Novajidrány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2015.(II.12.) önkormányzati rendelete

a szociális igazgatás és szociális ellátások helyi szabályairól

Hatályos: 2015. 03. 01- 2016. 03. 31

Novajidrány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2015.(II.12.) önkormányzati rendelete

a szociális igazgatás és szociális ellátások helyi szabályairól

2015.03.01.

Novajidrány Község Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132. § (4) bekezdés g) pontjában és az 58/B. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.

I. A rendelet hatálya

Általános rendelkezések

1. § (1) E rendelet hatálya kiterjed Novajidrány község közigazgatási területén lakcímmel rendelkező, a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló törvényben meghatározott természetes személyekre.

(2) A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény - a továbbiakban Sztv. – és e rendeletben meghatározott szociális feladat és hatásköröket

a) a helyi önkormányzat képviselő-testülete,

b) a település önkormányzat polgármestere,

c) az Önkormányzat Szociális, Egészségügyi Munkaügyi és Ügyrendi Bizottsága

gyakorolja.

2. §

.

E rendelet alkalmazásában az Sztv. 4. § -ában megfogalmazott értelmező rendelkezéseket kell alkalmazni.

Eljárási rendelkezések

3 §

(1) A szociális rászorultságtól függő ellátások iránti kérelmeket a Novajidrányi Közös Önkormányzati Hivatalhoz – 3872 Novajidrány Kossuth út 111. sz. - kell benyújtani. Az ügyintézés elektronikus úton nem gyakorolható.
(2) A szociális ellátásra való jogosultság, a jogosultat érintő jog és kötelezettség megállapítására, a hatósági ellenőrzésre az Sztv. 5-9. §-ig terjedő rendelkezéseit kell alkalmazni.
(3) A szociális ellátásra való jogosultság elbírálásához kérelmező köteles a maga és családja vagyoni, jövedelmi viszonyairól nyilatkozni és az erre vonatkozó igazolásokat becsatolni.
(4) A rendeletben szabályozott szociális ellátások iránti kérelmeket – a rendeletben meghatározott kivételekkel – az 1. melléklet szerinti nyomtatványon kell benyújtani.
Ahol e rendelet az ellátásra való jogosultságot vagyon-vizsgálathoz köti, a vagyonra vonatkozó nyilatkozatot a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló 63/2006.(III.27.) Korm. rendeletben meghatározott vagyonnyilatkozat egyidejű csatolása szükséges. Az önkormányzati segély iránti kérelem egyedi kérelemben is benyújtható.
(5) Az Sztv. 10. § (2)-(3) bekezdése szerinti időtartamra vonatkozó jövedelemnyilatkozatban megjelölt rendszeres jövedelmekről, a nyilatkozathoz igazolásokat kell csatolni.
a) Rendszeres jövedelmek esetében ilyen igazolás:
aa) munkáltatói igazolás,
ab) TB ellátás, és a nyugellátás összegéről a postai szelvény, folyószámla kivonat, ezek hiányában a folyósító szerv igazolása;
ac) az Flt. alapján folyósított ellátásokról postai szelvény, folyószámla kivonat ezek hiányában a folyósító szerv igazolása.
b) A nem havi rendszerességgel szerzett, illetve vállalkozásból származó jövedelmek esetében az ellátást kérelmezőnek az alábbi igazolásokat kell jövedelemnyilatkozatához csatolnia:
ba) mezőgazdasági tevékenységből, egyéni vállalkozásból származó jövedelem igazolása,
bb) őstermelői tevékenységből származó jövedelem igazolása,
bc) adóbevallás, vagy annak hiteles másolata.
c) Azokról a nem mérhető jövedelmekről, amelyek a fenti igazolásokkal nem alátámaszthatók, a kérelmező személyes nyilatkozatot tesz.
(6) Az ügyfél a (3) bekezdésben meghatározott iratokat a kérelem benyújtásakor, illetve hiánypótlási felhívásra 8 napon belül köteles becsatolni, tekintettel a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény (a továbbiakban: Ket.) 31. § (2) bekezdése szerinti jogkövetkezményre.
(7) A Hivatal a kérelmeket gyűjti, döntésre előkészíti, majd azokat a hatáskör gyakorlójának továbbítja úgy, hogy a kérelem az eljárási határidőn belül elbírálásra kerüljön.
(8) A Hivatal a kérelmező által benyújtott igazolásokat, nyilatkozatokat előkészítő munkája során ellenőrzi, a hatáskör gyakorlójának utasítására, az ügyfél kérelemben foglalt nyilatkozatainak alátámasztására környezettanulmányt készíthet. Fél éven belül készített környezettanulmány – ha a benyújtott igazolásokkal, nyilatkozatokkal nem áll ellentétben – ismételten felhasználható.
(9) A havi rendszerességgel megállapított szociális ellátások kifizetése és folyósítása a Novajidrányi Közös Önkormányzati Hivatalon keresztül, a jogosultság megállapítását követő hónap ötödik napjáig, a kérelmező nyilatkozata alapján átutalással, vagy házi pénztári kifizetéssel történik.
(10) Az eseti jelleggel megállapított szociális ellátásokat (alkalmankénti önkormányzati segély), az ellátást megállapító határozat jogerőre emelkedését követő 8 napon belül kell az ügyfél részére folyósítani, illetve kifizetni.

