Alsóberecki község Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2013.(XII.17.) önkormányzati rendelete

az egyes szociális ellátásokról

Hatályos: 2014. 10. 07- 2015. 02. 27

Alsóberecki község Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a.) pontjában, valamint a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132. § (4) bekezdésben biztosított felhatalmazás alapján az önkormányzat által pénzben és természetben nyújtott szociális ellátásokról az alábbi rendeletet alkotja:

  1. F E J E Z E T

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK


A rendelet célja

  1. §.


E rendelet célja, hogy megállapítsa a magasabb rendű jogszabályok figyelembevételével az önkormányzat által a helyi sajátosságoknak megfelelő, a szociális rászorultságtól függő, pénzben, valamint természetben biztosított szociális ellátások formáit, szervezeti kereteit, az eljárási és jogosultsági szabályokat, továbbá azok igénybevételének és érvényesítésének módját, feltételeit és garanciáit.


A rendelet alkalmazási köre

  1. §.


A rendelet hatálya kiterjed Alsóberecki  közigazgatási területén élő

a.) lakóhellyel és tartózkodási hellyel rendelkező magyar állampolgárokra,

  1. bevándoroltakra és letelepedettekre,
  2. hontalanokra
  3. továbbá az Szt. 7 § (1) bekezdésében meghatározott átmeneti segély, étkezés, szállás tekintetében a fentiekben foglaltakon túlmenően kiterjed az Európai Szociális Kartát megerősítő országoknak a Magyar Köztársaság területén jogszerűen tartózkodó állampolgáraira is.

II.FEJEZET

ELJÁRÁSI SZABÁLYOK

  1. §


(1) Az e rendeletben foglalt ellátási formákra a kérelmet szóban vagy írásban, az arra rendszeresített formanyomtatvány kitöltésével, a szükséges mellékletek csatolásával .- a képviselő-testületnek címezve - Mikóházai Közös Önkormányzati Hivatal Alsóberecki Kirendeltség (3985 Alsóberecki Kossuth u. 29.) címre kell benyújtani illetve postai úton megküldeni.”

(2) E rendeletben szabályozott pénzbeli ellátások iránti kérelmet az Szt-ben és a végrehajtási rendeletben, valamint a helyi rendeletben meghatározott formanyomtatványon kell előterjeszteni.


(3) A rendelet vonatkozásában a Szt.-ben meghatározottakon túl egyedülállónak kell tekinteni azt a házas, illetve élettársat, aki nem azonos lakcímmel, tartózkodási hellyel rendelkezik.


(4) Minden szociális ellátás iránti kérelemhez csatolni kell a saját és a vele közös háztartásban élő személyek jövedelméről szóló igazolásokat, továbbá a kérelmező és a vele közös háztartásban élő vagyonnyilatkozatát, amennyiben azt az Szt. előírja.


(5) A szociális ügyintéző a döntés előkészítése során a támogatást igénylő szociális helyzetéről tájékozódik. Ennek keretében becsatoltatja:

                   a.)            az igénylő és családja rendszeres jövedelméről szóló igazolásokat;

b.)             egyéb jövedelmi viszonyaira vonatkozó igazolásokat, különös a keresőképtelenség alátámasztásáról szóló orvosi kórházi igazolást, terhes gondozásról szóló igazolást,

             c.)             elemi kár esetén a helyreállítás költségeiről készített kimutatást,

d.)            temetési költségek finanszírozása érdekében nyújtható önkormányzati segély esetén a halotti anyakönyvi kivonatot,

f.)             továbbá a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló 63/2006. (III.27.) Korm. rendeletben jelölt szükséges bizonyítékokat,

                        g.)            környezettanulmányt készíthet az igénylőnél.


