Boldogkőváralja Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2020.(XI.4.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa támogatás helyi szabályairól

Hatályos: 2020. 11. 05- 2021. 11. 18

Boldogkőváralja Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2020.(XI.4.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa támogatás helyi szabályairól1

2020.11.05.

Boldogkőváralja Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörben, a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132. § (4) bekezdése g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdése 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet célja, hatálya

1. § (1) A Magyarország 2020. évi központi költségvetésről szóló 2019. évi LXXI. törvény 3. mellékletének I. 8. pontjában szabályozott, települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó támogatása jogcímen az önkormányzat vissza nem térítendő támogatást nyert.

(2) E rendelet célja, hogy Boldogkőváralja településen élők részére támogatást nyújtson. A szociális rászorultság alapján meghatározza a természetben nyújtott szociális ellátás, települési támogatás, egyszeri szociális célú tűzifa (a továbbiakban: tűzifa) juttatás jogosultsági feltételeit, az igénylés és az odaítélés menetét.

(3) E rendelet hatálya kiterjed Boldogkőváralja község közigazgatási területén lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező állampolgárokra, akik életvitelszerűen itt tartózkodnak.

2. A támogatás feltételei, mértéke

2. § (1) Az önkormányzat a rászoruló személyeknek a rendelkezésére álló keret mértékéig vissza nem térítendő természetbeni támogatást állapíthat meg, tűzifát biztosíthat. A települési önkormányzat a tűzifában részesülőtől ellenszolgáltatást nem kér. A tűzifa szállításából származó költségek a települési önkormányzatot terhelik.

(2) A támogatás megállapításakor előnyben kell részesíteni azt a személyt, aki:

a) aktív korúak ellátására,

b) időskorúak járadékára,

c) települési támogatásra (különös tekintettel a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viselésével kapcsolatos támogatásban részesülők) jogosult,

d) gyermekét, vagy gyermekeit egyedül neveli,

e) 3 vagy annál több gyermeket nevel,

f) rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermeket gondoz,

g) egyedül élő nyugdíjas, vagy a vele egy háztartásban élő, szintén nyugdíjas házastársával, élettársával együtt mindketten elmúltak 70 évesek és a település területén nem él nagykorú gyermekük,

h) egyedül élő és rokkantsági vagy rehabilitációs ellátásban részesül,

i) közmunka-programban vesz részt,

j) egyéb, rendkívüli életkörülmények között él.

(3) A támogatási kérelem elbírálásakor különösen előnyben kell részesíteni azt a személyt, akinek esetében a (2) bekezdésben meghatározott feltételek közül, egyidejűleg több feltétel is fennáll.

(4) A (2) bekezdésbe nem tartozó kérelmező esetében kivételesen méltányolható élethelyzetben lévők részesülhetnek tűzifa támogatásban.

(5) A tűzifa támogatás ugyanazon lakott ingatlanra háztartásonként egy jogosultnak állapítható meg, egy fűtési igényben csak egy alkalommal (kivéve kihűlés vagy fagyhalál veszélyének fennállását).

(6) A tűzifa támogatás kizárólag természetbeni ellátás formájában nyújtható legfeljebb 3 erdei m3 mennyiségben, függetlenül a lakásban élő személyek számától. Amennyiben egy ingatlanról több kérelem érkezik, az elbírálás a kérelem beérkezésének sorrendjében történik.

3. § (1) Nem jogosult tűzifa támogatásra – függetlenül a 2. § - ban meghatározott feltétel teljesülésétől – az a személy, család

a) aki erdőgazdálkodó, erdőtulajdonos vagy az elmúlt 2 évben engedéllyel fakitermelést végzett.

b) azon ingatlan vonatkozásában, mely tűzifával egyáltalán nem fűthető.

(2) Az üresen álló, nem lakott ingatlanra, amelyben életvitelszerűen senki nem él, a támogatás nem kérhető.

3. A támogatás igénylésének menete

4. § (1) A támogatás megállapítása iránti eljárás e rendelet 1. melléklete szerinti kérelemre vagy hivatalból indul.

(2) A kérelmet 2020. december 31. napjáig lehet benyújtani az Abaújszántói Közös Önkormányzati Hivatal Boldogkőváraljai Kirendeltségében (3885 Boldogkőváralja, Petőfi Sándor utca 28.). A határidő elmulasztása jogvesztő.

(3) A jogosultságról Boldogkőváralja Községi Önkormányzat Képviselő-testülete egyedi határozattal dönt.

(4) A tűzifa átvételét a jogosult a rendelet 2. mellékletét képező átvételi elismervény aláírásával igazolja. A tűzifa kiosztásáról és házhozszállításáról 2021. február 15. napjáig az önkormányzat térítésmentesen gondoskodik.

4. Záró rendelkezések

5. § (1) Ez a rendelet a kihirdetés napját követő napon lép hatályba.

(2) Hatályát veszti a szociális célú tűzifa támogatás helyi szabályairól szóló 6/2019.(IX.18.) önkormányzati rendelet.

1

Az önkormányzati rendeletet a Boldogkőváralja Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2021. (XI. 18.) önkormányzati rendelete 6. §-a hatályon kívül helyezte 2021. november 19. napjával.