Boldogkőváralja Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2021. (IX. 16.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról

Hatályos: 2021. 09. 17

Boldogkőváralja Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2021. (IX. 16.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról

Boldogkőváralja Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 62.§ (2) bekezdésében, a 92. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet célja

1. § A rendelet célja, hogy meghatározza az önkormányzat által biztosított szociális ellátásokat, a személyes gondoskodást nyújtó szociális alapszolgáltatások formáit, a szolgáltatások igénybevételének módját, és az azokért fizetendő térítési díjak mértékét.

2. A rendelet hatálya

2. § (1) A rendelet hatálya kiterjed a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szoctv.) 3. § (1) bekezdése szerinti személyekre, akik Boldogkőváralja településen bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkeznek, és életvitelszerűen az igazolt címen élnek.

(2) A rendelet hatálya továbbá kiterjed az Szoctv. 3. § (2) és (3) bekezdésében, továbbá a 6. és 7. §-aiban megjelölt személyekre.

3. Eljárási rendelkezések

3. § (1) A rendeletben szabályozott szociális ellátások a Szoctv.-ben meghatározott módon vehetők igénybe.

(2) A szociális ellátások igénybevételére irányuló kérelmeket az ellátást nyújtó intézményhez, valamint az Abaújszántói Közös Önkormányzati Hivatal Boldogkőváraljai Kirendeltségéhez (3885 Boldogkőváralja, Petőfi Sándor utca 28.) lehet benyújtani az erre a célra rendszeresített formanyomtatványon.

(3) A kérelmező köteles a szociális ellátás igénybevételére irányuló kérelemhez mellékelni a formanyomtatványon megjelölt dokumentumokat.

4. Külön eljárás nélküli ellátás nyújtásának esetei

4. § (1) Külön eljárás nélkül akkor biztosítható ellátás, ha az ellátás hiánya az igénylő életét, testi épségét súlyosan veszélyezteti.

(2) A külön eljárás nélküli ellátás biztosítását különösen az alapozza meg, ha az igénybevevő

  • a) önmaga ellátására teljesen képtelen, és nincs olyan hozzátartozója, aki ellátásáról gondoskodna, és ellátása más egészségügyi vagy szociális szolgáltatás biztosításával sem oldható meg,
  • b) háziorvos, kezelőorvos szakvéleménye szerint soron kívüli ellátása indokolt, vagy
  • c) szociális helyzetében, egészségi állapotában olyan kedvezőtlen változás következett be, amely miatt soron kívüli ellátása vált szükségessé.

5. Az intézményi jogviszony megszűnése

5. § Az intézményi jogviszony a Szoctv.-ben foglaltak szerint szűnik meg.

6. Térítési díj

6. § (1) Az intézményi térítési díj a személyes gondoskodás körébe tartozó szociális ellátások ellenértékeként megállapított összeg.

(2) A térítési díj megfizetésére az Szoctv. 114. § (2) bekezdésében meghatározott személyek kötelesek.

(3) Az ingyenes ellátásban részesülők körét a Szoctv. 114. § (3) bekezdése határozza meg.

(4) A szociális alapszolgáltatásokért fizetendő térítési díj jelen rendeletben, az adott szociális ellátásra vonatkozó rendelkezések között kerül meghatározásra.

7. Köztemetés

7. § (1) Boldogkőváralja Községi Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat) természetben nyújtott szociális ellátásként a köztemetés költségeinek megtérítésére kötelezett személyt a megtérítési kötelezettség alól részben vagy egészben mentesítheti, amennyiben a köztemetés költségeinek megtérítésére kötelezett személy családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-át nem haladja meg.

(2) A megtérítési kötelezettség alóli mentesítésről a képviselő-testület dönt.

8. A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások

8. § (1) Az Önkormányzat a szociálisan rászorultak részére a személyes gondoskodást nyújtó ellátások keretein belül az alábbi szociális alapszolgáltatásokat biztosítja:

  • a) étkeztetés,
  • b) házi segítségnyújtás,
  • c) családsegítés.

(2) Az Önkormányzat látja el az étkeztetés feladatát.

(3) Az Önkormányzat a házi segítségnyújtást az Abaúj-Hegyközi Többcélú Kistérségi Társulás által fenntartott Abaúj-Hegyközi Gyermekjóléti és Szociális Alapszolgáltatási Körzet útján biztosítja. A házi segítségnyújtás térítésmentesen vehető igénybe.

(4) Az Önkormányzat a családsegítést az Abaújszántó és Térsége Szociális- és Gyermekjóléti Alapellátási Társulása által fenntartott Abaújszántói Gondozási Központ útján biztosítja.

9. Étkeztetés

9. § (1) Az étkezés keretében azoknak a szociálisan rászorultaknak a legalább napi egyszeri meleg étkeztetéséről kell gondoskodni, akik azt önmaguk, illetve eltartottjaik részére tartósan vagy átmeneti jelleggel nem képesek biztosítani.

(2) Az étkeztetésre rászorultak jogosultsági feltételeinek részletes szabályai:

  • a) Életkora miatt rászorult az a:
    • aa) 65 év alatti személy, aki öregségi nyugdíjban, korhatár előtti ellátásban vagy szolgálati járandóságban részesül és önmaga ellátására időlegesen vagy véglegesen nem képes,
    • ab) 65 év feletti személy, aki öregségi nyugdíjban részesül.
  • b) Egészségi állapota miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki krónikus vagy akut betegsége, fogyatékossága miatt önmaga ellátásáról részben vagy teljesen gondoskodni nem tud:
    • ba) súlyos mozgáskorlátozott,
    • bb) rokkantsági vagy rehabilitációs ellátásban részesül,
    • bc) akut vagy krónikus betegsége miatt önmagát ellátni időlegesen vagy véglegesen nem képes.
  • c) Fogyatékossága miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló törvény alapján fogyatékossági támogatásban részesül, vagy a fogyatékossággal élők nappali ellátását veszi igénybe.
  • d) Pszichiátriai és szenvedélybetegsége miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki fekvőbeteg gyógyintézeti vagy bentlakásos intézeti ellátásban nem részesül, és önmaga ellátására nem, vagy csak részben képes.
  • e) Hajléktalansága miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki lakóhellyel nem rendelkezik.

(3) A rászorultságot a kérelmező a rendszeres pénzellátást megállapító határozat, a tartós betegséget, súlyos mozgáskorlátozottságot, fogyatékosságot, pszichiátriai betegséget a háziorvos, az orvosszakértői szerv szakvéleménye, szakhatósági állásfoglalás, vagy a fekvőbeteg szakellátást nyújtó intézmény vagy területileg illetékes gyógyintézet szakorvosa által kiadott zárójelentés, igazolás alapján igazolja.

(4) Az étkeztetésért fizetendő térítési díj: 320,- Forint/ ellátási nap. A fizetendő térítési díj az általános forgalmi adót nem tartalmazza.

10. Záró rendelkezések

10. § Hatályát veszti a szociális igazgatás és szociális ellátások helyi szabályairól szóló 3/2015. (II.27.) önkormányzati rendelet.

11. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.