(6) A kérelmező és a vele közös háztartásban élő személyek jövedelméről szóló igazolások formái:

      a.)   nyugdíjszerű ellátás esetében: nyugdíjszelvény, utalás esetén a pénzintézet eredeti    folyószámla értesítője

       b.) munkáltató által kiállított, a kérelem benyújtását megelőző havi jövedelemre vonatkozó igazolást,

       c.)  GYES, GYED, illetve családi pótlék esetében kézbesítési szelvény, utalás esetén a pénzintézet eredeti folyószámla értesítője vagy a Magyar Államkincstár által kiadott eredeti igazolás.

      d.) Vállalkozó, őstermelő esetében: az Szt. 10. § 2. bekezdés b) pontja szerinti igazolást

  1. Munkanélküli ellátás esetén az azt megállapító határozat.


(7) E rendelet alkalmazása során megállapított pénzbeli ellátások esetében az ellátott köteles együttműködni a felülvizsgálat során az önkormányzattal,  ennek keretében a kérelmező az előírt határidőig személyes megjelenésre, a kért nyomtatványok és igazolások benyújtására köteles.


(8) Amennyiben a kérelmező a kérelmet illetve annak mellékleteit a hiánypótlásra történő felszólítás ellenére sem egészíti ki, illetve nem csatolja az eljárást meg kell szüntetni.


II. F E J E Z ET

SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOK


Aktív korúak ellátása

4. §


(1) Az Sztv. 37. § (1) bekezdés b)-c) a rendszeres szociális segély megállapításának feltétele, hogy az önkormányzat döntése alapján kijelölt, az önkormányzat családsegítő feladatokat ellátó intézményével együttműködési kötelezettségét nyilatkozatban vállalja.

               

(2) Az együttműködés keretében

a) az önkormányzat családsegítő feladatokat ellátó intézményével nyilvántartásba veteti magát,

b) a beilleszkedését segítő programról írásban megállapodik az együttműködésre kijelölt szervvel,

c) teljesíti a beilleszkedését segítő programban foglaltakat, mely - az együttműködő személy szociális helyzetéhez és mentális állapotához igazodva - kiterjedhet

c.a.) az egyéni képességeket fejlesztő foglalkozáson,

c.b.) munkatanácsadáson, munkába állást elősegítő,

c.d.) élethelyzet javító, problémamegoldó programokon,

c.e.)önsegítő csoportfoglalkozáson,

c.f.) életvitelt, életmódot formáló egyéni foglalkozáson,

c.g.) életvezetési tanácsadáson,

c.h.) a felajánlott és az iskolai végzettségének megfelelő, különösen az általános iskolai végzettség, az első szakképesítés megszerzésére irányuló oktatásban, képzésben történő részvételre,

d) az együttműködésre kijelölt szervvel 3 havi rendszerességgel kapcsolatot tart, a (6) bekezdés d) pontjában meghatározott formában.


(3) Az együttműködési kötelezettség megszegése esetén az önkormányzat családsegítő feladatokat ellátó intézményének munkatársa - amennyiben az aktív korúak ellátására jogosult személy nem tartja be az együttműködés eljárási szabályait, a szolgálatnál nem jelenik meg az előírt határidőre, nem teljesíti a beilleszkedést elősegítő programban foglaltakat - 3 napon belül megkeresi a jogosultat és megvizsgálja a mulasztás okát.


(4) Az aktív korúak ellátására jogosult személy amennyiben önhibáján kívül nem tesz eleget kötelezettségének, az akadályoztatás megszűnését követő 8 napon belül azt igazolni köteles és az akadály elhárulását követően köteles megkezdeni, illetve folytatni az együttműködést.


(5) Amennyiben az aktív korúak ellátására jogosult személy önhibájából nem tesz eleget kötelezettségének, 5 munkanapon belül az önkormányzat családsegítő feladatokat ellátó intézménye jelzi a jogosultságot megállapító szervnek az együttműködés létrejöttének elmaradását, illetve megszegését.


