Boldogkőváralja Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2015. (II.27.) önkormányzati rendelete

a szociális igazgatás és szociális ellátások helyi szabályairól

Hatályos: 2015. 03. 01- 2021. 09. 16

Boldogkőváralja Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2015. (II.27.) önkormányzati rendelete

a szociális igazgatás és szociális ellátások helyi szabályairól[1]

Boldogkőváralja Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (1) bekezdésében, 10. § (1) bekezdésében, 25. § (3) bekezdés b) pontjában, 26. §-ában, 32. § (1) bekezdés b) pontjában, 32. § (3) bekezdésében, 45. §-ában, 48. § (4) bekezdésében, 62. § (2) bekezdésében, 92. § (1) bekezdés a) pontjában, 132. § (4) bekezdés d) és g) pontjában, 134/E. §-ában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvényének 32. cikke (1) bekezdésének a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

A rendelet célja

1. § A rendelet célja, hogy az önkormányzat teherbíró képességének figyelembe vételével megállapítsa a helyi sajátosságoknak megfelelő, a szociális rászorultságtól függő, pénzbeli és természetbeni szociális ellátások formáit, szervezeti kereteit, az eljárási és jogosultsági szabályokat, továbbá azok igénybevételének és érvényesítésének módját, feltételeit, garanciáit.

A rendelet hatálya

2. § A rendelet hatálya kiterjed a Boldogkőváralja Község közigazgatási területén állandó lakóhellyel rendelkező, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 3. § (1)-(3) bekezdésében meghatározott személyekre.

Értelmező rendelkezések

3. § E rendeletben feltüntetett fogalmak tartalma tekintetében az Szt-ben foglaltak az irányadóak.

A rendeletben szabályozott szociális ellátási és alapszolgáltatási formák

4. § (1) Szociális ellátások:

  • a) települési támogatás,
  • b) rendkívüli települési támogatás,
  • c) köztemetés.

(2) Szociális alapszolgáltatások:

  • a) étkeztetés,
  • b) házi segítségnyújtás,
  • c) családsegítés.

Hatáskörök

5. § (1) A képviselő-testülettől átruházott hatáskörben a Szociális és Egészségügyi Bizottság dönt a települési támogatás (a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez és az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként nyújtott települési támogatás kivételével), a rendkívüli települési támogatás és a szociális étkeztetés megállapításáról.

(2) A képviselő-testülettől átruházott hatáskörben a polgármester dönt a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez és az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként nyújtott települési támogatás, valamint a köztemetés megállapításáról.

6. § A polgármester, valamint a Szociális és Egészségügyi Bizottság a döntésekről köteles tájékoztatni a képviselő-testületet a soron következő képviselő-testületi ülésen.

7. § Személyes gondoskodást nyújtó ellátás iránti kérelmeket az Abaúj-Hegyközi Gyermekjóléti és Szociális Alapszolgáltatási Körzethez kell benyújtani. A kérelmek elbírálása az intézményvezető hatáskörébe tartozik.

Eljárási rendelkezések

8. § (1) Az eljárás kérelemre vagy hivatalból indulhat.

(2) A kérelmet írásban vagy szóban lehet előterjeszteni a Boldogkőváraljai Közös Önkormányzati Hivatalnál (székhely: 3885 Boldogkőváralja, Petőfi u. 28.). A szóbeli kérelemről jegyzőkönyvet kell felvenni.

(3) A szociális ellátás hivatalból történő megállapításának kezdeményezésére jogosult:

  • a) polgármester,
  • b) jegyző,
  • c) helyi önkormányzati képviselő.

9. § (1) A kérelmező köteles a vele közös háztartásban élők vagyoni, jövedelmi viszonyairól nyilatkozni, illetve az azokat igazoló okiratokat benyújtani.

(2) A havi rendszeres jövedelmeket munkáltatói igazolással, fizetési jegyzékkel, nyugdíjszelvénnyel, postai feladóvevénnyel vagy bankszámlakivonattal kell igazolni.

(3) A nem rendszeres jövedelmeket írásbeli nyilatkozattal (amit a kérelmező büntetőjogi felelőssége tudatában tesz) kell igazolni.

(4) A jövedelemszámításnál irányadó időszak tekintetében az Szt. rendelkezéseit kell alkalmazni.

