Boldogkőváralja Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2021. (IX. 16.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásról

Hatályos: 2023. 05. 27- 2023. 09. 28

Boldogkőváralja Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2021. (IX. 16.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásról

2023.05.27.

Boldogkőváralja Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132.§ (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdésének 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet célja

1. § A rendelet célja, hogy a Boldogkőváralja község közigazgatási területén élő lakosok szociális biztonságának megőrzése érdekében megállapítsa a települési támogatás keretében nyújtott ellátások formáit, az ellátások jogosultsági feltételeit, valamint az ellátások megállapításának, kifizetésének, folyósításának szabályait a helyi sajátosságok figyelembevételével.

2. A rendelet hatálya

2. § A rendelet hatálya a Boldogkőváralja község közigazgatási területén életvitelszerűen élő, lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező személyekre terjed ki.

3. Eljárási rendelkezések

3. § (1) A rendeletben nem szabályozott kérdésekre a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szoctv.) rendelkezései az irányadók.

(2) Az e rendeletben szabályozott támogatások megállapítása kérelem alapján történik. A támogatások igénylésére irányuló kérelmeket az erre a célra rendszeresített formanyomtatványon lehet benyújtani az Abaújszántói Közös Önkormányzati Hivatal Boldogkőváraljai Kirendeltségén (3885 Boldogkőváralja, Petőfi Sándor utca 28.).

(3) A települési támogatásra való jogosultság elbírálásához a kérelmező köteles a maga és a családjában, vagy a vele egy közös háztartásban élő személyek adataira, vagyoni és személyi viszonyaira vonatkozó igazolásokat, nyilatkozatokat benyújtani. A kérelmező köteles a formanyomtatványon megjelölt, az egyes támogatásokra való jogosultság megállapításához szükséges igazolásokat, dokumentumokat mellékelni.

(4) Az e rendeletben szabályozott támogatásokat igénylők szociális, vagyoni körülményeinek, valamint egészségi állapotának megismerése érdekében szükség szerint környezettanulmányt kell készíteni, továbbá háziorvosi, szakorvosi, védőnői, pedagógiai vélemény, javaslat kérhető.

(5) A jövedelem számításánál a Szoctv.-ben foglaltak szerint kell eljárni.

(6) A megállapított támogatások kifizetéséről Boldogkőváralja Községi Önkormányzat a házipénztáron keresztül gondoskodik.

4. A települési támogatás formái

4. § Boldogkőváralja Községi Önkormányzat Képviselő-testülete

a) elhunyt személyek eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként temetési támogatást,

b) rendkívüli települési támogatást,

c) időskorúak részére támogatást, továbbá

d) iskolakezdési támogatást

e)1 egyszeri természetbeni támogatást

állapíthat meg a jogosult részére az Szoctv.-ben foglaltak figyelembevételével, valamint az e rendeletben meghatározott feltételek szerint.

5. Temetési támogatás

5. § (1)2 Temetési támogatásra jogosult az a boldogkőváraljai lakóhellyel rendelkező személy, aki gondoskodott az elhunyt eltemettetéséről, és akinek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének tízszeresét nem haladja meg.

(2)3 A temetési támogatás eseti támogatás, amelynek összege 50. 000,- forint.

(3)4 A temetési támogatáshoz kapcsolódó feladat-és hatáskört a Képviselő-testület a Polgármesterre ruházza át. Az átruházott feladat- és hatáskör alapján a Polgármester jogosult a temetési támogatás megállapítására vagy a temetési támogatás megállapítására irányuló kérelem elutasításra.

6. Rendkívüli települési támogatás

6. § (1) Rendkívüli települési támogatásban részesül az a személy, aki létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint időszakosan vagy tartósan létfenntartási gondokkal küzd.

(2) Létfenntartást veszélyeztető élethelyzetbe került, létfenntartási gondokkal küzd különösen:

a) aki elemi kárt szenvedett,

b) aki egy hónapot meghaladóan szakorvosi vagy kórházi kezelés alatt áll,

c) aki súlyos balesetet szenvedett,

d) abban a lakásban, ahol életvitelszerűen tartózkodik, rendkívüli esemény miatt legalább 100.000,- forintos kár keletkezett.

(3) Rendkívüli települési támogatás az (1) bekezdésben megjelölt azon személynek állapítható meg, akinek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének az 500 %-át, egyedülélő esetén annak 600 %-át.

7. Időskorúak támogatása

7. § (1)5 Az önkormányzat évente egy alkalommal támogatást nyújt azon boldogkőváraljai lakcímmel rendelkező személynek, aki a 60. életévét betöltötte, és amennyiben az ellátásának havi összege nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének tízszeresét.

(2) A támogatás összegéről a Képviselő-testület évente határozatban dönt.

8. Iskolakezdési támogatás

8. § Az önkormányzat évente egy alkalommal támogatást nyújt azon boldogkőváraljai lakcímmel rendelkező, életvitelszerűen Boldogkőváralján élő, középfokú oktatási intézmény nappali tagozatán tanulmányokat folytató személy részére, akinek a családjában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkor legkisebb összegének 800%-át. A támogatás összegéről a Képviselő-testület évente határozatban dönt.

8/A.6 Egyszeri települési támogatás

8/A. § (1)7 Amennyiben az önkormányzat költségvetésében a szociális ellátásokra biztosított keretösszeg lehetővé teszi, a családok téli időszakban megnövekedett kiadásai enyhítésére a képviselő-testület évente egy alkalommal – lakóingatlanonként egy jogosult személy részére – egyszeri települési támogatást nyújt.

(2) A támogatásra az a személy jogosult, akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének tízszeresét.

(3) Az azonos lakóingatlanban élő személyek közül csak egy kérelmező részére állapítható meg a támogatás. Amennyiben egy ingatlanról több kérelem érkezik, az elbírálás a kérelmek beérkezésének sorrendjében történik.

(4)8 Az egyszeri települési támogatás pénzbeli vagy – élelmiszerutalvány/élelmiszercsomag formájában – természetbeni támogatásként nyújtható, amelynek összegéről és a kérelem benyújtásának részleteiről (időpont, határidő) a képviselő-testület évente határozatban dönt.

9. Záró rendelkezés

9. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1

A 4. § e) pontját a Boldogkőváralja Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2021. (XII. 15.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

2

Az 5. § (1) bekezdése a Boldogkőváralja Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2023. (V. 26.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

3

Az 5. § (2) bekezdése a Boldogkőváralja Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2023. (V. 26.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

4

Az 5. § (3) bekezdését a Boldogkőváralja Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2021. (XII. 15.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be.

5

A 7. § (1) bekezdése a Boldogkőváralja Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2023. (V. 26.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

6

A 8/A. alcímet (8/A. §) a Boldogkőváralja Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2021. (XII. 15.) önkormányzati rendelete 3. §-a iktatta be. A 8/A. alcím címe a Boldogkőváralja Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (XII. 15.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

7

A 8/A. § (1) bekezdése a Boldogkőváralja Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (XII. 15.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

8

A 8/A. § (4) bekezdése a Boldogkőváralja Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (XII. 15.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.