Jogosulatlanul igénybe vett ellátás megtérítése

4. § (1) A jogosulatlanul felvett ellátást az Szt. 17. §-ában megjelölt szerint kell megtéríteni.

(2) Ha polgármester, illetve a képviselő - testület hatáskörébe tartozó szociális ellátás megtérítést rendeli el, a megtérítés összegét, illetve pénzegyenértékét és a kamat összegét az ellátásban részesült személy kérelemére – amennyiben a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 100 %-át, egyedül élő esetében a 150 %-át – méltányosságból:

a) elengedheti,

b) csökkentheti,

c) részletekben fizettetheti meg.

II. Fejezet

Szociális rászorultságtól függő pénzbeni ellátások

Települési támogatás

5. §

Rendkívüli települési támogatás

(1) Az önkormányzat Szociális Egészségügyi Munkaügyi és Ügyrendi Bizottsága rendkívüli települési támogatásban részesíti azt a családot, aki időszakosan vagy tartósan létfenntartási gondokkal küzd, létfenntartását veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került és az egy főre jutó havi családi jövedelemhatára nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 100 %-át, egyedülálló esetében 150 %-át. Elsősorban azokat a személyeket részesíti az önkormányzat rendkívüli települési támogatásban, akik önmaguk illetve családjuk létfenntartásáról más módon nem tudnak gondoskodni , vagy alkalmanként jelentkező többletkiadásaik – így különösen betegséghez, halálesethez, elemi kár elhárításához, a válsághelyzetben lévő várandó anya gyermekének megtartásához, iskoláztatáshoz, a gyermek fogadásának előkészítéséhez, a nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartáshoz, a gyermek családba való visszakerülésének elősegítéséhez kapcsolódó kiadások - vagy a gyermek hátrányos helyzete miatti anyagi segítségre szorulnak.
(2) A rendkívüli települési támogatás természetbeni juttatás formájában is nyújtható.
(3) Ugyanaz a személy egy naptári éven belül legfeljebb 3 alkalommal részesülhet rendkívüli települési támogatásban.
(4) A rendkívüli települési támogatás adható alkalmanként és havi rendszerességgel. Az alkalmankénti vagy havi a rendszerességgel történő megállapításáról a hatáskör gyakorlója dönt mérlegelési jogkörben.
(5) Az alkalmanként megállapított rendkívüli települési támogatás mértéke esetenként 1.000 Ft- nál kevesebb nem lehet, maximális összege a 20.000 Ft-ot nem haladhatja meg.
(6) A havi rendszerességgel megállapított rendkívüli települési támogatás havi összege
1. 000 Ft-nál kevesebb nem lehet, maximális összege az 5.000.- Ft-ot nem haladhatja meg, készpénzben kell biztosítani.
(7) A havi rendszerességgel megállapított rendkívüli települési támogatás időtartama a 6 hónapot nem haladhatja meg, és a tárgyéven nem nyúlhat túl.
(8) Rendkívüli települési támogatás az éves költségvetésben előirányzott összeg erejéig nyújtható.

6. §

Temetési települési támogatás

(1) A polgármester jövedelemtől függetlenül annak a személynek aki az elhunyt eltemettetéséről gondoskodott, függetlenül attól hogy arra köteles- e temetési települési támogatást nyújt.
(2) A temetési települési temetési támogatás összege amennyiben az elhunyt novajidrányi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezett 20. 000.- Ft, amennyiben novajidrányi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel nem rendelkezett 5.000.- Ft.
(3) A kérelemhez csatolni kell az elhunyt személy halotti anyagkönyvi kivonatának másolatát és a temetés költségeiről szóló a támogatást kérő nevére kiállított temetési számlát.

