Boldogkőváralja Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2022. (XI. 30.) önkormányzati rendelete

a köztemetőről és a temetkezés rendjéről

Hatályos: 2022. 12. 01

Boldogkőváralja Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2022. (XI. 30.) önkormányzati rendelete

a köztemetőről és a temetkezés rendjéről

2022.12.01.

Boldogkőváralja Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja:

1. Általános rendelkezések

1. § A rendelet hatálya kiterjed

a) Boldogkőváralja község köztemetőjére,

b) Boldogkőváralja község köztemetőjének fenntartásával, üzemeltetésével kapcsolatos tevékenységekre, illetve az ezen tevékenységeket végzőkre,

c) Boldogkőváralja község köztemetőjében végzett temetkezési szolgáltatási tevékenységekre, illetve az ezen tevékenységeket végzőkre, valamint

d) a temetőlátogatókra.

2. § A rendeletben használt fogalmak alatt a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvényben használt fogalmakat kell érteni.

3. § Boldogkőváralja község köztemetője (a továbbiakban: köztemető) az ingatlan-nyilvántartásban Boldogkőváralja, 04 helyrajzi számon nyilvántartott ingatlanon (kivett temető, ravatalozó), valamint Boldogkőváralja, 22 helyrajzi számon nyilvántartott ingatlanon (kivett temető) helyezkedik el.

4. § A köztemető Boldogkőváralja Községi Önkormányzat (a továbbiakban: önkormányzat) tulajdonában áll. A köztemető fenntartója és üzemeltetője az önkormányzat (a továbbiakban: üzemeltető). Az önkormányzat gondoskodik a köztemető, valamint a köztemető területén található épület fenntartásáról és üzemeltetéséről.

2. A temető használatának és igénybevételének szabályai

5. § (1) A köztemető folyamatosan nyitva tart.

(2) A köztemetőben mindenki a hely jellegének megfelelő magatartást köteles tanúsítani. Tilos minden olyan magatartás, tevékenység, amely a kegyeleti érzést és a szertartástok rendjét sérti, valamint a látogatókat megbotránkoztatja.

(3) A gyászszertartások ideje alatt tilos építési, szállítási munkákat végezni, továbbá tartózkodni kell minden olyan cselekménytől, ami a szertartást zavarhatja, a kegyeleti érzést sértheti.

(4) A köztemető környezetének védelme, rendjének és tisztaságának megőrzése minden temetőlátogató kötelessége.

(5) A temetési hellyel rendelkezni jogosult köteles a temetési hely gondozását, gyomtalanítását rendszeresen elvégezni.

(6) A köztemetőben 1 méternél magasabbra növő növény csak az üzemeltető előzetes hozzájárulásával ültethető.

(7) A köztemetőben lévő fa csak az üzemeltető előzetes hozzájárulásával vágható ki.

(8) A köztemetőben munkát – a sírgondozás és a sírok beültetése kivételével – csak az üzemeltető által engedélyezett és meghatározott időben lehet végezni. A munka megkezdésének és befejezésének idejét az üzemeltetőnek be kell jelenteni.

(9) Padot, ülőhelyet elhelyezni a köztemetőben csak az üzemeltető engedélyével és az üzemeltető által kijelölt helyre lehet.

(10) Építőanyagot a köztemetőbe beszállítani, építési és bontási munkát megkezdeni, vagy bontási anyagot elszállítani csak az üzemeltető hozzájárulásával lehet. Az építési hulladékot a keletkezésétől számított 3 napon belül el kell szállítani.

(11) A köztemetőben csak a temetési hely díszítésére szolgáló, a kegyeleti jelleget nem sértő tárgyak, növények helyezhetők el. Az engedély nélküli, vagy a temető rendjét zavaró tárgyakat, növényeket az üzemeltető az elhelyezővel eltávolíttatja.

(12) A köztemető területére állat nem vihető be. Kivételt képeznek az úgynevezett munkakutyák (például: szolgálati kutya, vakvezető kutya).

(13) Az üzemeltető kizárólag a temetési hely gondozásával összefüggésben keletkezett hulladék összegyűjtése és tárolása céljából a köztemető területén hulladékgyűjtőket helyez el és gondoskodik azok rendszeres ürítéséről. A köztemetőben keletkező hulladékot az üzemeltető által kijelölt helyen kell elhelyezni.

3. Temetési helyek és azok használatának rendje

6. § (1) A köztemetőben az alábbi temetési helyek állnak rendelkezésre:

a) egyes sírhely,

b) kettes sírhely,

c) urnasírhely.

(2) A temetési hely felett rendelkezési jogosultságot annak megváltásával lehet szerezni. A temetési hely felett az rendelkezik, aki a temetési helyet megváltotta.

(3) A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama

a) a koporsós betemetés, illetve rátemetés napjától számított 25 év,

b) urnasírhely esetén 10 év.

(4) A temetési hely feletti rendelkezési jog a (3) bekezdésben foglalt rendelkezési idő lejárta után meghosszabbítható (újraváltható). A temetési hely felett rendelkezni jogosult kérelmére az újraváltás időtartama a (3) bekezdésben meghatározott használati időnél lehet rövidebb, de a (3) bekezdés a) pontjában meghatározott esetben 10 év, a (3) bekezdés b) pontja esetében 5 év. Az újraváltásért díjat nem kell fizetni, az újraváltás díjmentesen történik.

(5) A temetési hely megváltása díjmentesen történik.

(6) Amennyiben a temetési hellyel rendelkezni jogosult a temetési helyet a rendelkezési jog lejártáig ismételten nem váltja meg, a temetési hely feletti rendelkezési jog megszűnik, és az üzemeltető a temetési helyet újra értékesítheti.

4. Záró rendelkezések

7. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.