(5) A hivatalból indult eljárások során a szükséges nyilatkozatokat és okiratokat a Boldogkőváraljai Közös Önkormányzati Hivatal kéri be az ügyféltől az eljárás megindításától számított 15 napon belül.

(6) Amennyiben a kérelmező által a vagyoni, jövedelmi helyzetére vonatkozóan megadott adatok vitathatóak, a Boldogkőváraljai Közös Önkormányzati Hivatal szükség szerint környezettanulmányt készít, megkeresi az illetékes hatóságokat adatszolgáltatás iránt.

10. § A kérelmező az eljárás során köteles folyamatosan együttműködni a Boldogkőváraljai Közös Önkormányzati Hivatallal a szociális helyzetének felmérésében és a valóságnak megfelelő nyilatkozatokat tenni.

11. § (1) A támogatásban részesülő személy a jogosultsága feltételeit érintő lényeges tények, körülmények, vagyoni és jövedelmi viszonyainak változását annak bekövetkeztétől számított 15 napon belül köteles bejelenteni a Boldogkőváraljai Közös Önkormányzati Hivatalnak.

(2) Ha a támogatásban részesülő személy jogosulatlanul és rosszhiszeműen vette igénybe a szociális ellátást vagy alapszolgáltatást, annak nyújtását meg kell szüntetni és intézkedni kell a kifizetett ellátás visszatérítése iránt.

(3) A szociális ellátás vagy alapszolgáltatás megállapítása iránti kérelmet elbírálni jogosult méltányosságból engedélyezheti a visszafizetendő támogatás összegének részletekben történő megfizetését, amennyiben a visszafizetés miatt a család egy főre jutó jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege alá csökken.

12. § (1) A nem rendszeres pénzbeli szociális ellátást a határozat kézbesítésétől számított 5 napon belül a házipénztárból kell kifizetni.

(2) A kérelmező rendkívüli élethelyzetére tekintettel a polgármester jogosult az ellátás azonnali készpénzben történő kifizetésének engedélyezésére. Erről a képviselő-testületet – a soron következő ülésén – tájékoztatni kell.

13. § A szociális ellátás vagy alapszolgáltatás megállapítása iránti kérelmet elbírálni jogosult megkeresése alapján a Boldogkőváraljai Közös Önkormányzati Hivatal ellenőrzi a megállapított támogatás felhasználását.

Települési támogatás

14. § (1) Települési támogatást lehet nyújtani annak a személynek, aki átmenetileg nehéz anyagi helyzetbe került, amennyiben a kiadásai olyan mértékűek, hogy azok veszélyeztetik a személy, vagy a családja megélhetésének biztonságát, illetve az életkörülményeire tekintettel támogatásra szorul.

(2) A települési támogatás természetbeni ellátás formájában (például: tüzelő, élelmiszer) is biztosítható.

(3) A települési támogatás iránti kérelemhez mellékelni kell - a 9. §-ban megjelölt okiratokon kívül- a felmerült kiadásokat és a megélhetés biztonságát veszélyeztető helyzetet alátámasztó okiratokat.

(4) Települési támogatást ugyanazon személy részére évente egy alkalommal lehet megállapítani.

15. § (1) Az önkormányzat képviselő-testülete a helyi viszonyokat megvizsgálva, a lakókörnyezet tisztán, rendben tartása érdekében pénzbeli szociális ellátás formájában lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez hivatalból, a vagyoni és jövedelmi helyzetre tekintet nélkül települési támogatásban részesíti a településen életvitelszerűen élő azon személyeket - ingatlanhasználókat -, akiknek a településen a szilárd hulladék gyűjtése és elszállítása kapcsán hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díjfizetési kötelezettségük keletkezik.

(2) A támogatás ingatlan használathoz kapcsolódik.

(3) A támogatás mértéke az ingatlanhasználat után keletkező havi rendszeres hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díj teljes összege.

(4) A mindenkori szilárd hulladékszállítást ellátó közszolgáltató a szilárd hulladékszállítással kapcsolatban keletkezett fizetési kötelezettségről Boldogkőváralja Község Önkormányzata (3885 Boldogkőváralja, Petőfi u. 28.) fizető fél részére havonta egyösszegű számlát állít ki, amelyen feltüntetett fizetési kötelezettségnek az Önkormányzat átutalással tesz eleget.