7. §

Kórházi ápolási települési támogatás

(1) Az Önkormányzat Szociális Egészségügyi Munkaügyi és Ügyrendi Bizottsága kórházi ápolás esetén jövedelemvizsgálat nélkül kórházi ápolási települési támogatást állapít meg évente maximum 2 alkalommal annak a kérelmezőnek, aki a fekvőbetegként történő kezelés tényét a gyógyintézet által kiállított dokumentummal bizonyítja, és kérelmét a kórházi ellátás megszűnését követő 30. napon belül előterjeszti. A határidő jogvesztő.
a) 5 napot meg nem haladó kórházi ápolás alatt állt 2.000.- Ft összegben,
b) 6 – 15 nap közötti kórházi ápolás alatt állt 4.000.- Ft összegben
c) 16 -30 nap közötti kórházi ápolás alatt állt 6.000.-Ft összegben
d) 30 napot meghaladó kórházi ápolás alatt állt 10.000.- Ft. összegben

8. §

Lakhatási települési támogatás

(1) A polgármester lakhatási települési támogatásban részesíti a szociálisan rászorult személyeket, családokat az általuk lakott lakás vagy nem lakás céljára szolgáló helyiség fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadásaik viseléséhez, az e rendeletben meghatározott feltételek fennállása esetén.
(2) Lakhatási települési támogatásra jogosult az a személy, akinek a háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250%-át, és a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona. Az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem megegyezik a háztartás összjövedelmének és a fogyasztási egységek összegének hányadosával.
(3) A lakhatási települési támogatás tekintetében fogyasztási egység a háztartás tagjainak a háztartáson belüli fogyasztási szerkezetet kifejező arányszáma, ahol
a) a háztartás első nagykorú tagjának arányszáma 1,0,
b) a háztartás második nagykorú tagjának arányszáma 0,9,
c) a háztartás minden további nagykorú tagjának arányszáma 0,8,
d) a háztartás első és második kiskorú tagjának arányszáma személyenként 0,8,
e) a háztartás minden további kiskorú tagjának arányszáma tagonként 0,7.
(4) Ha a háztartás
a) (3) bekezdés a)-c) pontja szerinti tagja magasabb összegű családi pótlékban vagy fogyatékossági támogatásban részesül, vagy
b) (3) bekezdés d) vagy e) pontja szerinti tagjára tekintettel magasabb összegű családi pótlékot folyósítanak,
rá tekintettel figyelembe vett arányszám 0,2-del növekszik.
(5) Ha a háztartásban gyermekét egyedülállóként nevelő szülő - ideértve a gyámot, a nevelőszülőt és a hivatásos nevelőszülőt - él, a rá tekintettel figyelembe vett arányszám 0,2-del növekszik.
(6) A lakhatás elismert havi költsége az elismert lakásnagyság és az egy négyzetméterre jutó elismert költség szorzata. Az egy négyzetméterre jutó elismert havi költség összege 450,-Ft.
(7) A lakhatási települési támogatás esetében elismert lakásnagyság
a) ha a háztartásban egy személy lakik 35 nm,
b) ha a háztartásban két személy lakik 45 nm,
c) ha a háztartásban három személy lakik 55 nm,
d) ha a háztartásban négy személy lakik 65 nm,
e) ha négy személynél több lakik a háztartásban, a d) pontban megjelölt lakásnagyság és minden további személy után 5-5 nm, de legfeljebb a jogosult által lakott lakás nagysága.
(8) A lakhatási települési támogatás egy hónapra jutó összege
a) a lakhatás elismert havi költségének 30%-a, ha a jogosult háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 50%-át,
b) a lakhatás elismert havi költségének és a támogatás mértékének (a továbbiakban: TM) szorzata, ha a jogosult háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem az a) pont szerinti mértéket meghaladja,
de nem lehet kevesebb, mint 2500 forint, azzal, hogy a támogatás összegét 100 forintra kerekítve kell meghatározni.
(9) A (8) bekezdés b) pontja szerinti TM kiszámítása a következő módon történik:

