Alsóberecki község Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2015.(II.27.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásról és az önkormányzat által nyújtandó egyéb szociális ellátásokról

Hatályos: 2015. 03. 01

Alsóberecki Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében, 10. § (1) bekezdésében, 26. § - ában, 32. § (1) bekezdés b) pontjában, 32. § (3) bekezdésében, 45. § - ában, a 132. § (4) bekezdés g) pontjában, valamint a felsőoktatásban részt vevő hallgatók juttatásairól és az általuk fizetendő egyes térítésekről szóló 51/2007 (III.26.) Kormányrendeletben kapott felhatalmazás alapján Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § 8.a pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.


  1. F E J E Z E T

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK


1. A rendelet célja


  1. §.


E rendelet célja, hogy megállapítsa a magasabb rendű jogszabályok figyelembevételével az önkormányzat által a helyi sajátosságoknak megfelelő, a szociális rászorultságtól függő, pénzben, valamint természetben biztosított szociális támogatások formáit, szervezeti kereteit, az eljárási és jogosultsági szabályokat, továbbá azok igénybevételének és érvényesítésének módját, feltételeit és garanciáit.


2. A rendelet hatálya


2.§

A rendelet hatálya kiterjed:


a)  Alsóberecki közigazgatási területén élő magyar állampolgárokra, bevándoroltakra és letelepedettekre, hontalanokra, a magyar hatóság által menekültként vagy oltalmazottként elismert személyekre,

b) a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény (továbbiakban Szt.)  7. § (1) bekezdésében meghatározott ellátások tekintetében az a) pontban foglaltakon túlmenően kiterjed az Európai Szociális Kartát megerősítő országoknak a Magyarország területén jogszerűen tartózkodó állampolgáraira is,

c) a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyek beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvény (a továbbiakban: Szmtv.) szerint a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyre, amennyiben az ellátás igénylésének időpontjában az Szmtv.-ben meghatározottak szerint a szabad mozgás és a három hónapot meghaladó tartózkodási jogát  Magyarország területén gyakorolja, és a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló törvény szerint alsóberecki bejelentett lakóhellyel rendelkezik.


3. Értelmező rendelkezések

3.§


(1)   E rendelet alkalmazásában:

a) elemi kár: kizárólag életvitelszerűen lakott lakóépületet érintő tűz, jégeső, árvíz, belvíz, fagy, hó-, jég- és széltörés, vihar, villámcsapás, földrengés okozta elemi csapás,

b) közeli hozzátartozó: a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 8:1. § (1) bekezdés 1. pontja,

c) tartósan beteg aki a Szt. 41.§ (3) bekezdés b) pontjában foglaltaknak megfelel.

d) súlyosan fogyatékos az, aki a Szt. 41.§ (3) bekezdés a) pontjában foglaltaknak megfelel.

    e) nyugdíjminimum: az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege.


    f) havi jövedelem: az Szt. 4. § (1) bekezdés a) pontja szerinti jövedelem.


    g) vagyon: az Szt. 4. § (1) bekezdés b) pontjában és a 63/2006. (III.27.) Korm. rendelet.

          4-5. §-ában meghatározott vagyon


    h) háztartás: az Szt. 4. § (1) bekezdés f) pontjában és a 63/2006. (III.27.) Korm. rendelet

          2. § (1) bekezdésében meghatározottak szerinti háztartás.

4.Eljárási szabályok


4.§

  1. Az e rendeletben foglalt ellátási formákra a kérelmet szóban vagy írásban, a szükséges mellékletek csatolásával - a képviselő-testületnek címezve - Mikóházai Közös Önkormányzati Hivatal Alsóberecki Kirendeltség (3985 Alsóberecki, Kossuth Lajos út 29. ) címre kell benyújtani illetve postai úton megküldeni.


  1. E rendeletben szabályozott pénzbeli ellátások iránti kérelmet e helyi rendelet mellékletében meghatározott formanyomtatványon kell előterjeszteni. A szóban előterjesztett kérelemről jegyzőkönyvet kell felvenni.


