Alsóberecki Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2014. (IX. 11.) önkormányzati rendelete

Alsóberecki Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2014. (IX.11.) önkormányzati rendelete a közterületek elnevezéséről és a házszámozás szabályairól

Hatályos: 2014. 09. 12

Alsóberecki Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2014. (IX. 11.) önkormányzati rendelete

Alsóberecki Község Önkormányzata Képviselő-testületének5/2014. (IX.11.) önkormányzati rendeletea közterületek elnevezéséről és a házszámozás szabályairól

2014.09.12.

Alsóberecki Község Önkormányzata (továbbiakban: önkormányzat) Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében a 32. cikk (1) bekezdés és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (továbbiakban: Mötv.) 143. § (3) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján, az Mötv. 13. § (1) bekezdés 3. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következő rendeletet alkotja:

1. §

Általános rendelkezések

(1) A rendelet hatálya Alsóberecki község közigazgatási területére terjed ki.
(2) Alsóberecki község közigazgatási területén új közterületet elnevezni, új házszámot megállapítani, a korábban megállapított közterület elnevezését és házszámot módosítani e rendelet szabályai szerint lehet.

2. §

Közterületek elnevezésére vonatkozó szabályok

(1) Alsóberecki községben minden közterületet el kell nevezni. A közterületek elnevezése és nevének megváltoztatása Alsóberecki Község Önkormányzata képviselő-testület hatáskörébe tartozik. Az elnevezésről a képviselő-testület határozattal dönt.
(2) Az újonnan létesített közterület nevét a közterület létrejöttét követően egy éven belül kell megállapítani.
(3) Az elnevezett közterület természetes folytatásaként nyíló új szakasz külön elnevezési eljárás nélkül a már elnevezett közterület nevét veszi fel (meghosszabbítás).
(4) Az utcák, épületek közötti szervízutakat, gyalogutakat, mezőgazdasági célú területeket és lakónépességet nem érintő dülőutakat nem szükséges elnevezni.
(5) A közterület elnevezésekor figyelemmel kell lenni a község jellegére, történelmére, kulturális, természeti, történelmi értékeire, a helyi hagyományokra, földrajzi sajátosságokra, és arra, hogy a név a többitől hangzásban és írásban is jól megkülönböztethető legyen.
(6) A település közigazgatási területén több azonos elnevezésű közterület nem lehet. Ez alól kivételt képeznek a természetben egymás folytatásában elhelyezkedő, de eltérő helyrajzi számon szereplő közterületek.
(7) A közterület elnevezése során törekedni kell arra, hogy az elnevezés rövid, közérthető, a magyar nyelv követelményeinek megfelelő legyen.
(8) A személyről történő elnevezés során törekedni kell arra, hogy az elnevezés olyan személynek állítson emléket, aki
a) a társadalmi élet valamely területén kimagasló érdemeket szerzett, tevékenysége a nemzet szellemi, anyagi gyarapodását szolgálta, közmegbecsülésnek örvend,
b) élete munkássága Alsóberecki községhez vagy a térséghez kötődik, hozzájárult a község vagy a térség fejlődéséhez, példa értékű lehet Alsóberecki község lakói számára
(9) A közterület nevének megállapítását vagy módosítását kezdeményezheti:
a) polgármester
b) önkormányzati képviselő
c) Képviselő-testület bizottsága
d) Alsóberecki községben bejelentett lakcímmel rendelkező állampolgár
e) Alsóberecki községben ingatlannal, székhellyel, telephellyel rendelkező jogi személy
(10) A közterület elnevezésére vonatkozó előterjesztést a szervezeti és működési szabályzatról szóló önkormányzati rendeletben meghatározottak szerint társadalmi egyeztetésre kell bocsátani és az elnevezéssel kapcsolatban benyújtott észrevételeket a Képviselő-testület elé kell terjeszteni.
(11) A (10) bekezdés szerint közzétett hirdetményre érkezett véleményeknek a Képviselő- testület döntésére vonatkozóan nincs kötelező ereje.
(12) A közterület elnevezésével kapcsolatos döntést a helyben szokásos módon közzé kell tenni, és a döntésről értesíteni kell az alább felsorolt szerveket:
a) az érintett ingatlan tulajdonosokat (hirdetmény formájában)
b) az okmányirodát,
c) a területileg illetékes ingatlan- nyilvántartást vezető földhivatalt,
d) a területileg illetékes rendőrkapitányságot,
e) a területileg illetékes tűzoltóságot,
f) az Országos Mentőszolgálatot,
g) a Magyar Posta Zrt helyi postahivatalát,
h) a közműszolgáltatókat.

