Homrogd község képviselő testületének 5/2016 (VIII.23.) önkormányzati rendelete

a helyi építészeti örökség védelméről

Hatályos: 2016. 08. 24

Homrogd község Önkormányzat Képviselőtestületének

 5/2016. (VIII.23.) önkormányzati rendelete

a helyi építészeti örökség védelméről


Homrogd község Önkormányzatának Képviselőtestülete Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (2) bekezdése, és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 57. §. (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, valamint az építészeti örökség helyi védelmének szakmai szabályairól szóló 66/1999. (VIII. 13.) FVM rendelet figyelembe vételével a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

1. §.

(1) A rendelet célja Homrogd község szempontjából meghatározó - a hatályos műemlékvédelmi jogszabályok alapján nem védett - épített értékek védelme, a település építészeti örökségének, arculatának a jövő nemzedékek számára való megtartása, a védett értékek fenntartása és helyreállítása.

(2) A község épített és természeti értékei - tulajdonformára való tekintet nélkül - a község közös kulturális kincseinek részei, ezért fenntartásuk, jelentőségükhöz méltó használatuk és megfelelő bemutatásuk közérdek.

(3) Az (1)-(2) bekezdésben megfogalmazott célok érvényesítése és az ezzel kapcsolatos feladatok ellátása érdekében Homrogd Kközség Önkormányzatának Képviselőtestülete (továbbiakban: Képviselőtestület) a község épített és természeti értékeit települési (a továbbiakban: helyi) védettség alá helyezheti.

2. §.

(1) Az önkormányzati rendelet hatálya kiterjed az építészeti örökség mindazon elemére, amelyet az önkormányzat védetté nyilvánít.

(2) Nem terjed ki a rendelet hatálya a műemléki védettség alatt álló (műemlék, műemlék jellegű, településképi jelentőségű, műemléki jelentőségű terület, műemléki környezet) értékekre. Ha egy helyi védettség alatt álló értéket műemléki védettség alá helyeznek, a műemléki védetté nyilvánítással egyidejűleg a helyi védettség megszűnik.

(3) E rendelet rendelkezéseit a község közigazgatási területén, a helyi védelem alá helyezéssel, valamint annak megszüntetésével kapcsolatos eljárások, továbbá az egyes építésügyi hatósági eljárások során és az e rendeletben szabályozott - a települési érdekérvényesítést szolgáló - kérdésekkel kapcsolatban kell alkalmazni.

(4) Helyi építészeti örökségi érték minden, az épített környezettel összefüggő táji-természeti, építészeti, történeti, régészeti, képzőművészeti, iparművészeti, néprajzi szempontból jelentős- együttes, egyedi emlék, annak tartozéka- különösen településrész, utca, épület, építmény, épületrész - ami nem minősül műemléknek, illetőleg külön jogszabályok alapján nem áll védelem alatt - de a jövő nemzedékek számára történő megóvása fontos községi érdek. Ide tartoznak az ember által alakított egyedi tájértékek, a települési sziluett, a kilátáshoz, rálátáshoz kapcsolódó, valamint a község arculatát befolyásoló, karaktert teremtő egyéb sajátos értékek is.

(5) Az épített örökség helyi védelme érdekében a településfejlesztéssel és rendezéssel kapcsolatos döntéseknek összhangban kell lennie ezen rendelettel.

(6) Az épített örökség helyi védelem alatt álló elemei a község kulturális örökségét képezik. Tilos ezek veszélyeztetése, rongálása és megsemmisítése.

 (7) Az épített örökség helyi védelmének feladata:

a)      az épített értékek felkutatása, védetté nyilvánítása, dokumentálása, nyilvántartása,

b)      a védett építmények fenntartásának, helyreállításának szabályozása illetve méltó hasznosításuknak elősegítése,

c)      védett területek fenntartása és az értékvédelmet szolgáló kezelés összhangjának megteremtése.


A helyi egyedi védelemre vonatkozó szakmai követelmények.