(6) Az aktív korúak ellátására jogosult személy az ellátás folyósításának időtartama alatt,  jelen rendelet 6. § (2) bekezdésében foglaltak szerint együttműködni köteles, azaz

a) a határozat jogerőre emelkedését követő 15 napon belül megjelenik az együttműködésre kijelölt szervnél,

b) a megjelenést követő 60 napon belül írásban megállapodást köt a beilleszkedését segítő programról,

c) az együttműködési megállapodásban foglaltakat betartja,

d) legalább havonta egyszer felkeresi az együttműködésre kijelölt szervet.


(7) Meg kell szüntetni az aktív korúak ellátására való jogosultságát annak a rendszeres szociális segélyre jogosult személynek, aki a rendszeres szociális segély folyósításának időtartama alatt az együttműködésre kijelölt szervvel fennálló együttműködési kötelezettségét neki felróhatóan 2 éven belül ismételten megszegi.”


Aktív korúak ellátására való jogosultság egyéb feltételei

5.  §


(1) Az  aktív korúak ellátását kérelmező személy, aki az aktív korúak ellátására válik jogosulttá, az Szt. 33 §-ában foglaltakon felül a jogosultság egyéb feltételeként köteles házának, kertjének rendben tartására az alábbiak szerint:

a)      az általa lakott ingatlan udvarán valamint a lakásban egy-egy db. szeméttároló edény elhelyezése és rendeltetésszerű használata

b)     a lakáshoz tartozó udvar, kert rendben tartása, különös tekintettel az  esetlegesen ott található  szemét és lom eltávolítására,

c)      az ingatlanhoz tartozó kert rendeltetésszerű használata, művelése,

d)     az ingatlan előtti járdának (járda hiányában egy méter széles területsávnak), a járda melletti zöldsáv úttestig terjedő teljes területének, legfeljebb az épület 10 méteres körzetén belüli területének a gondozása, tisztán tartása, szemét- és gyommentesítése, 

e)      a lakás rendeltetésszerű használata az alábbiak szerint:

ea)   a lakás folyamatos tisztán tartása, takarítása,

eb)   vizes helyiség és illemhely rendeltetésszerű használata, rendszeres takarítása, fertőtlenítése,

f)       az ingatlan valamint a hozzá tartozó kert, udvar rágcsálóktól, kártevőktől való mentesítése,

g)      állattartásra vonatkozó helyi szabályok betartása.


(2) A kérelmező köteles az (1) bekezdésben felsorolt állapotot a jogosultság megállapítását követően is fenntartani.     

(3) A Szt. 34 § (2) valamint 36 § (2) bekezdésében foglaltakon túl meg kell szüntetni az aktív korúak ellátására való jogosultságát annak a bérpótló juttatásra jogosult személynek, aki ezen rendelet 5 §. (1)-(2) bekezdéseiben foglalt kötelezettségét nem teljesíti, vagy nem gondoskodik annak fenntartásáról.

(4) A jogosultság feltételeként e rendelet 5. §-ában foglalt szabályok betartását az önkormányzat ellenőrzi.


6. §.

Önkormányzati segély

(1) Az önkormányzat képviselő-testülete önkormányzati segélyben részesítheti azokat személyeket, aki létfenntartását veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe kerültek, elsősorban azt, akinek családjában az egy főre eső havi jövedelem az öregségi nyugdíjminimum összegének 150%- át, egyedül élőknél az öregségi nyugdíj 200 %-át  nem haladja meg.


(2) Az önkormányzati segély egyszeri maximum összege a mindenkori öregségi nyugdíjminimum összegével egyezik meg.


(3) Önkormányzati segély különösen az alábbiakra való tekintettel állapítható meg:

a.) betegség;

  1. haláleset;
  2. elemi kár bekövetkezése;
  3. válsághelyzetben lévő várandós anya gyermekének megtartása;
  4. a gyermek fogadásának előkészítése;
  5. nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartásának elősegítése;
  6. gyermek családba való visszakerülésének elősegítése;
  7. iskoláztatás biztosítása;
  8. gyermek hátrányos helyzete,
  9. egyéb, rendkívüli ok bekövetkezése esetén.


