Boldogkőváralja Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2020.(VI.30.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2020. 07. 01- 2022. 01. 24

Boldogkőváralja Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2020.(VI.30.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

2020.07.01.

Boldogkőváralja Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva – a Boldogkőváraljai Roma Nemzetiségi Önkormányzat véleményének kikérésével – a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § A rendelet célja, hogy a kulturális igények figyelembevételével – a hagyományok, lehetőségek és helyi sajátosságok alapján – határozza meg a településen ellátandó közművelődési alapszolgáltatások körét, feladatellátásának formáját, módját és mértékét.

2. § A rendelet hatálya Abaújszántó közigazgatási területén a közművelődési tevékenységben résztvevőkre, az önkormányzat fenntartásában működő közösségi színtérre, a közművelődési célok megvalósításában az önkormányzattal együttműködő szervezetekre terjed ki.

2. Az ellátandó közművelődési alapszolgáltatások köre

3. § Az önkormányzat kötelező közművelődési feladatként a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 76. § (3) bekezdés a) pontjában, valamint b) pontjában meghatározott közművelődési alapszolgáltatást látja el.

3. A közművelődési feladatok ellátásának szervezeti keretei

4. § (1) Az önkormányzat a közművelődési feladatait közösségi színtér fenntartásával biztosítja. A közösségi színtér működtetésének helyszíne:

a) Közösségi Ház (3885 Boldogkőváralja, Kossuth Lajos utca 63.)

b) Faluház (3885 Boldogkőváralja, Kossuth Lajos utca 40.)

(2) Az önkormányzat a közművelődési feladatainak ellátásában együtt kíván működni:

a) közművelődési feladatokat is ellátó civil szervezetekkel,

b) az egyházakkal,

c) a településen működő nemzetiségi önkormányzattal,

d) közművelődési tevékenységet is folytató természetes és jogi személyekkel,

e) közművelődési feladatokat ellátó egyéb intézményekkel.

4. Közművelődési feladatellátás finanszírozása

5. § (1) Az önkormányzat a rendeletben megfogalmazott közművelődéssel kapcsolatos feladatait az éves költségvetésben az erre a célra rendelkezésre álló keretösszeg erejéig kormányzati funkció keretében látja el.

(2) A feladatellátás forrása a központi költségvetésből származó állami hozzájárulás és egyéb támogatás, a saját bevétel, valamint a különböző pályázatokon elnyerhető pályázati összeg.

5. Közművelődési tevékenység irányítása és ellenőrzése

6. § A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény és e rendelet által meghatározott közművelődési feladatokkal kapcsolatos fenntartói, felügyeleti és más jogköröket a képviselő-testület gyakorolja.

6. Záró rendelkezések

7. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.