Novajidrány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2020. (XII.15.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2020. 12. 16

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

2020.12.16.

A Kormány 478/2020. (XI.3.) Korm. rendeletével 2020. november 4. napjától, az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó SARS-CoV-2 koronavírus világjárvány következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében Magyarország egész területére veszélyhelyzetet hirdetett ki. Novajidrány Község Önkormányzata Képviselő-testületének feladat- és hatáskörében a község önkormányzatának polgármestere a kormányrendelet által a veszélyhelyzetben alkalmazni rendelt a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében biztosított hatáskörében, a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

1. § (1) Novajidrány Község Önkormányzata (továbbiakban: önkormányzat) kinyilvánítja, hogy a közművelődéshez való jog gyakorlását közérdeknek, a közművelődési tevékenységek támogatását közcélnak tartja. A közművelődést olyan értékhordozó közösségi tevékenységnek tekinti, amely a lakosság életminőségét javíthatja, ezért fontosnak tartja az önkormányzati feladatvállalást és az azok megvalósításában részt vevő intézmények és szervezetek támogatását.

(2) Az önkormányzat feladatának tekinti a közművelődési alapszolgáltatások körében a művelődő közösségek létrejöttének elősegítését, működésük támogatását, fejlődésük segítését, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára a helyszín biztosítását.

A rendelet hatálya

2. § A rendelet hatálya kiterjed a közművelődési tevékenységben résztvevőkre, az önkormányzat által fenntartott közösségi színtérre és könyvtárra, a közművelődési tevékenységet ellátó természetes és jogi személyekre, egyéb szervezetekre, azok fenntartóira, működtetőire, alkalmazottaira és a közművelődési alapszolgáltatást igénybe vevőkre.

A rendelet célja

3. § (1) E rendelet megalkotásával a Képviselő-testület célja, hogy a helyi társadalom művelődési és kulturális igényeinek figyelembevételével – a helyi hagyományok, lehetőségek és sajátosságok alapján – egységes alapelvek szerint határozza meg az általa támogatott közművelődési tevékenységek körét, azok ellátásának módját és feltételeit, a szakmai és finanszírozási alapelveket, továbbá, hogy jogszabályi keretet teremtsen a közösségi művelődéshez méltó, esztétikus környezet és infrastruktúra biztosításához, a község nemzeti és etnikai hagyományainak ápolásához, a helyi társadalom kiemelkedő közösségei, személyiségei szerepének növeléséhez, a helyi értékek védelmének erősítéséhez, a helyi kulturális nyilvánosság és tájékoztatás fejlesztéséhez.

(2) A kulturális élethez kötődő további önkormányzati célok:

a) a nemzeti, regionális és kistérségi stratégiák kialakítása során a község és környéke kulturális érdek-képviselete, az esélyegyenlőség szolgálata,

b) a község sajátos kulturális értékeinek, jellegzetességeinek megőrzése, ezen értékek kutatása és közkinccsé tétele,

c) a község népességmegtartó erejének megőrzése, illetve növelése,

d) a lakosság polgárosodásának elősegítése.

A közművelődési feladatok formája és módja

4. § (1) Az Önkormányzat a közművelődési feladatainak ellátásában együtt kíván működni:

a) közművelődési feladatokat is ellátó civil szervezetekkel,

b) az egyházzal,

c) a nemzetiségi önkormányzattal

,d) kulturális tevékenységet is végző gazdasági társaságokkal,
e) közművelődési feladatellátást vállaló magánszemélyekkel,
f) közművelődési feladatokat ellátó járási, megyei, országos intézményekkel,
g) művészeti, hagyományőrző, hagyományápoló, kulturális tevékenységet végző szervezetekkel, gazdasági társaságokkal, személyekkel,
h) köznevelési, oktatási intézményekkel.
(2) Az együttműködés során az Önkormányzat egyes közművelődési feladatait közművelődési megállapodás keretében a helyben működő, alapszabályukban közművelődési célokat is feltüntető és megvalósító civil szervezetek útján is elláthatja. A közművelődési megállapodásban részt vevők kötelesek beszámolni a megállapodásban rögzített feladatok teljesítéséről a Képviselő-testületnek.
(3) A közösségi színterek közművelődési feladatok ellátására szolgáló helyiségei kulturális és közművelődési foglalkozások, programok, rendezvények lebonyolításához együttműködési megállapodás keretében térítésmentesen használhatók.
(4) Az önkormányzat fenntartásában működő intézmények egyetlen vallás, világnézet vagy politikai irányzat mellett sem kötelezhetik el magukat.
(5) Az önkormányzat közművelődési megállapodást köthet, ha az általa vállalt feladat ellátására nincs megfelelő intézményi feltétel.
(6) A helyi közművelődési feladatok ellátásában, az önkormányzat a civil közösségek, szervezetek, a magánszemélyek, valamint a kulturális tevékenységet is végző vállalkozók segítségét is igénybe veheti. Az Önkormányzat által biztosított közművelődési alapszolgáltatások.

5. § (1) Az Önkormányzat a következő közművelődési alapszolgáltatásokat biztosítja:

a) művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása,

b) a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése,

c) az egész életre kiterjedő tanulás feltételeinek biztosítása,

d) a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítása.

