Boldogkőváralja Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2021. (IX. 16.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásról

Hatályos: 2021. 09. 17- 2021. 12. 15

Boldogkőváralja Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2021. (IX. 16.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásról

Boldogkőváralja Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132.§ (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdésének 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet célja

1. § A rendelet célja, hogy a Boldogkőváralja község közigazgatási területén élő lakosok szociális biztonságának megőrzése érdekében megállapítsa a települési támogatás keretében nyújtott ellátások formáit, az ellátások jogosultsági feltételeit, valamint az ellátások megállapításának, kifizetésének, folyósításának szabályait a helyi sajátosságok figyelembevételével.

2. A rendelet hatálya

2. § A rendelet hatálya a Boldogkőváralja község közigazgatási területén életvitelszerűen élő, lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező személyekre terjed ki.

3. Eljárási rendelkezések

3. § (1) A rendeletben nem szabályozott kérdésekre a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szoctv.) rendelkezései az irányadók.

(2) Az e rendeletben szabályozott támogatások megállapítása kérelem alapján történik. A támogatások igénylésére irányuló kérelmeket az erre a célra rendszeresített formanyomtatványon lehet benyújtani az Abaújszántói Közös Önkormányzati Hivatal Boldogkőváraljai Kirendeltségén (3885 Boldogkőváralja, Petőfi Sándor utca 28.).

(3) A települési támogatásra való jogosultság elbírálásához a kérelmező köteles a maga és a családjában, vagy a vele egy közös háztartásban élő személyek adataira, vagyoni és személyi viszonyaira vonatkozó igazolásokat, nyilatkozatokat benyújtani. A kérelmező köteles a formanyomtatványon megjelölt, az egyes támogatásokra való jogosultság megállapításához szükséges igazolásokat, dokumentumokat mellékelni.

(4) Az e rendeletben szabályozott támogatásokat igénylők szociális, vagyoni körülményeinek, valamint egészségi állapotának megismerése érdekében szükség szerint környezettanulmányt kell készíteni, továbbá háziorvosi, szakorvosi, védőnői, pedagógiai vélemény, javaslat kérhető.

(5) A jövedelem számításánál a Szoctv.-ben foglaltak szerint kell eljárni.

(6) A megállapított támogatások kifizetéséről Boldogkőváralja Községi Önkormányzat a házipénztáron keresztül gondoskodik.

4. A települési támogatás formái

4. § Boldogkőváralja Községi Önkormányzat Képviselő-testülete

  • a) elhunyt személyek eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként temetési támogatást,
  • b) rendkívüli települési támogatást,
  • c) időskorúak részére támogatást, továbbá
  • d) iskolakezdési támogatást

állapíthat meg a jogosult részére az Szoctv.-ben foglaltak figyelembevételével, valamint az e rendeletben meghatározott feltételek szerint.

5. Temetési támogatás

5. § (1) Temetési támogatásra jogosult az a boldogkőváraljai lakóhellyel rendelkező személy, aki gondoskodott az elhunyt eltemettetéséről és akinek a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének az 500%-át, egyedülélő esetén a havi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 600%-át nem haladja meg.

(2) A temetési támogatás eseti támogatás, amelynek összege 20.000,- forint.

6. Rendkívüli települési támogatás

6. § (1) Rendkívüli települési támogatásban részesül az a személy, aki létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint időszakosan vagy tartósan létfenntartási gondokkal küzd.

(2) Létfenntartást veszélyeztető élethelyzetbe került, létfenntartási gondokkal küzd különösen:

  • a) aki elemi kárt szenvedett,
  • b) aki egy hónapot meghaladóan szakorvosi vagy kórházi kezelés alatt áll,
  • c) aki súlyos balesetet szenvedett,
  • d) abban a lakásban, ahol életvitelszerűen tartózkodik, rendkívüli esemény miatt legalább 100.000,- forintos kár keletkezett.

(3) Rendkívüli települési támogatás az (1) bekezdésben megjelölt azon személynek állapítható meg, akinek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének az 500 %-át, egyedülélő esetén annak 600 %-át.

7. Időskorúak támogatása

7. § (1) Az önkormányzat évente egy alkalommal támogatást nyújt azon boldogkőváraljai lakcímmel rendelkező személynek, aki a 60. életévét betöltötte, és részére a tárgyévben a Magyar Államkincstár – Nyugdíjfolyósító Igazgatóság ellátást folyósít, amennyiben az ellátásának havi összege nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum tízszeresét.

(2) A támogatás összegéről a Képviselő-testület évente határozatban dönt.

8. Iskolakezdési támogatás

8. § Az önkormányzat évente egy alkalommal támogatást nyújt azon boldogkőváraljai lakcímmel rendelkező, életvitelszerűen Boldogkőváralján élő, középfokú oktatási intézmény nappali tagozatán tanulmányokat folytató személy részére, akinek a családjában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkor legkisebb összegének 800%-át. A támogatás összegéről a Képviselő-testület évente határozatban dönt.

9. Záró rendelkezés

9. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.