Felsővadász község Önkormányzat Képviselőtestületének 7/2013. (IX.11.) önkormányzati rendelete

a települési önkormányzat tulajdonában álló közterületek filmforgatási célú használatáról

Hatályos: 2013. 09. 12

Felsővadász község Önkormányzat Képviselőtestületének

7/2013. (IX.11.) önkormányzati rendelete

a települési önkormányzat tulajdonában álló közterületek filmforgatási célú használatáról

Felsővadász község Önkormányzatának Képviselőtestülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva és a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény (továbbiakban: Mktv.) 34.§. (5) és 37.§. (4) és (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

  1. §.
  1. A hatósági szerződés jóváhagyásának egyedi feltételeként kell meghatározni mindazon előírásokat, amelyeket a kérelmezett közterület-használattal kapcsolatban a közútkezelő a véleményében, a forgalomtechnikai kezelő-üzemeltető az általa jóváhagyott folytán érintet szerv, szervezet nyilatkozatában meghatároz. A közút területhasználatára vonatkozó közútkezelői vélemény hiányában a hatósági szerződés nem hagyható jóvá.


  1. A filmforgatás során az érintett közterület melletti lakó ingatlanok gyalogos vagy gépkocsival történő megközelítését a közterület-használó köteles folyamatosan biztosítani. E kötelezettségét nem tartalmazó hatósági szerződés nem hagyható jóvá.
  2. A filmforgatás célú közterület-használat nem haladhatja meg az egy hét időtartamot.
  3. Vasárnapra és ünnepnapra vonatkozó közterület-használat nem hagyható jóvá. A közterület-használat naponta 7 és 21 óra közötti időtartamra vonatkozhat.
  4. A forgatást akadályozó, de a kérelmezőnek nem felróható, valamint a rendkívüli természeti események esetén a közterület-használati engedélyt olyan időtartamban kell meghosszabbítani és a közterület-használatot engedélyezni, ameddig a folmforgatás akadályozott volt. A közterület-használatot ilyen esemény esetén az akadály elhárulása után, természeti esemény esetén az esetleges kárelhárítást és helyreállítást követően újra biztosítani kell.
  5. Ha a Mktv. szerinti hatósági szerződés megküldésének időpontjában a közterületre vonatkozóan érvényes közterület-használati szerződés van, a közterület-használat jóváhagyását meg kell tagadni.
  6. Kizárólag stáb-parkolás vagy technikai kiszolgálás céljából történő közterület használathoz az e rendelet szerinti közterület-használati hozzájárulás szükséges.






  • 2 -


  1. §.


  1. A közterület filmforgatási célú használatáért 200.-Ft/m2/stáb, stáb parkolása esetén 100.-Ft/m2/nap közterület-használati díjat kell fizetni.
  2. Mentes a közterület használati díj alól:
  1. az önkormányzat megrendelésére készülő film forgatása,
  2. községi ünnepségeken, rendezvényeken az önkormányzat intézményei által készített felvétel forgatása, vagy
  3. oktatási, tudományos, ismeretterjesztést szolgáló felvétel forgatása.
  1. §.

A filmforgatás célú közterület-használattal összefüggő, Mktv-ben meghatározott képviselőtestületi hatásköröket a polgármester gyakorolja.

  1. §.

A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.


Felsővadász, 2013. szeptember 11.



Fehér Krisztián                                                                             Fürjesné Jadlóczki Dóra

polgármester                                                                                               jegyző


A rendelet kihirdetve.

Homrogd, 2013. szeptember 11.



                          Fürjesné Jadlóczki Dóra

                                        jegyző