(2) Az Önkormányzat a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése közművelődési alapszolgáltatás biztosítása érdekében a következő szakmai feladatokat látja el:

a) a helyi társadalom kapcsolatrendszerének, közösségi életének, érdekérvényesítésének, az állampolgári részvétel fejlődését elősegítő, közösségfejlesztő programokat, tevékenységeket vagy szolgáltatásokat szervez,

b) támogatja az önkéntes tevékenységeket, az önkéntességgel kapcsolatos programokat, vagy szolgáltatásokat szervez.

(3) Az önkormányzat a megyei hatókörű községi könyvtár szolgáltatásainak igénybevételével biztosítja a települési könyvtári ellátást. A feladatellátás helyszíne

6. § Az önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatás folyamatos megvalósíthatósága érdekében közösségi színtérként a tulajdonában lévő Novajidrány Kossuth u. 71. szám alatti Művelődési házba és a Novajidrány Kossuth u. 71. sz. alatti Könyvtári, Információs, Közösségi Szolgáltató Helyen, továbbá szabadtéri színpadján biztosítja.

A közművelődési megállapodások megkötésének feltételei

7. § (1) Az Önkormányzat közművelődési feladatainak ellátásába – közművelődési megállapodás megkötésével – a Kultv.-ben foglalt követelményeknek megfelelő intézményeket, szervezeteket vonhat be:

a) nem közművelődési alapfeladatú köznevelési intézményt,

b) közművelődési célú társadalmi szervezeteket,

c) közművelődési célú gazdálkodási szervezeteket.

(2) Társadalmi szervezet esetén azzal a szervezettel lehet megállapodást kötni, amely:

a) rendszeres közművelődési tevékenységet folytat,

b) bíróság jogerős bejegyző határozattal nyilvántartásba vett és

c) köztartozása nincs.

(3) Egyéni vállalkozóval csak akkor lehet közművelődési megállapodást kötni, ha

a) közművelődési végzettséggel és

b) szakmai tapasztalattal rendelkezik, valamint

c) köztartozása nincs.

(4) Gazdasági társasággal, szociális szövetkezettel csak akkor lehet közművelődési megállapodást kötni, ha társasági szerződésében, tevékenységi körében szerepel a közművelődési, rendezvényszervezői tevékenység.

(5) A közművelődési megállapodás kötelező tartalmát a rendelet 1. sz. melléklete tartalmazza.

A közművelődés kapcsolatrendszere

8. § Az önkormányzat közművelődési feladatainak ellátásában együtt működik:

a) a település területén működő köznevelési, közoktatási intézményekkel,

b) a települési székhelyű, helyben működő köznevelési célú társadalmi szervezetekkel,

c) települési székhelyű, kulturális, rendezvényszervező tevékenységet is végző gazdálkodó szervezetekkel,

d) közművelődési feladatokat is ellátó civil szervezetekkel,

e) egyházakkal,

f) közművelődési feladatvégzést vállaló magánszemélyekkel,

g) a hasonló szakfeladatokat ellátó országos, regionális, térségi intézményekkel, civil szervezetekkel.

A közművelődési tevékenység irányítása és ellenőrzése

9. § (1) A Kultv. és a jelen rendelet által meghatározott közművelődési feladatokkal kapcsolatos hatásköröket a Képviselő-testülete gyakorolja.

(2) Az Önkormányzat közművelődési intézményeinek törvényességi ellenőrzését a vonatkozó jogszabályok alapján látja el.

(3) A Kultv. –ben meghatározottak alapján a közművelődés helyi, lakossági képviselete érdekében Közművelődési Kerekasztal alakítható. A közművelődési feladatok finanszírozása

10. § Az önkormányzat a közművelődéssel kapcsolatos feladatait költségvetéséből finanszírozza. Ennek forrása a saját bevétel, a központi költségvetésből a közművelődési feladatok ellátására biztosított támogatás, az önkormányzat saját bevétele, valamint egyéb, általában pályázati úton elnyerhető támogatás.

Záró rendelkezés

11. § E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. melléklet

A közművelődési megállapodás kötelező tartalma

1. A megállapodó felek adatai.

2. Az ellátandó közművelődési szolgáltatás pontos meghatározása.

3. A feladat ellátásával kapcsolatos kötelezettségek és vállalások rögzítése: épület, helyiség, eszközök gépek, berendezések felsorolása, esetleg értékének meghatározása.

4. A tevékenység, illetve a szolgáltatás helyszínének, időpontjának, időtartamának, a nyitva tartás rendjének meghatározása. A vonatkozó jogszabályok, közöttük önkormányzati rendeletek betartására történő figyelemfelhívás.

5. A szolgáltatást igénybe vevő lakossági kör rögzítése (esetleg létszám, réteg, korosztály megjelölése).

6. A díjmentes illetve díjköteles szolgáltatások rögzítése, a díjmegállapítás elveinek meghatározása.

7. A feladatellátásért az Önkormányzat által fizetendő díj mértékének meghatározása, a díjfizetés időpontjának és módjának rögzítése.

8. A feladatellátást végző személy(ek) szükséges szakképzettségének rögzítése.

9. A megbízás időtartamának határozatlan, vagy határozott idejű rögzítése.

10. A rendes és rendkívüli felmondási szabályok meghatározása.