  1. A házastársak akkor tekinthetők külön élőknek, ha lakcímük különböző.


  1. A jövedelem igazolása az Szt. 10. §- ban foglaltaknak megfelelően történik.


  1. A kérelmező és a vele közös háztartásban élő személyek jövedelméről szóló igazolások formái:


  1. nyugdíj, nyugdíjszerű ellátás és árvaellátás esetében: nyugdíjszelvény, utalás esetén a pénzintézet eredeti folyószámla értesítője
  2. munkáltató által kiállított, a kérelem benyújtását megelőző havi jövedelemre vonatkozó jövedelemigazolást,
  3. GYES, GYED, illetve családi pótlék esetében kézbesítési szelvény, utalás esetén a pénzintézet eredeti folyószámla értesítője vagy a Magyar Államkincstár által kiadott eredeti igazolás.
  4. Vállalkozó, őstermelő esetében: az Szt. 10. § 2. bekezdés b) pontja szerinti igazolást
  5. Álláskeresési támogatás esetén az azt megállapító határozat
  6. Járási Hivatal által folyósított rendszeres pénzbeli ellátásról kiállított igazolás
  7. gyermektartásdíj esetén a kérelem benyújtását megelőző havi postai feladóvevény vagy

pénzintézet eredeti folyószámla értesítője, vagy az összeg átadásáról szóló és büntetőjogi felelősség tudatában tett nyilatkozat,

  1. Amennyiben a kérelmező, közeli hozzátartozója vagy a háztartásában életvitelszerűen vele együtt lakó más személy rendszeres jövedelemmel nem rendelkezik, úgy az erről szóló nyilatkozat és a Munkaügyi Kirendeltség igazolása arról, hogy regisztrált álláskereső és ellátásban nem részesül
  2. 16 év feletti gyermek iskolalátogatási igazolása vagy hallgatói jogviszonyának igazolása.


  1. A jövedelemtől függő szociális ellátások esetében a jövedelem típusának megfelelő igazolás a jövedelemről tett nyilatkozat melléklete.


  1. A benyújtott igazolások, nyilatkozatok tartalmának ellenőrzése érdekében az önkormányzat megkeresheti:
    1. az állami adóhatóságot,
    2. a polgárok személyi adatait és lakcímét nyilvántartó szervet,
    3. az igazolást kiállító szervet,
    4. a munkáltatót. 


  1. E rendelet alkalmazása során megállapított pénzbeli ellátások esetében az ellátott köteles együttműködni az önkormányzattal, ennek keretében a kérelmező az előírt határidőig személyes megjelenésre, a kért nyomtatványok és igazolások benyújtására köteles.


  1. Amennyiben a kérelmező a kérelmet illetve annak mellékleteit a hiánypótlásra történő felszólítás ellenére sem egészíti ki, illetve nem csatolja az eljárást meg kell szüntetni.


  1. Az e rendeletben megállapított támogatások pénzben lakossági folyószámlára történő utalással, készpénzben pénztári kifizetéssel, közszolgáltatóhoz történő utalással adhatók.


  1. A Képviselő-testület által e rendeletben meghatározott szociális ellátások megállapítása, megszüntetése, felülvizsgálata, a jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybe vett ellátás visszatérítésére való kötelezés továbbá a megtérítés és a kamat összegének a méltányosságból való elengedése, csökkentése illetve részletekben történő visszafizetése – 8.§ (8) bekezdésben meghatározott eltéréssel – a Képviselő-testület hatáskörébe tartozik.