16. § (1) Az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként települési temetési támogatás állapítható meg annak a személynek, aki az elhunyt személy eltemettetéséről gondoskodott.

(2) A települési temetési támogatás összege 20.000.-Ft.

(3) Az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként nyújtott települési temetési támogatás iránti kérelmet a haláleset anyakönyvezését követő 30 napon belül lehet benyújtani. A kérelemhez mellékelni kell a halotti anyakönyvi kivonat másolati példányát és a temetés költségeit igazoló számlákat eredeti példányban.

(4) A helyben szokásos legolcsóbb temetés költsége 150.000.-Ft. összeg.

Rendkívüli települési támogatás

17. § (1) A képviselő-testület rendkívüli települési támogatást nyújt az átmeneti jelleggel létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint időszakosan, vagy tartósan létfenntartási gondokkal küzdő családok és személyek részére.

(2) Rendkívüli élethelyzetnek kell tekinteni, ha a kérelmező

  • a) családját elemi csapás érte,
  • b) közlekedési balesetben vagy bűncselekmény sértettjeként súlyos, maradandó egészségkárosodással járó sérülést szenved,
  • c) egyéb hirtelen bekövetkező, előre nem várt családi tragédia elszenvedője.

(3) Létfenntartási gondnak kell tekinteni, ha a kérelmező

  • a) megélhetése valamilyen előre nem látható esemény bekövetkezése során, igazolt módon veszélyeztetve van,
  • b) olyan - kérelmezőnek fel nem róható okból bekövetkezett - váratlan anyagi kiadás jelentkezik, amely veszélyezteti

létfenntartásának biztosítását.

Köztemetés

18. § (1) A polgármester köztemetés esetén csak a helyben szokásos legolcsóbb temetés iránt intézkedhet ( 16. § (4) bekezdés).

(2) Különös méltánylást érdemlő körülmények fennállása esetén kérelemre részben vagy egészben mentesíthető az eltemettetésre köteles személy a köztemetés költségeinek megtérítése alól, ha a családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-át nem haladja meg.

(3) Amennyiben a polgármester a köztemetés költségeinek az eltemettetésre köteles személy általi megtérítését rendeli el, maximum 12 havi részletfizetés engedélyezhet. Az első részlet megfizetésének határideje a részletfizetést megállapító határozat jogerőre emelkedését követő hónap utolsó napja.

Étkeztetés

19. § (1) Szociális étkeztetés keretében napi egyszeri meleg étkezést kérelmezhet aki:

  • a) nyugdíjban, nyugdíjszerű ellátásban részesül és családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-át nem haladja meg,
  • b) egészségi állapota miatt átmenetileg rászorul és napi egy meleg étkezés részére és családja részére másképpen nem biztosítható.

(2) A fizetendő térítési díj összege 320-Ft./adag.

(3) Egy fő csak egy szociális ebédet igényelhet.

(4) A (2) bekezdésben meghatározott térítési díj az általános forgalmi adót nem tartalmazza.

Házi segítségnyújtás

20. § Boldogkőváralja Község Önkormányzata a házi segítségnyújtás szociális alapszolgáltatási feladatokat az Abaúj-Hegyközi Többcélú Kistérségi Társulás által fenntartott Abaúj-Hegyközi Gyermekjóléti és Szociális Alapszolgáltatási Körzet (3895 Gönc, Petőfi út 8.) révén látja el.

Családsegítés

21. § Boldogkőváralja Község Önkormányzata a családsegítés szociális alapszolgáltatási feladatokat az Abaúj-Hegyközi Többcélú Kistérségi Társulás által fenntartott Abaúj-Hegyközi Gyermekjóléti és Szociális Alapszolgáltatási Körzet (3895 Gönc, Petőfi út 8.) révén látja el.

Záró rendelkezések

22. § (1) Ez a rendelet 2015. március 1-jén lép hatályba.

(2) Ezt a rendeletet az Szt. és a 63/2006. (III.27.) Korm. rendeletrendelkezéseivel összhangban kell alkalmazni.

(3) Hatályát veszti a helyi szociális igazgatásról és ellátásokról szóló 10/2012.(IX.11.) önkormányzati rendelet.


[1] Az önkormányzati rendeletet a Boldogkőváralja Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2021. (IX. 16.) önkormányzati rendelete 10. §-a hatályon kívül helyezte 2021. szeptember 17. napjával.