3. §

(1) A helyi egyedi védelem tárgyának – a védettség alapját jelentő értékét képező – eredeti külső megjelenését, (beleértve az ahhoz csatlakozó tetőfelületet és vízelvezető rendszert)

a) egészének és részleteinek külső geometriai formáit, azok rész- és befoglaló méreteit,

b) eredeti anyaghatását, nyílászárók esetében eredeti anyaghasználatát és méreteit,

c) az épület tömegformálását,

d) az épület eredeti épülettartozékait,

meg kell őrizni, illetve helyre kell állítani.

(2)  A helyi egyedi védelem kiterjedhet az épület, építmény egészére és annak földrészletére, valamint kiterjedhet csak az épület egyes meghatározott részleteire.”





Helyi egyedi védelem épületei

4.§.

A helyi egyedi védelem alá helyezett épületeket a rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.


Védetté nyilvánítás és annak megszüntetése

5. §.

(1) A helyi védettség alá helyezésről, illetve annak megszüntetéséről, valamint a helyi védelem elemeinek jelen rendelet és a helyi érték vizsgálat alapján meghatározott előírásáról az eljárás lefolytatását követően a képviselő-testület határozattal dönt. A határozat meghozatalával egyidejűleg - amennyiben a döntés a rendelkezést érinti - a rendelet 4. §-ának módosítása is szükséges.”

 (2)  A helyi védetté nyilvánításra, illetve annak megszüntetésére hivatalból, vagy bármely szervezet, vagy állampolgár írásban benyújtott kezdeményezése alapján is  sor kerülhet.

(3)  A jegyzőhöz benyújtható kezdeményezésnek tartalmaznia kell:

                  1. a helyi védelemre javasolt érték megnevezését, állapotát, leírását, ismertetését,

                  2. a védelem rövid indoklását,

3. a védendő érték (pl.: épület, vagy építmény) helyének ingatlan-nyilvántartási azonosítására vonatkozó adatait (utca, házszám, helyrajzi szám, épület, ill. telekrész megjelölését, tulajdonos, használó),

4. a védendő érték tulajdoni lapját és térképmásolatát,

5. a védendő érték felmérési terveit, korábbi építési fázisainak fellelhető archív dokumentumait, ha van ilyen.

                  6. a védendő terület esetében, annak pontos körülhatárolását tartalmazó adatokat,

                  7. a védendő érték fényképét,

                  8. a fenntartható használat főbb elemeit,

                  9. valamint a kezdeményező nevét, és címét.

6. §.

(1)     A helyi védetté nyilvánítással kapcsolatos előzetes egyeztetést és eljárást a Közös Önkormányzati Hivatal folytatja le.

(2)     A védetté nyilvánítást, vagy annak megszüntetését megelőzően értékvizsgálatot kell végezni. Nem kell újólag értékvizsgálatot végezni azon helyi értékek vonatkozásában, melyekről a Településrendezési Terv készítése keretében már készült ilyen tartalmú vizsgálat.

(3)     Az előkészítés során a védelem alá helyezendő védett értékről részletes dokumentációt kell készíteni a 5. § (3) bekezdés szerinti tartalommal, amelyhez csatolni kell az értékvizsgálat során keletkező szakvéleményeket, amennyiben van ilyen.

(4)     Helyi védettség megszüntetése akkor kezdeményezhető, ha a védettséget alátámasztó indokok már nem állnak fenn (pl.: a védelem tárgya természeti katasztrófa során megsemmisült, a védett értéke helyreállíthatatlanul rongálódott).

(5)     A védettséget megszüntetni akkor lehet, ha az értékvizsgálati eljárás ezt támasztja alá.

(6)     A védettség megszüntetésének eljárása során a védetté nyilvánítására vonatkozó rendelkezéseket kell megfelelően alkalmazni.

(7)     A helyi védelem alá helyezés, illetve annak megszüntetése tényét a jegyző közli a védett érték tulajdonosával, vagy tulajdonosaival, az ingatlant érintő közművek tulajdonosaival, a védetté nyilvánítás, kezdeményezőjével, a védettség megszüntetésének kezdeményezőjével az Építésügyi Hatósággal és a Földhivatallal az ingatlan nyilvántartási bejegyzés érdekében. A bejegyzés esetleges elmaradása a védettség hatályát nem érinti. A védelem megszüntetését nyilvánosságra kell hozni, és erről az érdekelt civil szervezeteket is tájékoztatni kell.