II. F E J E Z ET

SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOK


5. A pénzbeli és természetbeni ellátások formái

  1. §


  1. Alsóberecki Község Önkormányzata az a)-b) pontokban felsorolt pénzbeli és természetbeni támogatások biztosításával kívánja enyhíteni a szociálisan rászoruló személyek, családok és háztartások terheit:
  1. települési támogatás

aa) lakhatáshoz kapcsolódó települési támogatás

b) rendkívüli települési támogatás


(2) A települési támogatás, valamint a rendkívüli települési támogatás iránti kérelmet a rendelet 1. számú melléklete szerinti formanyomtatványon kell benyújtani. A formanyomtatvány a Mikóházai Közös Önkormányzati Hivatal Alsóberecki Kirendeltségén beszerezhető. 


6.  Települési támogatás


  1. §


  1. Lakhatáshoz kapcsolódó települési támogatás (továbbiakban: lakhatási támogatás) állapítható meg a szociálisan rászoruló háztartások részére a háztartás tagjai által lakott lakás fenntartásához kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez.


  1. A lakhatási támogatás a villanyáram- és a szemétszállítás díjához, kizárólag természetben nyújtott támogatás.


  1. A támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.


  1. Nem állapítható meg a támogatás annak a kérelmezőnek, akinek normatív lakásfenntartási támogatásra való jogosultsága fennáll. 


  1. Abban az esetben állapítható meg a lakhatási támogatás, ha a


  1. kérelmező háztartásában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130%-át, vagy
  2. egyedül élő kérelmező esetében az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-át

és a háztartás tagjának egyike sem rendelkezik vagyonnal.


  1. A lakhatáshoz kapcsolódó települési támogatás iránt benyújtott kérelemhez mellékelni kell
    1. a háztartás tagjai jövedelmének hitelt érdemlő igazolását
    2. a szolgáltatási vagy közszolgáltatási szerződés alapján szerződőként igénybe vevő fogyasztónak és a fogyasztási helynek a szolgáltató általi azonosítás megállapítására, igazolására szolgáló irat, számla másolatát.


(7) A lakhatáshoz nyújtandó települési támogatáshoz a Képviselő- testület beszerzi a

      kérelmező lakóhelyén készített környezettanulmányt, az ott életvitelszerűen élőkről. 

                                                                                                                         

(8) A támogatás havi összege 3.000,-ft.


 (9) A települési támogatás összegét az önkormányzat havi rendszerességgel az alábbi  szolgáltatók részére egyösszegben történő utalással teljesíti a következők szerint:

      a)   a megállapított támogatás összegéből 2.000,-Ft összeg a villanyáram díjából kerül jóváírásra, míg

      b) a támogatásból fennmaradó 1.000,- Ft a szemétszállítást végző szolgáltató részére utalja azzal, hogy az utalással egyidejűleg az önkormányzat elektronikus úton adatszolgáltatást teljesít a folyósításra került támogatásokról a szolgáltatók felé.


(10) A szolgáltató a támogatást első alkalommal a (2) bekezdés szerinti adatszolgáltatás beérkezését és feldolgozását követő első számlában érvényesíti.


 (11) Amennyiben az átutalt támogatás összege az adott számla végösszegét meghaladja, a jóváírást követően fennmaradó különbözeti összeg a következő számlában kerül érvényesítésre. Amennyiben a különbözeti összeg a következő számlában teljes mértékben nem jóváírható, azt a további számlá(k)ban a teljes jóváírásig érvényesíteni kell.


  1. §


  1. A lakhatáshoz kapcsolódó települési támogatást 2015. szeptember 30. napjáig kell megállapítani.


  1. A kérelmezőt a támogatás a kérelem benyújtása hónapjának első napjától illeti meg.


  1. A lakhatási támogatás ismételt megállapítására irányuló kérelem a korábban megállapított támogatás megszűnését követően nyújtható be.


7. Rendkívüli települési támogatás

  1. §


  1. Rendkívüli települési támogatás állapítható meg annak a személynek, aki a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint időszakosan vagy tartósan létfenntartási gondokkal küzd, ezért saját maga vagy családja ellátásáról más módon nem tud gondoskodni.


