Boldogkőváralja Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2023. (IX. 28.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa támogatás helyi szabályairól

Hatályos: 2023. 09. 29- 2023. 09. 29

Boldogkőváralja Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2023. (IX. 28.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa támogatás helyi szabályairól

2023.09.29.

Boldogkőváralja Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet célja, hatálya

1. § (1) E rendelet célja, hogy a Boldogkőváralja településen élők részére – szociális rászorultság alapján – meghatározza a természetben nyújtott, egyszeri szociális célú tűzifa támogatás jogosultsági feltételeit, az igénylés és az odaítélés szabályait.

(2) E rendelet hatálya kiterjed Boldogkőváralja község közigazgatási területén lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező, életvitelszerűen a településen élő állampolgárokra.

2. A támogatás feltételei, mértéke

2. § (1) Az önkormányzat a rendelkezésére álló keret mértékéig vissza nem térítendő természetbeni támogatást állapíthat meg, tűzifát biztosíthat azon szociálisan rászorulók részére, akiknek a családjában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének tízszeresét (285.000.-Ft-ot).

(2) Az önkormányzat a tűzifában részesülőtől ellenszolgáltatást nem kér, a tűzifa szállításából származó költségek az önkormányzatot terhelik.

(3) A támogatás megállapításakor előnyben kell részesíteni azt a személyt, aki:

a) aktív korúak ellátására,

b) időskorúak járadékára,

c) települési támogatásra (különös tekintettel a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viselésével kapcsolatos támogatásban részesülő) jogosult,

d) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben (Gyvt.) szabályozott, halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevel.

(4) Az azonos lakóingatlanban élő személyek közül csak egy kérelmező részére állapítható meg a támogatás. Amennyiben egy ingatlanról több kérelem érkezik, az elbírálás a kérelem beérkezésének sorrendjében történik.

(5) A tűzifa támogatás kizárólag természetbeni ellátás formájában nyújtható – függetlenül a lakásban élő személyek számától – legfeljebb 3 erdei m3 mennyiségben.

3. § Nem jogosult tűzifa támogatásra – függetlenül a 2. §-ban meghatározott feltétel teljesülésétől – az a személy, akinek lakása tűzifával nem fűthető.

4. § Az a személy, aki a támogatásban való részesülés érdekében valótlan adatokat ad meg, két évre kizárásra kerül a szociális célú tűzifa támogatásból.

3. A támogatás igénylésének menete

5. § (1) A támogatás megállapítása iránti kérelmet az 1. melléklet szerinti nyomtatványon, 2023. október 31. napjáig lehet benyújtani az Abaújszántói Közös Önkormányzati Hivatal Boldogkőváraljai Kirendeltségében (3885 Boldogkőváralja, Petőfi Sándor utca 28.). A határidő elmulasztása jogvesztő.

(2) A jogosultságról Boldogkőváralja Községi Önkormányzat Képviselő-testülete egyedi határozattal dönt.

(3) A tűzifa átvételét a jogosult a rendelet 2. mellékletét képező átvételi elismervény aláírásával igazolja.

4. Záró rendelkezések

6. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

7. § Hatályát veszti a szociális célú tűzifa támogatás helyi szabályairól szóló 7/2022. (X. 27.) önkormányzati rendelet.