatásban.
(5) A tűzifa támogatás ugyanazon lakott ingatlanra háztartásonként egy jogosultnak állapítható meg, egy fűtési igényben csak egy alkalommal (kivéve kihűlés vagy fagyhalál veszélyének fennállását)
(6) A tűzifa támogatás kizárólag természetbeni ellátás formájában nyújtható legfeljebb 2 erdei m3 mennyiségben, függetlenül a lakásban élő személyek számától. Amennyiben egy ingatlanról több kérelem érkezik, az elbírálás a kérelem beérkezésének sorrendjében történik.
(7) Az állam által biztosított tűzifa támogatást meghaladó igény esetén a kérelmezők közül előnyben részesül a 2. § (1) bekezdésében felsorolt jogosultsági sorrendben előbb lévő kérelmező. A képviselő-testület köteles az állam által biztosított teljes tűzifa mennyiséget szétosztani, ennek alapján szükség szerint jogosult a kérelmezőhöz több tűzifát kiszállítani.
(8) Kihűlés vagy fagyhalál veszélyének észlelése esetén Családsegítő, Gyermekjóléti Szolgálat családgondozójának, házi gondozó javaslata alapján tűzifajuttatás iránti eljárás hivatalból is indítható.

3. § (1) Nem jogosult tűzifa támogatásra – függetlenül a 2. § - ban meghatározott feltétel teljesülésétől – az a személy, család

- aki erdőgazdálkodó, erdőtulajdonos vagy az elmúlt 2 évben engedéllyel fakitermelést végzett.
- azon ingatlan vonatkozásában, mely tűzifával egyáltalán nem fűthető.
(2) Az üresen álló, nem lakott ingatlanra, amelyben életvitelszerűen senki nem él, a támogatás nem kérhető.

3. A támogatás igénylésének menete

4. § (1) A támogatás megállapítása iránti eljárás az e rendelet 1. melléklete szerinti kérelemre vagy hivatalból indul.

(2) A kérelmet 2016. január 31. napjáig lehet benyújtani a Boldogkőváraljai Közös Önkormányzati Hivatalban (3885 Boldogkőváralja, Petőfi Sándor utca 28.). A határidő elmulasztása jogvesztő.

(3) A kérelmek elbírálására a képviselő-testülettől átruházott hatáskörben eljárva a Boldogkőváralja Község Önkormányzatának Szociális- és Egészségügyi Bizottsága jogosult. A bizottság a tűzifa támogatásról legkésőbb 2016. február 12. napjáig dönt.

(4) A tűzifa átvételét a jogosult a rendelet 2. mellékletét képező átvételi elismervény aláírásával igazolja. A tűzifa kiosztásáról és házhozszállításáról 2016. február 15. napjáig az önkormányzat térítésmentesen gondoskodik.

4. Záró rendelkezések

5. § Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba. Hatályát veszti a szociális célú tűzifa támogatás helyi szabályairól szóló 11/2014.(XII.11.) önkormányzati rendelet.