  1. Az (1) bekezdésben foglaltak szerint rendkívüli települési támogatás különösen az alábbi indokokra tekintettel állapítható meg:


a) elemi kár miatt bekövetkező krízishelyzet      

b) temetési költségek enyhítésére nyújtandó támogatás

c) gyermek születéséhez támogatás

d) tartós, legalább 30 napot meghaladó kórházi kezelés miatt jövedelem kiesés következett be

e) akinek sérelmére bűncselekményt, vagy szabálysértést követtek el, és amelynek következtében létfenntartást veszélyeztető élethelyzetbe került

f) amennyiben a kérelmező családjában tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos személyt ápolnak

g) előre nem várt egyéb ok miatti krízishelyzet


  1. A rendkívüli települési támogatás pénzben és természetben is nyújtható szociális ellátás.


  1. Abban az esetben állapítható meg a rendkívüli települési támogatás - a 10.§ (2)  és a 10.§ (1) bekezdéseiben foglaltak kivételével-, ha a


a)  kérelmező háztartásában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-át, vagy

       b)  egyedül élő kérelmező esetében az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250%-át.


               

  1. A támogatás iránt benyújtott kérelemnek tartalmaznia kell, hogy

 a) milyen konkrét körülmény, élethelyzet következtében vált szükségessé a kérelem

      benyújtása,

 b)  a kérelmező mire kívánja fordítani a támogatás összegét,

       c)   a háztartás tagjai jövedelmének hitelt érdemlő igazolását.


  1. A (2) bekezdésben meghatározott és a kérelem indokaként megjelölt körülmény fennállásának igazolását a kérelemhez mellékelni szükséges.


  1. Rendkívüli települési támogatás iránti kérelem évente legfeljebb 2 alkalommal nyújtható be.


  1. A (2) bekezdés b), c), pontjában meghatározott indokok esetén a rendkívüli települési támogatásról szóló döntés a polgármester átruházott hatásköre.


  1. A polgármesternek az átruházott hatáskörben hozott döntésről a képviselő- testület soron következő ülésén beszámolási kötelezettsége van.


  1. §


  1. Rendkívüli települési támogatás annak a kérelmezőnek állapítható meg, aki Alsóbereckiben lakóhellyel ennek hiányában tartózkodási hellyel rendelkezik és életvitelszerűen Alsóberecki településen él.


  1. Az (1) bekezdésre tekintettel a támogatás összege alkalmanként az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 10%-a, legfeljebb az öregségi nyugdíj legkisebb összege a (3) (4)  (5) bekezdésekben foglalt kivétellel.


(3) Elemi kár esetén a támogatás maximális mértéke alkalmanként az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének kétszereséig terjedhet.


(4) Temetési költségek enyhítésére nyújtandó rendkívüli települési támogatás összege 10.000.-ft

(5) Gyermek születési támogatásának összege 20.000.-ft                      .


8. Temetési költségek enyhítésére nyújtandó támogatás

                                        10.§

                                                   

  1. Temetési költségek enyhítésére nyújtandó rendkívüli települési támogatás annak az Alsóberecki lakóhellyel rendelkező és életvitelszerűen a településen élő hozzátartozónak, kérelmezőnek állapítható meg, aki a meghalt személy eltemettetéséről gondoskodott.


  1. Az önkormányzat képviselőtestülete az (1) bekezdés szerinti hozzátartozót, kérelmezőt - jövedelem vizsgálata nélkül - települési támogatásban részesíti a 9.§ (4) bekezdése  alapján.


  1. A képviselő-testület a helyben szokásos legolcsóbb temetés költségét 100 000 Ft-ban állapítja meg.


  1. A temetési költségekről a kérelmező vagy a vele azonos lakcímen lakó közeli hozzátartozó nevére, a temetési szolgáltatást végző szerv által kiállított számla eredeti példányát valamint a halotti anyakönyvi kivonat másolatát a kérelemhez mellékelni kell.


