Felsővadász község képviselő testületének 3/2015 (IV.8.) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladékok nyílttéri égetéséről

Hatályos: 2015. 04. 09

Felsővadász község Önkormányzat Képviselőtestületének

3/2015 (IV.08.) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladékok nyílttéri égetéséről


Felsővadász község Önkormányzat Képviselőtestülete a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46.§.(1) bekezdésének c.) pontja, valamint a 48.§.(3) bekezdésének b.) pontja alapján a következőket rendeli el:

1.§.

A rendelet célja Felsővadász község területén a környezetvédelmi intézkedések hatékonyságának növelése, így a levegőtisztaság védelme érdekében az avar és kerti hulladékok nyílttéri égetésére vonatkozó szabályok megállapítása, melyek a levegő tisztaságát az elvárható és betartható módon biztosítják.

2.§.

A rendelet hatálya Felsővadász község közigazgatási területére terjed ki, melyen a beépített és beépítetlen terület egyaránt értendő.

3.§.

A rendelet személyi hatálya kiterjed Felsővadász község közigazgatási területén valamennyi természetes és jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságra, amennyiben a település területén ingatlannal- tulajdonnal bírnak, tevékenységet folytatnak, állandó lakóhellyel, vagy tartózkodási hellyel rendelkeznek.

4.§.

A rendelet alkalmazása szempontjából:

-avar és kerti hulladék: a falomb, a kaszálék, a nyesedék, és az egyéb növényi maradványok (a továbbiakban kerti hulladék),

-hasznosítás: a kerti hulladék komposztálása saját komposztálóban,

-tárolóedény: kuka, egyéb tartály,

- ingatlantulajdonos: az a természetes vagy jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, tulajdonközösség, aki az ingatlant használja függetlenül attól, hogy tulajdonosa, haszonélvezője, birtokosa, kezelője, használója, bérlője az ingatlannak.

5.§.

(1) Az egészséges, kórokozóktól és kártevőktől mentes kerti hulladék komposztálása, hasznosítása javasolt.

(2) Az ingatlantulajdonon keletkező nagyobb mennyiségű kerti hulladék szabályos kezelése az ingatlantulajdonos vagy használó feladata.

6.§.

(1) A 2. §.-ban meghatározott területeken az avar és kerti hulladék égetése - a (3) bekezdésekben megállapított időszak kivételével - tilos!

(2) A kerti hulladék kezeléséről a tulajdonos, illetve a használó köteles gondoskodni.

(3) Az avar és kerti hulladék nyílttéri égetésére minden naptári év március 01 - április 30. napja valamint szeptember 15 - október 31. napja között (vasár-és ünnepnapok kivételével) kerülhet sor.

(4) A (2) bekezdésben foglalt területeken a kerti hulladékot csak olyan helyen és területen szabad elégetni, ahol az égetés személyi biztonságot nem veszélyeztet, vagyoni és környezeti kárt nem okoz.

7.§.

(1) Égetni csak a szomszédos telken lévő épülettől 10 m, saját telken lévő épülettől 5 m távolságon kívül lehet.

(2) Égetni csak úgy szabad, hogy a keletkező hő és füst az emberi egészséget, a környéken lévő zöld növényeket, fát, bokrot ne károsítsa, és a környezetet izgató tevékenység (füst, bűz, pernye) ne álljon fenn.

(3) Az égethető kerti hulladék nem tartalmazhat semmilyen más kommunális, illetve ipari eredetű hulladékot (gumiabroncs, műanyagok, veszélyes hulladékok).

8.§.

(1) Közterületen avar és kerti hulladék égetése tilos, kivéve a jegyző engedélyével.

(2) Lábon álló növényzet, tarló égetése tilos.

(3) Tilos égetni kisfeszültségű, középfeszültségű és nagyfeszültségű vezetékek alatt.

(4) Tilos égetni távközlési vezetékek alatt.

9.§.

(1) Az égetést csak 18 éven felüli személy végezheti.

(2) A tűz őrzéséről és veszély esetén annak eloltásáról az égetést végző köteles gondoskodni. Az égetés helyszínén felszerelt kerti locsolótömlőt, vagy legalább 50 liter vizet tartalmazó edényt, vagy 1 db. 34A vizsgálati tűz oltására alkalmas tűzoltó készüléket kell készenlétbe tartani. Ezen felül lapátot, ásót, vasvillát vagy egyéb kézi szerszámot kell készenlétben tartani, amellyel a tűz terjedése megakadályozható.



10.§.

Az égetés befejeztével a tüzet el kell oltani és a parazsat- vízzel, földtakarással, kézi szerszámokkal- meg kell szüntetni.

11.§.

(1) Az égetést a reggeli és esti talajközi inverzó (levegőréteg hőmérsékleti változása) miatt 10 és 17 óra között kell végezni szélcsöndes időben.

(2) Szeles időben kerti hulladékot égetni tilos!

12.§.

E rendelet kerti hulladék égetésével kapcsolatos rendelkezéseinek betartását a jegyző és a polgármester ellenőrzi és az előírások megszegése esetén a szükséges intézkedéseket megteszi.

13.§.

(1) A jegyző részleges vagy teljes tűzgyújtási tilalmat rendelhet el.

(2) Kerti hulladék nem égethető a hatóságilag elrendelt általános tűzgyújtási tilalom időtartama alatt.

14.§.

A rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.

Felsővadász, 2015. április 08.


Fehér Krisztián                                                                                    Fürjesné Jadlóczki Dóra

polgármester                                                                                                      jegyző



A rendelet kihirdetve.

Felsővadász, 2015. április 08.




                                      Fürjesné Jadlóczki Dóra

                                                    jegyző