TM = 0,3-

J-0,5 NYM
─────

x 0,15,

NYM

ahol a J a jogosult háztartásában egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelmet, az NYM pedig az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét jelöli. A TM-et századra kerekítve kell meghatározni.
(10) A lakhatási települési nyújtott települési támogatást a kérelem benyújtása hónapjának 1. napjától kezdődően 12 hónapra kell megállapítani.
(11) Amennyiben a jogosult személy lakcíme az ellátás folyósításának időtartama alatt megváltozik, az ellátást a változás hónapjának utolsó napjáig kell folyósítani. A lakásfenntartási támogatásra jogosult halála esetén a fel nem vett ellátást a vele közös háztartásban együtt élt házastárs vagy élettárs, gyermek, unoka, szülő, nagyszülő és testvér egymást követő sorrendben veheti fel a halál hónapját követő hónap utolsó napjáig.
(12) a) A lakhatási települési támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható
meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.
b) Nem állapítható meg lakhatási települései támogatás azon lakásra, melyre tekintettel
2014. december 31. napjáig az Sztv. 38 - 39 §-a alapján jogerősen lakásfenntartási támogatás került megállapításra a megállapított jogosultság időtartama lejártáig
(13) A lakhatási települési támogatás megállapításához szükséges a vagyonnyilatkozat, a háztartás tagjai jövedelmének hitelt érdemlő igazolása és a lakás nagyságának hitelt érdemlő igazolása.

9. §

Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat

1. Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjban részesíthető a felsőoktatási tanulmányokat kezdeni kívánó valamint a felsőoktatási hallgató amennyiben az Önkormányzat a tárgyévben csatlakozik az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából eljáró Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által kiírt nyílt pályázathoz.
2. A támogatásra való jogosultság feltételeit, az Önkormányzat pályázati kiírásban határozza meg.
3. A Képviselőtestület dönt a pályázati támogatás összegéről.

10. §

Gyermekétkeztetési települési támogatás

1. Gyermekétkeztetési települési támogatásra jogosult jövedelemhatárra való tekintet nélkül az a gyermek, tanuló, aki Novajidrányban lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezik, és a Novajidrányban vagy Garadnán működő állami, önkormányzati fenntartású köznevelési intézményekben jogviszonnyal rendelkezik, és a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény alapján normatív térítési kedvezményre nem jogosult.
2. A gyermekétkeztetési települési támogatásban való részesítéséről az Önkormányzat a tárgyévi költségvetési rendeletében rendelkezik.

11. §

Születésnapi köszöntés

1. Az Önkormányzat Szociális Egészségügyi Munkaügyi és Ügyrendi Bizottsága hivatalból, jövedelemvizsgálat nélkül a novajidrányi lakóhellyel rendelkező 80. életévét betöltött lakosokat születésnapjuk alkalmával 2.500.- Ft összegű természetbeni támogatásban részesíti.
2. A támogatottakról a bizottság negyedévente dönt.
3. A döntést követően a Szociális Egészségügyi Munkaügyi és Ügyrendi Bizottság két tagja a támogatottakat lakóhelyükön felkeresve születésnapjuk alkalmából köszönti.

12. § Köztemetés

(1) Az Sztv. 48. §-a szerinti köztemetés a polgármester hatáskörébe tartozik.

(2) A temetési költségeket a polgármester hagyatéki teherként a területileg illetékes közjegyzőnél bejelenti.

III. Fejezet

Szociális szolgáltatások

Étkeztetés

13. §

1. Az Önkormányzat a Novajidrány Szociális és Gyermekjóléti Intézményfenntartó Társulás keretein belül biztosítja az étkeztetés feladatát.
2. Az étkeztetés önköltségét és intézményi térítési díját külön rendeletben határozza meg az önkormányzat.
Házi segítségnyújtás

14. § Az önkormányzat a házi segítségnyújtást Novajidrány Szociális és Gyermekjóléti Intézményfenntartó Társulás keretein belül igény szerint térítésmentesen biztosítja.

Nappali ellátás

15 §

(1) Az önkormányzat a nappali ellátást a Novajidrány Szociális és Gyermekjóléti Intézményfenntartó Társulás keretein belül biztosítja.
(2) Az étkeztetés nélkül igénybe vett nappali ellátás térítés mentes.

16. §

Gyermekjóléti szolgáltatás

Az önkormányzat a Gyvt. 39. §-ában meghatározott gyermekjóléti szolgáltatást a Novajidrány Szociális és Gyermekjóléti Intézményfenntartó Társuláson keresztül biztosítja.
IV. Fejezet

Záró rendelkezések

17. § 1. Ez a rendelet a 2015. március 1. napján lép hatályba. Hatályát veszti Novajidrány Község Önkormányzatának A szociális ellátásokról és a gyermekvédelem helyi szabályairól 13/2013.(XI.21.) önkormányzati rendelete