A védett értékek nyilvántartása

7. §.

(1)     A helyi védelem alatt álló értékekről külön nyilvántartást kell vezetni. A nyilvántartás tartalmazza a védelem alá helyezési, illetőleg megszüntetési eljárás során keletkezett valamennyi iratot, valamint az önkormányzati előterjesztést, és a védelmet elrendelő önkormányzati rendeletet.

(2)     A nyilvántartásba bárki betekinthet, naprakész vezetéséről a jegyző gondoskodik.

A védett érték megjelölése

8. §.

(1)    A helyi védelem alatt álló értéket meg kell jelölni. A megjelölés táblával történik, melyen fel kell tüntetni a helyi védelem tényét és elrendelésének időpontját („Helyi védettségű épület” vagy „Helyi védettségű terület” Védetté nyilvánította Homrogd község Önkormányzata – dátum.”)

(2)    A tábla elhelyezéséről a jegyző gondoskodik, a tulajdonos a tábla elhelyezését tűrni köteles. A tábla megőrzése és karbantartása a tulajdonos feladata.

A védett értékek fenntartása

9. §.

(1)        A helyi védelem alatt álló értéknek a védelem céljának megfelelő folyamatos karbantartásáról, rendeltetésének megfelelő használatáról, illetve fenntartásáról a tulajdonos, a tulajdonosi jogokat gyakorló, vagyonkezelő köteles gondoskodni. Ezen kötelezettségei teljesítéséhez kérheti az önkormányzat támogatását.

(2)        A védett építmény jellegét nem lehet megváltoztatni.

(3)        A tulajdonos kötelezettsége kiterjed a védelem alá helyezett érték minden alkotó elemére, és részletére, függetlenül attól, hogy azok a rendeltetésszerű használathoz szükségesek-e, vagy sem.

(4)         Az építményeket a védett értékeik veszélyeztetése nélkül és ahhoz méltóan kell használni és hasznosítani. A használat és a fenntartás a helyi védelem alá helyezett érték anyagi és eszmei értékét nem veszélyeztetheti. A védett környezetben tervezett változtatásokat és beavatkozásokat a védett érték figyelembe vételével lehet elvégezni.

(5)        A helyi védelem szabályainak megsértése esetén az önkormányzat

a)    felszólítja a tulajdonost (használót, kezelőt) a védett érték fenntartására, karbantartására,

b)   elrendeli az engedély nélküli változtatások esetén az eredeti állapot helyreállítását, illetve a méltatlan használat megszüntetését.

10. §.

(1)       A képviselőtestület helyi védelem alatt álló értékek feltárásához, fenntartásához, karbantartásához, felújításához szükséges anyagi fedezet megteremtése érdekében éves költségvetésében meghatározott keretösszeget biztosíthat.

(2)       Az (1) bekezdés szerinti keretösszeg felhasználásáról a Polgármester javaslatára a Képviselőtestület dönt.

Védett értékekkel kapcsolatos építési követelmények

11. §.

(1)   A helyi védelem alá helyezett értéken az egyébként építési engedély nélkül végezhető munkákat végezni, a védelem alatt álló épület rendeltetését megváltoztatni csak az építési engedély alapján végezhető munkálatokra vonatkozó előírások maradéktalan betartásával lehet.

(2)   Helyi védelem alatt álló építményt, építményrészt csak a helyi védettség megszűnését követően lehet lebontani, amennyiben az életveszélyessé vált és helyreállítására nincs műszaki megoldás vagy az aránytalanul nagy költséggel jár.


Záró rendelkezések

12. §.

(1) A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

 (2) A védetté nyilvánításra vonatkozó kezdeményezés benyújtását megelőzően megkezdett építési munkálatokra a rendelet előírásai nem vonatkoznak.


Homrogd, 2016. augusztus 23.




Juhász Gábor                                                                                     Fürjesné Jadlóczki Dóra

polgármester                                                                                                     jegyző




A rendeletet a mai napon kihirdettem.

Homrogd, 2016. augusztus 23.




                              Fürjesné Jadlóczki Dóra

                                             jegyző


Mellékletek