  1. Nem állapítható meg a temetési költségek enyhítésére települési támogatás annak, aki a hadigondozásról szóló 1994.évi XLV. tv. alapján temetési hozzájárulásban részesül.


  1. A kérelem benyújtásának határideje a haláleset bekövetkeztét követő 60 nap.


  1. Ha a kérelmező szociális körülményei indokolttá teszik, a temetési költségek enyhítésére nyújtott rendkívüli települési támogatás a temetés költségeinek kifizetésére előre is adható, amennyiben nyilatkozik arról, hogy ő gondoskodik az elhunyt személy eltemettetéséről. Ilyen esetben a határozatban meg kell jelölni azt a határidőt, ameddig a kérelmező köteles a temetést igazoló számlát bemutatni.


  1. Amennyiben a támogatott személy a rendeltetésszerű felhasználást nem tudja igazolni, vele szemben az ellátást jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybevevőkre vonatkozó, az Szt. 17 §-ában meghatározott szabályokat kell alkalmazni.


9. Gyermek születéséhez támogatás


11.§


  1. Az önkormányzat képviselőtestülete azt az Alsóbereciben lakóhellyel rendelkező anyát, aki gyermeket szül, - jövedelem vizsgálata nélkül - települési támogatásban részesíti a 9.§ (5) bekezdésében foglaltak alapján.


  1. A gyermek születése alkalmából fizetendő települési támogatás kifizetése a születési anyakönyvi kivonat bemutatásával, kérelemre történik.


  1. A kérelmet a Mikóházai Közös Önkormányzati Hivatal Alsóberecki Kirendeltségén  a születést követő 60 napon belül lehet benyújtani.


                10. Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíj

12.§


(1) A „Bursa Hungarica”Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat keretében  ösztöndíj állapítható meg  annak a pályázatát határidőben benyújtó és a benyújtás időpontjában Alsóberecki községben bejelentett lakóhellyel rendelkező pályázónak, aki megfelel a „Bursa Hungarica”Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszerre vonatkozó Általános Szerződési Feltételekben meghatározott előírásoknak és e rendelet szabályai szerint szociális rászorultsága megállapítható.

(2) Az ösztöndíjra való jogosultság megállapítása szempontjából szociálisan rászorulónak kell tekinteni azt a pályázót, akinél az egy háztartásban élők egy főre jutó havi nettó jövedelme  nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250 %-át. Amennyiben a gyermeket egyedülálló szülő, vagy más törvényes képviselő gondozza, vagy ha a pályázóval egy háztartásában igazoltan tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos személy van, a szociális rászorultság akkor állapítható meg, ha a háztartás egy főre jutó nettó jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 280 %-át.


13.§

(1) Az ösztöndíj időtartamát és az egyéb feltételeket a mindenkori pályázati felhívás tartalmazza, melyet a Képviselő-testület hagy jóvá.

(2) Az önkormányzat által folyósított ösztöndíj havi összege 3.000,-Ft.

(3) Az önkormányzat által megítélt ösztöndíj visszavonásra kerül, a visszavonásról hozott határozat meghozatalát követő tanulmányi félévtől, ha

a) a “B” típusú ösztöndíjas szociális rászorultsága felülvizsgálatánál nem működik együtt az önkormányzattal,

b) a támogatásban részesített “A” vagy “B” típusú pályázó elköltözik Alsóberecki Önkormányzat illetékességi területéről.

(4) Az ösztöndíj elnyerésére beadott pályázatok elbírálása a Képviselő-testület hatáskörébe tartozik. A Képviselő-testület döntése ellen fellebbezésnek  helye nincs.