3. §

A házszám megállapítására vonatkozó szabályok

(1) A névvel ellátott közterületek mentén található lakóházakat, egyéb épületeket és az építési telkeket (továbbiakban: ingatlan) házszámmal kell ellátni.
(2) A házszámozásnál figyelemmel kell lenni azon beépítetlen telkekre is, melyek a későbbi beépítés alkalmával a közbenső házszámot kapnák.

(3) Ugyanazon helyrajzi számú ingatlanon álló több épület esetén, továbbá telekmegosztás során keletkező új helyrajzi számú ingatlan esetén – amennyiben az újonnan kialakuló telek ugyanarra a közterületre nyílik – a házszámot az ABC nagybetűivel kell megkülönböztetni szám/betűjel formátumban. (pl. 1/A, 1/B, 1/C)

(4) Egy közterültre nyíló ingatlanok azonos számmal nem jelölhetők.
(5) Amennyiben egy ingatlan több közterülettel, utcával is érintkezik, a házszámot arról a közterületről kell megállapítani, amely felől a közterület megközelíthető, amely közterületre az ingatlan bejárata esik. Amennyiben ez több közterület esetén is igaz, akkor az ingatlannak a szélesebb közterület szerinti soron következő házszámot kell adni.
(6) Az út, utca, köz, stb. (továbbiakban: utca) házszámozása 1-től kezdődően, növekvő arab számozással történik és a házszám növekedésének irányát tekintve az utca bal oldalán lévő ingatlanok páros, jobb oldalán lévő ingatlanok páratlan számozást kapnak.
(7) Terek esetén a házszámozás 1-től kezdődően folyamatos, az óramutató járásával megegyező irányú.
(8) A házszám megállapításáról szóló döntést az érintett ingatlannal rendelkezni jogosultakon túl közölni kell a 2. § (12) bekezdésben meghatározott szervekkel.
(9) Az ingatlan házszámát megváltoztatni csak abban az esetben lehet, ha:
a) az ingatlan házszáma a földhivatali ingatlan-nyilvántartásban nem szerepel, vagy csak helyrajzi számmal meghatározott,
b) több ingatlan azonos utcanév és azonos házszámmal szerepel a földhivatali ingatlan-nyilvántartásban
c) az ingatlan utca házsorában elfoglalt egyedi számszaki megjelölése nem a kialakult növekvő számsorban található
d) ingatlan megosztására, vagy ingatlanok egyesítésére került sor.
(10) A házszám megváltoztatása irányuló eljárás hivatalból, vagy annak a személynek a
kérelmére indul, akinek a házszám megváltoztatásához jogos érdeke fűződik.

4. §

A közterületek névtábláinak elhelyezése

(1) A közterületek nevét jól látható módon, névtáblán kell feltüntetni.
(2) Az közterületek névtábláit a saroktelek kerítésén, ennek hiányában a saroképületen vagy külön tartószerkezeten kell elhelyezni.
(3) A névtábla kihelyezésével érintett ingatlan tulajdonosa vagy használója a névtábla kihelyezését tűrni köteles.
(4) A névtáblák kihelyezéséről, karbantartásáról, szükség szerinti cseréjéről, pótlásáról az önkormányzat gondoskodik.
(5) A közterület elnevezésének megváltozása esetén - a tájékozódás zavartalansága érdekében – a régi elnevezést feltüntető névtáblákat a változásról szóló döntést követően egy évig piros átlós vonallal áthúzva az eredeti helyén kell hagyni, és az új elnevezést feltüntető névtáblákat közvetlenül a régi fölött/alatt/mellett kell elhelyezni.

5. §

A házszámtáblák elhelyezése

(1) A házszámot jelző táblát (a továbbiakban: házszámtábla) az ingatlan utcafronti kerítésére vagy házfalára, az utcáról jól látható módon kell az ingatlan tulajdonosának elhelyezni.
(2) A házszámtáblák beszerzéséről, kihelyezéséről, olvasható állapotban tartásáról, szükség szerinti cseréjéről az ingatlan tulajdonosa saját költségén köteles gondoskodni.

6. §

Záró rendelkezések

(1) E rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.
(2) A rendelet hatályba lépésekor a meglévő közterületi elnevezések és házszámok érvényességét a hatályba lépés nem érinti.
K.m.f.
Zuti Lajos dr. Bényei Norbert
polgármester jegyző
Kihirdetve: 2014. szeptember 11.
dr. Bényei Norbert
jegyző