Homrogd Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2021. (VII. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

a Falugondnoki szolgálatról

Hatályos: 2021. 07. 29

a Falugondnoki szolgálatról

Általános indokolás

A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993.évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 60. § (1)-(2) bekezdése az alábbiakról rendelkezik:

60. § (1) A falugondnoki, illetve tanyagondnoki szolgáltatás célja a falvak és a külterületi vagy egyéb belterületi, valamint a tanyasi lakott helyek intézményhiányából és a közösségi közlekedés nehézségéből eredő hátrányainak enyhítése, az alapvető szükségletek kielégítését segítő szolgáltatásokhoz, közszolgáltatáshoz valamint egyes alapszolgáltatásokhoz való hozzájutás biztosítása, továbbá az egyéni, közösségi szintű szükségletek teljesítésének segítése.

(2) A falugondnoki szolgáltatás ezer lakosnál kisebb településen működtethető. Amennyiben a falugondnoki szolgáltatás létesítését követően a település lakosságszáma tíz százalékot meg nem haladó mértékben emelkedik ezer lakos fölé, a szolgáltatás tovább működtethető.

Homrogd Község Önkormányzata a falugondnoki szolgálat bevezetéséről döntött a jogszabályi előírások és a Falugondnoki Szolgálat Szakmai Programjában meghatározottak alapján.