14. §

(1) A pályázónak a saját és vele egy háztartásban élők egy főre jutó havi nettó jövedelméről szóló igazoláson túl a szociális rászorultság igazolására csatolni kell:

a) amennyiben a szülők elváltak, jogerős bírósági ítélet másolatát,

b) több eltartott esetén iskola-, óvodalátogatási igazolásokat,

c) amennyiben a pályázó árva, félárva halotti anyakönyvi kivonat másolatát, árvaellátást megállapító határozatot,

d) amennyiben gyermeket nevel, születési anyakönyvi kivonatot,

e) állami gondozott, gyámolt esetén gyámhivatal határozatát, bíróság ítéletét,

f) igazolást tartós betegségről, határozatot rokkantság, fogyatékosság megállapításáról,

g) munkanélküliség esetén a Munkaügyi Központ igazolását,

h) vállalkozó esetén Nemzeti Adó és Vámhivatal igazolást előző évi jövedelméről


                                                                               III. FEJEZET

11. Lakókörnyezet rendezettségére vonatkozó szabályok

15. §


(1) A települési támogatást - kivéve a rendkívüli települési támogatást - kérelmező személy a rendeletben foglaltakon felül a jogosultság egyéb feltételeként köteles házának, kertjének, lakásának és ingatlana környezetének rendben tartására az alábbiak szerint:

a) az általa lakott ingatlan udvarán egy db szeméttároló edény elhelyezése és rendeltetésszerű használata

b) a lakáshoz tartozó udvar, kert rendben tartása, különös tekintettel az esetlegesen ott található szemét és lom eltávolítására,

c) az ingatlanhoz tartozó kert rendeltetésszerű használata, művelése, gyom és parlagfű mentesítése,

d) az ingatlan előtti járdának (járda hiányában egy méter széles területsávnak), a járda melletti zöldsáv úttestig terjedő teljes területének, legfeljebb az épület 10 méteres körzetén belüli területének a gondozása, tisztán tartása, hó- és síkosság-mentesítése, szemét- és gyommentesítése, 

e) a lakás rendeltetésszerű használata az alábbiak szerint:

  ea) a lakás folyamatos tisztán tartása, takarítása,                           

  eb) vizes helyiség és illemhely rendeltetésszerű használata, rendszeres takarítása, fertőtlenítése,

  ec) tartózkodni a zajt, bűzt keltő és egyéb másokat zavaró magatartástól,

f) az ingatlan valamint a hozzá tartozó kert, udvar rágcsálóktól, kártevőktől való mentesítése,

g) állattartásra vonatkozó szabályok betartása.

(2) A kérelmező köteles az (1) bekezdésben felsorolt állapotot a jogosultság megállapítását követően is fenntartani.


16. §


(1) A jogosultság feltételeként a lakókörnyezet rendezettségére vonatkozó szabályok betartását a Képviselő-testület a családgondozó bevonásával ellenőrzi.

(2) Abban az esetben, amennyiben a helyszíni ellenőrzéskor a 15. § (1) bekezdésében foglaltak teljesítése vonatkozásában hiányosság állapítható meg, a jegyző legalább 5 napos határidő tűzésével a felszólítja a kérelmezőt vagy a jogosultat a hiányosság megszüntetésére.

(3)Amennyiben a kérelmező vagy a jogosult a feltételeknek felszólítás ellenére sem tesz eleget, a kérelmet el kell utasítani, vagy a megállapított támogatást meg kell szüntetni


                                                           IV.         F E J E Z E T

                                                                       Záró rész

                                                   12. Záró rendelkezések

                                                                   17.§


(1) Ez a rendelet 2015. március 1. napján lép hatályba.                           


                                      13. Hatályon kívül helyező rendelkezések

                                                                          18.§


(1) Hatályát veszti a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 11/2013. (XII.17.) önkormányzati rendelet.

(2) E rendelet kihirdetéséről a jegyző a helyben szokásos módon gondoskodik.


Alsóberecki, 2015. február 26.



Emriné Bajnok Zita                                                                        dr. Bényei Norbert

     polgármester                                                                                      jegyző

                                                                                                     

Záradék:

A rendelet 2015. február 27. napján kihirdettem.

                                                                                                     dr. Bényei Norbert

                                                                                                               jegyző