(4) A segély célzott felhasználásához igényelhető a Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgálat segítsége is.


(5) Kivételes méltánylást érdemlő esetben (pl. elemi kár, baleset, vis maior esemény, stb.) a polgármester a (2) bekezdésben megjelöltnél magasabb összegű önkormányzati segélyt is megállapíthat, a képviselő-testületnek való utólagos beszámolási kötelezettséggel.


(6) Az önkormányzati segélyt a rendelet 1. melléklete szerinti formanyomtatványon kell benyújtani.


(7) A kérelemnek tartalmaznia kell, hogy

-    milyen konkrét élethelyzet következtében vált szükségessé a kérelem benyújtása,

-    a kérelmező mire kívánja fordítani a segély összegét.


(8) Az önkormányzati segély  természetbeni juttatásként is adható.

(9) A természetben nyújtott önkormányzati segély Erzsébet-utalvány, élelmiszer, tüzelősegély, tankönyv- és tanszervásárlás támogatás formájában, valamint a közüzemi díjak, illetve a gyermekintézmények térítési díjának kifizetéséhez, valamint a családi szükségletek kielégítését szolgáló, gazdálkodást segítő támogatás formájában is adható.


Gazdálkodást segítő támogatás

7.  §.

 (1) Szociális földprogramban való részvételre jogosult:

a) Az a család, amelyben legalább egy munkanélküli van, függetlenül attól, hogy ellátásban részesül-e vagy sem.

b) Az a kérelmező, aki más jogszabályok szerint egyébként rendszeres szociális segélyben részesül.

c) Az olyan két vagy többgyermekes család, amelyben az egy főre jutó jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 130 %-át és e szociális rendeletben foglaltak szerint önkormányzati segélyre lenne jogosult.

d) Azon család, vagy egyedülálló, ahol illetve akinek az egy főre jutó jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 130 %-át

e) Aki az a.)-d.) pontokba foglalt feltételek valamelyikének megfelel és legalább 500 m2 földterülettel rendelkezik.


(2) A kérelem benyújtása szóbeli vagy írásbeli kérelem alapján történik. Az igények   benyújtásának határideje: egész évben folyamatos.


(3) A kérelem benyújtására és elbírálására egyebekben az önkormányzati segélyre vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni.


(4) A kérelem  elbírálása a polgármester hatásköre.


(5) A jogosultság megállapítását követően az igényelt szolgáltatás a kedvezményezett részére az időjárástól függően, 15  napon belül elvégzésre kerül.


8.  §.

(1) A 7. §. (1) bekezdése alapján megállapított jogosultság a 8. §. (2) bekezdésében felsorolt kizáró okok megvalósulása esetén megszűnik.


(2) A megszűnés nevesített esetei:

a) Ha a kedvezményezett szociális helyzete (vagyoni, jövedelmi viszonyai) a vonatkozó jogszabályokban foglaltaknak megfelelően részvételét már nem indokolja.

b) Ha a kedvezményezett rendelkezik olyan eszközökkel, mellyel az önkormányzat a szolgáltatást végzi.


9.  §.

(1) A gazdálkodást segítő támogatás keretében nyújtott szolgáltatás kizárólag az önköltséget fedezi.  

(2) Az Önkormányzat által szervezett oktatás, előadás, tájékoztató anyagok költségmentesek a programban résztvevők számára.

IV. F E J E Z E T

Záró rendelkezések

10. §


(1) Ez a rendelet 2014. január 01. napján lép hatályba.

(2) Hatályát veszti a  4/2011.(II.15.) önkormányzati rendelet.

(3) E rendelet az Európai Unió joganyagával ellentétes rendelkezést nem tartalmaz.

Kmft.


Zuti Lajos                                                                                      dr.Kárpát Györgyné

polgármester                                                                                             jegyző

Mellékletek